Awatar użytkownika
Summerisle
Master Of Reality

Hedningarna

Summerisle

Obrazek Hedningarna to szwedzko-fiński projekt folkowy powstały w 1987 roku. Zespół od początku swojej działalności stawiał na folk w nowoczesnym wydaniu z nieco elektronicznymi zapędami i kompozycjami nieraz i nie dwa przypominającymi swoją konstrukcją i strukturą piosenki rockowe. Równocześnie muzycy nie szli na łatwiznę i korzystali z oryginalnych instrumentów folkowych, spośród których wiele było ich własnej konstrukcji.
Z interesujących faktów z ich kariery należy na pewno zaliczyć występ na duńskim Roskilde Festival w 1994 roku - wg wikipedii ich performance oglądało z 20 tys. ludzi. Również wikipedia twierdzi, że jeden utwór z płyty Trä w zmiksowanej formie znalazł się w grze Wiedźmin 2 - nie potwierdzę tej informacji, bo grałem w nią tylko raz i dobre kilka lat temu, więc nie pamiętam. Ale możliwe, że to prawda :)

Trzon Hedningarny od początku istnienia zespołu aż do 2013 roku stanowiło trzech abolwentów Skinnskattebergs folkhögskola: Hållbus Totte Mattson, Anders Stake oraz Björn Tollin. Począwszy od drugiej płyty Kaksi! w zespole udzielały się również dwie fińskie wokalistki: Sanna Kurki-Suonio i Tellu Paulasto, które udzielały się w Hedningarnie także na albumach Trä oraz Karelia Visa.
Po tym ostatnim wymienionym albumie nastąpiły zmiany w składzie, zespół również skupił się bardziej na występach na żywo niż na nagrywaniu nowych utworów. Ostatni jak dotąd album o nieskomplikowanym tytule & ukazał się w 2012 r. W 2016 roku ukazała się jeszcze kompilacja o tytule Kult, zawierająca niepublikowanych dotąd nagrania z lat 1992 - 2003.

Jaram się Hedningarną od czasów nastoletnich, chociaż przez bardzo długi okres czasu znałem tylko ich trzeci album, czyli Trä. Trafił on z resztą do mnie na przegrywanej taśmie w pudełku opisanym jako Falkenbach - ...magni blandinn ok megintíri.... Oczywistym było, że to nie były nagrania Falkenbach :) No ale album wszedł od razu i dosłownie nie mogłem się od niego oderwać. Ale za cholerę nie miałem pojęcia co to za zespół. Nikt ze znajomych nie rozpoznawał nuty, więc przez kilka lat słuchałem albumu nie mając pojęcia, kto go nagrał :)

Do tej pory uznaję trójkę za ich szczytowe osiągnięcie. Pewne znaczenia ma z pewnością fakt, że znam Trä najdłużej, ale też na tym krążku Hedningarna zabrzmiała wg mnie najbardziej tajemniczo, szczególnie w kompozycjach SkrauTvål, Raven i Tuuli. Hippjokk, nagrany bez Sanny i Tellu, które wtedy bądź to kończyły edukację, bądź zajmowały się powiększaniem rodziny, to pewnie mój numer 2. Generalnie jednak uznaję Hedningarnę za projekt bezbłędny, nieposiadający w swoim dorobku słabego albumu. Może na & jest kilka nieco ciężkostrawnych dla mnie momentów, z Vem Är Jag na czele - wokal mi tutaj brzmi jak na płycie nikomu niepotrzebnego zwycięzcy Mam Talent albo podobnego programu. Tekst też do głębokich nie należy :) Ale to są ledwie kropelki w morzu folkowej znakomitości.

Dyskografia:
1989 - Hedningarna
1992 - Kaksi!
1994 - Trä
1994 - Kruspolska SASHA mixes
1997 - Hippjokk
1999 - Karelia Visa
2003 - 1989–2003 (zawiera dwie nowe kompozycje Suet Ulvo i Vettoi)
2012 - &
2016 - Kult

Do posłuchania:

Do obejrzenia:
Teledysk do Vargtimmen:

Domowej roboty instrumenty używane przez Hedningarnę (po szwedzku):