Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

KSU

dj zakrystian 5 lata temu

Obrazek
Legenda głosi, iż powstali w 1978 chociaż grali już wcześniej głównie covery Black Sabbath. Po 10 latach od oficjalnego rozpoczęcia działalności doczekali się debiutu, klasyki polskiego punk rocka Pod Prąd. Następnie w 1990 wydali płytę Ustrzyki i skład się posypał, głównie z uwagi na nadużywanie napojów wyskokowych. Była jeszcze płyta Bieszczady nagrana z automatem perkusyjnym i mnóstwo składanek i koncertówek. W 2002 powrócili z nowym składem i płytą Ludzie Bez Twarzy, ze starego składu został jedynie wokalista i gitarzysta Siczka a muzyka nie miała już wiele wspólnego z przaśnym punkiem a raczej specyficznym słowiańskim melancholijnym rockiem zabarwionym klimatem bieszczadzkiego folku. Ostatnia studyjna płyta wyszła w 2014 i jest jedną z najciekawszych pozycji w polskim rocku. Dwa Narody to świetny ansambl punka, metalu, oraz folkowego grania.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem

Tagi:
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Myślę, że Pod Prąd to jedna z dwóch moich ulubionych płyt z polskiego podwórka. Jabol punk pierwszej klasy.

Później też bardzo fajne Ustrzyki, jednak sporo gorsze od wybitnego (o ile można takiego słowa użyć w przypadku tak prostackiej muzyki) debiutu. Moje Bieszczady zajebiste, balladkowe, nieco wzruszające ;)

Zacząłem słuchać w okolicach Ludzie bez twarzy i przechuj hitu Chodnikowy latawiec ;) Te ostatnie płytki jakoś mi nie pasują, patriotyczna odsłona KSU jest zdecydowanie nie dla mnie. Wolę, jak ganiają bieszczadzkich śmieciarzy i obijają im mordy za zanieczyszczanie pięknych okolic Ustrzyk Dolnych ;)

Z Pod prąd nie ma sensu wymieniać hitów, bo co jeden to większy. Teksty przezajebiste - miłość aż po grób.

Fajny dokument o Siczce i KSU:

Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian 5 lata temu

W sumie to jedna z moich ulubionych polskich kapel a z samym Gieniem miałem okazje wypić nie raz browara. Co do patriotycznej odsłony, to nie do końca tak. Zaledwie dwa może trzy utwory są o tym, do tego w gorzkiej tonacji. Lubię ich też za te niejednoznaczne teksty. Siczka napisał zaledwie do kilku utworów w całej karierze, ale nawet taki Jabol Punk daje do myślenia :P
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
Soulless
Master Of Puppets

Soulless 5 lata temu

Za małolata się słuchało piosenki Liban, po prawie 3 dekadach ma niestety ciągle aktualne przesłanie, można go przypiąć do krajów Bliskiego Wschodu z religijno-wojennym rozpiździajem, nie chuja się nic nie zmieniło.
Metal ma mieć włochate jaja a nie jakieś symfoniczne cycki
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit 5 lata temu

Tylko to znam:

Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian 7 mies. temu

Siczka ogłosił, że jeszcze w tym roku ma wyjść kolejna, premierowa płyta KSU. W międzyczasie wyszły dwie płyty akustyczno - folkowe z numerami z poprzednich, w innych aranżacjach. Wydają płyty w odstępach czasowych, niczym Tool. Choć trzeba przyznać, że każda jest na wysokim poziomie. Dwa Narody z 2014 nadal zajebiście się słucha. Ciekawe jak zabrzmią na nowej? Koncert z sierpnia tego roku w Ustrzykach wypadł świetnie. Niestety nie dotarłem, ale na jew tube są fragmenty. Gienek mimo 60 na karku, ciągle daje radę, nawet w ostrzejszych numerach.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask 7 mies. temu

Najlepsze kawałki zawarte są wg. mnie poniżej. Niestety materiał wydany tylko na kasecie. Mamy najlepszą (wolną) wersję Jabol Punk jak i np genialne Antypody czy Deszcz ...
'napuchną mną drzewa'
'Od dobrych kilku lat...'
'The cult of Heroes our religion, our world is one of strife
Nature our new righteous order, Free and Proud and Wild'
'There's something growing in the trees
I think it's a different me'
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian 7 mies. temu

brzask pisze:
7 mies. temu
Najlepsze kawałki zawarte są wg. mnie poniżej. Niestety materiał wydany tylko na kasecie. Mamy najlepszą (wolną) wersję Jabol Punk jak i np genialne Antypody czy Deszcz ...
Znam w zasadzie wszystko, chyba wszystko od KSU. Ten składak wczesnych demówek też świetny. Najlepsza wersja Deszcz to jest na akustycznej z 95.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask 7 mies. temu

dj zakrystian pisze:
7 mies. temu
Najlepsza wersja Deszcz to jest na akustycznej z 95.
Dla mnie akurat z tego demka
Jest też fajna wersja live z Rzeszowa z 95'
'napuchną mną drzewa'
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask miesiąc temu

Do nowego albumu "44", który jest zapowiadany na koniec lutego dołączony będzie 3godzinny koncert a na nim jak widzę m.in. Deszcz, Ustrzyki, Pod Prąd czy Moje Bieszczady. Szkoda,że nie są to zapisy ze starych koncertów a tylko numery, jak czytam, z "koncertu zarejestrowanego podczas występu z okazji 40-lecia"
'napuchną mną drzewa'
Molotow 666
Tormentor

Molotow 666 miesiąc temu

Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian miesiąc temu

Molotow 666 pisze:
miesiąc temu
Dobre dwa numery promocyjne. Zapowiada się więcej cięższego rocka, niż folku.

Wróć do „Grindcore / Hardcore / Punk”