Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Orphaned Land

Nathas rok temu

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Orphaned Land (Osierocona kraina) to symboliczna nazwa Izraela. Izraelczycy z Orphaned Land już od 30-tu lat nagrywają i jeżdżą po świecie koncertując i niosąc ludziom swoje przesłanie pokoju. Z tej okazji również został wydany pod koniec ubiegłego roku limitowany do 3000 sztuk i ręcznie numerowany box zawierający wszystkie 6 płyt studyjnych i 2 dodatkowe dyski z bonusami.
Początki kapeli datuje się na rok 1991, kiedy to działali pod szyldem Resurrection ale już kolejnego roku zmienili nazwę na obecną. Muzyka grana przez zespół to szeroko pojęty metal z nieodłącznymi elementami orientalnymi. Do trzeciej płyty było w niej sporo wpływów death, na czwartej wyprodukowanej przez Stevena Wilsona z Porcupine Tree pojawiło się już dużo progresji, co jeszcze bardziej słychać na kolejnych, gdzie Kobi Fahri praktycznie zupełnie zrezygnował z growli (jest za to więcej chórków - coś za coś ;) )
Warstwa tekstowa to niezmiennie komentarz rzeczywistości, nacechowany często treściami politycznymi i łącząca trzy największe religie monoteistyczne - judaizm, islam i chrześcijaństwo.
Poniżej koncert wydany na 20-lecie zespołu, zawierający przekrojowy materiał z pierwszych czterech płyt (z naciskiem na trzecią i czwartą):

Dyskografia:
The Beloved's Cry Demo 1993
Sahara Full-length 1994
El Norra Alila Full-length 1996
The Calm Before the Flood EP 2002
Mabool - The Story of the Three Sons of Seven Full-length 2004
Sentenced / Orphaned Land Split 2005
Ararat EP 2005
Holy-er than Thou 9 Split 2006
The Never Ending Way of ORwarriOR Full-length 2010
Estarabim Single 2010
The Road to OR-Shalem: Live at the Reading 3, Tel-Aviv Live album 2011
All Is One Full-length 2013
All Is One / Brother Single 2013
Sukkot in Berlin EP 2015
Kna'an Collaboration 2016
Orphaned Land & Friends 25th Anniversary Compilation 2017
Unsung Prophets & Dead Messiahs Full-length 2018
The Forbidden Tracks EP 2019
The Peace Series Vol. 1 - Khalas / Orphaned Land Split 2021
Resurrection: The Very First Years of Orphaned Land Compilation 2021
30 Years of Oriental Metal - Anniversary Album Collection Boxed set 2021

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Orphaned_Land/2309

Temat przenoszę do tego działu (myślałem jeszcze nad Metalownią), bo z Death Metalem to to zbyt wiele wspólnego nie ma.
@Czit.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Oni grali death metal? Jak to słyszałem to bliżej im było do jakiegoś orientalnego Lacuna Coil, niż death metalu ;)
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Lis
Moderator globalny

Lis rok temu

Znam tylko El Norra Alila i bardzo lubię, odległy od kiczu i tandety mariaż melodyjnego metalu z bliskowschodnim folklorem, przy czym ten folk to nie dadatek a raczej kręgosłup całej muzyki. Reszty jakoś nie chciało mi się sprawdzać.
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

Pierwsze dwa albumy to poznałem dzięki Mystic, gdzie jeden z nich był promowany "singlem" na składaku dołączonym do periodyku Mystic Art. Super wrażenie, bo rzeczywiście ten orientalny sznyt to było coś innego. I potem po jakimś czasie posłuchałem :

któy ładnie rozwija wcześniejszy styl w nieco nowocześniejsze klimaty. Bardzo klimatycznie. Za sprawą wokali przede wszystkim. Jednoznacznie wprowadzają nastrój kojarzony z krajami arabskimi.
Jeżeli ktoś szuka w muzyce delikatnych dźwięków z rejonów nam obcych kulturowo, to jest to świetny pretekst, byl porządnie posłuchać.
Allah jest wielki, ale B-52 też jest duży.

Wróć do „Folk / Pagan / Viking”