Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Re: Nowości wydalnicze!

Pioniere 2 lata temu

No i jest nowy split Gruesome Stuff Relish, hiszpańskich piewców gore DM-u i Grindcore na styl Impetigo. Tym razem towarzyszą im Brazylijczycy z Offal. CD ukazało się w lutym pod tytułem Unburied Repugnance w limitowanym do 300 szt. nakładzie wydanym przez brazylijskie Black Hole Productions.

Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit 2 lata temu

- black/death metal z udziałem Mike'a Rekevicsa znanego z Yellow Eyes, nie dla fanów Nile i Behemoth

- black/sludge metalowi piewcy Thomasa Ligottiego

- blacked punk rock (tak, teraz jest już coś takiego) z elementami muzyki rytualnej, od członków Bone Awl, Cul de Sac i Rorschach, nie dla hejterów HP Lovecrafta
Awatar użytkownika
bogusz

bogusz 2 lata temu

Tym Thomasem Ligottim mnie zaintrygowałeś - jego "Spisek" to świetna pozycja, nie wspominając o opowiadaniach. Tak że VUAL leci do sprawdzenia :)
o.p.v.e.a
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 2 lata temu

Eternal Perdition to wydana za sprawą Sewer Rot Records debiutancka EP-ka stacjonujących w LA Amerykańców z Soul Devourment wyraźnie czerpiących swe inspiracje z Bolt Thrower w "szwedzkim wydaniu":

Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

Oho, Doom worship jak widzę po tytułach w stylu Purifying the Kadingir Sanctum, Spine Rip Fatality czy Intergalactic Tyrant of Death. O grę chodzi, nie zespół i nie gatunek muzyczny. Okładka też zresztą przedstawia scenkę z Doom Eternal.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit 2 lata temu

- psychedelic / kwas folki
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin 2 lata temu

Zorgh z Darkspace rzeźbi jako Ophis w swoim projekcie pod tytułem Apokryphon.

Płyciwo ukazało się 7 lutego.

https://www.apokryphon.net/

Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 2 lata temu

Nie chce mi się tworzyć tematu, więc wrzucam tu. Obadałem na spontanie tegorocznego pełniaka Prison Of Mirrors, bo przykuła moją uwagę okładka. Okazało się, że warto było i to bardzo. Jak ktoś uwielbia granie w stylu ostatnich 2 pełniaków Kriegsmaschine czy też dysonanse rodem z Blut Aus Nord, to gorąco polecam obadanie "De Ritualibus et Sacrificiis ad Serviendum Abysso", bo o Włochach dotąd jakoś nie słyszałem i sprawdzenie w ciemno bardzo mocno zaskoczyło mnie na plus.

Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

Myślałem, że jest temat, a tu nie ma, no to tu. Trzecia płyta Lantern - Dimensions, premiera fizyczna za tydzień.

Awatar użytkownika
Nekroskop
Tormentor

Nekroskop 2 lata temu

Uwielbiam bas, mam subwoofer większy niż ustawa przewiduje, ale kiedy słyszę to suche, niskie, kartonowe brzmienie, które opanowało heavy metal gdzieś w drugiej dekadzie tego tysiąclecia, to niemal odruchowo klikam krzyżyk.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 2 lata temu

Tematu widzę nie ma, zatem wrzucam tu. Nowy wypiek amerykańskich black ambient metalowców:

Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Ryszard
Moderator globalny

Ryszard 2 lata temu

Nie wiem czy meldowano:

Our first album in 20 years! Enjoy!
released May 15, 2020
!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz 2 lata temu

Wprawdzie album sprzed kilku miesięcy, ale za dobry jest, żeby go tutaj nie było. Dla wielbicieli starej szkoły i nie tylko. Warszawski hord Armagh;

Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 2 lata temu

Cztery lata po IMO bardzo udanym Pathetic Divinity francuscy death/thrash-owi weterani z Mercyless planują wydanie nowego albumu, ukaże się on 21 sierpnia nakładem XenoKorp pt. The Mother of All Plagues. Poniżej promujący go klip do utworu Laqueum Diaboli:

Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 2 lata temu

DiabelskiDom pisze:
2 lata temu
Tematu widzę nie ma, zatem wrzucam tu. Nowy wypiek amerykańskich black ambient metalowców:

Fajne to naprawdę podobało mi się, ale jak dla mnie brzmienie troszeczkę psuje odbiór płyty. Podkreślam, jak dla mnie brzmienie powinno być bardziej "czytelne".
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
Ryszard
Moderator globalny

Ryszard 2 lata temu

Proscription

Po dark descent od lat niczego się już nie spodziewam ale ten kawałek może się komuś spodobać... :D Kilka lat temu powiedziałbym ze obiecujący.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 2 lata temu

W ubiegłym roku miała miejsce specjalna reaktywacja słynnego amerykańskiego zespołu prog. tech. thrashowego Anacrusis. Z tej okazji odbył się w Delmar Hall w ich rodzimym mieście St. Louis koncert, w którym wzięli udział wszyscy muzycy z oryginalnych składów zespołu, a zwieńczeniem tegoż wydarzenia jest An Evening With Anacrusis - wydany cały koncert na DVD Blu-Ray, do którego dołączono dwie płyty audio CD z jego zapisem oraz bonusami - razem jest to 28 utworów (ponad dwie i pół godziny muzy) z większości dorobku muzycznego zespołu.

Obrazek
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 2 lata temu

Znalazłem takie dziwo. Muzyka mocno nietypowa, bo trance'owy ambient przechodzący w minimalistyczny black metal. Wszystko szumi zamiast napierdalać ale brzmi bardzo ciekawie. Co istotne, nie ma tutaj typiarskiego schematu w stylu "damy kilka minut elektroniki a potem nagle wejdzie black metal", tylko z pulsującej, bitowej mgły daleko, powoli, wyłaniają się ciche riffy, które tworzą potem jednolitą masę dźwiękową, w której ciężko określić czego jest więcej.

Podoba mi się.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

Pioniere to niegdyś polecał i sobie ściągnąłem za co łaska, ale jeszcze nie sprawdzałem.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 2 lata temu

No to jedziemy dalej na fali nowych, mniej znanych rzeczy. Amerykański bleczor typa powiązanego z rzeczami typu Krallice czy Dysrythmia, co powinno raczej odstraszyć, ale jednak dałem szansę. Na szczęście tym razem się udało i nie straciłem kilkudziesięciu minut życia. Mniej tu łamańców dla samego łamania a dużo tęsknego, pędzącego i zimnego blacku.

Awatar użytkownika
Czit
Moderator globalny

Czit 2 lata temu

Kapela z Niemiec. Zajebisty wojenny decior z wpływami Morbid Angel, Hail Of Bullets. Świetne riffy i kozacka, mięsista produkcja.

@HUMAN @Pioniere @Hajasz pewnie się zadowolą.
yog pisze:
3 lata temu
Uważanie Seasons in the Abyss za lepszą od South of Heaven istotnie nie da się wytłumaczyć inaczej, niż kindermetalstwem ;)
Awatar użytkownika
Ryszard
Moderator globalny

Ryszard 2 lata temu

A to i ja dobrego deatha załączę. Za tydzień wychodzi ale już można słuchać. Rawowy śmierćiulec z gruzowatymi przyspieszeniami i zwolnieniami a'la metal of death. Dwa dema skonsolidowane na jednym albumie.

Tracks 1-2 previously unreleased
Tracks 3-4 from the "Dysthymic Gloom​" demo (mid 2020)
tracks 5-6 from the "Ritual Consciousness" demo tape (early 2020)

EGREGORE - Thought Form

Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit 2 lata temu

Ryszard pisze:
2 lata temu
A to i ja dobrego deatha załączę. Za tydzień wychodzi ale już można słuchać. Rawowy śmierćiulec z gruzowatymi przyspieszeniami i zwolnieniami a'la metal of death. Dwa dema skonsolidowane na jednym albumie.

Tracks 1-2 previously unreleased
Tracks 3-4 from the "Dysthymic Gloom​" demo (mid 2020)
tracks 5-6 from the "Ritual Consciousness" demo tape (early 2020)

EGREGORE - Thought Form

W końcu coś o magii ze squatów, a nie tylko francuska filozofia i szatan.
HUMAN
Tormentor

HUMAN 2 lata temu

UNDERGANG 4.12.20 !!!
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz 2 lata temu

Recorded, mixed & mastered in Bestial Sound Studio, Satanic City Warsaw, 2020!

Słuchajcie Kuce, bo to dobra kurwa muza jest!

Edit: @Nucleator, jak ci się nie spodoba, to uznam, że udajesz, że lubisz Cirith Ungol.
Awatar użytkownika
Belzebóbr
Tormentor

Belzebóbr 2 lata temu

b/d/g z Panamy, nawet fajnie buja po jednym krafciku

Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin 2 lata temu

W zwiazku z mozliwoscia zarobienia kasy z okazji RSD ktos wyjebal placka Fight 'A Small Deadly Space'.

Swoja droga zajebisty album,polecam.

Nieremixowany polecam.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 2 lata temu

Po 5 latach zaatakował nowy Körgull the Exterminator!

"Sharpen Your Spikes"

September 9th, 2020

Awatar użytkownika
Ryszard
Moderator globalny

Ryszard 2 lata temu

Wydaje się to 23 października 2020

Zeal and Ardor - Wake of a Nation

Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator 2 lata temu

kurz pisze:
2 lata temu
Recorded, mixed & mastered in Bestial Sound Studio, Satanic City Warsaw, 2020!

Słuchajcie Kuce, bo to dobra kurwa muza jest!

Edit: @Nucleator, jak ci się nie spodoba, to uznam, że udajesz, że lubisz Cirith Ungol.

Zakładaj temat, a nie mnie tu po jakichś wątkach ciągasz.
Ryszard pisze:
4 lata temu
Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz 2 lata temu

Nucleator pisze:
2 lata temu
Zakładaj temat, a nie mnie tu po jakichś wątkach ciągasz.
Nie miałem zamiaru nigdzie cię ciągać, tylko zainteresować dobrą muzą, która jak sądzę, powinna tobie podejść.

A temat założę lub nie, bo to często kwestia chwili.
Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator 2 lata temu

@kurz

Spoko, zwłaszcza że muzyka jak najbardziej rajcuje i zdecydowanie zasługuje na własny wątek.
Ryszard pisze:
4 lata temu
Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
deathwhore
Tormentor

deathwhore 2 lata temu

Kurz jest wiekowym człowiekiem, normalnie raczej wrzuca inną muzykę, a tu jest mocno na bieżąco z obozem warszawskiego black thrash. Czyżby tatuś któregoś z muzyków? :)
Nebiros pisze:
3 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz 2 lata temu

deathwhore pisze:
2 lata temu
Kurz jest wiekowym człowiekiem, normalnie raczej wrzuca inną muzykę, a tu jest mocno na bieżąco z obozem warszawskiego black thrash. Czyżby tatuś któregoś z muzyków? :)
Blisko, detektywie ))
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 2 lata temu

11 lat szwedzki Bloodline kazał nam czekać na następcę zajebistego Hate Procession. Myślalem, że kapela już umarła, aż tu nagle:

Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 2 lata temu

Całkiem fajny hejwiorek. Myślałem, że to typ na wokalu jest a tu się okazuje, że papuśna laska

Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 2 lata temu

Francuski Mercyless wypuścił wczoraj za sprawą XenoKorp Sovereign Evil, nową EP-kę, na której znalazły się cztery covery. @CzłowiekMłot Od razu widać, co ich inspirowało do grania. EP-ka dostępna do posłuchania, pobrania, za co łaska (free) z poniższego linku BC.

track-list:
01. Third Of The Storms (Hellhammer Cover)
02. In League With Satan (Venom Cover)
03. The Exorcist (Possessed Cover)
04. Go To Hell (Motörhead Cover)

Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 lata temu

A jednak, stało się: po 15 latach doczekaliśmy się w końcu nowego albumu Mörk Gryning. Najnowsza płyta Szwedów kipi od tnących jak lodowaty wicher riffów, ociekających jadem chwytliwych melodii i ogólnie wszystkiego, co w szwedzkiej ekstremie najlepsze.

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 2 lata temu

Mörk Gryning wraz z Lord Belial, A Canorous Quintet i Decameron to właśnie takie chujowe szwedzkie granie, które nigdy więcej nie powinno się ukazywać. To tak tylko wizualny dowód na prowadzoną rozmowę na SB odnośnie chujowych zespolików, którym nie udało się wiele lat temu więc na fali zalewania tysiącami zbędnych płyt i oni próbują ponownie licząc, że ktoś się złapie na znaną nazwę.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Belzebóbr
Tormentor

Belzebóbr 2 lata temu

Hajasz żyły otwierał aż się posrał

Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 lata temu

Takie ciosy jak Cynabare Urne wciąż utwierdzają w przekonaniu, że kraj tysiąca jezior i miliona drzew to również kraj tysiąca miażdżących kapel i pierdyliona pomysłów na granie death i black metalu. Finowie uderzą debiutem "Obsidian Daggers and Cinnabar Skulls" z oldschoolowym death metalem, w którym ciemność, doom, miazmatyczna istota melodii i Lovecraft to chleb powszedni.

Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 2 lata temu

Posłuchałem tego Cynabare Urne i szczerze to na tle starych dobrych fińskich kapel, wypada to przeciętnie. Jak na moje ucho za dużo tu wpływów BM-u, a za mało charakterystycznych dla tamtejszej sceny DM-owej melodii z lekkim pierwiastkiem melancholii oraz odczuwalny znikomy wpływ doom metalu, który wyraźniej zaznaczył się jedynie w jedynym utworze. Całość jest nazbyt monotonna, riffy podobne do siebie, przez co poszczególne utwory słabo zapadają w pamięć.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 2 lata temu

Za dwa dni nakładem Profound Lore Records ukaże się Sulfuric Disintegration, trzeci pełniak amerykańskiego deathmetalowego trio z Denver Of Feather and Bone.

Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 lata temu

Dziś na ruszcie mamy nowe wydawnictwo Repose Records, czyli szwajcarski Guignol Noir. Duet z kraju sera i zegarków częstuje nas solidną, bo bez mała godzinną porcją pokręconego death metalu. Mimo iż album ten do najkrótszych nie należy nie nudzi ani przez chwilę, co świadczy o tym, że pomysłów wrzucono do niego cały worek. Dźwięki, które wychodzą spod palców Szwajcarów mogą kojarzyć się z lekka z norweskim Diskord, lub z mocna z Khthoniik Cerviiks. Nie jest to może jeszcze ta sama liga, ale trzeba przyznać, że debiucik wyszedł Szwajcarom wyjątkowo zgrabnie i daje spore nadzieje na przyszłość. Warto sprawdzić ten krążek, bez dwóch zdań.

rxt6v348

rxt6v348 2 lata temu

Putrid Cult

Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 2 lata temu

Na stację klasyczny szwedzki (zajebisty) death dojechał po 5 latach Disrupted z "Pure Death"

Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit 2 lata temu

- amerykański death metal w klasycznym wydaniu
- amerykański black metal powołujący się na Ennio Morricone, Sergio Leone, Jaya Munly'ego i 16 Horspower, są z Denver więc nie dziwota
Awatar użytkownika
Belzebóbr
Tormentor

Belzebóbr 2 lata temu

Szajtan pisze:
2 lata temu
Tak średnio byłem przekonany po opisie, a to bardzo ciekawe jest, i długie w cholerę.
Awatar użytkownika
Belzebóbr
Tormentor

Belzebóbr 2 lata temu

2 lp, death/trash z chile

Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 lata temu

Przyznać trzeba, że sama okładka zachęca do odsłuchu. Debiutancki album Stormkeep (US), w składzie członkowie Blood Incantation i Wayfarer.

Wróć do „Dyskusje muzyczne”