Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

Contra Mundum

TITELITURY 4 lata temu

Nie słucham takiej muzyki, więc trudno mi się wypowiadać o jej jakości, ale brzmi to to jak mieszanka heavy metalu i hard rocka. Tak tylko odnotowuję nazwę, żeby uelitarnić forum, ponieważ zespół nie ma nawet profilu na MA, a tutaj mieć będzie. Teksty nie o jedzeniu gówna i wywoływaniu duchów w pentagramie, a rzeczach poważnych, więc odrzucające, natomiast muzycznie jest to o wiele lepsze, niż heavy metal disco polo Horytnica. Słuchał nie będę, bo to nie black, ani death metal, ale gdybym lubił heavy słuchałbym. I mam nadzieję, że to jakichś dzieciaków przemówi. Mnie tam cieszy, że polski metal bierze się wreszcie za rzeczy poważne. Może ci od bardziej ekstremalnych form też kiedyś do tego dorosną.

Obrazek
Skład:
Adam Malczewski
Michał Kamiński
Norbert Smoliński
Tomasz Zagórski
Tomasz Zień

Dyskografia:
2015 - Cześć i Chwała Bohaterom
2016 - W Wierszu i Boju. 1914 – 1949

Discogs: https://www.discogs.com/artist/4595733-Contra-Mundum
WWW: http://www.contramundum.pl
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
deathwhore
Tormentor

deathwhore 4 lata temu

Miałem nie komentować wcale, ale jeszcze kto obcy wejdzie na forum i pomyśli, że wszyscy uważają ten zespół za poważny. To jest poważne i wartościowe jak przemówienie proboszcza na koniec roku szkolnego.
Nebiros pisze:
3 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

To jest ta kapela, co jakieś kosmiczne dofinansowanie na promocję polskiej kultury za granicą dostała, po czym na traskę nikt nie przyszedł, czy tam wręcz jej w ogóle nie było? :D
Destroy their modern metal and bang your fucking head
deathwhore
Tormentor

deathwhore 4 lata temu

To oni, ale twierdzą, że wcale nie dostali. Może któryś z nich jest siostrzeńcem Glińskiego albo kolejnym kochankiem Macierewicza.
Nebiros pisze:
3 lata temu
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 4 lata temu

Nie wiem, nie interesowałem się historią zespołu. Zobaczyłem w telewizji przy śniadaniu i tak poznałem. Jeśli państwo dokłada do tego pieniądze, to znaczy, że wreszcie zaczynamy żyć w normalnym kraju. Kiedyś czytałem wywiad ze Skyforger i byłem bardzo zdziwiony, kiedy koleś stwierdził, że tam wszystkie zespoły grające taką muzykę mogą ubiegać się o państwowe granty, ponieważ traktowane są jako podtrzymujące tradycje kraju. Taka wizja połączenia heavy z patriotyzmem wydaje mi się koherentna. Deathwhore psioczy, a ja takie psioczenie widzę w ten sposób: mówienie o takich rzeczach językiem kultury masowej jest niepoważne, a jednocześnie patriotyzm, to jest taki "niedzisiejszy", bo zbyt poważny i pełen patosu jak na współczesne czasy. Czyli takie deczko błędne koło, bo z jednej strony źle, że to zbyt poważne, z drugiej źle, jeśli próbuje się mówić o tym w lżejszy sposób... bo to niepoważne. Monza oceniać pod kątem estetycznym tę Horytnicę oraz ten zespół jak się chce, ale póki nie ma w tym żadnej parodii, ani satyry, to nie widzę w tym nic złego.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
deathwhore
Tormentor

deathwhore 4 lata temu

To jest jednocześnie, bo pełne patosu i niepoważne. Po prostu nieudolne. Jeżeli mowa o uczuciach patriotycznych, to takie coś może je najwyżej obrażać.

Lao Che potrafiło sobie poradzić z taką tematyką pozostając w kręgu muzyki popularnej. A Contra Mondum, Lux Perpetua czy Horytnica są na poziomie chińskich ciuchów z wilkiem i jakimś "patriotycznym" hasełkiem. Równanie w dół nie jest kulturotwórcze.
Nebiros pisze:
3 lata temu
Awatar użytkownika
karp
Fallen Angel Of Doom

karp 4 lata temu

A ja lubię heavy i nie słuchałbym. Toż to po prostu brzmi festyniarsko, nawet jak na standard heavy metalu który i tak kiczem ocieka. Nie miałbym nic przeciwko patriotrycznym zespołom, ale mało kto w Polsce umiał ten temat odpowiednio ugryźć. Bo przecież lepiej walić po łbie "przekazem" żeby nikt przypadkiem nie musiał się w ich muzykę głębiej wgryzać.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit 4 lata temu

Co tam robi Dave Wyndorf? Znowu zaniedbał dietę.

Wróć do „Heavy / Speed / Power Metal”