Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Muzyka inspirowana Słowiańszczyzną

Wędrowycz

Właśnie mi przeszło przez myśl, że chętnie posłuchałbym jakiejś muzyki w naszym Słowiańskim stylu ;) Nie daję żadnych ograniczeń. Macie jakieś pomysły, to zapodawajcie wszystkie kapele i projekty w takim stylu.

Sam dodam od siebie nasz rodzimy projekt Alne, którego tworzą panowie z Non Opus Dei. To taki lekki i sympatyczny folk metal, z kobiecymi zaśpiewami. Mnie osobiście się to podoba, mimo iż nie jestem zwolennikiem damskich wokali. Płytę zakupiłem i swego czasu nawet co nieco promowałem tu i ówdzie.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

To sprawdź sobie Stworz i album "Cóż po żyznych ziemiach". Niby metalowe granie, ale uważne ucho wychwyci tam np krakowiaka zagranego na przesterowane wiosła. Świetnie zagrany i zaaranżowany folk metal, bez wiochy pokroju Korpiklaani ale i bez najmniejszego nawet odchyłu w stronę polityki.

Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Stworz bardzo fajne, znam oczywiście. Ostatni album właśnie chyba najbardziej mi się podoba. Jeszcze jakieś typy?
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Żywiołak z takich około-mainstreamowych rzeczy, bdb gigi kiedyś też mieli (dawno nie widziałem). Soundtrack do Wiedźmina 3 ma spore pokłady tych klimatów, więc i Percival

Donatan ;D

nie pojmuję, jak się cokolwiek może bardziej podobać od Cóż po żyznych ziemiach, a już szczególnie z materiałów Stworz :P (oczywiście przesadzam, ale kilka numerów, w tym tytułowy totalny sztos i do połowy płyty przynajmniej znam teksty)
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Ale @Wędrowyczowi pewnie o "Cóż po żyznych ziemiach" chodziło ;) Tylko zapomniał, że jeszcze jeden długograj wyszedł po nim.

A sztos na starszych wydawnictwach to był tytułowy z "Synów Słońca". No człowieku! Pośród dębów starych, gdzie święta ziemia przerzedziła, za rzekami których prąd jest martwy niczym dziejów bieg. Kto nie śpiewa ten z policji :D
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

DiabelskiDom pisze:Ale @Wędrowyczowi pewnie o "Cóż po żyznych ziemiach" chodziło ;) Tylko zapomniał, że jeszcze jeden długograj wyszedł po nim.

A sztos na starszych wydawnictwach to był tytułowy z "Synów Słońca". No człowieku! Pośród dębów starych, gdzie święta ziemia przerzedziła, za rzekami których prąd jest martwy niczym dziejów bieg. Kto nie śpiewa ten z policji :D
Sedno, zapomniałem, że jeszcze coś wyszło :D chodziło mi właśnie o "Cóż po żyznych ziemiach". Kawał zajebistego grania.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Zamiast chujów - mujów pseudoodtwórców w stylu takich gówien jak np. "Żywia", polecam wam naprawdę inteligemtną muzykę; połączenie folku z bluesem i innymi takimi. Jebie feminazizmem, ale muzycznie broni się zajebiście:

Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
GingerDestroyer

GingerDestroyer

yog pisze: Donatan ;D
Ty się śmiejesz, ale to bardzo dobra płyta na ponurą jesień (mówię oczywiście o Równonocy). Album składa się z dwóch płyt: na pierwszej jest wszystko z tymi ludźmi co rapujo, a druga jest instrumentalem. Jak Ci smutno i źle to polecam posłuchać tej pierwszej, bo można się pośmiać z tekstów i tego, że na początku każdego kawałka się przedstawiają, gdybyś nie wiedział czego słuchasz albo co chcesz wyłączyć xD (ja całą drogę do domu się śmiałam w tramwaju dzisiaj :D), a instrumental ma dobre bity i ta słowiańska oprawa bardzo ładnie wypada i wpada - w ucho ;)

napisałam posta, pozdrawiam :*
kto ananasowy pod wodą ma dom?
Awatar użytkownika
Soulless
Master Of Puppets

Soulless

Polecam Sauron - Wara! , płyta w naszym staropolskim stylu lat 90-tych ze słowiańszczyzną w tekstach.

Na pohybel czarnym pijawkom.
Metal ma mieć włochate jaja a nie jakieś symfoniczne cycki
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Soulless pisze: Polecam Sauron - Wara! , płyta w naszym staropolskim stylu lat 90-tych ze słowiańszczyzną w tekstach.

Na pohybel czarnym pijawkom.
Mam w kolejce do odsłuchu :) Sauron to stara gwardia, więc liczę na solidny cios właśnie w starym stylu.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Shagvarth

Shagvarth

Sprawdź Prav o którym już pisałem gdzieś tam :P
We pray only Death
and drink from the chalice
of
Nekronihilistik Misanthropy
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Dla mnie najsilniej przesiąknięte takim polskim folklorem, tak dosadnie, a bez piszczałek i szmatek na chuju, kogucików z piernikami i kału na podniebieniu, jeżeli chodzi o metal, to będą powszechnie znane Furia Marzannie, Królowej Polski i Cultes des Ghoules- Henbane. Nie znam innych polskich zespołów, które grałyby wieś bez wsi. Może faktycznie jeszcze ten Stworz jest niezły, ale za słabo znam, nie mniej jak coś tam sprawdzałem, to były kawałki które chodziły jak kosa na żniwach, ale i jakieś męczenie buły też się trafiało.

Bo tak ogólnie to chyba wolę posłuchać na przykład takiej płyty jak Requiem Ludowe Adama Struga.
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Kiedyś nawet poznałem tę niższa z Percivala. Głupia jak but i pusta, ale ten cyc...

Otako, to mieszanie nowoczesnego instrumentarium z muzyką ludową :

A tu dla odmiany bardziej elektronicznie :

https://www.youtube.com/shared?ci=XALgBirIrLM

Do poznania, do zgłębienia.
Awatar użytkownika
Bartz Blaue Reiter
Master Of Puppets

Bartz Blaue Reiter

Ale ktoś mi objaśni na czym polega ta "słowiańszczyzna" w muzyce? Bo chyba nie chodzi o cepeliadę tego słynnego Donatana, ani hehe słowiańskie legendy allegro, którymi żyje cała Polska B?
nie wiem
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Ja to rozumiem jako wplatanie motywów z muzyki ludowej do innego gatunku muzyki.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

No i bardzo dobrze rozumiesz Tomku, bo o to mnie chodziło.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard

!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard

a czy Fulgurum tutaj pasuje? słyszałem w roku ubiegłym strasznie pokręcony krążek pt. Człowiekskrywazło i było fajnie. Nie wiem czy to pogany, nazisty czy słowiany. Na pewno polaki... chociaż na BC stoi że ruskie

Lis
Moderator globalny

Lis

Z takich klimatów, rzeczy które ostatnimi czasy słuchałem i szczerze mogę uznać za bardzo dobre to zeszłoroczne płyty Innercity Ensemble i Thy Worshiper. Wspomnieć muszę także Starą Rzekę.
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard

PanLisek pisze:Z takich klimatów, rzeczy które ostatnimi czasy słuchałem i szczerze mogę uznać za bardzo dobre to zeszłoroczne płyty Innercity Ensemble i Thy Worshiper. Wspomnieć muszę także Starą Rzekę.
A będą tego słuchać?
Lis
Moderator globalny

Lis

Kto?
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard

no właśnie...
Awatar użytkownika
Gruby Wiór
Tormentor

Gruby Wiór

Dawno takiej beki nie miałem jak z tego threada, dzięki
Jeśli metal to jest tort, a Slayer to jego wisienka, to ja kurwa nie chcę być na tych urodzinach.
Lis
Moderator globalny

Lis

Przez cały stary Brutalland nie mieliśmy takiej beki jak z ciebie, dzięki!
Awatar użytkownika
Gruby Wiór
Tormentor

Gruby Wiór

Ale czym ty się chwalisz kurwa, że jesteś słowianinem bluźniercą? Śmiać się ze mnie jest równoznaczne z byciem idiotą, dziękuję
Jeśli metal to jest tort, a Slayer to jego wisienka, to ja kurwa nie chcę być na tych urodzinach.
Lis
Moderator globalny

Lis

Tylko że to ty jesteś idiotą, cała polska o tym wie, i co masz udowadniane na każdym kroku. Ja wiem że ty tego nie widzisz, bo w dodatku masz problemy psychiczne. Radzę ci dobrze, daj sobie już spokój.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

yog pisze: 8 lat temu Żywiołak z takich około-mainstreamowych rzeczy, bdb gigi kiedyś też mieli (dawno nie widziałem). Soundtrack do Wiedźmina 3 ma spore pokłady tych klimatów, więc i Percival
Nowy album "Pieśni Północy" to jest rewelacja, myślę że za dużo Żywiłaków nie ma na naszym podwórku więc chyba to ta sama ekipa. To pierwsza rzecz z jaką się od nich spotkałem i jestem rozwalony, choć muzycznie z metalem niewiele ma to wspólnego.
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Projekt Karpaty Magiczne
Awatar użytkownika
Odrowąż
Master Of Puppets

Odrowąż

A mi się ostatnio podoba oto to:

Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Alne bardzo spoko, nawet zakupiłem sobie ich debiut jakoś po premierze.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Są jeszcze takie radosne załogi jak Dziadowski Projekt czy Leśne Licho.
GRINDCORE FOR LIFE
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Słuchajcie Struga i wyrzućcie płyty z folk metalowym chłamem.
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Kolejna propozycja od Żywiołaka, kolejna udana.

Obrazek
"Between Shit and Piss we are Born"