Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Orphaned Land

Nathas

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Orphaned Land (Osierocona kraina) to symboliczna nazwa Izraela. Izraelczycy z Orphaned Land już od 30-tu lat nagrywają i jeżdżą po świecie koncertując i niosąc ludziom swoje przesłanie pokoju. Z tej okazji również został wydany pod koniec ubiegłego roku limitowany do 3000 sztuk i ręcznie numerowany box zawierający wszystkie 6 płyt studyjnych i 2 dodatkowe dyski z bonusami.

Początki kapeli datuje się na rok 1991, kiedy to działali pod szyldem Resurrection ale już kolejnego roku zmienili nazwę na obecną. Muzyka grana przez zespół to szeroko pojęty metal z nieodłącznymi elementami orientalnymi. Do trzeciej płyty było w niej sporo wpływów death, na czwartej wyprodukowanej przez Stevena Wilsona z Porcupine Tree pojawiło się już dużo progresji, co jeszcze bardziej słychać na kolejnych, gdzie Kobi Fahri praktycznie zupełnie zrezygnował z growli (jest za to więcej chórków - coś za coś ;) ).

Warstwa tekstowa to niezmiennie komentarz rzeczywistości, nacechowany często treściami politycznymi i łącząca trzy największe religie monoteistyczne - judaizm, islam i chrześcijaństwo.

Poniżej koncert wydany na 20-lecie zespołu, zawierający przekrojowy materiał z pierwszych czterech płyt (z naciskiem na trzecią i czwartą):

Skład:
Uri Zelcha - Bass (1992-present)
Kobi Farhi - Vocals (lead) (1992-present)
Matan Shmuely - Drums (2011-present) ex-Armilos, ex-Azazel, ex-Edgend, ex-Matricide, ex-Stella Maris, ex-Subterranean Masquerade, ex-Aborted (live), ex-Distorted (live), ex-Grave in the Sky, ex-Moonskin
Chen Balbus - Guitars (lead, rhythm), Saz, Glockenspiel, Keyboards (2012-present) Chen Balbus Project, ex-From Nihil, ex-Tales from the Morgue
Idan Amsalem - Guitars (lead), Bouzouki (2014-present) ex-Armilos
▼ Byli muzycy
Sami Bachar - Drums (1992-2000) Morgue
Yossi Sassi - Guitars (lead, rhythm, acoustic), Bouzouki, Oud, Saz, Cümbüş, Piano, Vocals (backing, choirs) (1992-2014) Yossi Sassi Band
Matti Svatizky - Guitars (rhythm, acoustic) (1992-2012)
Itzik Levy - Keyboards, Piano, Samples (1992-2000) Tears (Isr)
Eran Asias - Drums (2000-2004) ex-Betrayer, ex-Mid Autumn Nights, ex-Superior, ex-Frostgrave, ex-Eternal Gray, ex-Mahavatar, ex-Tangorodrim
Eden Rabin - Keyboards, Vocals (backing) (2001-2005) ex-Enochian Key, ex-Grimoire, ex-Key of the Moment, ex-Mercenary, ex-Mid Autumn Nights, ex-Sad Entheus, ex-Servant's Glory
Avi Diamond - Drums (2004-2007)
▼ Muzycy koncertowi
Sharon Mansur - Keyboards (2019-present)

Shlomit Levi - Vocals (female) (2004-2012) Shlomit & RebbeSoul, Shlomit Levi
Miri Milman - Vocals (female) (2004) Distorted, System Divide, Miri Milman
Tal Behar - Guitars (2005) Vipress, ex-Prey for Nothing, ex-Betrayer
Matan Shmuely - Drums (2007-2011) ex-Armilos, ex-Azazel, ex-Edgend, ex-Matricide, ex-Stella Maris, ex-Subterranean Masquerade, ex-Aborted (live), ex-Distorted (live), ex-Grave in the Sky, ex-Moonskin
Chen Balbus - Guitars, Bouzouki (2008-2012) Chen Balbus Project, ex-From Nihil, ex-Tales from the Morgue
Idan Amsalem - Guitars, Bouzouki (2013-2014) ex-Armilos
Dyskografia:
1993 - The Beloved's Cry [demo]
1994 - Sahara
1996 - El Norra Alila
2002 - The Calm Before the Flood [EP]
2004 - Mabool - The Story of the Three Sons of Seven
2005 - Sentenced / Orphaned Land [split]
2005 - Ararat [EP]
2006 - Holy-er than Thou 9 [split]
2010 - The Never Ending Way of ORwarriOR
2010 - Estarabim [single]
2011 - The Road to OR-Shalem: Live at the Reading 3, Tel-Aviv [live]
2011 - The Road to OR-Shalem: Live at the Reading 3, Tel-Aviv [video]
2013 - All Is One
2013 - All Is One / Brother [single]
2015 - Sukkot in Berlin [EP]
2016 - Kna'an [kolaboracja]
2017 - Orphaned Land & Friends 25th Anniversary [kompilacja]
2018 - Unsung Prophets & Dead Messiahs
2019 - The Forbidden Tracks [EP]
2021 - We Do Not Resist [EP]
2021 - The Peace Series Vol. 1 - Khalas / Orphaned Land [split]
2021 - Resurrection: The Very First Years of Orphaned Land [kompilacja]
2021 - 30 Years of Oriental Metal - Anniversary Album Collection [boxed set]
2022 - The Calm Before the Flood (The First Ever Acoustic Concert 18.08.2002) [live]
2022 - Brother / Let the Truce Be Known (Stripped Remixes) [single]
2023 - A Heaven You May Create [live]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Orphaned_Land/2309

Temat przenoszę do tego działu (myślałem jeszcze nad Metalownią), bo z Death Metalem to to zbyt wiele wspólnego nie ma.
@Czit.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Oni grali death metal? Jak to słyszałem to bliżej im było do jakiegoś orientalnego Lacuna Coil, niż death metalu ;)
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Lis
Moderator globalny

Lis

Znam tylko El Norra Alila i bardzo lubię, odległy od kiczu i tandety mariaż melodyjnego metalu z bliskowschodnim folklorem, przy czym ten folk to nie dadatek a raczej kręgosłup całej muzyki. Reszty jakoś nie chciało mi się sprawdzać.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Pierwsze dwa albumy to poznałem dzięki Mystic, gdzie jeden z nich był promowany "singlem" na składaku dołączonym do periodyku Mystic Art. Super wrażenie, bo rzeczywiście ten orientalny sznyt to było coś innego. I potem po jakimś czasie posłuchałem:

któy ładnie rozwija wcześniejszy styl w nieco nowocześniejsze klimaty. Bardzo klimatycznie. Za sprawą wokali przede wszystkim. Jednoznacznie wprowadzają nastrój kojarzony z krajami arabskimi.

Jeżeli ktoś szuka w muzyce delikatnych dźwięków z rejonów nam obcych kulturowo, to jest to świetny pretekst, byl porządnie posłuchać.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Jakoś tak się zlożyło, że wzięło mnie na semicki metal i przypomniałem sobie debiut. Bardzo przyjemne, całkiem ambitne to było granie. Co nieco death czy nawet black metalu się na nim znajdzie, ale oczywiście podstawa to orient, który okala różne style grania. Z albumu na album z tego co pamiętam było lżej, lecz na pewno nie jest to dziadowskie granie.
Non Stop Kolor!

Browar, knajpa, dupy i metal!
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

W całej mojej karierze słyszałem tylko debiut wydany chyba przez Holy Records. Byłem ciekawy takich orientalnych ekip ale ogólnie ta Sahara okrutnie wynudziła mnie i szybko wyłożyłem roladę na zespół i niczego więcej nawet nie próbowałem słuchać. Ot taka ciekawostka ale mi koło chuja to lata.
GRINDCORE FOR LIFE