Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

2016 - nowości, premiery i czego warto posłuchać

Wędrowycz 6 lata temu

Tak jak w nazwie tematu. Luźna dyskusja na temat tegorocznych wydawnictw.

Aktualnie wyczekuję na dwie koncertówki, o których dowiedziałem się parę dni temu.

Blasphemy:

Obrazek

Mayhem:

Obrazek
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Shagvarth

Shagvarth 6 lata temu

Obrazek

Kres "40 nocy grudnia"

Drugi album olsztyńskiego bandu, wyjdzie 1 grudnia tego roku
We pray only Death
and drink from the chalice
of
Nekronihilistik Misanthropy
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 6 lata temu

Na nowy Kres też czekam :)

Dziś jak znajdę trochę czasu i spokoju wieczorem to sprawdzę w całości nowy album Furii, nowy Wędrujący Wiatr i cały czas czekam na nowe Cultes Des Ghoules ale w jakości 320 albo flac, bo 192 które krąży po sieci mnie nie interesuje w ogóle.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Shagvarth

Shagvarth 6 lata temu

Ordinance pisze:Na nowy Kres też czekam :)

Dziś jak znajdę trochę czasu i spokoju wieczorem to sprawdzę w całości nowy album Furii, nowy Wędrujący Wiatr i cały czas czekam na nowe Cultes Des Ghoules ale w jakości 320 albo flac, bo 192 które krąży po sieci mnie nie interesuje w ogóle.
Nowy album Furii słaby :(
We pray only Death
of
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 6 lata temu

Shagvarth pisze: Nowy album Furii słaby :(
Eee tam, właśnie przesłuchałem i bardzo mi się podoba :) jest po prostu zupełnie inaczej. Furia na obu nowych materiałach poszła głębiej w kierunku hipnotyzujących i lekko niepokojących brzmień. Coraz mniej ma to wspólnego z szerokopojętym black metalem, raczej jak ktoś to trafnie ujął Furia zaczyna grać bluesa. Mnie zarówno "Guido" jak i "Księżyc Milczy Luty" przypadły do gustu i nie wiem czy czasem nie znajdą się dość wysoko w moim podsumowaniu tego roku.

Edit: Bardzo smaczny krążek wysmażył Wędrujący Wiatr. Byłem ciekaw czy uda im się utrzymać poziom doskonałej jedynki i udało się. Jest dużo melancholii, lasu i ogólnie natury w tym graniu. Obecnie jest to chyba jeden z moich ulubionych zespołów na rodzimej scenie BM. Jedni mówią, że to nasza rodzima odpowiedź na Drudkh i w sumie coś w tym może jest, z tym, że Drudkh na ostatnich płytach nie przekonuje mnie tak bardzo jak Wędrujący Wiatr właśnie. Idealnie będzie się ten materiał sprawdzał w sezonie jesienno-zimowym. Pozostaje czekać na nowy Kres ;)
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 6 lata temu

Jeśli chodzi o to, co już wyszło - to wśród tegorocznej muzy jest kilkanaście pozycji wybitnie wartych uwagi. Okładki zachowam na koniec roku i regularne podsumowanie żeby teraz nie zawalić posta obrazkami. Przechodząc do meritum - najjaśniej zaświeciły dla mnie albumy Oranssi Pazuzu, Howls of Ebb, Cobalt, Blood Incantation, kolaboracja Cult of Luna z Julie Christmas, Aluk Todolo i obydwa wydawnictwa The Body. Również bardzo dobre krążki wydało Jute Gyte, Thy Worshiper, Zhrine, Wrekmeister Harmonies, D666 i Ggu:ll. EPki? Kosmokrator, Worship of Keres, Deus Mortem i Imperial Triumphant. Czyli ogólnie trochę tego było, uważam, że na każdej z wymienionych warto zawiesić ucho, tym bardziej, że każda z nich jest w zasadzie z innej parafii. Będąc bardziej bezpośrednim - słuchać kurwa! ;]
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 6 lata temu

Ja zaś napiszę krótko o płycie na której się bardzo zawiodłem tj. "Kannon" Sunn O)))

Zazwyczaj albumy tej kapeli łykam bez problemów, wkręcają mnie, hipnotyzują i relaksują niesamowicie. Chyba przez moje uwielbienie do niskich tonów, w końcu jestem basistą (głównie) nie? Tak czy siusiak niestety nowy album to nudny kloc, dobrze że trwa raptem 33 minuty, bo to i tak zbyt długo. Brak tu czegokolwiek fajnego, ani nie ma awangardy, ani ciekawych dronów, a wokale Attili są tak słabiutkie, że aż nie mogę wprost uwierzyć że to on tu macza palce. Nudne to, miałkie, bez polotu i bez pomysłów. Daję ocenę 5/10, ale i tak mam poczucie, że przez sentyment dodałem ten jeden punkt więcej.

Edytka: tak, wiem że rok się jeszcze nie skończył, a ja nie przesłuchałem jeszcze wszystkich tegorocznych materiałów w kolejce, ale na chwilę obecną pozwolę sobie wrzucić listę materiałów które oceniam jako bardzo dobre (alfabetycznie):

Acherontas / Slidhr - Death of the Ego / Chains of the Fallen
Antaeus - Condemnation
Aosoth - IV / Appendixes
Behexen - The Poisonous Path
Blut aus Nord / Ævangelist - Codex Obscura Nomina
Darvaza - The Silver Chalice
Deathspell Omega - The Synarchy of Molten Bones
Deströyer 666 - Wildfire
Forndom - Dauðra Dura
Furia - Księżyc milczy luty
Hexvessel - When We Are Death
John Carpenter - Classic Themes Redux
Martröð - Transmutation of Wounds
Master's Hammer - Formulæ
Naðra - Allir vegir til glötunar
Oranssi Pazuzu - Värähtelijä
Panphage - Genom Konst & Krig
Perturbator - The Uncanny Valley
Ragehammer - The Hammer Doctrine
Stillborn - Testimonio de Bautismo
Temple Nightside - The Hecatomb
Ulcerate - Shrines of Paralysis
Void Meditation Cult - Utter the Tongue of the Dead
Waldgeflüster - Ruinen
Wędrujący Wiatr - O turniach, jeziorach i nocnych szlakach
Zhrine - Unortheta
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Shagvarth

Shagvarth 6 lata temu

Na ten moment moja czołówka To Wędrujący Wiatr, Cultes des Ghoules, Bestial Raids jeśli chodzi o nasz kraj, a jeśli o zagranicę Behexen, Nadra oraz Baptism :)
We pray only Death
of
Awatar użytkownika
Epoxx
Tormentor

Epoxx 6 lata temu

Ja bym tutaj jeszcze dorzucił:

Grave Miasma - Endless Pilgrimage EP
Ritual Death - Ritual Death
Urfaust - Empty Space Meditation
Cult Of fire - Life, Sex and Death
Arkona - Lunaris
Bolzer - Hero
Tortorum - Rotten Dead Forgotten
if you can find it on the internet, it's not underground.
Awatar użytkownika
Shagvarth

Shagvarth 6 lata temu

Najnowszy wałek olsztyńskiego Kresu :D
We pray only Death
of

Wróć do „Dyskusje muzyczne”