Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Re: Czego aktualnie słuchasz?

Szajtan 5 mies. temu

Obrazek
Deiphage - war metalowa dewastacja nalotem dywanowym riffów, ogniem karabinu perkusji oraz godnym wokalem. Naprawdę solidna rzecz.
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 5 mies. temu

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
"Between Shit and Piss we are Born"
Molotow 666
Tormentor

Molotow 666 5 mies. temu

Obrazek
Awatar użytkownika
hellpanzer
Master Of Puppets

hellpanzer 5 mies. temu

Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 5 mies. temu

Obrazek

Jak ja jarałem się kiedyś tym zespołem! Pamiętam koncert w obskórnym klubie. Ich sztuka doskonale pasowała do piwnicznej, zatęchłej atmosfery speluny, w której zagrali. Z tamtych czasów została mi jednak tylko sprana już bluza z kapturem zespołu. Teraz do tego wróciłem i nudne to jak jeden z tych death metali granych dzisiaj na pęczki. Nie dotrwałem nawet do końca płyty, a parę lat temu nie mogłem się od tej muzyki oderwać. Kapela się rozpadła i jakoś mi nie żal.

Potem musiałem posłuchać czegoś naprawdę dobrego:
Obrazek

Przygody melomana z dupy.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
zahtarg

zahtarg 5 mies. temu

kataton88
Master Of Reality

kataton88 5 mies. temu

Obrazek

Lata tego nie słuchałem, a kiedyś miałem ostro zajechaną kasetkę. Tak że z taką nieśmiałością odświeżam, ale przyjemne to i nawet jakieś sentymentalne szufladki w głowie otwiera. Dobra zabawa na pierwsze przebłyski andropauzy.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 5 mies. temu

Wędrowycz pisze:
5 mies. temu
Obrazek

Odkurzam sobie po długiej przerwie twórczość Rage Against The Machine i naprawdę świetnie mi się tego dalej słucha. Nie ważne czy się ktoś zgadza z poglądami muzyków, to muzycznie świetnie się ich słucha. Nie wiem w ogóle czy ktoś kiedyś się odpowiednio wsłuchał, ale nie raz nie dwa w ich twórczości przebijają się echa Black Sabbath dla przykładu, oczywiście druga część wpływów to stara szkoła rapu czy funk.
Zainspirowaleś mnie tym postem. Zawsze u kumpla Killing in the name i to było wszystko co od nich znałem. Zawsze byłem fanem talentu Morello, za sprawą Audioslave. Jadę z debiutem Ragów, no i tu się dopiero dzieję, no i tu wszystko
dopiero tańczy.
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush 5 mies. temu

Obrazek
deathwhore
Tormentor

deathwhore 5 mies. temu

Vortex pisze: Zawsze u kumpla Killing in the name i to było wszystko co od nich znałem. Zawsze byłem fanem talentu Morello, za sprawą Audioslave. Jadę z debiutem Ragów, no i tu się dopiero dzieję, no i tu wszystko
dopiero tańczy.
Commerford to jeden z najlepszych basistów w muzyce rockowej po 1990. Spokojnie liga Claypoola, absolutny top, chociaż nie popisuje się tak techniką. Dzięki niemu i Wilkowi Morello może szpanować efektami :)

A powyższa to cgyba najlepszy album z coverami w historii.
Nebiros pisze:
3 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 mies. temu

No każdy kawałek brzmi jakby był napisany przez RATM, Audioslave przy nich to jak Kat bez Romana przy starym. Mama kiedyś zabroniła koledze słuchać bo myślała, że śpiewają Renegades of Fuck.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 5 mies. temu

Odświeżyłem sobie całość RATM i to dalej zdecydowanie bardzo istotny zespół w historii muzyki rockowej. Audioslave też osobiście zawsze bardzo lubiłem, aczkolwiek to już zupełnie inna bajka.
Co do Commerforda to się zgodzę, mnie jego gra zawsze powalała, ale już abstrahując od możliwości technicznych - gość ma zajebisty flow. Nawet na pozór proste dźwięki potrafi dobrać tak odpowiednio, że osiąga zajebiste efekty. A o to moim zdaniem chodzi w sekcji rytmicznej.
Z bardziej metalowych rejonów skończyłem właśnie też całość Darkthrone. Zrewidowałem swoje poglądy na niektóre materiały, a także nadrobiłem braki czyli najnowszy "Astral Fortress".
To swoją drogą fajna sprawa, od zeszłego roku sobie biorę na warsztat różne zespoły, z różnych gatunków i lecę po całości od początku do końca, nadrabiam też zaległości i właśnie sprawdzam jak coś po latach się broni. W zeszłym roku z tego co widzę przerobiłem 57 zespołów, w tym narazie 31, więc jest nieźle.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 5 mies. temu

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 4 mies. temu

Obrazek
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 4 mies. temu

Obrazek
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 4 mies. temu

W sumie nie wiem, co jest na tym wydawnictwie gorsze - teksty, czy muzyka. W każdym kawałku zjebane riffy, nudne melodyjki, przewidywalne partie perkusji. Wokal też chujowy. Pasuje do black metalu jak pięść do nosa, bardziej nadawałby się do jakiegoś zjebanego polskiego hard rocka z gatunku tych, co to je puszczali w latach 90. na kanale drugim polskiej telewizji przed rozpoczęciem niektórych programów jako zapchajdziurę do ramówki. Ale może było to zamierzone, ponieważ jest czytelny i pozwala słuchaczowi zrozumieć niebywałe głębokie teksty, będące najprawdopodobniej efektem jeszcze głębszych przemyśleń autora, przy których nawet grafomania Gruzji jest poezją. Jest kawałek o tym, że podmiot liryczny nie lubi głupich ludzi, przy czym oczywiście nie precyzuje, co to znaczy, jest o tym, że narodowcy nie pozwalają wypoczywać na zielonej trawie szczęśliwym ludziom, jest też o kobiecie będącej ofiarą domowej przemocy. Mamy tu zatem do czynienia z formą muzycznej publicystyki na marnym poziomie, ale na pewno nie z muzyką. Ukć, co tłumaczę sobie jako "uwielbiam Kutasa Ćmokać", obrał za cel skupienie na jednej płycie i aż 40 minutach wydawanych dźwięków wszystkie negatywne elementy trendu od paru lat popularnego w polskim black metalu. Szkoda, że słońce nie jest z gówna, bo wtedy mógłbym użyć tego porównania ze skupianiem promieni i soczewką. A najgorsze jest to, że taka muzyka znajdzie odbiorców, choć powinno skończyć się na wpierdolu w wykonaniu prawdziwków z Diabolical Foolmoon, którzy ostatnio ogłosili krucjatę przeciwko nieprawdziwemu blackmetalowi. Chociaż muszę ukć oddać sprawiedliwosc: on nie jest nieprawdziwy, on jest po prostu chujowy.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej. No Yogs, No Masters!

Vexatus 4 mies. temu

TITELITURY pisze:
4 mies. temu
Chociaż muszę ukć oddać sprawiedliwosc: on nie jest nieprawdziwy, on jest po prostu chujowy.
A czego spodziewałeś się po kolesiu, który ma głuche oczy? ;)
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 4 mies. temu

Obrazek
Fires in the Distance - melodyjny doom/death metal dla fanów Paradise Lost, Insomnium czy Swallow the Sun.
Awatar użytkownika
blue_calx
Master Of Reality

blue_calx 4 mies. temu

UKĆ faktycznie kiepskie i kojarzy mi się z przebolcowanymi i rozemocjonowanymi artystami, którzy widzą całe spektrum problemów trawiących społeczeństwo i koniecznie próbują wciągnąć w ten wir gówna i obarczyć winą też słuchacza: "jesteśmy głupi, jesteśmy ślepi, jesteśmy obojętni", chore społeczeństwo, chory świat, mea culpa... Spotkałem się już z takim podejściem przy okazji natrafienia na kolejny gówniany zespół promowany niegdyś na necie: Joe Palooka, i piszę o nich, żeby przestrzegać przed stratą czasu i napsuciem sobie nerwów. To już Hunter swojego czasu wykładał takie morały lepiej, bo chociaż bawili się w metafory i kładli lepsze gitary. Sram z rozrzewnienia. Ale w intro do "Uchodząc" jest całkiem fajna melodyjka.
Ostatnio zmieniony 10 maj 2023, 18:20 przez blue_calx, łącznie zmieniany 1 raz.
Nothing inside.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 4 mies. temu

Obrazek
Awatar użytkownika
hellpanzer
Master Of Puppets

hellpanzer 4 mies. temu

Awatar użytkownika
blue_calx
Master Of Reality

blue_calx 4 mies. temu

Obrazek
Nothing inside.
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush 4 mies. temu

Obrazek
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 4 mies. temu

Podzielam opinie o Ukć...
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 4 mies. temu

Obrazek

Na długo przed aferą z naziolami bijącymi dziewczyny, informowałem Was o istnieniu takiego słowackiego zespołu, pisząc przy tym, że obiektywnie jest dobry, ale to "nie moja bajka". Dziś postanowiłem do niego wrócić przy porannej białej herbacie w celu lepszego osłuchania się na okoliczność zbliżającego się, powtórnego występu w naszym mlekiem i miodem płynącym kraju. I dalej twierdzę, że to nie moja bajka. Tam gra jakiś kolo udzielający się również w kapeli srash metalowej i to chyba on sprawia, że jest tej odmiany muzyki w kompozycjach Goatcraft od cholery, tylko z nieco bardziej brudnym brzmieniem. A, że jest to dość trywialny srash metal, fanom gatunku może się spodobać, mnie natomiast te skoczne melodyjki raziły przeplatane czysto blackowymi partiami, zdominowanymi przez tremola i typowe dla tego gatunku, bezsensowne i barbarzyńskie napierdalanie w bębny, kojarzące się nieco z war metalem. Takie siedzenie okrakiem na plocie między srash, a "war" black metalem wielu na pewno przypadnie do gustu, więc zachęcam do posłuchania. Dla mnie atutem tego zespołu są wolniejsze, ciężkie, grobowe partie podbite klawiszami. A gdy do tego wchodzi jeszcze jakieś solo, jak np. pod koniec pierwszego kawałka, jestem uradowany niczym czapka Hajasza, gdy ten zakłada ją na głowę. I wtedy wiem, że takiego Goatcraft mógłbym słuchać nieprzerwanie. Ale cóż, "mówi się trudno i żyje się dalej" jak powiedział bodajże jeden z bohaterów "Szatana z siudmej klasy" lub "Sposobu na Alcybiadesa". Uważam, że Cresset i Infer, żeby wymienić kapele słowackie poruszające się w podobnej stylistyce, są od tego znacznie lepsze, wiem jednak, że zespół ma wystarczająco wiele atutów, żeby móc się spodobać i stąd taki przydługi opis, mający do tego zachęcić.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 4 mies. temu

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 4 mies. temu

Obrazek
Ta mocno śmierdząca starym graniem mieszanka thrash/black/death po prostu niszczy! Praktycznie mamy tu wszystko, co rasowy maniak czujący awersję do słodkiego wypolerowanego grania,lubi.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask 4 mies. temu

Piątkowo-sobotni plan minimum wykonany..a nawet i trwa drugie okrążenie aktualnie ze Szwajcarem..
PdH 'nacht'
Mutterlein 'bring down the flags'
Primitive Man 'immersion'
Mrok,pustka i odhumanizowane dźwieki - 3 plyty wydawałoby się dość daleko od siebie muzyczmie leżące...a jednak symbolizują to samo
+ wątek alkoholowy w jednymObrazek
'Od dobrych kilku lat...''napuchną mną drzewa'
'The cult of Heroes our religion, our world is one of strife
Nature our new righteous order, Free and Proud and Wild'
'There's something growing in the trees
I think it's a different me'
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind 4 mies. temu

Obrazek
Obrazek
Sam człowiek siedzi w chacie, więc korzysta i puszcza dwie bardzo ładne płyty. Nie wiem która lepsza. Z progresywnych utworów to The Fountain of Lamneth > Supper's Ready, choć ten drugi też jest cudowny. Na obu tych albumach są też świetne otwieracze: hardrockowy Bastille Day na pierwszej, progresywny Watcher of The Skies na drugiej. Mi ten kreowany przez Genesis baśniowy klimat oparty na melodiach robi dobrze. Rushowe hard rockowanie z elementami proga również, czyli udana niedziela z kawusią.
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze:
rok temu
polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush 4 mies. temu

Obrazek
Molotow 666
Tormentor

Molotow 666 4 mies. temu

@up ooooo ARKONA! :twisted:

Obrazek
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 4 mies. temu

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush 4 mies. temu

Obrazek
Molotow 666
Tormentor

Molotow 666 4 mies. temu

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush 4 mies. temu

Obrazek
Awatar użytkownika
blue_calx
Master Of Reality

blue_calx 4 mies. temu

Obrazek

Wcześniej leciało Century.
Dobrze, że da się zrozumieć o czym mowa bez większych problemów, a muzyka nie zawodzi + lekkie synthy. No i na ten moment muzyka odpowiada mojemu stanowi ducha. Wyjebany, przejebany, na krawędzi wkurwienia. Ale w jakieś ideały wierzę.
Nothing inside.
Molotow 666
Tormentor

Molotow 666 3 mies. temu

Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 3 mies. temu

Obrazek

Przy okazji montowania nowej szafy, znalazłem Shroud of the Heretic Unorthodox Equilibrium. Zajebisty, transowy death metal, gruz w chuj, a nastrojowy. Polecam i nie pozdrawiam, wypierdalać
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 3 mies. temu

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Molotow 666
Tormentor

Molotow 666 3 mies. temu

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie 3 mies. temu

WYJEBISTY zestaw, szanuję i zazdraszczam wieczoru.

U mnie tymczasem na spokojnie

Obrazek
Molotow 666
Tormentor

Molotow 666 3 mies. temu

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Molotow 666
Tormentor

Molotow 666 3 mies. temu

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
deathcrush
Tormentor

deathcrush 3 mies. temu

Obrazek
Molotow 666
Tormentor

Molotow 666 3 mies. temu

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Molotow 666
Tormentor

Molotow 666 3 mies. temu

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Molotow 666
Tormentor

Molotow 666 3 mies. temu

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Molotow 666
Tormentor

Molotow 666 3 mies. temu

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Molotow 666
Tormentor

Molotow 666 3 mies. temu

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł 3 mies. temu

ObrazekObrazekObrazekObrazek

26°c piwko, pims, papieroski, ogród, zaraz diler zielepache przywiezie... tylko dupy z mega cycami brakuje.....

a tera ROZ PIER DOL oczy-w-iście idealne do pogody i splifka
Ajem alfa omega ajem de kontinuuuułum
Obrazek
Turris Babylonica e stercore facta est.

Wróć do „Dyskusje muzyczne”