W czasach, gdy wystarczyło tanie wino, aby koleżanki nie odklejały się od ciebie przez całą noc, jakichś dwóch facetów przechodzących w miejscu plenerowej libacji alkoholowej, w której uczestniczyłem, zadało mi pytanie, gdzie tu można dobrze i tanio poruchać. Może gdybym był nowoczesny, wzorem współczesnej młodzieży wypiąłbym huzyćkę odpowiadając "tutaj", jednak były to czasy, kiedy w modzie wciąż pozostawały zdrowe dziewczyny. A tym, jak wyżej wspomniałem, wystarczało nierzadko tanie wino. Nie mogłem zatem udzielić panu rzeczowej odpowiedzi więc zawiedziony ruszył dalej w poszukiwaniu tanich oraz wyszkolonych kurew w mieście, gdzie nic nie ma i nic się nie dzieje. Ale oprócz tego, że powinno wiedzieć się, gdzie "tanio i dobrze poruchać", powinno również posiadać się wiedzę niemniej istotną, a mianowicie, gdzie tanio i dobrze zjeść. A w tej materii już pomóc mogę. Jeśli kiedykolwiek wasze nogi zaprowadzą was do Cieszyna, obowiązkowo musicie przejść przez Most Pokoju i odwiedzić knajpę Radegastovna. Przepyszne mają tam jedzenie i różnorakie. Od schabowych smażonych na smalcu, przez burgery, na stekach i polędwicy zapiekanej z cebulą kończąc, a każde danie doskonałe w smaku i dopięte na ostatni guzik. Jednakże gwiazdą knajpy jest piwo Radegast, podawane tam z tanków. Zajebisty pilzner, który podawany pół na pół z ciemnym Kozelem jako "rzezane" tworzy dwubarwną rozkosz, przenoszącą pijącego poprzez kubki smakowe w odmienne stany świadomości. Kiedyś dodatkową atrakcją tego miejsca była jeszcze śliczna, młoda, krótko ścięta kelnereczka, której nogi zgrabne niczym greckie kolumny kończył kapitel niebywale jędrnych i kształtnych pośladków, jednak już tam niestety nie pracuje. Pijąc piwo natomiast, obserwowani jesteśmy tam przez posąg lokalnego bóstwa pogańskiego Radegasta, wyglądającego identycznie jak ten z okładki heavy metalowego, czeskiego Citron, na słuchanie którego zmarnowałem dziś godzinę, choć jak widzicie nie do końca, bowiem ten zwykły metal przywołał niczym magdalenka z "W poszukiwaniu straconego czasu" Prousta wiele reminiscencji.