Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Chateaux

Szajtan

Obrazek
Chateaux to zespół, który powstał w roku 1980 w angielskim Cheltenham i w pierwszych latach swojej działalności używał nazwy Stealer. Do zmiany nazwy doszło w roku 1981. Grupa istniała zaledwie pięć lat. W latach 1981 - 1985 roku zespół zostawił po sobie trzy albumy studyjne. Wszystkie trzy wydał pod szyldem Ebony Records, a teraz Dissonance Productions przypomina je we wspólnym boxie "Spirit Of The Chateaux", który zawiera wszystkie trzy albumy.

Solidny heavy metal brzmiący charakterystycznie do czasów, w jakich powstał. Chateaux na swoim pierwszym albumie to naprawdę świetne granie. Można powiedzieć, że to esencja nurtu NWOBHM. Krążek broni się po latach, nadal pozostając bardzo świeżym i energetycznym.

Obrazek
Skład:
Tim Broughton - Guitars (1981-1986) ex-Stealer
Chris Dadson - Drums (1984-1986) ex-Aragorn, ex-Sam Thunder, ex-Wolfbane
Krys Mason - Vocals, Bass (1984-1986) ex-Confessor, ex-Myrmidon
▼ Byli muzycy
Alec Houston - Bass (1981-1983), Vocals (1981-1982) ex-Stealer
Andre Bayliss - Drums (1981-1983) ex-Axe Victim, ex-Stealer
Steve Grimmett - Vocals (1982-1983) (R.I.P. 2022) ex-Grim Reaper, ex-Grimmstine, ex-Medusa, ex-Steve Grimmett's Grim Reaper, ex-The Sanity Days, ex-Steve Grimmett, ex-Heidt, ex-Onslaught, ex-The Three Tremors (live), ex-Friction, ex-Lionsheart, ex-Seven Deadly Sin
Dyskografia:
1982 - Young Blood [single]
1983 - Chained and Desperate
1984 - FirePower
1985 - Highly Strung
2003 - Fight to the Last! The Anthology [kompilacja]
2024 - Spirit of the Chateaux [boxed set]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Chateaux/1585
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Debiut Szato czyli Chained and Desperate zajebisty hejwiorek, zasłuchiwałem się w nim swego czasu srogo. Wspaniałe hity i świetne wokale Steve'a Grimmetta z Grim Reaper. Pozostałych nie słyszałem, ale tej płytki jestem fanem.
Destroy their modern metal and bang your fucking head