Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Defecation

Vexatus

Obrazek
Zespół powstał w 1987 roku w Las Vegas w stanie Nevada i został założony przez Mitcha Harrisa i Micka Harrisa. Mick Harris w tym czasie już od kilku lat był perkusistą Napalm Death, a Mitch był gitarzystą i wokalistą Righteous Pigs. W 1989 roku został wydany debiutancki (właściwie to jedyny nagrany wspólnie pod tym szyldem) pełniak "Purity Dilution". Pierwszy pełniak to dość konkretna mieszanka Grindcore/Death Metal, choć wyczuwalne są także thrashowe i core'owe naleciałości. Płyty słucha się bardzo dobrze, choć wokale są trochę za bardzo wyeksponowane i ktoś powinien dostać porządnego kopa w dupę za brzmie werbla. Wkrótce po wydaniu debiutu Mitch zasilił szeregi Napalm Death, co wyszło tej ekipie tylko na dobre, bo po pierwsze wydali wkrótce "Harmony Corruption", a po drugie wydali potem jeszcze wszystko to, co potem wydali. ;) Na następny album Defecation musieliśmy poczekać aż do 2003 roku, kiedy został wydany "Intention Surpassed". Na drugiej płycie za całość materiału odpowiada już tylko Mitch Harris. Muzyka dość znacznie odbiega od tego co zespół prezentował na pierwszej płycie (co jest raczej zrozumiałe), pokazuje znacznie nowocześniejsze podejście do Grindcore'a oraz innych gatunków i... zupełnie mi się nie podoba. Muzycznie ta płyta nawet momentami daje radę i fajnnego riffowania tu całkiem sporo, ale produkcja jest do dupy, a wokale są nie do zniesienia i rujnują cały materiał. W tak zwanym międzyczasie ukazały sie jeszcze jakieś materiały z logo Defecation, ale stało się to bez zgody i bez (co najdziwniejsze) udziału członków zespołu... Do dzisiaj nie wiem jak do tego doszło i co się właściwie stało. :)

Obrazek
Skład:
Mitch Harris - Drums, Guitars, Bass, Vocals Absolute Power, Brave the Cold, Menace, Napalm Death, ex-Meathook Seed, ex-Righteous Pigs, ex-Goatlord (live), ex-Regurgitation
▼ Byli muzycy
Mick Harris - Drums, Vocals (1987-1992) ex-Intestinal Infestation, Fret, Lull, Monrella, Scorn, ex-Extreme Noise Terror, ex-Napalm Death, ex-Godflesh (live), ex-Unseen Terror, ex-Anorexia, ex-Certain Beyond All Reasonable Doubt, ex-Clang, ex-Divination, ex-Doom, ex-Drop Dead, ex-Equations Of Eternity, ex-Frequencies, ex-Hygiene, ex-Matera, ex-Motherfuckers from Mars, ex-PainKiller, ex-Pigface, ex-Praxis, ex-Quoit, ex-The Weakener, ex-Trace Decay, ex-What Now?, ex-Black Engine (live)
Dyskografia:
1989 - Purity Dilution
2003 - Intention Surpassed

MA: https://www.metal-archives.com/bands/defecation/2907
P.V.S. ;)
deathwhore
Tormentor

deathwhore

No ktoś się podszywał niedawno pod Defecation, chyba Nuclear Blast nawet miał to w distro, ale wycofali?

W każdym razie pierwsza płyta kult totalny, druga... Mówisz, że tam są fajne riffy czasem? Gratuluję cierpliwości do przedzierania się przez materiał.
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Przeklejam historyjkę:
yog pisze: 6 lat temu
Pioniere pisze: 6 lat temu Obrazek
Eee, nie warto tracić czasu na te nowe Defecation. Debiut to było coś.
Komentarz w tej sprawie:

Innymi słowy płytka powstała bez wiedzy Micka i Mitcha i w sumie nie bardzo wiadomo, kto to nagrał :) Z MA wyjebane ta EP-ka i "niby album", co w sumie też jest chyba EP-ką, na Discogs jako unofficial release ;)

Podobno Nuclear Blast zwraca pieniążki za preorder tego ;)
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

yog pisze: 3 lata temu Przeklejam historyjkę:
Podaną przez Ciebie zajawkę na fejsie już kiedyś czytałem, ale szczegółów nie znam - kto, jakim sposobnym sposobem i dlaczego odstawia taki cyrk to pojęcia nie mam. :)
P.V.S. ;)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Chyba nikt za bardzo nie wie, jak to się stało, ale komuś się z pewnością po tym wszystkim kasa zgodziła, choć pewnie nie Nuclear Blastowi, wbrew temu, na co liczyli :(
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Purity Dilution jest dla mnie szczytowym osiągnięciem deathgrindu.