Awatar użytkownika
violator

Stare czasy

violator

Cześć,
robię research do powieści, której akcja rozgrywa się na początku lat 90tych, szukam jakiegoś miejsca, gdzie poczytałbym jakieś wspomnienia, anegdoty historie z tamtych czasów. Dzień z życia metala.... Konfrontacje z innymi subkulturami. W szczególności relacje Metalowcy vs Depeszowcy. Ktoś coś?
Dzięki
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

To jest stara szkoła nie pamiętasz tych czasów
Reprezentuję siebie nie wywołuj wilka z lasu
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
violator

violator

Czasy pamiętam, ale nie byłem metalem i szukam pomocy w temacie. Gdzie, jak nie na forum?
Awatar użytkownika
Akuki

Akuki

https://konradwolek.wordpress.com/2020/ ... ikikomori/

Polecam też książki tego pana - Wołek kampf doskonała.
HailToPaganGods

HailToPaganGods

Akuki pisze: 3 mies. temu https://konradwolek.wordpress.com/2020/ ... ikikomori/

Polecam też książki tego pana - Wołek kampf doskonała.

Można poczytać, choć mało metalu. Ja bym poczytał cos o polskiej blaskowej scenie lat 90. Blog? Książka? Zin? Cokolwiek kurwa :D
Awatar użytkownika
TheAbhorrent
Tormentor

TheAbhorrent

A może książka Skóra i ćwieki na wieki. Moja historia metalu Jarosława Szubrychta? To jest niezły rejestr wspomnień starego metalowca. W zasadzie jest to też zapis doświadczeń pewnego pokolenia.
Obrazek
HailToPaganGods

HailToPaganGods

TheAbhorrent pisze: 3 mies. temu A może książka Skóra i ćwieki na wieki. Moja historia metalu Jarosława Szubrychta? To jest niezły rejestr wspomnień starego metalowca. W zasadzie jest to też zapis doświadczeń pewnego pokolenia.
Przeczytane. Chcę więcej!
Awatar użytkownika
mork
Tormentor

mork

Do posłuchania wspominkowo na temat pierwszych metalowych zinów w Polsce:

https://www.youtube.com/live/kxKa287sL_ ... mdTTqD2jvH
It is time after miracles
and I am its prophet
I have not come to cure
but to bear witness decease
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Kiedyś to było, a teraz to nie jest... ;)
P.V.S. ;)
HailToPaganGods

HailToPaganGods

Da się gdzieś kupić książkę Kamila Staniszka (bloger Maria Konopnicka) - Kucem Być? Tematyka pasująca do posta :P
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

HailToPaganGods pisze: 3 mies. temu
TheAbhorrent pisze: 3 mies. temu A może książka Skóra i ćwieki na wieki. Moja historia metalu Jarosława Szubrychta? To jest niezły rejestr wspomnień starego metalowca. W zasadzie jest to też zapis doświadczeń pewnego pokolenia.
Wojtek Lis wydał kilka pozycji o zinach, audycji radowej itp. Jakbyś szukał, to mam tanio, bo mam nówki duble.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
HailToPaganGods

HailToPaganGods

Zsamot pisze: 3 mies. temu
HailToPaganGods pisze: 3 mies. temu
Wojtek Lis wydał kilka pozycji o zinach, audycji radowej itp. Jakbyś szukał, to mam tanio, bo mam nówki duble.
Dzięki, czytałem :P
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Kiedyś to były czasy, teraz już nie ma czasów.
A do tematu faktycznie Wojtek Lis dobry trop, Maria Konopnicka i jego wywody, w sumie także. Do tego pewnie książka "Rzeźpospolita" Dorosińskiego (aczkolwiek nie czytałem, to nie wiem). Wielu innych dziadów, starszych ode mnie też pewnie sypnęło by masą historii, skoro już ja i moje pokolenie ma ich zasadniczo sporo.
U nas tutaj pewnie Hajasz i Pioniere mogliby też poopowiadać , gdyby im się chciało, ale pewnie nie chce ;)
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

violator pisze: 3 mies. temu Cześć,
robię research do powieści, której akcja rozgrywa się na początku lat 90tych, szukam jakiegoś miejsca, gdzie poczytałbym jakieś wspomnienia, anegdoty historie z tamtych czasów. Dzień z życia metala.... Konfrontacje z innymi subkulturami. W szczególności relacje Metalowcy vs Depeszowcy. Ktoś coś?
Dzięki
Jeżeli w powieści chcesz oddać ducha tamtych czasów, i je pamiętasz, to pisz co pamiętasz, co ci utkwiło w głowie, żadne opisy innych ludzi tego nie zastąpią.
Ja je pamiętam doskonale, miałem te kilkanaście lat, czas kiedy wrze, tak w duszy jak i ciele. Czasy przejścia między siermiężnością, a próbami wejścia w kapitalizm, czasy gdzie oranżadę w foliowej torebce z plastikową rurką w zestawie próbowała zastąpić oryginalna hoop cola i inne tego typu wynalazki.
Między metalami i depeszami było więcej podobieństw niż różnic, byli jacyś, inni niż wszyscy, depesze czarni, metale gadżetowcy, plakietki i jeszcze raz plakietki. Depesze natchnieni, metale chodzący swoimi drogami. Ale wszyscy razem kopaliśmy piłę na boisku pod liceum i kościołem.