Najlepsze blackowe wygary zeszłego roku wedle mua:
1. Akhlys - House Of The Black Geminus
2. Acathexis - Immerse
3. Aara - Eiger
4. Aetheria Conscientia - The Blossoming
5. Limbonic Art - Opus Daemoniacal
6. Cantique Lépreux - Le Bannissement
7. Wormthrone - Enlightened Through Darkness
8. Secrets - Towards The Nightside
9. Lhaäd - Beneath
10. Darkspace - -II
11. Aran - Maahan Laskettu
12. Hrtkos - Ognie Twe Kosy
13. Cistvaen - At Light's Demise
14. Sphere - Objet Violent Non Identifié
15. Vorga - Beyond The Palest Star
16. Etoile Filante - Mare Tranquillitatis
17. Liminal Shroud - Visions Of Collapse
18. Aldheorte - Where Gods Have Eyes to See
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd.. ___Face the consequence alone ___With HONOUR - VALOUR - PRIDE
Jakoś mało płyt z 2024 r. zapadło mi w pamięci. Część albumów przesłuchałem z myślą, że chyba niezłe, wrócę kiedyś, żeby zapoznać się lepiej i... nie wracałem. Może jeszcze wrócę i wtedy listę uzupełnię. To co poniżej, nie wiem, czy najlepsze, ale słuchałem najwięcej. Kolejność przypadkowa.
Ulcerate - Cutting the Throat of God
Paysage d'hiver - Die berge
The Troops of doom - A Mass To The Grotesque
Darkthrone - It Beckons Us All
Terrestrial Hospice - Rübezahl
Wędrowcy~Tułacze~Zbiegi - Droga do domu
Idles - Tangk
Amyl and the Sniffers - Cartoon Darkness
Blindead23 - Let them speak
Część tych wydawnictw, gdyby wyszła w 2023, w moim prywatnym zestawieniu za 2023 r. nie znalazłaby się w topie. W ogóle 2024 r. był wg mnie jednym z najsłabszych w ostatnich latach w kategorii albumów wartych uwagi.
Muszę tu dopisać jeszcze jedną pozycję, której słucha mi się doskonale. Norwegowie z Abhorration wydali przecież taki album, że należy po prostu przed nimi klęknąć pod sceną .. jeśli tu kiedyś przyjadą! Demonolatry
/
nie, to nie jest bm jakby ktoś chciał sprawdzić
/
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd.. ___Face the consequence alone ___With HONOUR - VALOUR - PRIDE