Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Dobra ta pani w fiolecie, na pewno okładka ma sporą wartość estetyczną.

W klimatach górę nie siedzę, ale coś z pogranicza, przynajmniej ocierające się o artyzm:

Obrazek

I erotyka:

Obrazek
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

kataton88 pisze: miesiąc temu Obrazek
Uwielbiam. Szkoda, że na wznowieniach zastąpili tę grafikę szpetniejszą wersją.
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze: 2 lata temu polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

kataton88 pisze: 3 mies. temu No ta, ale na zasadzie, że chuj tam scena, bo my gramy jedyny tru BM, a gość twierdził, że BM nie gra. Inna sprawa, że wtedy boom na BM się kończył, temat się wyczerpywał i kapele zaczęły grać pagan- dark i inne chujwieco wy-black-łe metale.
Boom na blek metal nadal trwa. To chyba najdłuższy boom, bo od 1996 mamy hegemonię bm. Chwilowo nu metal opanował mainstream, ale blek i tak ciągle był na tapecie, podczas gdy heavy, thrash czy death, miały swoje kilka lat i zniknęły z radaru na wiele lat.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

dj zakrystian pisze: miesiąc temu heavy, thrash czy death, miały swoje kilka lat i zniknęły z radaru na wiele lat.
A dzieje się tak dlatego, że Black Metal że względu na swoją specyfikę wciąż się rozwija. Powstało i dalej powstaje sporo nowych podgatunków. Black Metal można połączyć z wieloma innymi gatunkami. Death czy Thrash już nie.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Blood Incantation próbuje, to kuce chujami rzucajo. Poza tym, prawda. Blek jest najbardziej rozwojowy, dlatego się tyle lat trzyma.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Oprócz tego, że najbardziej "rozwojowy" to również najbardziej odpustowy. I to też w niemałym stopniu wpływa na popularność gatunku.
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Dla mnie odpustowy nie będzie - przewrotnie - pejoratywem. Bo będzie świadomym zabiegiem dotarcia do odbiorcy, który nie musi mieć samozaparcia poznania każdej płyty.

ps. Uwielbiam ostatni album. Mimo, że teraz wypada go jebać. Ale to popularny mechanizm. Usilne udawanie, że ma się gust, bo się będzie lubić na siłę coś diametralnie innego.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
kataton88
Tormentor

kataton88

dj zakrystian pisze: miesiąc temu Boom na blek metal nadal trwa.
Trwa w sensie, że do wora pt. BM wrzuca się o wiele więcej niż drzewiej, gdy o tę czystość gatunku ku czci Satanasa heroicznie walczono :twisted:
Kontekst był o Thy Serpent, myciu wymalowanych mord i zrywaniu etykietek "trv".
Vexatus pisze: miesiąc temu A dzieje się tak dlatego, że Black Metal że względu na swoją specyfikę wciąż się rozwija. Powstało i dalej powstaje sporo nowych podgatunków. Black Metal można połączyć z wieloma innymi gatunkami. Death czy Thrash już nie.
Tyż prawda. Tylko jeśli melodeath to gówno nie death, numetal to gówno nie metal, to czy jest sens wszystkie te hybrydy dalej traktować w ramach jednego rozwojowego gatunku?
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

kataton88 pisze: miesiąc temu czy jest sens wszystkie te hybrydy dalej traktować w ramach jednego rozwojowego gatunku?
Tak ale tylko pod warunkiem jak miesza się style i zachowuje powiedziałbym oldskulowego ducha w odniesieniu do całości!

oprócz 'czystego bm' poniższe konfiguracje są bardzo wskazane i rozwinęły się w ostatnich latach :

black/doom
black/death-doom
black/heavy
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOR - VALOUR - PRIDE
kataton88
Tormentor

kataton88

Właśnie tu jest swoisty paradoks BM. Wykształcał się nie tyle w ramach stricte muzycznych, co jako duch / idea, początkowo satanistyczna, traktowana mniej lub bardziej poważnie. Ta początkowa "ideowość" nurtu, szukanie pozerów, licytacja, kto jest prawdziwszy, otworzyła "puszkę z Pandorą", w tym znaczeniu wyczerpany, zdawałoby się, temat, rozlał się z nowego źródełka na wiele meandrów.
Weźmy liryki. Dawniej było - nie czcimy żadnego szatanasa, nie gramy BM. Teraz w ramach gatunku można sobie radośnie śpiewać o dziwkach, chlaniu wódy, eksterminacji żydów, łażeniu po lasach, cięciu się żyletką etc.

A w temacie... z takich okołogorowych klimatów, od których zasadniczo jako wrażliwy człowiek stronię, to nawet lubię tę:

Obrazek

Niesie przynajmniej pewne przesłanie. Jak już jesteś wyłysiałym prykiem, to nie zarywaj małolat.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

BM się rozwija bardziej, niż inne gatunki metalu, bo tam esencją jest nie tyle określone granko i sposób grania nutek, co kreowany przez muzykę feeling, podobnie jak w doomie. W death metalu już środki są znacznie bardziej ograniczone.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Mz 412 i Stalaggh grają nawet black bez metalu.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

dj zakrystian pisze: miesiąc temu Stalaggh
Nie ma już Stalaggh. Jest Gulaggh, którego też już nie ma. ;)
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Nie wiem jak jest w przypadku Stalaggh, ale jeśli chodzi o Mz 412 estetyka, to imo "gimmick". Co w ich muzyce jest "black metalowego", czego nie ma np. w twórczości Masonny?
Lis
Moderator globalny

Lis

Np to?

Albo

Sporo elementów wyciągniętych z bm by się znalazło, mimo że faktycznie na pierwszy rzut ucha wydaje się że to gimmick.
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

Może i głupia, ale wywołała uśmiech na mej twarzy, więc jest dobra.
Obrazek
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze: 2 lata temu polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Grind to stan umysłu. Tam zawsze się wiele dzieje. ;-)

Mam ogromną słabość do tego typu grafik. A że muza genialna, to inna sprawa.

Obrazek

Obrazek
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Obrazek
Obedience EP pic.lp,Marduk
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Projekt na serię okładek depresyjnego Black Metalu, tworzonego przez jednoosobowy projekt w ciemnej piwnicy z migającą świetlówką, starymi słoikami z kiszonymi ogórkami na półkach i wiadrem starych ziemniaków z wypuszczonymi korzonkami:
Odwrócony krzyż w dupie
Młotek w dupie
Sztylet w dupie
Rogi kozła w dupie
Penis konia z sześcioma nogami, sześcioma ogonami i sześcioma głowami w dupie, tak w dupie
Żmija w dupie
I ostatnie pośmiertnie wydanie pożegnalnego albumu, po zatruciu chudzielca z zapadniętym oczami, starymi ziemniakami, czyli;
Dupa w dupie
kataton88
Tormentor

kataton88

Najważniejsze, że modelka przeżyła i nie tykała ogórków!
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Celeste zachowuje na okładkach (i w tytułach) swoich kolejnych albumów podobną estetykę i (chyba) przesłanie. Szanuję takie wybory i konsekwencję w stosowaniu.

Obrazek
Lis
Moderator globalny

Lis

brzask pisze: 2 tyg. temu Obrazek
Obedience EP pic.lp,Marduk
Świetna okładka, brawo. Kobiece wdzięki zawsze na propsie.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Kolejna grupa, której okładki albumów tworzą wspólny koncept. Szanuję.

Obrazek
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Nie to żebym ripostował apropo 2 postów wyżej okładki Marduk,,,.. no ale ten Gigan to jakaś pedeliada tęczowych okładek gimbazialnych panie kurz
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Koncept może i wspólny ale czy to dobre a tym bardziej najlepsze? <zły za infantylność>
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Mnie tam kojarzy się z polskim empire metalem ze studia selani.
Ostatnio edytowany przez deathwhore tydzień temu, edytowany łącznie 2 razy.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Taki sceptic
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Nie chciałem być aż tak wulgarny.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

yog pisze: tydzień temu Koncept może i wspólny ale czy to dobre a tym bardziej najlepsze? <zły za infantylność>
Koncept na pewno wspólny
Jako koncept dobre
Najlepsze z całą pewnością nie (jak przerażająco większa połowa metalowych)
Nie bądź zły, nie warto √usmiecha się w duchu pod brakiem wąsa
kataton88
Tormentor

kataton88

Dawno nie miałem przy okładce tyle zagwozdek interpretacyjnych. I da się zrobić klimatyczną, sugestywną okładkę bez odbytów, lasów i bloków? :D

Obrazek
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Dobre, wpada w oko i skłania do rozkminy.