TITELITURY 3 lata temu
Zbliża się grudzień i nowy rok za pasem, więc już chyba można pokusić się o domknięcie swojej listy "top2019". Ja już na nic oprócz Blood Incantation nie czekam, co sobie ewentualnie będę mógł dopisać do listy, gdy płytę usłyszę. Zatem mój top2019 przestawia się tak:
Black Metal:
*Abusiveness "Ignis.Aurum.Probat"
*Dark Fury "Flooded Lands"
*Flamen "Furor Lunae"
*Prav "Sata Yuga Avan Garde"
*The Meads of Asphodel "Running Out Of Time Doing Nothing"
*Umbrtka "Kominy smrti"
Jak widać, nadal prowadzi NSBM z Polski. Zawsze uważałem tę scenę za silniejszą w naszym kraju od drugiej, a takie rankingi tylko utwierdzają mnie w przekonaniu o słuszności własnego mniemania. Nucleatorowi muszę podziękować za odkrycie Flamen, a DeDeowi za The Meads Of Asphodel, który co prawda znałem, ale dopiero jego rekomendacja zachęciła mnie tak naprawdę do zgłębiania dyskografii tego muzycznego pojebadła, wykraczającego poza ramy Black Metalu, którym jestem już trochę zmęczony. No i oczywiście na koniec moja ulubiona czeska kapela, która mogłaby kiedyś nagrać split z ww. Angolami. Te dwa bandy tworzone przez pokręconych gości razem doskonale by się uzupełniały. Umbrtka tym razem nagrała krążek bardzo metalowy, bez wycieczek w jakieś przaśne melodyjki, które lubię, ale mam świadomość, że odstraszają cepelią innych ludzi. Tutaj naprawdę chłopaki chcieli pograć black metal i jak zwykle zrobili to nietuzinkowo. A basik w tytułowym kawałku, to już w ogóle miodzio.
Death Metal:
*Tomb Mold "Planetary Clairvoyance"
*Vastum "Orificial Purge"
*Krypts
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.