Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Grand Magus

Vortex

Obrazek
wikipedia pisze:Szwedzka grupa wykonująca muzykę heavy metal. Powstała w 1996 roku w Sztokholmie. Od 2012 roku skład grupy tworzą basista i wokalista Mats „Fox Skinner” Heden, gitarzysta i wokalista Janne „JB” Christoffersson oraz perkusista Ludwig Witt.

Do 2016 roku ukazało się osiem albumów studyjnych Grand Magus cieszących się, prawdopodobnie największą popularnością w Niemczech, Austrii i Szwajcarii. W swej twórczości trio odwołuje się do dokonań m.in. takich zespołów jak: Black Sabbath, Deep Purple, Judas Priest, Manowar, Rainbow, Uriah Heep, czy Nazareth.
Dyskografia:
2000 - Demo [demo]
2001 - It's Over / Twilight Train [split]
2001 - Grand Magus
2003 - Monument
2005 - Wolf's Return
2008 - Iron Will
2010 - At Midnight They'll Get Wise [single]
2010 - Hammer of the North [single]
2010 - Hammer of the North
2012 - The Hunt
2013 - Triumph and Power [single]
2014 - Triumph and Power
2016 - Forged in Iron - Crowned in Steel [single]
2016 - Sword Songs

Skład:
Fox Skinner - Bass, Vocals (backing) (1999-present) ex-Bajen Death Cult
JB Christoffersson - Guitars, Vocals (lead) (1999-present) ex-Spiritual Beggars, ex-Necronaut (live), ex-Cardinal Fang
Ludwig Witt - Drums (2012-present) Spiritual Beggars, ex-Sandalinas, ex-Shining, ex-Firebird
▼ Byli muzycy
Fredrik "Trisse" Liefvendahl - Drums (1999-2006) Abramis Brama, ex-Backdraft
Sebastian "Seb" Sippola - Drums (2006-2012) ex-Fortune, ex-Four Sticks, ex-Plankton, ex-Southfork, ex-Glenn Hughes (live)
▼ Muzycy koncertowi
Per Wiberg - Bass, Vocals (backing) (2016) Spiritual Beggars, Candlemass (live), Switchblade (live), Tiamat (live), Kamchatka, King Hobo, ex-Opeth, ex-Krux (live)
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Grand_Magus/7162
"Between Shit and Piss we are Born"

Tagi:
Endymion
Master Of Reality

Endymion

Ostatni album to chala, Triumph and Power też, ale wcześniejsze płyty bardzo ok i lubie ich posluchac od czasu do czasu.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Nowy album, niestety słabiutko po raz kolejny, ci to mają nierówną dyskografię, niestety jak dla mnie tej naprawdę fajnej muzy w ich wykonaniu jest mniej.

Obrazek
Awatar użytkownika
Astral
Fallen Angel Of Doom

Astral

Mnie natomiast płyta się podoba, co mnie zaskoczyło, bo po ostatnich przeciętniactwach już postawiłem krzyżyk na tej grupie. Zaś tu jest różnorodnie, niejednowymiarowo, no i sporo tu tego podniosłego klimatu. Jedna z lepszych pozycji w ich dyskografii.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Debiut cenię. Po Iron Will przestałem śledzić co nagrywają. Czy na którejkolwiek z późniejszych płyt powróciły wpływy stonera? Czy robi się już tylko coraz bardziej słodko?
Awatar użytkownika
Astral
Fallen Angel Of Doom

Astral

Sprawdź The Hunt i Triumph and Power, tam jest trochę stonerowych wpływów.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Ok. Dzięki.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

W dwudziestopięciolecie istnienia grupa wydaje dziesiątą płytę zatytułowaną "Sunraven".

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Tym razem, bardzo przyjemny klasyczny album dostajemy od bohaterów wątku. Heavy rock płynie sobie tutaj swobodnie, bez spin niepotrzebnych ozdobników. Dobrze się tego słucha.