Awatar użytkownika
Ryszard
Moderator globalny

Re: Nowości wydalnicze!

Ryszard 5 lata temu

Miniatura Chaos Echoes już wydana. The Unfathomable EP składa się z 16 minutowej hałas-trii jakiej improwizowanej, dronowego doomu, ambientu... Słyszalnie dojrzalszej niż sesje w Paryżu. Produkowany przez Plotkina kawałek nie zawiązuje się w konkretny utwór ale poprowadzony przez niewyraźny zarys logicznej i dramatycznej struktury. Przyznam się szczerze że takich rejonach leży granica mojej tolelancji industrii, hałasu, ambientów, eksperymentów itp. Bardzo cacy, phurpowy na początku, rozkręca się w podróż do wymiaru cenobitów... Dobre. Tylko nie wiem czy ta godzina czyli cztery odsłuchy nie będzie pierwszym i zarazem ostatnim razem.

Zdaje się że EPka zapowiada zbliżającą się premierę kolejnego albumu Francuzów. Mouvement ukaże się w styczniu nakładem Nuclear War Now. Składać się będzie z 6 utworów mieszczących się w szokującym jak na ten zespół czasie 33min. Czyżby zapowiadały się konkretne zmiany stylistyczne?

Obrazek

1.Embodied By Perfidious Curls In The Innervated Flux 04:42 
2.As An Embraceable Magma Leading The Subliminal 05:43 
3.Surrounded And Amazed By These Unplumbed Abysses Of The Inverted Sea 02:56 
4.Through Kaleidoscopic Haze Of Unexpected Extents 04:06 
5.Shine On, Obsidian! Ego! Ego! Echo Back To The Yearning Of The Self! 07:40 
6.Alas! Here Is The Feebles' Assent, Exalted By Your Mouth Full Of Flies 07:43  
32:50
!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!
Awatar użytkownika
Ryszard
Moderator globalny

Ryszard 5 lata temu

DiabelskiDom pisze:
5 lata temu
Ależ wypierdolony w kosmos album nam Hindusi zmajstrowali!
Ło kurwa. Przez intro prawie zesrałem się w kalesony. Pierwszy kawałek... ło kurwa Impiety to cipy. Do tego solidny death metal. Co będzie dalej?
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 5 lata temu

Ja miałem na ten materiał chrapkę odkąd udostępnili tego pierwszego Kalpa-Terminatora, wiadomo, że w parze z wygórowanymi oczekiwaniami często idzie zawód ale tutaj jestem zmieciony. Słucham tego dzisiaj cały dzień na zmianę z nowym Bóg Prędkość Ty! i cieszę michę jak dziecko :D
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

A ja słuchałem przez ścianę w kąpieli tego i strasznie spokojne, a @DD zapowiadał jakieś rzekome Genocide Shrines.

Nazwa Tetragrammacide tak głupia, że jak kilka dni temu zobaczyłem ją pierwszy raz, to nie mogłem uwierzyć, a to jeszcze na serio chyba, a nie jakieś jaja.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 5 lata temu

A ten jaka Gazeta Wyborcza :D Nie zapowiadałem, tylko nadmieniłem, że to niedaleko w sumie leży, chociaż inaczej ugryzione. Rytualistyczne warmetale i to z rejony Indii w dodatku z miejsca przywodzą na myśl GS :P

Ej, w kąpieli to się kąpie a nie słucha muzyki, z tego co pamiętam to masz dobre kolumny w domu to nawet ta bandcampowa jakość Ci pokaże o co autorowi chodziło. Jak się już wytrzesz i wysuszysz to sprawdź raz jeszcze ;)
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 5 lata temu

Deus Mortem Kosmateus wchodzi do studia i na początku następnego roku nakładem Malignant Voices wypuści drugiego długograja, z którym wiąże pewne nadzieje, albowiem poprzednie wydawnictwo było w pytkę.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Marduk666
Tormentor

Marduk666 5 lata temu

TITELITURY pisze:
5 lata temu
Deus Mortem Kosmateus wchodzi do studia i na początku następnego roku nakładem Malignant Voices wypuści drugiego długograja
Obrazek
Awatar użytkownika
Ryszard
Moderator globalny

Ryszard 5 lata temu

:!: @PanLisek Pewnie się ucieszysz ze nasz stary przyjaciel z Kanady wydal nareszcie nowy krążek pełen zmian i zmianek: :!:

Hellebore - Rencontre Rapprochée Du Cinquième Type

https://hellebore.bandcamp.com/music

Tags: metal alien ambient atmospheric black metal eerie extraterrestial homemade industrial quebec retro sci-fi space synth ufo Canada
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 5 lata temu

Nowy matex od łódzkiego Doomster Reich. Odpal blanta, podetnij gardło kurczakowi i ochlapuj się jego krwią.

Ryszard pisze:
5 lata temu
:!: @PanLisek Pewnie sie ucieszysz ze nasz stary przyjaciel z Kanady wydal nareszcie nowy krazek pelen zmian i zmianek: :!:
Duuuużo słabszy od "Anouof thwo". Tam w niby oczywistych rozwiązaniach blackowych było w cholerę kosmicznej pustki i próżni a na nowym fajne, wintejdżowe klawiory są wtopione w nudnawe kompozycje, które brzmią jak jeden i ten sam kawałek.
Awatar użytkownika
Ryszard
Moderator globalny

Ryszard 5 lata temu

DiabelskiDom pisze:
5 lata temu
Duuuużo słabszy od "Anouof thwo". Tam w niby oczywistych rozwiązaniach blackowych było w cholerę kosmicznej pustki i próżni a na nowym fajne, wintejdżowe klawiory są wtopione w nudnawe kompozycje, które brzmią jak jeden i ten sam kawałek.
Sprawdź se demówkę. Chyba najlepsza i nie wiem dlaczego niedostępna z BC:

Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 5 lata temu

Znam, wiem, ogarniam. Latający kredens czy tam szafka bdb. Tam jest też numer "Aootw", bardzo dobry kawałek muzyki. Nową się niestety zawiodłem, tak samo zresztą jak Botanistem, The Body, Dodsengelem...
Awatar użytkownika
Ryszard
Moderator globalny

Ryszard 5 lata temu

Życie. Przynajmniej kapusty nie przetrwonisz. Chyba że potrzebujesz odpoczynku od wygibasów i innych Jutków Gutków ;)
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 5 lata temu

Jutek Gutek ostatni też mnie akurat nie porwał ;) Ale jemu to akurat dam szansę jeszcze, bo muzę ma trudną a przy poprzedniczce bawiłem się wybornie.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Pierwszy kawałek Iperyt do odsłuchu na Musick Magazine:

http://www.musickmagazine.pl/archiwa/6497
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 5 lata temu

yog pisze:
5 lata temu
Pierwszy kawałek Iperyt do odsłuchu na Musick Magazine:

http://www.musickmagazine.pl/archiwa/6497
Bardzo spoko wałek :) czekam na całość, zobaczymy jak będzie tym razem. W sumie każdy kolejny album zajebisty, epka zresztą też.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Marduk666
Tormentor

Marduk666 5 lata temu

Mam nadzieję, że to będzie jeden taki numer na płycie bo jest okropnie nudny i rozmemłany. Oczekuję od Iperyt bezlitosnego napierdalania, pogardy i nienawiści, a nie klusek.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 5 lata temu

Nakładem Ván Records na siedmiocalowym winylowym krążku ukazała się właśnie nowa niezatytułowana EP-ka Islandczyków ze Svartidauði - stream wersji cyfrowej dostępny z strony BC poniżej:

Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Cała piąteczka od Aosoth:

Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 5 lata temu

Dziś oficjalną premierę na CD, winylu oraz jako digital file ma nowy album fińskich grindcore-owców z Death Toll 80k. Wstępnie ukazał się on jako niezależnie wydawnictwo na limitowanej kasecie (100 szt.) sprzedawanej okazjonalnie na koncertach maju br., obecnie wydała go pt. "Step Down" lokalna wytwórnia Svart Records.

-----------------------------------------------------------------------------------

@CzłowiekMłot Austriaccy Crossover-owcy z Insanity Alert podpisali papiery z Season of Mist na wydanie trzeciego longa, który ma się ukazać już na początku przyszłego roku.
Awatar użytkownika
Ryszard
Moderator globalny

Ryszard 5 lata temu

Są tacy dla których Mick Harris to przede wszystkim projekty poza napalmowe. Wszystkich zachwyconych np. Scorn zainteresować powinna wiadomość o premierze pierwszej płyty młodego wilka FRET.

Wiadomość upchałem pomiędzy gówienkami aby po raz kolejny uświęcić dokładne czytanie i skrollowanie.

The lazy-minded would probably lump it in with the term “techno”, but the disciplined brutality, blasting landmine bass and interlocking shrapnel rhythms are clearly HARRIS’ own trademark style, sitting somewhere between SCORN and QUOIT.
Eluvium Baaardzo ciekawy, dronowy koncept krążka plus bardzo fajne efekty jego wprowadzania w czyn kupiły mnie na kilka godzin wczorajszego wieczora z papieroskami. Krótkie dronowe fragmenty/ dłuższe sample które w zamierzeniu powinniśmy grać na shuffladzie...

Gdybym jeszcze umiał na przemian szufladować i wyrywkowo loopować...

Matthew Cooper gra ambienty od 2003 roku.

Nagrał i wydał sporo ale do niedawna gościa oczywiście zupełnie nie kojarzyłem więc nie napiszę nic więcej.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 5 lata temu

yog pisze:
5 lata temu

Przesłuchałem jakieś 15 minut tej płyty na chwilę obecną i już mogę spokojnie powiedzieć, że w tegorocznym black metalu będzie to jeden z moich topów. Jak zwykle bardzo wysoki poziom.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

No niby wysoki, ale tak po jednym youtubowym odsłuchu to nie jestem pewien, niż cokolwiek ponad ten "wysoki poziom" :P
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

26 stycznia 2018 roku nowy album kozackiego Mammoth Grinder, Cosmic Crypt:

Obrazek

art: Joe Petagno
Awatar użytkownika
Belzebóbr
Tormentor

Belzebóbr 5 lata temu

Tak z pytaniem... co polecicie z opiniotwórczych miejsc w sieci o muzyce metalistycznej cięższej niż lżejszej? Czasu co raz mniej na sprawdzanie tej masy wydawnictw, gust jak dupa, ale lepsze to niż nic.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 5 lata temu

Wędrowycz pisze:
5 lata temu
yog pisze:
5 lata temu

Przesłuchałem jakieś 15 minut tej płyty na chwilę obecną i już mogę spokojnie powiedzieć, że w tegorocznym black metalu będzie to jeden z moich topów. Jak zwykle bardzo wysoki poziom.
Mi też się widzi, taki nowoczesny apokaliptyczny black, dobrze to wchodzi, fajna muza.
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 5 lata temu

Kawałek z nowej płyty Ukraińców z ex Dub Buk:

Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Na gwiazdkę wychodzi

Obrazek
Awatar użytkownika
Ryszard
Moderator globalny

Ryszard 5 lata temu

January 19, 2018: SPECTRAL LORE / JUTE GYTE - Helian

Awatar użytkownika
Odrowąż
Master Of Puppets

Odrowąż 5 lata temu

Już leży w Garazelu.
Awatar użytkownika
Marduk666
Tormentor

Marduk666 5 lata temu

Jeszcze nie obczaiłem splita, a tu już pełniakiem lada chwila przyjebią:

Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 5 lata temu

Odrowąż pisze:
5 lata temu

Już leży w Garazelu.
U mnie już w kolejczkę się ustawia.
Awatar użytkownika
Ryszard
Moderator globalny

Ryszard 5 lata temu

Dead Void - The Looming Spectre - 17.01.2018

Dead Void z Danii istnieje chyba po to żeby udowodnić PePowi że sludge, stoner, funeral a nawet wolny podziemny okultystyczny death metal to to samo. Różnią je tylko pokrętła i nazwy sprzętu ;)

Bass grał koncerty z Conan, drummer bembeni w Binah, grał G Molestor/Miasma, trzeci - gitarowiec Virus, ex lajwowiec Morbo. W zespole śpiewają we trzech.

Nie wiem od kiedy ale wiem że uprawiają pieczarki death doomowe z fajnymi melodyjkami. Właśnie zmajstrowali kasetę z czterema kawałkami, wydaną niezależnie i po staremu.

https://www.metal-archives.com/bands/De ... 3540425292

Iteru - Ars Moriendi - 02.01.2018

Iteru. Belgijski doom death z prawdziwego zdarzenia. Muzycznie gdzieś pomiędzy brudnym i złym death doom czy funeral lat 90tych a dzisiejszym hipsterskim black doom hehe. Chłopcy ukrywają się niestety i w niezidentyfikowanej mi liczbie grają całkiem paskudnie, wolno i klimatycznie od 2017. Właśnie na dniach debiutowali w barwach Helter Skelter/Blood Harvest z czterema kawałkami dark metalowych rytuałów śmierci. Tzn trzy fajne wolne plus czwarty finałowy, taki sobie, trochę w klimatach Ruins of wiadomoco, Necros Christos.https://www.metal-archives.com/bands/Iteru/3540435688

Skoro wspomniałem Helter Skelter wypadało by reprezentować dwa trzy linki z profilu wytwórni.

Cynabare Urne - In the Cremation Ground - 05.01.18

Cynabare Urne. Prymitywny ale urozmaicony undergroundowy metal of death. Surowe podziemne brzmienie, okultyzm i prostota. Drugi materiał w karierze Finów i muszę przyznać że są milusie momenty. Baaaardzo nieświeże cztery kawałki dla fana Unleashed, Acheron, Christ Agony, Triptykon; wspomnę o Nekkroffukach i oczywiście trve black-death metalu... of death :D  https://www.metal-archives.com/bands/Cy ... 3540415137

Hate Manifestos nie debiutuje. To zespół drugiej szansy. Grecy rozpoczęli 15 lat temu pod nazwą tak durną że zaniechałem przeglądu dokonań. Zresztą ja już chyba o HM pisałem. Death Metal prosto z płomiennego szczerego serca. To Those Who Glorified Death z ubiegłego roku będzie w sam raz dla fanów Rebaelliun którzy nie pogardzą materiałem na poziomie najnowszej EPki Brazylijczyków.

Pozycja z poprzedniego roku więc bez ozdóbek...

Na koniec coś co wierzę znajdzie wielu miłośników. "Kolaboracja" 'w sosie prostactwa d666 unleashed i poniższych' zespołu jednej dobrej płyty i zero dobrych płyt Acheron/Asphyx...

Infidel Reich

Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Acheron to z dwie lepsze płyty nagrał po debiucie :)

Powinni ustawowo zakazać już nazywania kolejnych płyt tytułem Ars Moriendi.
Awatar użytkownika
Ryszard
Moderator globalny

Ryszard 5 lata temu

!
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088 5 lata temu

Na to czekam:

Pig Destroyer
Coffins
Torche
Windhand
Gatecreeper
Inverloch
Authot Punisher
Cripple Bastard.

Kilku nazw nie znam, pora sprawdzić.

ODPIERDOLCIE SIE OD MOJEGO PORTFELA!
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself

Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay

"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 5 lata temu

W bólach rodziła się ta płyta. Nie pamiętam już, ale chyba nie mogli znaleźć wydawcy, bo muzyka gotowa była od wielu miesięcy. Ale oto jest - moim zdaniem mocny kandydat na podium w konkurencji "black metalowa płyta roku 2018". Na bębnach gościnnie Shagrath z Dimmu Borgir, choć z wiadomych względów w tym przypadku incognito.

Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 5 lata temu

Vortex pisze:
5 lata temu
Odrowąż pisze:
5 lata temu

Już leży w Garazelu.
U mnie już w kolejczkę się ustawia.
Szału nie ma, dwa ostatnie kawałki całkiem spoko, reszta naprawdę przeciętna jak dla mnie.
Awatar użytkownika
Epoxx
Tormentor

Epoxx 5 lata temu

I kolejne mniejsze wydawnictwo od CVR

if you can find it on the internet, it's not underground.
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie 5 lata temu

Taka ciekawostka: nowy kawałek Gontyny Kry, tym razem najwyraźniej chcą być późnym Emperorem:

Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Szkoda, że na byciu Welami nie poprzestali.
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie 5 lata temu

Niestety, arystokracja ducha zobowiązuje.
Awatar użytkownika
Epoxx
Tormentor

Epoxx 5 lata temu

Bardzo przyjemny debiut Szwedzkiego Trio.

Elände - Dödens Rike 2018
Awatar użytkownika
Ryszard
Moderator globalny

Ryszard 5 lata temu

Z rana wsysana była podwójna dawka nowego Chaos Echoes i słyszę że albumik to mniejsza ale konkretna zawartość cavern death metalu, koegzystującego z różnymi współczesnymi wpływami. Zagrany jak post rockowy instrumentalny album, zgrany niczym zapis co lepszych fragmentów większej całości więc możliwe że wciąż improwizacja? Nie sprawdzałem nie pamiętam nie wiem. Pierwszy deathowy track to pokazówka skierowana do Morbid Angel. Utwór zaraz wpada do rzeki kolejnego - drone noise pod Oranssi Pazuzu, Aluk Todolo. Coś tam Magma rozpływa się w powtórzeniach napędzanych dynamiczną sekcją a ja jeszcze słyszę fajniutku wszechobecny basik. Bardzo ładna betoniara.

Sorrounded niepokojący klimatyczny początek, wjeżdżają atmosferycznym death doom droną... ładny motyw. Bum nagle wjeżdża Through Kaleidoscopic z kolejną psychodelią o zwariowanej rytmice i ambientach jakichś. Długość kawałków na tym czymś jest idealna. Zamykające się w czasie zwykłych piosenek nie nudzą a brak wokalu w ogóle nie przeszkadza. Shine on. O tak mógłby "industrializować" Morbid Angel ;) Na koniec klimatyczny obrazkowy Alas.  Z filmowo-sludgeową atmosferą plączący się, rytualny, jak Nile. Bardzo przyjemny album.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 5 lata temu

Pochodząca z Baton Rouge w Luizjanie nowa międzynarodowa super-formacja o nazwie Voracious Scourge, to kombinat parający się zbrutalizowanym technicznym DM-em, gdzie za garami zasiada ex-Suffocation fame Mike Smith, a wokalizy wypluwa z siebie Aad Kloosterwaard z Sinister, instrumenty strunowe zaś obsługują panowie z Suture, Lance Strickland (bass) i Jason McIntyre (guit). Muzycznie oscyluje to gdzieś pomiędzy wczesnym Suffocation, Dying Fetus, a Cannibal Corpse, tyle że z bardziej współczesną produkcją, nieco okraszoną atmosferycznym klimatem oraz melodyjnymi partiami a la Mithras.

Awatar użytkownika
Epoxx
Tormentor

Epoxx 5 lata temu

Epka z 2018 roku od death metalowego Evil Priest prosto z Peru. Przyjemne dwa utwory w starym stylu, wydawnictwo od Caligari Records.

Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

^ jakoś mi się ten Evil Priest kojarzy z takim wolniejszym Sulphur Aeon - tyle mogę po 5 min powiedzieć. Takie kawerniane kosmosowanie.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Pierwszy track z nadchodzącego Acherontasa:

Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

20 kwietnia 2018 roku częstochowski Mordor przypomni o sobie pierwszym od 21 lat albumem - o tytule Darkness...

Obrazek

Wydaje Pagan Records.
Awatar użytkownika
Ryszard
Moderator globalny

Ryszard 5 lata temu

Ale fajnie się prezentuje...
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

To nie wątek koncertowy Ryszardzie :)

Wróć do „Dyskusje muzyczne”