Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vermilia

Vexatus

Obrazek
Vermilia to jednoosobowy fiński projekt. W dużym uproszczeniu muzykę można określić jako melodyjny Black/Pagan Metal z wpływami różnego typu atmosferyków. Za muzykę i wokale odpowiada jedna babeczka, ale wszystko jest na takim poziomie, że momentalnie zmiata 90% tych wszystkich śmiesznych nowoczesnych Pagan/Folk/Viking pierdów. Pod tym szyldem jak na razie wyszły dwa pełniaki, EPka i kilka pojedynczych kawałków. Nowy pełniak "Ruska" dopiero co miał premierę na BC i właśnie eliminuje moje uszałki. Zajebiście mi się tego słucha i serdecznie polecam.

Obrazek
Skład:
Vermilia - Everything ex-The Passion of Our Souls, Duo Julia Mattila & Samuli T. Mäkelä, Seele

Dyskografia:
2017 - Vedestä vieraantunut [single]
2017 - Poissa [single]
2018 - Haudoille [single]
2018 - Kätkyt
2019 - Täällä pohjantähden alla [single]
2020 - Pimeä polku [single]
2020 - Keskeneräisiä tarinoita [EP]
2020 - Suru on kunniavieras [single]
2022 - Hautavajo [single]
2022 - Tuonen joki [single]
2022 - Ruska

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Ve ... 3540442297
BC: https://vermiliaofficial.bandcamp.com/music
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Nikomu się nie spodobało czy po prostu nikt nie sprawdził? :)
Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Nathas

Odkryliśmy to pewnie w tym samy czasie i też nosiłem się z zamiarem założenia tematu, ale ostatnio plan był napięty jak baranie jaja. W każdym razie gdy na necie pojawiła się 'Ruska' to poleciała na pętli kilka razy, co świadczy o tym, że jest to dobre, bo ja mam zajebisty gust. Świetne 'one woman horde' bez zbędnego pitolenia, jest mrocznie i klimatycznie, wokale bdb zarówno te mocne, jak i czyste. Ładna pani.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

A ja widocznie na widok każdej babki na jutubie nie wywieszam jęzora (tak sobie wmawiam), bo nie kliknąłem kanału Black Metal Promotion. Jak mi się pokaże i w trzecim miejscu kiedy, to może wtedy posłucham.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Do tej pory skutecznie unikałem vexowych rowów ale tym razem lansuje żeński wariant więc sprawdzam. Nawet ładna pani i jak na fiński typ urody nie ma świńskich rysów twarzy jak to one mają w genach (np taka Tarja T. czy inna Mena S). Przetrawiłem obie płyty i co my tam mamy. Jest a jakże black metal na szczęście nie ten pierdzący jak starej babci dupa tylko dobrze nagrany klimatyczny z mnóstwem melodii. Pani potrafi całkiem ładnie ryknąć i wtedy robi się już ciekawiej. Niestety klimat opada momentalnie kiedy wjeżdżają te słodkie żeńskie wokalizy rodem z modnych od kilku lat naszych rodzimych wiejskich oktoberfestach. Wtedy wieś buja się na ławkach po całości. Jest i trzecia opcja kiedy owa pani śpiewa swoim normalnym głosem takim trochę szorstkim i wtedy unosi się ten duch pogaństwa niczym od Darkher czy Hagalaz' Runedance i wtedy nawet wilgotnieją pachwiny ale jest tego też biednie mało i wraca słodka sraka albo black metal.

Pierwszy album lepszy od nowego, na którym za dużo nudnego pitolenia. Pozwoliłem sobie nawet przetłumaczyć teksty na google transie i są one jakby to ująć najkrócej jak się da o pokazywaniu fugi w zimnym lesie, pełni księżyca, zamarzniętym jeziorze itp. Generalnie teksty są o lasach pełnych dzikiego zwierza. W kajeciku odnotowane z dopiskiem bez powrotu.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Nathas pisze: 2 lata temu jest to dobre, bo ja mam zajebisty gust.
Najbardziej cenimy Cię za skromność... ;)
Hajasz pisze:Do tej pory skutecznie unikałem vexowych rowów
Uniknąłeś przy okazji zapewne zapoznania się z bardzo ciekawymi zespołami i dobrą muzyką. :)
Hajasz pisze:W kajeciku odnotowane z dopiskiem bez powrotu.
Bardzo dobrze. Nie chcemy Cię w naszym pięknym zimnym lesie...
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Dziewczyna piękna, muzyka też piękna. :)

Info specjalne #1 dla użyszkodnika @Nathasa: Stary kawałek z drugiej płyty! ;)

Info specjalne #2 dla użyszkodnika @Nathasa: Wrzuciłem link do oficjala w lepszej jakości od tej wrzutki z BMP. ;)
kataton88
Tormentor

kataton88

Mam ostatnio wiosenno-folkowe klimaty, a że Finlandię przyjmuję zazwyczaj bez przepoi, to zahaczyłem.

Bardzo przyjemne granie, ale zastanawiam się w sumie dla kogo. Wbija w bardzo malutką niszę, BM jak na lekarstwo, folkowej cepelii też niewiele. A jednocześnie i pierwsze, i drugie skutecznie odstraszy miłośników gatunków, i to nawet w niewielkich dawkach.

Na razie tę rosyjską obadowywuję, sprawdzę wcześniejszą.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Posłuchałem sobie tego "nowego" kawałka i już wiem, że to nie dla mnie przynudzanko.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Smutna pani promuje nowy album Karsikko, który ma się ukazać dopiero w lutym przyszłego roku teledyskiem, na którym chodzi sobie po lesie.

Obrazek

1. Karsikko
2. Vakat
3. Kivutar
4. Suruhymni
5. Koti
6. Veresi
7. Talven jälkeen
8. Kansojen kaipuu
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Hajasz pisze: 3 mies. temu Smutna pani promuje nowy album Karsikko
W kajet niby wpisał BEZ POWROTU, ale znowu nam się po lesie kręci...
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

kataton88
Tormentor

kataton88

Przesłuchałem parę razy nówkę.

Jeśli wolę pohasać po lesie z rudym niż z tą panią, to jestem pedałem? ;) Pytanie retoryczne, rzecz jasna.

Przez mguę pamiętam poprzedniczkę, ale teraz chyba więcej folkowania, czystych wokali i przaśnych melodyjek. To żaden grzech. Ba! To może być zbawienne, bo folkujący black czy raczej poczerniały folk powinien być prosty i przystępny dla wieśniaków wszelakich, a zwłaszcza metaluchów ze wsi.
Problem z tą muzyką mam takowy, że sili się momentami na coś, czym nie jest.

Słucha się tego w miarę przyjemnie. Idzie odwilż...
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Także postanowiłem sprawdzić co tam Jagódka nagrała i wyszło tym razem lepiej niż ostatnio. Więcej szybkiej jazdy a i nawet darcia mordy.
Oko mi się nie przymknęło więc kolejny plus. Co prawda lepiej się to słucha niż ogląda jak smutne dziewczę błąka się po lesie w poszukiwaniu wała tzn. wilka. Podoba się, na nadchodzący sezon grillowy będzie jak znalazł.
GRINDCORE FOR LIFE