violator pisze: ↑3 mies. temu
Cześć,
robię research do powieści, której akcja rozgrywa się na początku lat 90tych, szukam jakiegoś miejsca, gdzie poczytałbym jakieś wspomnienia, anegdoty historie z tamtych czasów. Dzień z życia metala.... Konfrontacje z innymi subkulturami. W szczególności relacje Metalowcy vs Depeszowcy. Ktoś coś?
Dzięki
Jeżeli w powieści chcesz oddać ducha tamtych czasów, i je pamiętasz, to pisz co pamiętasz, co ci utkwiło w głowie, żadne opisy innych ludzi tego nie zastąpią.
Ja je pamiętam doskonale, miałem te kilkanaście lat, czas kiedy wrze, tak w duszy jak i ciele. Czasy przejścia między siermiężnością, a próbami wejścia w kapitalizm, czasy gdzie oranżadę w foliowej torebce z plastikową rurką w zestawie próbowała zastąpić oryginalna hoop cola i inne tego typu wynalazki.
Między metalami i depeszami było więcej podobieństw niż różnic, byli jacyś, inni niż wszyscy, depesze czarni, metale gadżetowcy, plakietki i jeszcze raz plakietki. Depesze natchnieni, metale chodzący swoimi drogami. Ale wszyscy razem kopaliśmy piłę na boisku pod liceum i kościołem.