Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

KSU

dj zakrystian

Obrazek
Legenda głosi, iż powstali w 1978 chociaż grali już wcześniej głównie covery Black Sabbath. Po 10 latach od oficjalnego rozpoczęcia działalności doczekali się debiutu, klasyki polskiego punk rocka Pod Prąd. Następnie w 1990 wydali płytę Ustrzyki i skład się posypał, głównie z uwagi na nadużywanie napojów wyskokowych. Była jeszcze płyta Bieszczady nagrana z automatem perkusyjnym i mnóstwo składanek i koncertówek. W 2002 powrócili z nowym składem i płytą Ludzie Bez Twarzy, ze starego składu został jedynie wokalista i gitarzysta Siczka a muzyka nie miała już wiele wspólnego z przaśnym punkiem a raczej specyficznym słowiańskim melancholijnym rockiem zabarwionym klimatem bieszczadzkiego folku. Ostatnia studyjna płyta wyszła w 2014 i jest jedną z najciekawszych pozycji w polskim rocku. Dwa Narody to świetny ansambl punka, metalu, oraz folkowego grania.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem

Tagi:
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Myślę, że Pod Prąd to jedna z dwóch moich ulubionych płyt z polskiego podwórka. Jabol punk pierwszej klasy.

Później też bardzo fajne Ustrzyki, jednak sporo gorsze od wybitnego (o ile można takiego słowa użyć w przypadku tak prostackiej muzyki) debiutu. Moje Bieszczady zajebiste, balladkowe, nieco wzruszające ;)

Zacząłem słuchać w okolicach Ludzie bez twarzy i przechuj hitu Chodnikowy latawiec ;) Te ostatnie płytki jakoś mi nie pasują, patriotyczna odsłona KSU jest zdecydowanie nie dla mnie. Wolę, jak ganiają bieszczadzkich śmieciarzy i obijają im mordy za zanieczyszczanie pięknych okolic Ustrzyk Dolnych ;)

Z Pod prąd nie ma sensu wymieniać hitów, bo co jeden to większy. Teksty przezajebiste - miłość aż po grób.

Fajny dokument o Siczce i KSU:

Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

W sumie to jedna z moich ulubionych polskich kapel a z samym Gieniem miałem okazje wypić nie raz browara. Co do patriotycznej odsłony, to nie do końca tak. Zaledwie dwa może trzy utwory są o tym, do tego w gorzkiej tonacji. Lubię ich też za te niejednoznaczne teksty. Siczka napisał zaledwie do kilku utworów w całej karierze, ale nawet taki Jabol Punk daje do myślenia :P
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
Soulless
Master Of Puppets

Soulless

Za małolata się słuchało piosenki Liban, po prawie 3 dekadach ma niestety ciągle aktualne przesłanie, można go przypiąć do krajów Bliskiego Wschodu z religijno-wojennym rozpiździajem, nie chuja się nic nie zmieniło.
Metal ma mieć włochate jaja a nie jakieś symfoniczne cycki
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Tylko to znam:

Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Siczka ogłosił, że jeszcze w tym roku ma wyjść kolejna, premierowa płyta KSU. W międzyczasie wyszły dwie płyty akustyczno - folkowe z numerami z poprzednich, w innych aranżacjach. Wydają płyty w odstępach czasowych, niczym Tool. Choć trzeba przyznać, że każda jest na wysokim poziomie. Dwa Narody z 2014 nadal zajebiście się słucha. Ciekawe jak zabrzmią na nowej? Koncert z sierpnia tego roku w Ustrzykach wypadł świetnie. Niestety nie dotarłem, ale na jew tube są fragmenty. Gienek mimo 60 na karku, ciągle daje radę, nawet w ostrzejszych numerach.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Najlepsze kawałki zawarte są wg. mnie poniżej. Niestety materiał wydany tylko na kasecie. Mamy najlepszą (wolną) wersję Jabol Punk jak i np genialne Antypody czy Deszcz ...
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR - VALOUR - PRIDE
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

brzask pisze: 2 lata temu Najlepsze kawałki zawarte są wg. mnie poniżej. Niestety materiał wydany tylko na kasecie. Mamy najlepszą (wolną) wersję Jabol Punk jak i np genialne Antypody czy Deszcz ...
Znam w zasadzie wszystko, chyba wszystko od KSU. Ten składak wczesnych demówek też świetny. Najlepsza wersja Deszcz to jest na akustycznej z 95.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

dj zakrystian pisze: 2 lata temu Najlepsza wersja Deszcz to jest na akustycznej z 95.
Dla mnie akurat z tego demka
Jest też fajna wersja live z Rzeszowa z 95'
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Do nowego albumu "44", który jest zapowiadany na koniec lutego dołączony będzie 3godzinny koncert a na nim jak widzę m.in. Deszcz, Ustrzyki, Pod Prąd czy Moje Bieszczady. Szkoda,że nie są to zapisy ze starych koncertów a tylko numery, jak czytam, z "koncertu zarejestrowanego podczas występu z okazji 40-lecia"
Molotow 666
Tormentor

Molotow 666

Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Molotow 666 pisze: 2 lata temu
Dobre dwa numery promocyjne. Zapowiada się więcej cięższego rocka, niż folku.
Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Nathas

Obrazek

Prawie na pewno będę 50/50 w ZG. Szkoda, że ostatni przystanek na trasie, może być różnie z formą.

Poza tym na 27 września zaplanowana jest kinowa premiera filmu pod tym samym tytułem co trasa, czyli 'Idź pod prąd'.
Film będzie opowiadał o początkach zespołu, a młodego Siczkę zagra Ignacy Liss.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Myślałem, że to dokument będzie. Wyjdzie z tego drugi Zenek.
Początki KSU opisane wszędzie, mnie ciekawi kryzys w latach 90 i powrót na scenę w 2002.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Na Netflixie można już obejrzeć film "Idź pod prąd". Typowy średniak: średni scenariusz, średnie aktorstwo, średnia reżyseria.
Mimo to, jest to pozycja obowiązkowa dla miłośników polskiego punk rocka oraz bieszczadzkich klimatów.

Obrazek
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Obejrzałem. Sympatyczny. Tak naprawdę to dla starych PESELem jest parę smaczków, młodsi będą się nudzić. Finał bym skasował.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
darnoksss
Master Of Reality

darnoksss

Nigdy nie mogłem się za bardzo do nich przekonać. Nie chwyciła mnie na dłużej żadna płyta (może jakieś wyrwane kawałki typu "Pijany Gówniarz"). Z polskiego punka zdecydowanie wolę rzeczy typu GaGa albo Post-Regiment.
polki nie dawajcie polakom, dawajcie arabom
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie

Mam podobnie - Dezerter, Post Regiment, Smar SW, Inkwizycja, Armia - to były sztosy, KSU to była dla mnie zawsze taki sympatyczna lektura uzupełniająca.

Chociaż 1944 grało się i śpiewało po ogniskach z zapałem :)
Awatar użytkownika
darnoksss
Master Of Reality

darnoksss

Wczoraj obejrzałem sobie z ciekawości ten film i stwierdzam, że miło spędziłem przy nim czas. Fajnie pokazane chlanie, ruchanie, brak dostępu do podstawowych rzeczy w kontekście grania w zespole w tamtych czasach (czyli np. instrumenty). Ciekawym jest natomiast zabieg, który pokazuje, że Siczka jarał się zespołami takimi jak Sex Pistols albo UK Subs. Jak sam wspominał w wywiadach nie słuchał punka, wolał rzeczy typu Black Sabbath albo Led Zeppelin.
polki nie dawajcie polakom, dawajcie arabom