Awatar użytkownika
pit
Tormentor

Jednostrzałowcy

pit 2 lata temu

Grupy które wydały jeden mocny album, podsyciły apetyty, po czym zeszły z planszy.

Na myśl przychodzą mi: Swallowed, Flourishing, Orcustus, Murmuüre. Co jeszcze?
Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Nathas 2 lata temu

Ved Buens Ende, Storm - bardzo. Ishtar, Svartediket, Gaahlskagg - to już tak mniej, ale jednak.
Wspomniałbym jeszcze Burning Witch, ale to co wydał Mystic to jednak kompilacja.
No i Thorr's Hammer, ale tu to już w ogóle, tylko epka..

Edit. jeszcze Sterbend.
Ostatnio zmieniony 14 mar 2021, 16:26 przez Nathas, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł 2 lata temu

Liers in Wait - Ci to dopiero. Nawet nie album tylko Epkę sierotkę wystrugali.

Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
Czit
Moderator globalny

Czit 2 lata temu

Pyaemia nieodżałowana

yog pisze:
3 lata temu
Uważanie Seasons in the Abyss za lepszą od South of Heaven istotnie nie da się wytłumaczyć inaczej, niż kindermetalstwem ;)
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł 2 lata temu

Bardzo ładna i trafna lista. Wygląda nt że wszystkie te kapele na "De" postanowiły w 1993 debiuty robić. http://www.worshipmetal.com/features/9- ... -in-metal/

Repulsion – Horrified (Recorded 1986/Released 1989)
Sempiternal Deathreign – The Spooky Gloom (1989)
Carnage – Dark Recollections (1990)
Ripping Corpse – Dreaming With the Dead (1991)

Decomposed – Hope Finally Died… (1993)
Demilich – Nespithe (1993)
disEMBOWELMENT – Transcendence Into The Peripheral (1993)
Disincarnate – Dreams Of The Carrion Kind (1993)

Control Denied – The Fragile Art of Existence (1999)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

Nie chce mi się wypisywać wszystkich tych Morgue'ów, Rottrevorów, Gorementów, Misery'ów, Thornsów, Nailbombów, czy totalnie zapomnianych kapel typu Gotham City, bo za dużo tego, może kiedyś, ale słucham sobie właśnie takiego prożka typu wczesne Dream Theater, co się nazywa Catharsis i nagrał jedyną płytę pod tytułem Pathways to Wholeness w 1995 roku. Okładka straszna.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian 2 lata temu

Necrophil - Cannibal Sex
Monastyr - Never Dreaming
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
Sacrum_Profanum
Master Of Reality

Sacrum_Profanum 2 lata temu

Bloodgasm - Bloodgasm. Swietny materiał.
卐 卐 卐 POPEŁNIJ SAMOBÓJSTWO - PRO BONO PUBLICO 卐 卐 卐 BLACK METAL TO KILOF
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł 2 lata temu

yog pisze:
2 lata temu
Nie chce mi się wypisywać wszystkich tych Morgue'ów, Rottrevorów, Gorementów, Misery'ów, Thornsów, Nailbombów, czy totalnie zapomnianych kapel typu Gotham City, bo za dużo tego, może kiedyś, ale słucham sobie właśnie takiego prożka typu wczesne Dream Theater, co się nazywa Catharsis i nagrał jedyną płytę pod tytułem Pathways to Wholeness w 1995 roku. Okładka straszna.
No i je wszystkie wymieniłeś. Od niechcenia ale zaliczamy ;)
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 2 lata temu

To jeszcze przekleicie tu, te co wypisałem w sb.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan rok temu

Thrash/death metalowy debiut - a zarazem jedyne wydawnictwo - grupy Bloody Butcher z Piławy Górnej. Około 50 minut łojenia dla fanów styku gatunków, które miejscami może kojarzyć się z Leprosy oraz Sepultura. przełomu lat 80. i 90. Dobre riffy, krzyczany wokal i typowe dla tamtego okresu brzmienie. Tylko I’m Fucking Drunkard utrzymane w humorystycznym stylu odstaje od reszty...
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Ojciec Mateusz

Ojciec Mateusz rok temu

Transgressor - ether for scapegoat

Kapitalny death metal.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian rok temu

Szajtan pisze:
rok temu
Thrash/death metalowy debiut - a zarazem jedyne wydawnictwo - grupy Bloody Butcher z Piławy Górnej. Około 50 minut łojenia dla fanów styku gatunków, które miejscami może kojarzyć się z Leprosy oraz Sepultura. przełomu lat 80. i 90. Dobre riffy, krzyczany wokal i typowe dla tamtego okresu brzmienie. Tylko I’m Fucking Drunkard utrzymane w humorystycznym stylu odstaje od reszty...
Mam kasetę i chyba na innym nośniku nie wyszło. Dobrze zrealizowany, mocno sepulturowaty thrash/death z okolic Arise. Dostali dobre noty od Metal Hammera ... i zniknęli, jak wielu innych zdolnych z Polin.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan rok temu

Nuclear Simphony, włoscy trashers, autorzy kilku kaset demo i fajnego krążka Lost in Wonderland z 1989...niestety jak na razie jedynego, bo zespól ciągle istnieje.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 11 mies. temu

OLD to zespół jednej płyty, a szkoda. Down with the Nails to hołd starej scenie, jakich wiele, ale niewielu potrafi zrobić to z takim feelingiem. Wprawdzie reaktywowali się kilka lat temu, ale szumne zapowiedzi scenowych plotkarzy, że będzie kolejna płyta spełzły na niczym - bo reaktywacja miała być tylko na jakiś festiwal. Zagrali i rozjechali się do domów - nic więcej w planach nie ma.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 11 mies. temu

Niemiecki Beyond wpadł na scenę, przypierdolił w 2013 roku debiutanckim albumem Fatal Power of Death i się wypisał ze sceny. Szkoda, bo to jest doskonały strzał, a taki Metal Śmierci nigdy mi się nie znudzi.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 3 mies. temu

Jak nietrudno odgadnąć po tytule, płyta adresowana jest do miłośników brutalnej amerykańskiej deathmetalowej sieczki spod znaku Cannibal Corpse, Suffocation czy Malevolent Creation. "Reason Of Suffering" dał Dished przepustkę do czołówki polskiego undergroundu.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 2 mies. temu

Obrazek

Aktualnie w głośnikach wczorajsza premiera, kompilacja archiwalnych materiałów (1989-1993) tego zacnego, aczkolwiek prawie zupełnie zapomnianego włoskiego death-thrashera, jakim był Furious Barking. Mieszcząca się na dwóch płytach CD kompilacja zawiera utwory: z dwóch demówek, Theory of Diversity i Deranging Concer, EP-kę De-Industrialized oraz jedyny LP Theory of Diversity, który jest w zasadzie ponownie przemiksowanym i zremasterowanym demo z 1992 r.
Owa kompilacja to "true undergroud italian metal gem!", na której znajdziemy (prawie 2 h 20 min) topowego thrashu pod Forbidden, Testament, jak i bardziej techniczne, czy progresywnie rozbudowane partie pod Voivod, czy tez utwory bardziej popadające w tharsh podlany death metalem, kojarzącym się z środkowym okresem Death, Obituary, czy Possessed
tomasz 76

tomasz 76 2 mies. temu

Jedna płyta, za to jaka.
deathwhore
Tormentor

deathwhore 2 mies. temu

O, to kolega poleciał klasykiem.
Nebiros pisze:
3 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
HUMAN
Tormentor

HUMAN 2 mies. temu

Cudnie zaraz odpalam na pełnej .
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot 2 mies. temu

Teraz była audycja u Dunaja właśnie o takich jednostrzałowcach. ;-) Ale że jestem leniwy, to nie spisałem. ;-)
Allah jest wielki, ale B-52 też jest duży.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz 2 mies. temu

Koli szemrany
Spięty antyszanty
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 2 mies. temu

Pioniere pisze:
2 mies. temu
Obrazek

Aktualnie w głośnikach wczorajsza premiera, kompilacja archiwalnych materiałów (1989-1993) tego zacnego, aczkolwiek prawie zupełnie zapomnianego włoskiego death-thrashera, jakim był Furious Barking. Mieszcząca się na dwóch płytach CD kompilacja zawiera utwory: z dwóch demówek, Theory of Diversity i Deranging Concer, EP-kę De-Industrialized oraz jedyny LP Theory of Diversity, który jest w zasadzie ponownie przemiksowanym i zremasterowanym demo z 1992 r.
Owa kompilacja to "true undergroud italian metal gem!", na której znajdziemy (prawie 2 h 20 min) topowego thrashu pod Forbidden, Testament, jak i bardziej techniczne, czy progresywnie rozbudowane partie pod Voivod, czy tez utwory bardziej popadające w tharsh podlany death metalem, kojarzącym się z środkowym okresem Death, Obituary, czy Possessed
Jeszcze Pestilence bym w to włożył. Niesamowity rozwój, na przestrzeni tylko kilku lat. Zacne.
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 tyg. temu

Total Terror to wykopany z niebytu projekt, który Dan Swanö, wraz z Bennym Larssonem i Andreasem Axelssonem spłodzili, zapwene w pijackim widzie, gdzieś na wysokości "The Spectral Sorrows". Wydaje się, że o zawojowanie świata raczej nie chodziło - projekt nie pociągnął długo, pozostawił po sobie za to 27 utworów wściekłego, chamskiego crust punk/metalu, łączącego skoczność Discharge i ciężar wczesnego Entombed. Total Terror wciąż kąsa pierwotną, surową energią właściwą zespołom parającym się d-beatem.

Wróć do „Dyskusje muzyczne”