Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

No mówiąc szczerze raczej się nie spodziewałem, że będzie taki festiwal żegnań. Nie mi osądzać. Dzięki tej niekonsekwencji Slayer gra ponownie, a jakoś spotyka się to z dobrym odzewem. Zatem czemu inni nie mają... Pytanie tylko, po co deklarować takie akcje,... Definitywne zakończenia itp. Ale to nie miejsce na takie dywagacje.
Ja się cieszę, na Spodek się nie załapałem. Na koncert z braćmi nie liczę. Sepulturę w tym wydaniu widziałem dwa razy i było ok. Bez uniesień. Ale skoro będzie okazja, to spojrzę.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
Summerisle
Master Of Reality

Summerisle

- Bullet for My Valentine
- I Am Morbid ("Domination" set)
- The Crazy World of Arthur Brown
- Signs of the Swarm
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

I am Morbid bardzo chętnie. Pomijam, że ten "set" Domination to brzmi jak spełnienie marzeń. No i trzy przerwy na regenerację. ;-)
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
TheAbhorrent
Tormentor

TheAbhorrent

Tymczasem headzi Mystic to King Diamond, In Flames i Sepultura.
Obrazek
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Tak niby prezentuje się to na plakatach. Ta Sepultura jako headliner to mocne zaskoczenie.

Dziś duński skład paru zespołów dołączył do listy kapel tegorocznej edycji, ale nic chyba nie kojarzę.
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

Zsamot pisze: miesiąc temu Tak niby prezentuje się to na plakatach.
Mystic już to potwierdził. Ciekawa sytuacja, że dotychczas pisali jedynie, że King Diamond będzie headlinerem, a teraz pod wpływem komentarzy potwierdzili resztę headlinerów... odpisując na komentarz, a nie dając jakiegoś odgórnego info.
Obrazek
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze: 2 lata temu polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Albo coś nie pykło, albo... w każdym razie debilne zachowanie.

Ja i tak łączę frajdę festu z wyjazdem na parę dni poza dom, ale - powtórzę się - ogólnie to dziwaczne zachowanie...
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Oby tylko King był w tym samym dniu co Beherit, ...który swoją drogą pasuje do tego festiwalu jak Varg do chińskiej muzyki ludowej.
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR - VALOUR - PRIDE
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

A dlaczego nie pasuje.. JPRD, to co ma być fest dla prawdziwków i reszty "hołoty", co nie rozumieją istoty metalu? Serio? Chciałbyś znów, albo po raz pierwszy zaliczyć te stare czasy? Z krojeniem i wpierdolem?
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

No a dlaczego pasuje? Nic w zbliżonym stylu nie ma chyba w tym składzie.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Nathas

Pasuje lepiej niż trasa Truchło Strzygi + Siksa.
A tak serio to #bekajaja.
Jedno i drugie.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Zsamot pisze: miesiąc temu A dlaczego nie pasuje..
Bo to w ogóle nie jest zespół na festy (szczególnie tego rozmiaru), dla tak szerokiego grona odbiorców - nie rzadko przypadkowego.
Finowie kompletnie tam nie pasują, grają specyficzną muzykę i nie dla takiej masy. Z czym masz problem?
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Nathas pisze: miesiąc temu Pasuje lepiej niż trasa Truchło Strzygi + Siksa.
Wcale nie. To dobry zestaw na randkę.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Ja nie mam właśnie z niczym problemu. Jakoś wiele osób się ucieszyło. ;-)
Awatar użytkownika
TheAbhorrent
Tormentor

TheAbhorrent

Dla mnie OK. Z headów interesuje mnie tylko King Diamond (i mocno trzymam kciuki, żeby był w ten sam dzień, co Cradle Of FIlth, których spróbuję znów "złapac" chociaż parę razy). Czy gdyby headem był jakiś Slipknot, Within Temptation lub nawet Linkin Park to czy byłoby lepiej? Z pewnością byłoby tłoczniej ;) Rok temu było pełno ludzi tylko na BMTH.

Ciekawi mnie, czy to się organizatorom opłaciło. BMTH przyciągnął sporo ludzi, ale przecież za darmo nie zagrali.
Obrazek
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Oczywiście, że Beherit nie pasuje na ten festiwal. Z tego samego powodu nie pasowało tam Blasphemy i Mysticum. Takiego rodzaju łomotu lepiej wg mnie słuchać w klubie, gdzie spora część uczestników to nie są przypadkowi ludzie.

I nie chodzi mi tu ani o elitaryzm i bycie true, ani o chęć powrotu do czasów wpierdolu i krojenia. Po prostu na tak dużą imprezę najlepiej nadają się duże i większe gwiazdy, a nie podziemie. Nie bardzo rozumiem ból dupy ludzi o ten fakt. Przecież ani nie umniejsza się w ten sposób gwiazdom, ani prawdziwkom z podziemia. King Diamond świetnie wypadnie na dużej scenie, zapewne jak i Pentagram czy W.A.S.P. Bardzo dobrze, że tak zasłużony dla scney i bardzo true muzyk wystąpi na tym festiwalu, bo pasuje do niego idealnie. Podziemny kult z piwnicy nie pasuje do takiej masy randomowych ludzi, bo przede wszystkim ta właśnie masa ma go w dupie, co oczywiście nie znaczy, że nie wypadnie zajebiście, bo pewnie tak właśnie będzie.

Jeśli pojadę, to z tymi słowami na ustach pójdę na występ Beherit i z tymi samymi wyjdę, nawet, a może przede wszystkim, jeśli moje przewidywania co do wysokiej jakości koncertu się sprawdzą. Identyczna sytuacja i przemyślenia dotyczy pozostałych wykonawców, których chciałbym tam obejrzeć, czyli np Oranssi Pazuzu, Archgoat, Pentagram, W.A.S.P. i Kinga Diamonda.

EDIT: Ale są w ogóle 4 dni, więc jeszcze jedna, spora nazwa pewnie się pojawi w ramach headlinerowania, nawet jeśli byłby to warm up.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
TheAbhorrent
Tormentor

TheAbhorrent

Z tym warm up day to jest trochę irytujące, bo na ten dzień nie ma osobnych biletów, a może się zdarzyć, że wrzucą tam akurat zespół, który kogoś interesuje z tych, które już ogłosili.

Co do Beherit to rozumiem, ale przecież koncert Blasphemy był w klubie, tyle, że na Mysticu. Tam nie było dużo ludzi, nie wiem czy nawet połowa B90 była. Dla kontrastu na Asphyx ledwo szło przejść tam przejść. Także jak ktoś chciał klubowy klimat, to go miał.
Obrazek
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Właśnie to miałem napisać... Ale pewnie koncert klubowy na Mystic nie jest klubowym. ;-)
Rozumiem, że na ten koncert klubowy trafiłaby sól tej ziemi? ;-) Najebana często ,ale prawdziwa. ;-)
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Zsamot pisze: miesiąc temu Rozumiem, że na ten koncert klubowy trafiłaby sól tej ziemi? ;-) Najebana często ,ale prawdziwa. ;-)
Co to za bzdury znowu? Masz jakiś prywatny ranking i robisz statystyki ?
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Może uściślę swój post, bo widzę, że znowu został zrozumiany na opak.

Napisałem "najlepiej słuchać w klubie GDZIE SPORA CZĘŚĆ UCZESTNIKÓW TO NIE SĄ PRZYPADKOWI LUDZIE".

I dalej "randomowej masy, bo PRZEDE WSZYSTKIM TA WŁAŚNIE MASA MA GO W DUPIE".

Tłustym drukiem podkreśliłem meritum mojej wypowiedzi. Oczywiście owszem, klub, zamknięty klub pasuje bardziej niż duża scena. Ale też od zamkniętego klubu na ogromnym festiwalu bardziej pasuje mały festiwal, na którym znakomita większość, to ludzie, którzy szukają dokładnie tego, co tam gra. Clue to ta masa, której przeważnie nie obchodzi jakiś Beherit czy Blasphemy, nie ujmując nic ani tej masie, ani samym podziemniakom.

Z tym najebaniem to też nie rozumiem. Widziałem najebanych na kvlt eternal Byczynie, widziałem najebanych na Mysticu, widziałem najebanych na Brutalu, widziałem najebanych na klubowym gigu dla 40 osób. Czasem były to najebane kuce, czasem był to prawdziwy, kultowy kolega z szeroko pojętego podziemia a czasem byłem to ja. Co to zmienia w obliczu tego, co pisałem wyżej?
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Napisałeś DD wszystko to, z czym się zgadzam. Merytorycznie wyłożyłeś, zgadzam się, co by się powtórzyć świadomie. Zatem nic nie dodam. Ale skoro jestem na L4 i mam czas... to kilka słów na koniec. ;-)
Dokładnie tak jest z tymi koncertami. Ale też powiem jedno, jak jeżdżę na te niszowe rzeczy wkurwia mnie pewna grupa "weteranów", co tylko z braku innej grupy społecznego odniesienia jeździ i pierdoli, co to było kiedyś itp. pierdolety. W nowych rzeczach zero rozeznani, ale nic nie ma jak kiedyś. Jak nie ma tematu muzycznego jest z nimi przesympatycznie. Na SDL teraz byli koło mnie, taka ekipa z 10 chłopa. Na żadnym koncercie nie byli, tylko chlanie przy namiotach. Za to jak weszli w rejony okołomuzyczne, to tragedia. Na masówkach jest też masa ludzi, którzy z dupy się tam wzięli, bo kolega, bo chłopak jechał. Był raz mój znajomy, bo ... dostał bilet w ramach funduszu socjalnego. Na Mystic. ;-) Co do festiwalu jeszcze... okazja do spotkania masy znajomych, podobnie jak na mini festach. Tylko, że niestety takiego Kinga nie obejrzę w klubie. ;-) I stąd zawsze chętnie bywam na takich molochach, popatrzę na masę kapel, których bym nigdy nie obejrzał, musząc świadomie płacić za ich koncert w klubie.
Poza tym fajnie być na wielkim spędzie, jak masa wiary wyje jakiś refren kawałka. ;-)
A w tym roku Byczyna dla mnie, to mało rzeczy, które cenię. Po prostu. I patrząc po wątkach tych "kultowych" kapel, też jakoś wiele się tam nie dzieje, ale rozumiem - wypada lubić. Znam takie konwenanse, kiedyś już to przerabiałem.
Życzę, by każdy spełnił się w swoich koncertowych wyborach i tyle. Na własny sposób, nawet chlejąc koło namiotu czy srając w lesie. ;-0
Awatar użytkownika
Summerisle
Master Of Reality

Summerisle

Było to spodziewane, ale oficjalnie już wiadomo, że w ramach MF2025 zagra 𝗕𝗹𝗼𝗼𝗱 𝗙𝗶𝗿𝗲 𝗗𝗲𝗮𝘁𝗵 – 𝗔 𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝘁𝗲 𝘁𝗼 𝗤𝘂𝗼𝗿𝘁𝗵𝗼𝗻 𝗮𝗻𝗱 𝘁𝗵𝗲 𝗠𝘂𝘀𝗶𝗰 𝗼𝗳 𝗕𝗮𝘁𝗵𝗼𝗿𝘆.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Ja się nie spodziewałem i jestem zachwycony.
A jak ktoś nie jest, to też dobrze. ;-)
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Dochodzi Turbonegro, Absu (a kotu hohoho hihihi), Municipal Waste oraz Midnight.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Absu i M.W. to moje typy, zatem jestem kontent. ;-)
Tak naprawdę, licząc kondycję, spotkania towarzyskie to już teraz jest Muzyczny kalendarz moich możliwości na full. ;-)
Pomijam "konfliktowe" godziny.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Dobra, jebać czekanie, w najbliższy wtorek mają podrożeć, zatem tym właśnie sposobem stałem się posiadaczem karnetu. Skład dużo lepszy niż rok temu, kilka nazw typu "sztos" więc dalej jazda!
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Super. Do zobaczenia. ;-)
Awatar użytkownika
TheAbhorrent
Tormentor

TheAbhorrent

A co tu taka cisza? :) Dzisiaj była solidna wrzutka zespołów i ogłosili podział na dni.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Miałem wklejać, ale robiłem coś ważniejszego :)

W ogóle interes życia, jakbym poczekał z kupnem karnetu, to bym zapłacił niecałe 40 zł więcej jedynie.

Ja powiem tak. Z tego, co jest teraz na tym rozbiciu na dni, to u mnie:

Środa:
Koniecznie - Zemial, Covenant, Alcest, Castle Rat
Można - Jerry Cantrell, Midnight, Combichrist, Witch Club Satan

Czwartek:
Koniecznie - Dopethrone, Elder, Oranssi Pazuzu, Beherit, Absu, Turbonegro, Thaw
Można - In Flames, Perturbator

Piątek:
Koniecznie - King Diamond, W.A.S.P., Cradle of Filth, Eyehatehod, Archgoat, Thantifaxath
Można - Green Lung, Hellripper, Necrot

Sobota:
Koniecznie - Blood Fire Death, Pentagram, Tiamat
Można - Apocalyptica, Dark Tranquiliity, Vader

Z tego wszystkiego tak naprawdę, najbardziej, najmocniej czekam na Zemial, Blood Fire Death, Pentagram i Thantifaxath (bo nigdy nie widziałem) oraz Beherit, Elder, Oranssi Pazuzu i Kinga Diamonda (bo widziałem, ale są to sztosy). To są totalne musty.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Ja sobie ogarnąłem nocleg. W Sopocie. ;-) SKM raptem kilkanaście minut, potem tramwajem. Nie ma sensu przepłacać. ;-)

Kapele?
Vader- bosko. Parę innych też. Wyliczyłem ponad 29 kapel, które chcę zobaczyć... A gdzie tu żarcie, picie, kibel i najważniejsze - rozmowy przy piwku.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Ja klepnąłem nocleg u kumpeli :) Właśnie, ciekawe czy quiz metala będzie!?

O, mnie też wyszło wszystkich razem 29!

EDIT: Sorry, jednak 32.
Awatar użytkownika
TheAbhorrent
Tormentor

TheAbhorrent

Z noclegiem w Sopocie to pamiętaj, że prawdopodobnie przystanek Stocznia będzie nieczynny, a jeżeli miejsce na plakacie będzie oznaczało taką czasówkę jak rok temu, do np. Cradle skończy o 2 w nocy :D I wtedy najpierw sporo z laczka, a potem SKM to jest pociąg co pół godziny, więc też można trochę pokiblować na dworcu, jak akurat nie podjedzie
Obrazek
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Środa: powinno się wszystko udać.
Alcest
Exodus
Hideous D.
Martwa Aura - nowy materiał mają grać...
Covenant

Czwartek: czuję, że będą ostre konflikty czasowe... Zatem tylko taki plan. Ale na taki ST to się ostro grzeję.
Thaw
Dopethrone
ABSU
Oranzi
Nile
Beherit
Perturbator
Suicidal Tendencies
In Flames

Piątek: planuję trochę połazić, bo i ludzi będzie pewnie najwięcej. Ale plan i tak jest spory... Ale finał to najważniejszy punkt festu.
Blindead 23
Necrot
Eyehategod
HateBreed
Cradle of...
Wasp
Opeth
King!!!!!!!

Sobota - plan ostry... Oby realny. Bo tu dużo dobrego się dzieje...
Pentagram
I Am Morbid
Municipal Waste
Tiamat
Vader
Tribute dla Bathory
Dark Tranquillity
Apocaliptyca
Sepultura
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

TheAbhorrent pisze: tydzień temu Z noclegiem w Sopocie to pamiętaj, że prawdopodobnie przystanek Stocznia będzie nieczynny, a jeżeli miejsce na plakacie będzie oznaczało taką czasówkę jak rok temu, do np. Cradle skończy o 2 w nocy :D I wtedy najpierw sporo z laczka, a potem SKM to jest pociąg co pół godziny, więc też można trochę pokiblować na dworcu, jak akurat nie podjedzie
Nigdy nie wracam od razu. Wracam do centrum tramwajem nocnym. Kiblowanie na dworcu nie problem, bo wejdę do McDonalda na Colę. Zresztą jeździłem na koncerty po 9h na stojąco. Żaden problem. W Sopocie jest Browar Miejski, gdzie będę codziennie jadł obiadek i piwka jako start. ;-)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Najbardziej mi żal Zemial i Beherit, bo raczej mnie nie będzie, a strasznie lubię - jednak chyba nie na tyle, żeby płacić nie wiadomo ile stów za 30 minutowy set.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Jakbyś jednak był, to by był fajny pomysł, by po koncercie zrobić sobie miłe after party w klubie obok stoczni.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Nie ma Godflesh? To nie jadę... ;) A Wy kochane metale ogarniajcie jakieś noclegi bo pola namiotowego w tym roku nie będzie.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Wczoraj ogarnąłem. ;-)