Temat o tym zespole już kiedyś dawno temu na forum założyłem, ale poszedł się kochać wraz z poprzednią jego wersją... Cows to działający w latach 1987-1998 zespół z gatunku Noise Rock / post-Hardcore / post-Punk / Experimental... No sporo tego... Zespół powstał w Minneapolis w amerykańskim stanie Minnesota i przez niemal cały okres działalności był związany z tym miastem i z działającą w nim wytwórnią Amphetamine Reptile Records, która specjalizowała się w różnych odmianach Noise Rocka i tzw. alternatywnym Rocku i zdarzało się jej wydawać nawet bardzo znane i cenione zespoły, między innymi Melvins, Helmet, The Jesus Lizard, Tad, Mudhoney czy właśnie Cows. Zespół był również znany z wygłupów na koncertach i absurdalnego poczucia humoru. Zespół ma na koncie 9 pełniaków i sporo pomniejszych wydawnictw. Szczególnie polecam płytę "Orphan's Tragedy", z której pochodzi między innymi kawałek, do którego panowie strzelili takie oto wideło:
Ja najbardziej lubię "Orphan's Tragedy" i już raczej tak pozostanie. Być może dlatego, że to był pierwszy materiał tego zespołu, z którym miałem niewątpliwą przyjemność się zetknąć. Płyta zrobiła na mnie spore wrażenie, choć byłem wtedy ortodoksyjnym deathmetalowcem i słuchałem głównie szwedzkich i (ś)fińskich wysrywów. MC z tym materiałem jeszcze czasem zapuszczam... Właściwie to stoi sobie grzecznie na półce 2 metry ode mnie i się błyszczy... Wieczorem będzie słuchane.