Awatar użytkownika
Nekroskop
Tormentor

X Japan

Nekroskop

Obrazek
X Japan jest japońskim bandem z Chiby, uformowanym w 1982 r. przez perkusistę Yoshiki’ego Hayashi’ego i wokalistę Toshi’ego Deyama.

Pierwsze pomysły na założenie zespołu miały pojawić się już 1976 r., kiedy obaj ww. panowie byli jeszcze dzieciakami. W założeniu był hard rock inspirowany muzyką KISS, jednak ostatecznie koncepcja ewoluowała w znacznie cięższym kierunku.

Band przeszedł zmiany nazw z "Dynamite" (78 – 80) na "Noise" (90 – 82) i wreszcie na "X", która to nazwa miała charakter „z braku pomysłu na obecną chwilę” (ale, jak mawiają, prowizorka jest najtrwalsza). W 1992 r. do "X" dodano "Japan", by zespół nie był mylony z amerykańską grupą X grającą punk.

X Japan był najbardziej prominentnym przedstawicielem nurtu Visual kei – japońskim, ze wszystkimi tego konsekwencjami, wcieleniem glamu; w kwestii wizerunku scenicznego i warstwy lirycznej posuniętym do granic absurdu (miłość, cierpienie, przemoc, smutek, miłość, cierpienie). Jeśli jednak chodzi o stricte muzykę, to X Japan charakteryzowały brzmienia raczej rodem z heavy, progressive, a nawet speed metalu. W muzyce X nie brakuje też elementów symfonicznych i nawiązań do muzyki klasycznej.

X Japan było niekwestionowanym fenomenem, jeśli chodzi o Japonię. Oddanie fanów, a zwłaszcza fanek, dla których koncerty X były wręcz religijnym doświadczeniem, wykraczało daleko poza zdrowy rozsądek. Dziewczęce piski do dziś rozbrzmiewają na koncertowych nagraniach niczym wuwuzele na piłkarskich mistrzostwach świata.

W 1998 r. Japonię obiegła tragiczna wieść o śmierci ubóstwianego gitarzysty X Japan, Hide’a (właść. Hideto Matsumoto), który został znaleziony powieszony na ręczniku w swoim apartamencie po całonocnym piciu. Oficjalną konkluzją śledczych było samobójstwo, jednak basista zespołu, Taiji, teoretyzuje, że za śmiercią Hideto mogła stać specyficzna metoda kojenia bólu pleców i szyi, którego gitarzyści nabawiali się za sprawą obciążenia przenoszonego przez pas od gitary. Metoda ta miała być praktykowana wcześniej także przez innych członków zespołu. Śmierć Hide’a zaskutkowała kopiowanymi samobójstwami, a także próbami samobójczymi.

O X Japan można by napisać znacznie więcej, ale niech przemówi muzyka. Jest to zespół, z którego można się śmiać, co zapewne wielu fanów metalu sprawnie uczyni, ale nie sposób mu odmówić wyjątkowej muzykalności, a także talentu i kreatywności. Albumów takich jak „Blue Blood” czy debiutanckiego „Vanishing Vision” nie wypada nie znać, jeśli jest się fanem cięższych brzmień.

Obrazek
Skład:
Yoshiki - Drums, Piano (1982-1997, 2007-present) Violet UK, Yoshiki, ex-Doom (live), ex-Dynamite, ex-Globe, ex-Noise, ex-S.K.I.N., ex-V2
Toshi - Vocals (1982-1997, 2007-present) Toshi, ex-Dynamite, ex-L.O.X., ex-Noise, ex-Toshi with T-Earth, ex-Toshimitsu Deyama
Pata - Guitars (1987-1997, 2007-present) Ra:IN, ex-Black Rose, ex-Dope Headz, ex-Judy, ex-P.A.F
Heath - Bass (1992-1997, 2007-present) ex-Paranoia, ex-Dope Headz, ex-Heath, ex-Lynx, ex-Media Youth, ex-Sweet Death
Sugizo - Guitars, Violin (2008-present) Luna Sea, S.K.I.N, Sugizo
▼ Byli muzycy
Terry - Guitars (1982-1985) (R.I.P. 2002) ex-Sighs of Love Potion
Atsushi Tokuo - Bass (1984-1985)
Tomo - Guitars (1984-1985)
Taiji - Bass (1985, 1986-1992) (R.I.P. 2011) ex-Dirty Trashroad, ex-Loudness, ex-Dementia, ex-Prowler, ex-Cloud Nine, ex-Dead Wire, ex-Fatima, ex-Kings, ex-Otokaze, ex-Taiji with Heavens, ex-Trash, ex-TSP
Hikaru Utaka - Bass (1985-1986) ex-魚雷, ex-Mephistopheles, ex-Atlantis (Jpn), ex-Court of Arms
Jun - Guitars (1985-1986) Metal Macbeth, Hisashi Takai, ex-Rommel, ex-魚雷, ex-Moi dix Mois (live), ex-Dementia, ex-Deep Throat, ex-Emperor, ex-Sqwier
Hally - Guitars (1985) United, ex-Dementia
Eddie van Koide - Guitars (1985) ex-The Wretched, ex-Ritual Carnage, ex-Grim Force, ex-Cracked Brain
Zenon - Guitars (1985-1986) ex-Broder Cross
Kerry - Guitars (1986) Mein Kampf
Satoru - Guitars (1986) ex-DNA, ex-Virus, ex-Dual Spiral
Hide - Guitars (1987-1997) (R.I.P. 1998) ex-Yokosuka Saver Tiger, ex-hide with Spread Beaver, ex-M*A*S*S, ex-Zilch
Isao - Guitars (1987)
▼ Muzycy koncertowi
Wes Borland - Guitars (2008, 2018-present) Big Dumb Face, Black Light Burns, Limp Bizkit, Queen Kwong (live), ex-dobmyer, ex-Eat The Day, ex-From First to Last, ex-Goatslayer, ex-Krank, ex-Pythis, ex-The Damning Well, ex-Marilyn Manson (live)
Okładki (Full-length):
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Dyskografia:
1984 - I'll Kill You [demo]
1985 - Feel Me Tonight [demo]
1985 - Feel Me Tonight (2) [demo]
1985 - Sexy Scandal Love Violence [demo]
1985 - Endless Dream [demo]
1985 - I'll Kill You [EP]
1985 - X Live [demo]
1986 - Kurenai [demo]
1986 - Sexy Scandal Love Violence [demo]
1986 - オルガスム [EP]
1987 - Install [demo]
1987 - Presentation Video - X、現わる [video]
1987 - Skull Thrash Zone Volume I [split]
1987 - 紅 (Kurenai) [demo]
1987 - Xclamation [video]
1988 - Xclamation 88 [video]
1988 - Vanishing Vision
1988 - 紅 (Kurenai) Sonic Sheet [demo]
1988 - Kurenai Original Japanese Version [single]
1988 - Stab Me in the Back [single]
1989 - 紅 / Endless Rain [EP]
1989 - ThanX [video]
1989 - X [video]
1989 - Blue Blood
1989 - Blue Blood Tour Bakuhatsu Sunzen Gig [video]
1989 - 紅 ~ Kurenai [single]
1989 - Endless Rain [single]
1989 - 刺激! VISUAL SHOCK Vol. 2 [video]
1990 - Endless Rain (Live Version in 武道館) [single]
1990 - Week End [single]
1990 - Celebration (Visual Shock Vol 2.5) [video]
1991 - Silent Jealousy [demo]
1991 - Message from X [single]
1991 - Jealousy
1991 - Symphonic Blue Blood [kompilacja]
1991 - Silent Jealousy [single]
1991 - 刺激² ~夢の中にだけ生きて~ (Visual Shock Vol. 3) [video]
1991 - Standing Sex [single]
1991 - Say Anything [single]
1991 - Say Anything X Ballad Collection (Visual Shock Vol. 3.5) [video]
1992 - Say Anything (Radio Edit) [single]
1992 - Symphonic Silent Jealousy [kompilacja]
1992 - Visual Shock Vol.4 破滅に向かって 1992.1.7 Tokyo Dome Live - On the Verge of Destruction [video]
1992 - Orchestra Selection ~ Blue Blood & Jealousy [kompilacja]
1992 - A Music Box for Fantasy ~Yoshiki~ [kompilacja]
1993 - Art of Life
1993 - Art of Life [demo]
1993 - Tears [single]
1993 - X Singles [kompilacja]
1994 - Tokyo Dome 1994 Dec, 30/31 - Longing ~跡切れた Melody~ [demo]
1994 - Rusty Nail [single]
1995 - Dahlia Tour 1995 [demo]
1995 - On the Verge of Destruction [live]
1995 - X Clips [video]
1995 - Longing ~跡切れた Melody~ [single]
1995 - Longing ~切望の夜~ [single]
1996 - Dahlia [single]
1996 - B.O.X - Best of X [kompilacja]
1996 - Forever Love [single]
1996 - Crucify My Love [single]
1996 - Dahlia
1996 - Scars [single]
1997 - Visual Shock #5 - Dahlia the Video [video]
1997 - Live Live Live Tokyo Dome 1993-1996 [live]
1997 - Dahlia Tour Final 1996 [video]
1997 - Live Live Live Extra [live]
1997 - Forever Love (Last Mix) [single]
1997 - Ballad Collection [kompilacja]
1997 - Singles Box [boxed set]
1997 - Special Box [boxed set]
1997 - Singles - Atlantic Years [kompilacja]
1998 - Live in Hokkaido 1995.12.4 Bootleg [live]
1998 - Art of Life Live [live]
1998 - The Last Song [single]
1998 - On Piano [kompilacja]
1998 - On Guitar [kompilacja]
1999 - Star Box [kompilacja]
1999 - Perfect Best [kompilacja]
2001 - Rose & Blood [Indies of X] [kompilacja]
2001 - The Last Live [live]
2001 - Forever Love (Reissue) [single]
2001 - X Japan Clips II [video]
2001 - Best-Fan's Selection [kompilacja]
2002 - The Last Live Video [video]
2002 - Trance X [kompilacja]
2003 - Art of Life - Tokyo Dome [video]
2004 - Best [kompilacja]
2005 - Complete II [boxed set]
2007 - Blue Blood / Jealousy - Special Edition Digest Sampler [single]
2007 - 白い夜 完全版 - 1994.12.31 Tokyo Dome 2 Days Live [video]
2007 - 青い夜 完全版 - 1994.12.30 Tokyo Dome 2 Days Live [video]
2007 - 青い夜 白い夜 [boxed set]
2008 - I.V. [single]
2008 - X Japan Returns - 完全版 ‎1993.12.30 Tokyo Dome 2 Days Live [video]
2008 - X Japan Returns - 完全版 ‎1993.12.31 Tokyo Dome 2 Days Live [video]
2008 - X Japan Returns [boxed set]
2008 - X Visual Shock DVD Box 1989-1992 [boxed set]
2010 - X Japan Showcase in L.A. Premium Prototype [video]
2011 - Scarlet Love Song -Buddha Mix- [single]
2011 - Jade [single]
2013 - X Japan Blu-ray Box [boxed set]
2014 - The World ~ 初の全世界ベスト [kompilacja]
2015 - Born to Be Free [single]
2017 - We Are X [kompilacja]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/X_Japan/2150
Wikipedia (en): https://en.wikipedia.org/wiki/X_Japan
www: http://www.xjapan.com/index.html
Awatar użytkownika
swierzba86@gmail.com

swierzba86@gmail.com

A mi sie to nie podoba azjaci nie potrafia grac metalu tak jak np amerykanie nie potrafia grac black m.Woogule japonja stoi slabo muzyxznie chyba ze sie jest fanem Jpopu ale to juz i mozna disco polo posluchac kicz jak skur@#syn
Upior
Awatar użytkownika
mork
Tormentor

mork

Kojarzę, że mieli całkiem spoko numer do którejś tam części Piły (był po angielsku więc może temu był strawny). Próbowałem zgłębić bardziej ich twórczość ale momentalnie odbiłem się niczym piłeczka kauczukowa. Jrock a w szczególności Visual kei jest dla mnie nie do ogarnięcia.
It is time after miracles
and I am its prophet
I have not come to cure
but to bear witness decease
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

mork pisze: 4 lata temu Kojarzę, że mieli całkiem spoko numer do którejś tam części Piły (był po angielsku więc może temu był strawny).
O tym mowa?

Non Stop Kolor!

Browar, knajpa, dupy i metal!
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088

Bohaterów tematu specjalnie nie znam, nie specjalnie do mnie trafia takie klasyczne granie.

Z visual kei zdarza mi się jedynie Dir En Grey odpalić, Ci grali dość różnorodną muzę, a imidź wykorzystywali raczej w obleśny sposób(niesławny teledysk do Obscure - Za dzieciaka robiło większe wrażenie).
swierzba86@gmail.com pisze: 4 lata temu A mi sie to nie podoba azjaci nie potrafia grac metalu tak jak np amerykanie nie potrafia grac black m.Woogule japonja stoi slabo muzyxznie chyba ze sie jest fanem Jpopu ale to juz i mozna disco polo posluchac kicz jak skur@#syn
Pierdolenie, jest sporo świetnego jazzu, crust punku, grindu czy prog rocka z Japonii.

Z metalu jest Boris, Sigh, Sabbat, Endon czy Coffins. Wymyśl podgatunek a znajdę Ci coś co Ciebie z kapci wywali.
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself

Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay

"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"
Awatar użytkownika
Nekroskop
Tormentor

Nekroskop

Z Japonii jest masa świetnej muzy - czy stricte metalu nie wiem, ale rocka na pewno. Japonia ma też obłędnych kompozytorów muzyki do gier; dość wymienić Michiru Yamane, Nobuo Uematsu czy Yasunori Mitsudę. Jeśli ktoś nie zna np. muzyki z "Symphony of the Night", to jest biedny (jeden kawałek nagrała Warszawska Orkiestra Symfoniczna). Zresztą Japonia jest narodem bardzo wrażliwym na muzykę, stąd ich uwielbienie dla Szopena.

Problem w tym, że wiele rzeczy z Japonii prawie nie wychodzi poza Japonię i nawet z pirackimi uploadami biednie.
Awatar użytkownika
mork
Tormentor

mork

CzłowiekMłot pisze: 4 lata temu
mork pisze: 4 lata temu Kojarzę, że mieli całkiem spoko numer do którejś tam części Piły (był po angielsku więc może temu był strawny).
O tym mowa?

Dokładnie tak.
Trzeba przyznać, że przez swoje dziwactwa Japończycy potrafią wyczarować w muzyce sporo ciekawy rzeczy. Pamiętam jak za dzieciaka nie mogłem wyjść z podziwu, że na gitarze można grać w taki sposób:

Nadal robi to na mnie niesłychane wrażenie.

Jak zresztą rzecze stare porzekadło: Nie ważne jak dobry w czymś jesteś, gdzieś tam w Japonii siedzi dzieciak, który robi to znacznie lepiej.
It is time after miracles
and I am its prophet
I have not come to cure
but to bear witness decease
Awatar użytkownika
Nekroskop
Tormentor

Nekroskop

mork pisze: 4 lata temuJak zresztą rzecze stare porzekadło: Nie ważne jak dobry w czymś jesteś, gdzieś tam w Japonii siedzi dzieciak, który robi to znacznie lepiej.
To mem z czasów Fun2 i innych youtubowych azjatów.

Ja z visual lubię wczesne Duel Jewel:

Bardzo niezachodnie brzmienie.
Awatar użytkownika
swierzba86@gmail.com

swierzba86@gmail.com

niech ktos zapoda japonski crust punk tylko zeby nyl siarczysty jak wolfbrigade albo tragedy chodzi mi o wokal brutalny japonczykom troche tego brakuje ale jak ktos udowodni to sie ukorze :ugeek:
Upior
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088

swierzba86@gmail.com pisze: 4 lata temu niech ktos zapoda japonski crust punk tylko zeby nyl siarczysty jak wolfbrigade albo tragedy chodzi mi o wokal brutalny japonczykom troche tego brakuje ale jak ktos udowodni to sie ukorze :ugeek:
- w 84 tak pięknie nakurwiano!

- wchodzi trochę w noisecore momentami

Z ciekawych rzeczy w klimatach nakurwiania jest jeszcze avant-gardowowo noisecore, piękne granie
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself

Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay

"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"