Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Re: Polecanki!

Pioniere rok temu

@DiabelskiDom umiesz uważnie czytać, bo chyba nie?
"...chłopaki robią to po swojemu. Leci po raz któryś i nie nuży, co przy takich dźwiękach jest zaskakujące."
Mnie nie zaskoczyło.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom rok temu

No to chyba Ty nie umiesz, bo "zaskakujące" jest to, że nie nuży, a nie sama muzyka :)
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere rok temu

Mnie jednak nieco chwilami nużyło, ale i tak spoko było, i nie poczułem jakoś tej oryginalności, o której wspomniał.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz rok temu

kurz pisze:
rok temu
Tantric Bile Seminal Baptism. Miks free jazz, grindcore, noise, jakiś tribal. Generalnie brutalna pojebana muza. Można powiedzieć był Naked City, Painkiller, Zorn po prostu. Ale tutaj wydaje mi się, że chłopaki robią to po swojemu. Leci po raz któryś i nie nuży, co przy takich dźwiękach jest zaskakujące.
O płycie było dokładnie tak. Nie ma mowy o oryginalności, jest tylko napisane, że wydaje mi się że chłopaki robią to po swojemu. Zresztą nadal mi się tak wydaje. Inspiracje podane są wyżej.

Dzięki chłopaki za „wsparcie”. Aż się zarumieniłem.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere rok temu

Robienie czegoś po swojemu nadaje temu oryginalność, nie uważasz?
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan rok temu

Ale to jest piękne granie! I, Destroyer – ich najnowsza EP-ka powaliła mnie od pierwszej minuty. Zdecydowanie muzyka Amerykanów to wysokooktanowy Metal nawiązujący zarówno do tradycji, ale przedstawiony w zdecydowanie ekstremalnej formie. „Cold, Ded Hands” to kawał zajebistego black/thrash/speed metalu. Dla mnie jedno z odkryć tego roku!
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask rok temu

Taki mini-albumik towarzyszył mi dziś m.in. więc może komuś wpadnie w ucho - wczesne Bathory worship na pełnej!
There's something growing in the trees__Through time war prevails_____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
________Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
____Face the consequence alone
____With honour - valour - pride
Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

Derelict rok temu

kurz pisze:
rok temu
Tantric Bile Seminal Baptism. Miks free jazz, grindcore, noise, jakiś tribal. Generalnie brutalna pojebana muza. Można powiedzieć był Naked City, Painkiller, Zorn po prostu. Ale tutaj wydaje mi się, że chłopaki robią to po swojemu. Leci po raz któryś i nie nuży, co przy takich dźwiękach jest zaskakujące.

I cały BC, fajna jest kilkuminutowa epka Befolulment!!!. To raczej prawie czysty grind, tylko z saksofonem, oczywiście pierdzącym i hałaśliwym.

https://tantricbile.bandcamp.com/music
A to ziomeczek od Effluence jest. IMO jak poszedł w te free jazzy to się lipa trochę zrobiła. Tylko nie wiem, po co oddzielny alias, skoro nagrywa to samo jako Effluence.
"Jeżeli black metalowcy są ludźmi, to karaluchy również nimi są"
Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

Derelict rok temu

Stenchcore/Deathcrust/BT worship. Zajebiste gówno.

Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz rok temu

Kozioł pisze:
rok temu
poproszę o coś pozytywnego, z patosem i połamanego w strukturze. Dzięki i dziękuję :D

Jest temat. Zero wpisów.
viewtopic.php?f=40&t=4941
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł rok temu

mam coś dla kierowcy tira.... @Molotow 666:

tags:
metal annoying blendcore free death gorenoise improvisation united states
😁
Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit rok temu

kurz pisze:
rok temu
Kozioł pisze:
rok temu
poproszę o coś pozytywnego, z patosem i połamanego w strukturze. Dzięki i dziękuję :D

Jest temat. Zero wpisów.
Podbijam.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł rok temu

pit pisze:
rok temu
kurz pisze:
rok temu
Kozioł pisze:
rok temu

Jest temat. Zero wpisów.
Podbijam.
Obrazek
Haha, Devin. Nasrepny którego nigdy nie rozumiałem. Czyli mam już dwa na jutro... A chuj, trzy, bo i małpiarni posłucham.
podziękować.
Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom rok temu

Ja może wyjdę na heretyka, ale poza SYL to dla mnie najlepszy Devin, to pop-rock-metal z płyty z Annekee z The Gathering, czyli Addicted!.

https://youtube.com/playlist?list=PLjMU ... zX4rZMRLte

Lubię fajne melodie, lubię głos rzeczonej pani. Tylko to połamane nie jest za chuj, to jest wręcz żywcem z radia wyjęte.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Jedyny słuchalny Devin jest na The Human Equation Ayreona.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY rok temu

Zdjęcie na okładce, logo zespołu oraz tytuł płyty, mówią wszystko o treści. A muzycznie? Zajebisty BM z Grecji, ale niegrecki, ponieważ mało tu heavymetalowej motoryki i perkusji z tektury nad czym bardzo ubolewam, ale i tak jest zajebiście, ponieważ muzyka znajdującą się na tym wydawnictwie wpada w ucho mimo wszystko i nie przynosi ujmy blackmetalowi, mimo, że to nsbm, a z tym jak wiecie bywa różnie. To wydawnictwo jednak broni się muzycznie, dlatego polecam. Świetne.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

Derelict rok temu

Za każdym razem, gdy ktoś mi słodko pierdoli o jakimś tam kulcie Immololation, lub jakiegoś innego Autopsy, to pokazuje mu tą płytę:

Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 11 mies. temu

@kurz jeśli nie znasz obadaj. Niezły polski beat w klimatach electro, dub techno, house, trip-hopu i ambientu

Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 11 mies. temu

Derelict pisze:
rok temu
Za każdym razem, gdy ktoś mi słodko pierdoli o jakimś tam kulcie Immololation, lub jakiegoś innego Autopsy, to pokazuje mu tę płytę
A nie siusiaka ?
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz 11 mies. temu

Dzięki @Pioniere, akurat mam ochotę na takie dźwięki, to od razu posłucham.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 11 mies. temu

Świeży drugi album Actum Inferni to nie tylko black metal, ale jest tu i wysokich lotów heavy, i rasowy thrash/death. Album dobrze skomponowany, nagrany i dobrze brzmiący. Kompozycje są przemyślane,pełne konkretnych i spójnych riffów oraz świetnych partii solowych. Absolutnie tegoroczna czołówka krajowej sceny.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 11 mies. temu

Po 20 latach wrócił Elbląski Immemorial, z całkiem przyjemnym "Rebirth"
Obrazek
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 11 mies. temu

Kolejna, odkryta przeze mnie perła z Czech. Tudor kiej tylko żem usłyszał, zaraz musiałem tu wrzucić. Przełom lat 80. i 90., czyli ten szorstki, thrashujący black, który niektórzy nazywają "black metalem pierwszej fali", a dla mnie jest to po prostu próba wyjścia poza typowe t(h)rashowe schematy teutońskiego kwadratowego grania i tworzenia muzyki coraz cięższej oraz bardziej brutalnej. I tak grał Tudor w początkach swojej działalności. Moglibyście spokojnie położyć na półce jego materiały obok węgierskiego Tormentor, Celtic Frost, Hellhammer, Bathory, ale też oczywiście rodaków z Torr, Crux, Amon Goeth, a nawet Master's Hammer z czasów dem i Ritual. Taki heteroseksualny metal Tudor wycinał, jak wyżej napisałem, w początkowych latach działalności, potem, co podpowiada mi metal archives, poszli w industrial i nie wiem, czy się zwyczajnie nie spedalili jak to bywa u wielu zespołów, które grały dawno temu, a teraz chcą wrócić na scenę, tylko nie wiedzą jak wpasować się w obowiązujące mody, a przecież nie wchodzi się dwukrotnie do tej samej rzeki. Ale póki co, są to tylko moje domniemania, ponieważ podjarany tym, co usłyszałem na poniżej wrxuconej "krwawej mary", od razu przyleciałem wkleić tutaj, żeby mi nie uciekło, a teraz będę w wolnej chwili przegryzał się przez dyskografię kapeli na tyle, na ile będzie to możliwe w przypadku zespołu zza Żelaznej Kurtyny, który lata swojej świetności przeżywał gdy wielu z czytających te słowa skakało dopiero staremu z jądra na jądro.

Powyżej kompilacja demówek wydana przez NWN!
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2023, 11:17 przez TITELITURY, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
darnoksss
Master Of Reality

darnoksss 11 mies. temu

Polski Nocturnal to niestety nie istniejąca już kapela. W 2006 wydali jedynego pełniaka do którego link wklejam poniżej. Absolutnie zajebiste kultywowanie norweskiego BM i innych sztandarowych dla gatunku wzorców takich jak np. Bathory. Zajebista rzecz:

Mega konkretny death/grind rozpierdol na dwa wokale. Niecałe pół godziny masakry, w roku 2013 wyszła jeszcze druga płyta ale jej nie słuchałem (zespół chyba nagrał ja po reaktywacji już w praktycznie totalnie innym składzie). Kapela jest z Izraela hehe.

Przyjemne i relaksujące dla ucha progresywne rockowe granie. Na pierwszy rzut uchem jest to spokojna i lekka muzyczka, jednak unosi się nad nią sporo okultystyczno-rytualnego klimatu.

polki nie dawajcie polakom, dawajcie arabom
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 11 mies. temu

Tudor bdb, gratuluję Tituś spóźnionego odkrycia :)
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 11 mies. temu

Eeee tam, idę o zakład, że sprawdziłeś na tym swoim "rate your music" i wyszło ci, że wpisałeś zespół do katalogu słyszanych kapel 20 lat temu, a teraz się śmiejesz z mojego entuzjazmu!
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 11 mies. temu

Wcale nie, słuchałem 4 lata temu, może mi się na jutubie wyświetliło na tym kanale heavy metal of eastern bloc, bo data uploadu zbliżona, a może trafiłem na zasadzie, że NWN! wydało coś z naszych rejonów i ciekawe co to.

viewtopic.php?f=3&t=4&p=45599&hilit=tudor#p45599
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 11 mies. temu

No dobra, jesteś lepszy! Jak wiosenny deszcz od jesiennego, jak craftowe piwo od przemysłowego, jak kurczak z kfc od hamburgera z mscdonald's, jak facet w przychodni, który będąc zdrowym, wchodzi do pokoju lekarza pierwszy z triumfem na twarzy, bo ma numerek, a ten z gorączką go nie ma, więc niech czeka!
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 11 mies. temu

TITELITURY pisze:
11 mies. temu
No dobra, jesteś lepszy! jak facet w przychodni, który będąc zdrowym, wchodzi do pokoju lekarza pierwszy z triumfem na twarzy, bo ma numerek, a ten z gorączką go nie ma, więc niech czeka!
Hahah w punkt, przedwczoraj czekając na swoją kolej, zdrowy 25-latek, pyskowal z uśmiechem na twarzy babce, która ledwo na nogach się trzymała.
deathwhore
Tormentor

deathwhore 11 mies. temu

Ostatni pełniak Outer Heaven. Poniżej singiel z wideoklipem, bo jest bardzo fajny. Generalnie cała płyta to jedna z najlepszych rzeczy jakie słyszałem w stylistyce brutal death. Może dlatego, że to nie bdm sensu strice? W równej mierze odwołują się do Suffocation co do Demilich czy Timeghoul. Technicznie, brutalnie, klimatycznie. Nie trzeba też poświęcić kilku przesłuchań, żeby rozsupłać struktury utworów, ale jest na czym ucho zawiesić.

Nebiros pisze:
4 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 11 mies. temu

Bardzo zgrabny thrash punk od rodaków
Molotow 666
Tormentor

Molotow 666 11 mies. temu

@Vortex HAMULEC sztos materiał! :twisted:
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 11 mies. temu

Debiutancki album niemieckiego black/death metalowego Hamvak.

Jest tu czego słuchać. Na "Maelstrom of Abhorrent Incantations" znajdziemy czterdzieści minut intensywnego death metalu inspirowanego zarówno oldskulem, jak i młodszymi jego odmianami gruzowymi. Sporo technicznych harmonii czy niebanalnych solówek. Potężne jest brzmienie, w którym elementem charakterystycznym jawi się wysunięty wyraźnie do przodu, szyjący całkiem niezłe wywijańce bas, oraz dudniące beczki.
Żaden maniak śmierć metalu nie powinien poczuć się tym debiutem rozczarowany.
blue_calx
Tormentor

blue_calx 11 mies. temu

Całkiem niezły czarny thrash, projekt jednoosobowy z Niemiec, który brzmi właśnie jakby stamtąd pochodził.
Nic odkrywczego, fajnie, szybko i brzydko.

Nothing inside.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 11 mies. temu

Jeśli lubicie Misþyrming to najnowsza propozycja Slidhr jest dla was jak znalazł.

Świetna płyta!!! Będzie wysoko w rocznym podsumowaniu...
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask 11 mies. temu

^Sprawdzałem to w nocy i zaoszczędzę czasu kilku osobom - to mn.więcej taki sam gniot jak płyta islandzkiej 'supergrupy' Sol an varma sprzed kilku miesięcy.
There's something growing in the trees__Through time war prevails_____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
________Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
____Face the consequence alone
____With honour - valour - pride
Awatar użytkownika
darnoksss
Master Of Reality

darnoksss 9 mies. temu

Tematu nie ma sensu zakładać bo to kapela to straszne wykopalisko + już nie grają. Wspaniała kompilacja na którą składają się ich demówki i cośtam jeszcze. Kult jak chuj, słychać Bathory, Celtic Frost a nawet trochę germańskiego sznytu w riffowaniu. Szkoła typowo norweska też jest tutaj słyszalna. Bardzo podoba mi się sposób w jaki korzystali z klawiszy.

Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 9 mies. temu

Im kapela straszniejsze wykopalisko i im bardziej już nie gra tym bardziej warto zakładać temat, za 10 lat ktoś znajdzie i odpowie, bo w internetach nic innego o nich nie będzie. A Pest ostatnio słyszałem w okolicach 2007 roku, więc zgaduję, że mnie to granko nudziło :)

Hmm patrzę, że to jednak inny Pest, choć logo dosyć podobne nawet :)
Awatar użytkownika
darnoksss
Master Of Reality

darnoksss 9 mies. temu

yog pisze:
9 mies. temu
Im kapela straszniejsze wykopalisko i im bardziej już nie gra tym bardziej warto zakładać temat, za 10 lat ktoś znajdzie i odpowie, bo w internetach nic innego o nich nie będzie. A Pest ostatnio słyszałem w okolicach 2007 roku, więc zgaduję, że mnie to granko nudziło :)

Pewnie myślałeś o tym szwedzkim.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 9 mies. temu

darnoksss pisze:
yog pisze:
9 mies. temu

Pewnie myślałeś o tym szwedzkim.
Jak dobrze pamiętam to szwedzki i niemiecki Pest miały kiedyś, na poprzednim forum, swoje tematy.
Awatar użytkownika
darnoksss
Master Of Reality

darnoksss 9 mies. temu

Ten wrzucony przeze mnie jest Finlandzki i jest dużo lepszy od Szwedzkiego, niemieckiego nie znam więc się nie wypowiem :D
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 9 mies. temu

sFińskiego Pest chyba w końcu nigdy nie słyszałem, ale wiem że miałem go sprawdzić. O szwedzkim natomiast sam temat tu tworzyłem, gdyż kapelę lubię i parę płyt na półce też mam.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 9 mies. temu

Słyszeliscie o czeskim Bahratal rodem z Pragi? Ja też nie. To usłyszcie. Niech się wypełnią wieki.
Awatar użytkownika
jaskapela

jaskapela 9 mies. temu

Polece do mojemu niesprawnemu na umyśle, on lubi takie dziwne rzeczy i myślę, że okłada mu się spodoba. Dziękuję. Ale sam nie posłucham.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 9 mies. temu

Bardzo mi z tego powodu wszystko jedno. Dla mnie możesz nawet powiesić się na drzewie za jaja i klaskać pośladkami. Wrzuciłem, bo większość ludzi tutaj jara dobre rzemiosło, a "awangardę" odkrywają kiedy im kto napisze o tym w internecie, a ten czeski zespół, to jest właśnie takie bardzo dobre rzemiosło, które ma w sobie dość energii żeby poczuć diabła za pomocą uszu, a nie jak metalowcy mają w zwyczaju dupy. Nic nowatorskiego, a to ogromny plus.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 9 mies. temu

Chciałbym polecić wam debiut Black Shaman - jest to jednoosobowy projekt pochodzący z Czech, grający imo całkiem ciekawy powoli snujący się hipnotyzujący atmosferyczny black metal /ambient z elementami doomowanka.

Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 9 mies. temu

Do polecania mam pokręconą awangardę z debiutu Bułgarów z TDK, gdzie jazz przeplata się z psychodelią, noise rockiem, hardcore punkiem i sludge metalem, ozdobionym elektroniką ambientowymi i noiseowymi plamami oraz elementami folku. Kojarzyć się to może zarówno z Mr. Bungle, King Crimson, Dillinger Escape Plan, jak i projektami Zorna.

Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit 9 mies. temu

@TITELITURY Cztery kapele punkowe, które myślę, że mają szansę zmienić zdanie Titka na temat gatunku.

Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 9 mies. temu

Nie no, ja bardzo lubię punka, ale kiedy gra go konkwista88 lub Honor.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit 9 mies. temu

A wyżej masz kawałek z wielokrotnym użyciem słowa mongloid. W dzisiejszych czasach też by ich "skasowali".

Wróć do „Dyskusje muzyczne”