Torreador

Anvil

Torreador 7 mies. temu

Obrazek

Obrazek

Anvil to Kanadyjska grupa założona w 1981. Zespół wykonuje zawzięty heavy/speed/power metal który miał duży wpływ na powstanie thrash metalu.

Przesłuchałem tylko 4 pierwsze płyty, ale Metal on Metal jest bez wątpienia najlepszy. Jest to w sumie jedna z moich ulubionych w tego typu gatunku muzyki. Są szybkie kilery z zakurwistymi riffami jak Mothra, Jackhammer i Heat Sink, marszowy Metal on Metal i cały czas towarzyszy nam uroczy wokal nijakiego Lipsa. Coś wspaniałego.

Skład:
Robb Reiner - Drums (1981-present) ex-Lips, ex-Gravestone
Steve "Lips" Kudlow - Guitars, Vocals (1981-present) ex-Lips, ex-Gravestone
Chris Robertson - Bass (2014-present)
▼ Byli muzycy
Ian Dickson - Bass (1981-1993) ex-Lips
Dave Allison - Guitars, Vocals (1981-1989) ex-Lips
Sebastian Marino - Guitars (1989-1995) (R.I.P. 2023) ex-Ramrod, ex-Sebastian Marino, ex-Overkill, ex-Liege Lord (live), ex-Tyrant, ex-Warhead
Mike Duncan - Bass (1993-1996)
Ivan Hurd - Guitars (1995-2007)
Glenn Five - Bass, Vocals (1996-2012) ex-Midnight Malice (live)
Sal Italiano - Bass (2012-2014) The Nightmare Stage (live), ex-Cities, Live After Death (Iron Maiden tribute)
▼ Muzycy koncertowi
Sebastian Bach - Vocals (1993) Sebastian Bach, ex-Madam X, ex-Skid Row, ex-Frameshift, ex-Anthem, ex-Bach Tight Five, ex-Damnocracy, ex-GAK, ex-Kid Wikkid, ex-The Last Hard Men, ex-VO5
Rick van Dyk - Guitars (2004) ex-Zero Option, Helix, Sandman
George Vee - Guitars (2004)
Dyskografia:
1981 - School Love [single]
1981 - Hard 'n' Heavy
1982 - Anvil [EP]
1982 - Metal on Metal
1983 - Forged in Fire [single]
1983 - Make It Up to You [single]
1983 - Forged in Fire
1984 - Super Rock '84 in Japan [split video]
1985 - Molten Metal [demo]
1985 - Backwaxed [kompilacja]
1987 - Strength of Steel
1988 - Blood on the Ice [single]
1988 - Pound for Pound
1989 - Molten Masterpieces [kompilacja]
1989 - Past and Present - Live in Concert [live]
1991 - Worth the Weight
1996 - Plugged in Permanent
1997 - Absolutely No Alternative
1999 - Speed of Sound
1999 - Massacre's Classix Shape Edition Vol. 10 [kompilacja]
2000 - Anthology of Anvil [kompilacja]
2001 - Plenty of Power
2002 - Still Going Strong
2004 - Back to Basics
2007 - This Is Thirteen
2011 - Juggernaut of Justice [single]
2011 - Juggernaut of Justice
2011 - Monument of Metal - The Very Best of Anvil [kompilacja]
2012 - 2 in 1 - Special Edition [boxed set]
2013 - Hope in Hell [single]
2013 - Flying [single]
2013 - Mankind Machine [single]
2013 - Hope in Hell
2016 - Anvil Is Anvil
2016 - Ego [single]
2017 - 5 Original Albums in 1 Box [boxed set]
2018 - Pounding the Pavement
2019 - Bitch in the Box [single]
2019 - Nabbed in Nebraska [single]
2020 - Legal at Last [single]
2020 - Legal at Last
2022 - Ghost Shadow [single]
2022 - Take a Lesson [single]
2022 - Impact Is Imminent

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Anvil/542
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 7 mies. temu

Słyszałem chyba tylko Metal on Metal, bo mi kiedyś sprzedawca w sklepiku w tunelach pod centralnym polecił jak zapytałem o Manilla Road (xD) i nie mogłem się nigdy do niej przekonać, ma ona w sobie coś niezwykle wkurwiającego, chyba taką popową niemal prostotę kompozycji, przez co płyta staje się nie tyle przebojowa, co prostacka i to nie w dobrym dla metalu tego słowa znaczeniu. Jak dla mnie jeden z największych zawodów jakie przeżyłem przy poznawaniu domniemanych klasyków heavy metalu, bo o ile zwykle im więcej się starego heavy słucha, tym bardziej się podoba, tak tu z każdym kolejnym okrążeniem, niesmak jedynie wzrastał.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 4 mies. temu

"One and Only" będzie 20 studyjnym albumem w dorobku Kanadyjczyków. Płyta ukaże się 28 czerwca dzięki AFM Records. Zespół udostępnił dwa single z tego materiału - "Feed Your Fantasy" i "Truth Is Dying".
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 3 mies. temu

Zatem lubię disco polo i nie zamierzam się tego wstydzić! Może dlatego, że wychowałem się na eurodance, spodobał mi się ten "Metal on metal", szczególnie tytułowy szlagier, który chodzi mi teraz po głowie. Faktycznie to wydawnictwo mogłoby skończyć się na dwóch pierwszych utworach, ale w ramach mojego poszerzania muzycznych horyzontów postanowiłem sobie posłuchać jakiejś wesołej muzyki i tu Kowadło sprawdziło się w moim przypadku znakomicie. Od wielu zespołów się odbijam, a tu i melodyjnie i nie ograniczają się do typowego dla tej muzyki patataj, co mnie tak męczy w Iron Maiden na ten przykład, które ja z kolei uważam za pop metal i doprawdy nie rozumiem, jak można słuchać tej muzyki przez dekady i nadal ją lubić. Anvil na tym tle wypada ciężej i bardziej skomplikowanie. I wyobrażam sobie jak ostatni kawałek z "metal on metal" musiał rezać mózgi tych wszystkich metalowców, którzy słuchali płyty zaraz po jej premierze na początku lat 80. O death metalu i Blacku nikt nie słyszał, thrash też chyba jeszcze wówczas raczkował, a tu wjeżdża taki pędzący na złamanie karku, cieżkoriffowy wałek o mrocznym tytule "666". To musiało robić mega wrażenie na słuchaczach. Dopisuję sobie kapelę do listy tych, w których dyskografię warto się zagłębić.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Akuki

Akuki 3 mies. temu

O, i jest okazja przywitać się!
Witam załogantów i w tym miejscu polecam doskonały dokument poświęcony Anvil:
https://www.filmweb.pl/film/Anvil+The+S ... 008-468378
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian 3 mies. temu

Mam na kasecie płytę z 91 i to nie jest proste granie. Bushpig dobry traszyk. Sporo tam wywijasów w riffach i solówy co chwila. Muszę sprawdzić te kultowe początki. Nie wiem czemu tego nie zrobiłem wcześniej?
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem

Wróć do „Heavy / Speed / Power Metal”