Z interesujących faktów z ich kariery należy na pewno zaliczyć występ na duńskim Roskilde Festival w 1994 roku - wg wikipedii ich performance oglądało z 20 tys. ludzi. Również wikipedia twierdzi, że jeden utwór z płyty Trä w zmiksowanej formie znalazł się w grze Wiedźmin 2 - nie potwierdzę tej informacji, bo grałem w nią tylko raz i dobre kilka lat temu, więc nie pamiętam. Ale możliwe, że to prawda

Trzon Hedningarny od początku istnienia zespołu aż do 2013 roku stanowiło trzech abolwentów Skinnskattebergs folkhögskola: Hållbus Totte Mattson, Anders Stake oraz Björn Tollin. Począwszy od drugiej płyty Kaksi! w zespole udzielały się również dwie fińskie wokalistki: Sanna Kurki-Suonio i Tellu Paulasto, które udzielały się w Hedningarnie także na albumach Trä oraz Karelia Visa.
Po tym ostatnim wymienionym albumie nastąpiły zmiany w składzie, zespół również skupił się bardziej na występach na żywo niż na nagrywaniu nowych utworów. Ostatni jak dotąd album o nieskomplikowanym tytule & ukazał się w 2012 r. W 2016 roku ukazała się jeszcze kompilacja o tytule Kult, zawierająca niepublikowanych dotąd nagrania z lat 1992 - 2003.
Jaram się Hedningarną od czasów nastoletnich, chociaż przez bardzo długi okres czasu znałem tylko ich trzeci album, czyli Trä. Trafił on z resztą do mnie na przegrywanej taśmie w pudełku opisanym jako Falkenbach - ...magni blandinn ok megintíri.... Oczywistym było, że to nie były nagrania Falkenbach

Do tej pory uznaję trójkę za ich szczytowe osiągnięcie. Pewne znaczenia ma z pewnością fakt, że znam Trä najdłużej, ale też na tym krążku Hedningarna zabrzmiała wg mnie najbardziej tajemniczo, szczególnie w kompozycjach SkrauTvål, Raven i Tuuli. Hippjokk, nagrany bez Sanny i Tellu, które wtedy bądź to kończyły edukację, bądź zajmowały się powiększaniem rodziny, to pewnie mój numer 2. Generalnie jednak uznaję Hedningarnę za projekt bezbłędny, nieposiadający w swoim dorobku słabego albumu. Może na & jest kilka nieco ciężkostrawnych dla mnie momentów, z Vem Är Jag na czele - wokal mi tutaj brzmi jak na płycie nikomu niepotrzebnego zwycięzcy Mam Talent albo podobnego programu. Tekst też do głębokich nie należy

Dyskografia:
1989 - Hedningarna
1992 - Kaksi!
1994 - Trä
1994 - Kruspolska SASHA mixes
1997 - Hippjokk
1999 - Karelia Visa
2003 - 1989–2003 (zawiera dwie nowe kompozycje Suet Ulvo i Vettoi)
2012 - &
2016 - Kult
Do posłuchania:
Do obejrzenia:
Teledysk do Vargtimmen:
Domowej roboty instrumenty używane przez Hedningarnę (po szwedzku):