Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Księga Tajemnicza, według mnie, ma więcej drapieżności i bezkompromisowości niż większość metalowych dzieł.
Moim zdaniem nie, ale jak się miało 13 lat i nie znało metalu, to takie rapsy robiły dobry podkład do sesji w kłejka pierwszego. Gdybym w tym '96 roku znał już BM ( wtedy np. wyszedł znakomity "Nachthymnen" Abigor), prawdopodobnie nigdy po K44 bym nie sięgnął. Dziś robię to przez sentyment, ale też dlatego, że ten z kalibrów, który się zabil, zanim zaczął grać murzyńską muzyke, słuchał gotyku i stąd w ogóle pomysł "psychodelicznego rapu" oraz takie wpadające w ucho podkłady. Późniejsze płyty tworzyli już ludzie zupełnie niezwiązani z szeroko pojętym rockiem/ metalem i dlatego późniejsze kalibry, to taka typowa murzyńska padaka. Tymczasem płyty podobne tematycznie i trochę stylistycznie:

Obrazek
Obrazek
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Nie wiem, czy tak gotyku słuchali, czy po prostu Cypress Hill, który to szczególnie na drugim albumie ma bardzo podobny klimat do K44 z Księgi.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Cypress Hill bardziej taki rozwleczony rap, Kaliber z Księgi agresywniejszy, no ale lele, każdy po swojemu słyszy co chce słyszeć.

A w wieku 13-u lat to jednak Metallica, Turbo czy jakiś Black Sabbath bardziej słuchałem. Czas na inne rzeczy przyszedł później, także murzyńskie i jedno jest pewne, w tych czarnych ciałach siedzi blues, a bez jaj czym niby jest metal, jak nie pochodną bluesa, zresztą jak większość tzw. muzyki rozrywkowej, łącznie z jazzem.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

yog pisze: 3 lata temu Nie wiem, czy tak gotyku słuchali, czy po prostu Cypress Hill, który to szczególnie na drugim albumie ma bardzo podobny klimat do K44 z Księgi.
I Gravediggaz. Ale: https://www.whosampled.com/album/Kalibe ... a.-Prolog/ Laibach i Clannad były samplowane.

Czesi mają fajny psychodeliczny hip-hop:
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Czytałem kiedyś o tym jodze, joce, czy który tam skoczył z okna. Gość miał nierówno z garem, słuchał gotyku, a, sample robił na amidze.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Obrazek
deathwhore
Tormentor

deathwhore

kurz pisze: 3 lata temu
Ryszard pisze: 3 lata temu Nigdy nie byłem w boskim Buenos ani Albukerki więc nie wiem jakie tam mają knajpy.
Od czego jest wyobraźnia, proszę pana - tak to działa.

@TITELITURY, Księga Tajemnicza, według mnie, ma więcej drapieżności i bezkompromisowości niż większość metalowych dzieł. A Psychodela łamie człowieka na kawałki, totalna miazga.
Księga jest dobra, ale dwie kolejne ją dystansują, zresztą jak resztę towarzystwa. Grammatik miał jeszcze do nich start, ale i tak musieliby podskoczyć, żeby sięgnąć im do kostek. Chociaż i na tej Księdze jest kilka zabójczych ciosów, vide wspomniana Psychodela.
Nebiros pisze: 4 lata temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

8-)

Obrazek
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Kiedy byłem (bardzo) małym chłopcem...

Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

deathwhore pisze: 3 lata temu Księga jest dobra, ale dwie kolejne ją dystansują, zresztą jak resztę towarzystwa. Grammatik miał jeszcze do nich start, ale i tak musieliby podskoczyć, żeby sięgnąć im do kostek. Chociaż i na tej Księdze jest kilka zabójczych ciosów, vide wspomniana Psychodela.
Dwie kolejne to zupełnie inne bajki, obie zajebiste, w tym zgoda.
Zresztą proszę pana;
złoty medal zdobył.. na podium się wdrapuje.. dziękuje wszystkim, dziękuje
albo;
coś ty kotku miau?
Oprócz pierwszej płyty Paktofoniki, tak zabójczych tekstów i bitów pozniej już nie usłyszałem.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Chuj tam z waszymi czarnuchowatymi rymowankami, bo oto na kwadrat wjeżdża on, jeden z najbardziej mrocznych krążków w dziejach BM, przytłaczający klimatem tworzonym przez klawisze oraz średnie tempa, tu i ówdzie - zgodnie z tytułem płyty - urozmaicone marszowymi wstawkami, a wszystko dopełniają ludowe ukraińskie pieśni, które jak to bywa ze wszystkim, co na Rusi najpiękniejsze, mają historię sięgająca jeszcze Bizancjum. Jedyny i niepowtarzalny w dyskografii Romana:
Obrazek
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

- chłopaki mają nawet fletnie! Necros Christos nigdy nie miało fletni
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Dziś wspomnienia klasycznych albumów schyłku boomu NWoBHM

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Dziś póki co Marduk, Cypress Hill, Aphex Twin i zaplanowany jest jeszcze ten Luty, o którym ostatnio coś tu pisaliście i dzięki @Pioniere zapodam sobie ripy.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Pioniere pisze: 3 lata temu Dziś wspomnienia klasycznych albumów schyłku boomu NWoBHM

ObrazekObrazek
Ten po lewej zajebisty, szczególnie Spirit of de szatoł tego po prawej chyba jeszcze nie sprawdziłem, bo ten pierwszy za fajny.

Ja się wziąłem za odkładany od 10 lat projekt przesłuchania gargantuicznych płyt z dyskografii Ayreon (z bonusami!).
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

yog pisze:
Pioniere pisze: 3 lata temu Dziś wspomnienia klasycznych albumów schyłku boomu NWoBHM

ObrazekObrazek
Ten po lewej zajebisty, szczególnie Spirit of de Chateaux tego po prawej chyba jeszcze nie sprawdziłem, bo ten pierwszy za fajny
Słuchałem też trzeciej płyty Brytyjczyków o tytule Highly Strung, ale nie wklejałem do Czego słucham i po mych dzisiejszych wspomnieniach nadal uważam, że debiut Chained And Desperate najfajniejszy.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Bardzo udany split sześciu kapel z Grecji. I nawet Acherontas nie daje dupy.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

@TITELITURY Jak nadal masz ochotę na zakorzenioną w fantasy muzę pełną zajebistych melodii, to polecam ci tzw. instant classic, pierwszy album Heir Apparent, grających amerykański lekko progresywny heavy power.

Nie wiem tylko czemu na współczesnym wydaniu dwukrotnie zmienili okładką była jeszcze taka - oryginalna to ta z lewej

ObrazekObrazek

Edit: zaktualizowana play-lista x 10:
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Mężny kult stali, kult wiekuisty, dodajmy, a nie jakieś plastikowe Crypt Sermon.

Obrazek

\m/ ['] (zapalniczka)
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Koledze widzę bardzo za skórę zalazły poranne słowa prawdy na szałtboksie :*

U mnie:

Obrazek
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

ObrazekObrazek
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Bardzo przyjemny DeDe ten doom metal wyżej i gdybym nie miał takich wąskich horyzontów muzycznych, na pewno byłbym zachwycony. Ale, że je mam, to:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Wkleję sobie kafelki, coby nie zapomnieć urobku z ostatnich dni.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Ten Trust Company myślałem, że jakaś elektronika, a to pierdolony mariaż nu metalu z alternatywnym rockowankiem, dawno czegoś tak strasznego nie słyszałem. Musiałem dla spokoju ducha zażyć przed snem potrójnej dawki Winter i paru szybkich strzałów Discharge.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

U mnie dziś Aphex Twin:
Obrazek
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Historyczni już Thrashersi z Rockville w Maryland i ich jedyny album, który leciał dziś przez cały dzień - stylistycznie taki miks Atrophy, Nuclear Assault z Magadeth - gitarowo bardzo fajnie, masa jebitnych riffów i niezłych świdrujących solówek, tylko przy szybszych fragmentach perka nico zbyt prosta, ale już w dość częstych doom-ujących zwolnieniach dobrze wpasowana.

Edit: Dziś posłuchałem se płyty znowu - przeleciała tak z 7 razy pod rząd i w sumie przyzwyczaiłem się do tej perkusji. Te szybsze partie to miejscami tak, jakby blast-owanie z grindcore zagrać bez urozmaiceń tylko znacznie wolniej, ale są też i takie nijakie, wystukane po punkowemu, wręcz na "umpcy umpcy", ale nie to jest tu istotne, gdyż najważniejsza role odgrywają tu cudowne wręcz riffy oraz skrzętnie dodane doń jadowite popisy solowe.
Obrazek
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Pierwszy i drugi album Scanner, proste, a jednocześnie niesamowicie porypane. Głównie dzięki samplom z podsłuchanych? rozmów telefonicznych i sugestywnym tłom.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Trochę takiego szitu nieco, co to kiedyś dobrym ziomkom obiecałem, że posłucham i dla zgody i pokoju ducha uznałem, że po 10+ latach można by wywiązać się z obietnicy. Z tego alt-rockowanka to zdecydowanie najlepszy Frusciante, co mnie specjalnie nie zaskoczyło.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Pungent Stench 'Ampeauty'
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Obrazek
Daaaaaaaaaaaaaawno niesłuchane przeze mnie szwedzkie blackmetale, także chyba niedoceniane wśród osób lubiących taką muzykę, ponieważ kapela gra na poziomie, a popularna nie jest. Ale kto lubi szwedzki BM, niech sobie puści "Skulls'n'Dust". Nie powinien się zawieść.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

TITELITURY pisze: 3 lata temu Daaaaaaaaaaaaaawno niesłuchane przeze mnie szwedzkie blackmetale, także chyba niedoceniane wśród osób lubiących taką muzykę, ponieważ kapela gra na poziomie, a popularna nie jest. Ale kto lubi szwedzki BM, niech sobie puści "Skulls'n'Dust". Nie powinien się zawieść.
Potwierdzam, bardzo fajne płyciwo. Jakby ktoś nie wiedział co to, zespół zwie się IXXI.
Zaś u mnie:
Obrazek
Odium Humani Generis
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

@Vortex,czwarta od gory pozycja.Co to?Ladna okladka,rzucilbym uchem.
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard

kurz pisze: 3 lata temu
Ryszard pisze: 3 lata temu Nigdy nie byłem w boskim Buenos ani Albukerki więc nie wiem jakie tam mają knajpy.
Od czego jest wyobraźnia, proszę pana - tak to działa.
Wyobraźnia nie istnieje to tylko wyolbrzymione pojęcie kreatywności.
!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!
Awatar użytkownika
Astral
Fallen Angel Of Doom

Astral

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Obrazek
Plumkania Varga, które jak się okazuje w odpowiednich okolicznościach wchodzą znacznie lepiej.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator

Wędrowycz pisze: 3 lata temu Obrazek
Plumkania Varga, które jak się okazuje w odpowiednich okolicznościach wchodzą znacznie lepiej.

Oczywiście, że wchodzą, sam puszczam sobie jako podkład pod czytanie książek i to spokojne plumkanie sprawdza się znakomicie.
Ryszard pisze: 5 lat temu Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Obrazek

Pod sprzątanie przed wieczornym wlewaniem alkoholu do ryja
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Nucleator pisze: 3 lata temu Oczywiście, że wchodzą, sam puszczam sobie jako podkład pod czytanie książek i to spokojne plumkanie sprawdza się znakomicie.
Otóż to, u mnie ta powyższa jak i "Sôl austan, Mâni vestan" leciały nocą jako podkład pod "The Terror" Dana Simmonsa i o dziwo bardzo dobrze się sprawdzały, a zatem odrobinę podskoczyły też i w ocenie ;)
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Nastrój chujowy, to i wybór powinien być odpowiedni - same klasyczne przepotężne sztosy, w kolejności lotu - oczywiście na prawilnych nośnikach, co to niektórzy uwielbiają, a inni się dziwią tym pierwszym:

Charles Mingus - Blues & Roots
Massive Attack - Mezzanine
Joy Division - Closer
The Doors - Strange Days
Led Zeppelin - II
David Bowie - Low
Komeda Quintet - Astigmatic

Cóż, z tego całego zestawu David się jednak sporo postarzał, Zepy też trochę, ale raczej ładnie. Reszta to piękność, czasem odrobinę mroku, po prostu dobra, bluesem podszyta muza.
Jakbym chciał być złośliwy, to napisałbym że nie dla pedałów, ale nie będę, dla pedałów też.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Kończę kolejne już w tym roku wałkowanie dyskografii Burzum:
Obrazek
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator

Obrazek
Ryszard pisze: 5 lat temu Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

kurz pisze: 3 lata temu Nastrój chujowy, to i wybór powinien być odpowiedni - same klasyczne przepotężne sztosy, w kolejności lotu - oczywiście na prawilnych nośnikach, co to niektórzy uwielbiają, a inni się dziwią tym pierwszym:

Charles Mingus - Blues & Roots
Massive Attack - Mezzanine
Joy Division - Closer
The Doors - Strange Days
Led Zeppelin - II
David Bowie - Low
Komeda Quintet - Astigmatic

Cóż, z tego całego zestawu David się jednak sporo postarzał, Zepy też trochę, ale raczej ładnie. Reszta to piękność, czasem odrobinę mroku, po prostu dobra, bluesem podszyta muza.
Jakbym chciał być złośliwy, to napisałbym że nie dla pedałów, ale nie będę, dla pedałów też.
Ja skrobne tylko o Bowie......nie zgadzam sie!!
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Nucleator pisze: 3 lata temu Obrazek
Swietny material.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Obrazek
A potem, jako, że składak "Schnee" się dotąd nie ukazał, to po prostu wszystkie 4 części tegoż kawałka po kolei.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Obrazek

Obrazek
Non Stop Kolor!

Browar, knajpa, dupy i metal!
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Pan Efilnikufesin pisze: 3 lata temu Ja skrobne tylko o Bowie......nie zgadzam sie!!
Na pierwszej stronie 2-3 kawałki cuchną z lekka stęchlizną.
Pan Efilnikufesin pisze: 3 lata temu Swietny material.
Trudno zaprzeczyć, świetne piosenki. Jednak wole Nowe Sytuacje, za spójny, mega zimny, brrrr, klimat.

Moje dzisiejsze, poranne winylowanie, przed naleśnikami, w trakcie naleśników, i po naleśnikach;
Melvins - Houdini
Miles Davis - At Fillmore
Tom Waits - Small Change
Maanam - Mental Cut
Flower Travellin Band - Anywhere

Waits podobnie jak Bowie, kilka kawałków cuchnie stęchlizną, Maanam - z biegiem czasu coraz bardziej doceniam tę płytę, reszta bardzo miodna w całości.
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Zero chmur,Slonce swieci,okna i dzrwi balkonowe otwarte wiec slucham cwierkania ptakow.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Obrazek
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jak można nie lubić Tsjuder, to ja nawet nie...