Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor
Posty: 2046
Rejestracja: 3 lata temu
Lokalizacja: Forteca trolli.

Re: Sprzęt muzyczny.

Kozioł 2 lata temu

Spamik...
HEAVYS | Headphones Engineered For Heavy Metal
Metal-loud headphones with 2 frequency ranges and 4 drivers so you can listen to metal the way it’s meant to be heard.

Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
Nekroskop
Tormentor
Posty: 1068
Rejestracja: 4 lata temu

Nekroskop 2 lata temu

Nie spamik, tylko robienie ludzi w chuja.

Słuchawki do HM? Ta, magiczne garnki. W tej reklamie jest tyle głupot, że z początku wziąłem do za żart.
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor
Posty: 2046
Rejestracja: 3 lata temu
Lokalizacja: Forteca trolli.

Kozioł 2 lata temu

4 subwoofery 8 głośniczków i ponoć będą produkowane podczas czarnych mszy. Czas zastąpić youtubowe głośniczki.

Edit. W lecie się wyjaśni. Wał albo "spijam dziewczęcą krew błony dziewiczej". Skoro som magiczne pudełeczka to czemu nie garnki...
Turris Babylonica e stercore facta est.
Pan Efilnikufesin
Tormentor
Posty: 2667
Rejestracja: 6 lata temu

Pan Efilnikufesin 2 lata temu

Obrazek
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor
Posty: 1757
Rejestracja: 2 lata temu
Lokalizacja: Kalisz

brzask 2 lata temu

Podpinał ktoś może pod wzmacniacz dwa odtwarzacze cd jednocześnie? da się tak w ogóle?
nie jestem specem, a może ktos próbował...
chodzi mi o niektóre dwupłytowe albumy, gdzie powinno się odpalać jednocześnie oba cd...
np Boris 'dronevil' czy Neurosis/Tribes of Neurot
Awatar użytkownika
Belzebóbr
Tormentor
Posty: 1342
Rejestracja: 6 lata temu

Belzebóbr rok temu

Jak ktoś szuka sztos dac/ampa albo przedwzmacniacza to polecam Bursonika w tej bdb cenie jak na siebie. I nie to nie moja aukcja, ani znajomy.
https://allegrolokalnie.pl/oferta/burso ... owy-okazja
edi_gein
Master Of Puppets
Posty: 144
Rejestracja: rok temu
Lokalizacja: (...)

edi_gein rok temu

Po pozbieraniu opinii zacząłem od zestawu Rotel - Paradigm. Na forach ludzie piszą że do metalu wzmaki Rotel lub Nad natomiast kolumny Paradigm najlepsze. Wzmak był używany (nie pamietam modelu) a kolumny nowe Paradigm Titan Monitor v5. Dawało radę dopóki nie zacząłem słuchać więcej analogu i przede wszystkim więcej jazzu. Wyszły braki. Potem byłem na odsłuchu sprzętu vinage i okazało się że to jest to. Teraz gram na wzmaku Sansui AU6900 z 76 roku i kolumnach Canton Fonum z początku lat 80. Źródła to Cd Rotel 865BX i gramofon Fonica po znacznym tuningu. Próbowałem wrócić do kaset ale to już nie moja bajka , nie moje brzmienie. Spakowane czekają na lepsze czasy. Ważne jest też dla mnie radio. Praktycznie każdy dzień zaczynam od radia. Kiedyś tuner miałem zaspawany na trójkę. Czasy się zmieniły, trójki prawie nie ma i zacząłem słuchać tego co po trójce zostało czyli 357 i trochę Nowy Świat. Kupiłem odtwarzacz strumieniowy ale nie przekonał mnie. Spotify, tidal itp. nie potrzebuję. Królem jest dla mnie winyl.

Na czym Szanowni słuchają? Co polecają, spostrzeżenia opinie.

Edit by: Pioniere - przeniosłem, gdzie trzeba, usunąłem niepotrzebne zapytania i posty
In the depths of a mind insane, fantasy and reality are the same.
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor
Posty: 2046
Rejestracja: 3 lata temu
Lokalizacja: Forteca trolli.

Kozioł rok temu

Pro-Ject Metallica Limited Edition Turntable

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Turris Babylonica e stercore facta est.
edi_gein
Master Of Puppets
Posty: 144
Rejestracja: rok temu
Lokalizacja: (...)

edi_gein rok temu

Ikea wypuszcza/wypuściła nowy gramiak. Krytycy już się szykowali żeby to zgnoić a okazało się że tragedii nie ma.

Szału oczywiście też nie.
In the depths of a mind insane, fantasy and reality are the same.
Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor
Posty: 947
Rejestracja: 7 lata temu

Nathas rok temu

Obrazek

Takie cacuszko sobie zanabyłem pod koniec roku za grosze na olx. Przeleżało kilka miesięcy w pracy i dopiero niedawno zabrałem na chatę. Jest to zestaw Dual Mini 2000, wynik kooperacji z Denonem i z tego co wyczytałem w środku jest 1:1 Denon D-250 (choć mi bardziej pasuje Denon D-110 ze względu na zastosowanie taśm połączeniowych). Ale ściągnąłem sobie serwisówkę do D-250 i wszystko się zgadzało - układ pasków w decku i dzięki niej ustawiłem też zegarek, którego za cholerę nie mogłem ogarnąć na czuja (teraz mogę sobie ustawiać budzenie muzyką, z którego klocka chcę :) ) Bo do roboty były tylko cztery paski, które się rozpadły jak plastelina ze starości i zimny lut na płytce wyświetlacza od CD, którego podświetlenie delikatnie migotało. Jednym słowem - igła, mimo swoich lat. Pod obudowami ani pyłku (we wzmaku trochę to wiadomo - otwory wentylacyjne), na głowicach w decku ani rolkach dociskowych nie zauważyłem nawet śladu zużycia. Gra pięknie, kolumny dają przyjemny, ciepły bas. Porządne sprzęcicho, fronty ze szczotkowanego amelinium (tego nie pomalujesz!), ze względu na cenę i wygląd musiałem przygarnąć, choć nie mam w tej chwili gdzie tego porządnie rozstawić.
edi_gein
Master Of Puppets
Posty: 144
Rejestracja: rok temu
Lokalizacja: (...)

edi_gein rok temu

Jaki metraż chcesz tym napędzic?
In the depths of a mind insane, fantasy and reality are the same.
Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor
Posty: 947
Rejestracja: 7 lata temu

Nathas rok temu

Docelowo jeszcze nie wiem ale myślę, że mieszkanie napędzę każde i sąsiedzi mnie pokochają 😈 Wzmak ma 2x45W przy 8 omach, kolumny chyba po 100W. Teraz w pokoiku 25m pokrętło głośności max. na 1/6.
edi_gein
Master Of Puppets
Posty: 144
Rejestracja: rok temu
Lokalizacja: (...)

edi_gein rok temu

mmmhhhhmmmmm
In the depths of a mind insane, fantasy and reality are the same.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor
Posty: 3206
Rejestracja: 5 lata temu

kurz 9 mies. temu

Pytania najgłupsze z możliwych.
Chciałbym odtwarzać FLAC w najlepszej możliwej jakości, niech będzie z kompa podłączonego do wzmacniacza. Jak to podłączyć? Przez HDMI?
Sporo się tu pisało o poprawiaczach dźwięku DAC - jak to ewentualnie zrobić? Połączyć, dołączyć do zestawu?
Może jest jakiś sposób na odtwarzanie z przenośnego dysku z kilkoma jobibajtami FLAC-ów (bez kompa, z możliwością wyboru konkretnej muzy)?

Najbardziej liczę na @Pioniere i @Kozioł, ale może inni też coś wiedzą na te tematy.

Ceny raczej budżetowe.. cholera..

Obrazek
HUMAN
Tormentor
Posty: 1606
Rejestracja: 7 lata temu

HUMAN 9 mies. temu

Jaka firma model pod jaki głośnie .
Ten strumieniowy do jakiej kwoty nowy czy uzywany / zalecam nówka gwarancja , a na allegro w uja lecą ukrywają wady /
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor
Posty: 2046
Rejestracja: 3 lata temu
Lokalizacja: Forteca trolli.

Kozioł 9 mies. temu

1.

PC np USB, kabel optyczny, zobacz jakie masz wyjście - - > DAC kup taki z pasującym wejściem - - > Amp
PC z dobrą kartą muzyczną - - > Amp

Podejrzewam że każda karta, również on board ma DAC. Nie wiem tylko czy fakt siedzenia w bebechach ma jakikolwiek negatywny wpływ na jakość dźwięku... Tak więc dobra karta.

2.

Bezpośrednio HDD do Amp. Tylko dwa urządzenia bez jakichkolwiek dodatkowych? A jak wybierzesz folder, album, piosenkę?
Może HDD - usb- > TV - - > DAC - - > AMP
Albo NAS - - > Ethernet
Albo HDD - - > jakiś Media Player - - > DAC (O ile się da)
Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor
Posty: 3206
Rejestracja: 5 lata temu

kurz 9 mies. temu

Bardzo dziękuję. Muszę to ostro przeanalizować. Dużo znaczków. Może się uda. Jakby co będę męczył dupę.
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor
Posty: 2046
Rejestracja: 3 lata temu
Lokalizacja: Forteca trolli.

Kozioł 9 mies. temu

no, ja trzeci dzień na fazie to mogłem przeoczyć czy nie wspomnienieć o czymś :)
Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor
Posty: 5589
Rejestracja: 6 lata temu

pit 9 mies. temu

Z toslinkiem może być więcej pier****** niż jest to warte.
edi_gein
Master Of Puppets
Posty: 144
Rejestracja: rok temu
Lokalizacja: (...)

edi_gein 9 mies. temu

Myślę , że są lepsze rozwiązania niż podłączenie kompa do wzmaka. W takiej konfiguracji jest bardzo dużo zmiennych wpływających na jakość dźwięku i finalnie dobrej jakości flac zapisany na dysku będzie kiepską ścieżką dochodzącą do ucha. Pamiętaj , że o torze dźwięku decyduje jego najsłabsze ogniwo ergo wzmak za grube tysie plus budżetowe kolumny z tesco =kupa.
Pomyśl o streamerze - większość ma możliwość podłączenia dysku.
Ja po przebojach z nienaprawialnym streamerem na próbę kupiłem urządzenie bluetooth Tp Link podłączone bezpośrednio do wzmaka i łączę to z tel. W telefonie tidal i tak hulam nie oczekując hi endu ale na prawdę nie ma tragedii.
Mam duży problem z kolumnami , które muszę wymienić bo nie potrafią dobrze zagrać metalu. I to jest najsłabszy punkt mojego toru. Grają genialnie jazz, ambient, elektronikę ale łojenie niestety nie. tyle.
In the depths of a mind insane, fantasy and reality are the same.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor
Posty: 3206
Rejestracja: 5 lata temu

kurz 9 mies. temu

O kurde a dasz mi jakieś ideowe rysunki jak podłączyć i jakieś linki do urządzeń? Jestem ślepy w tym temacie, a zdaje się ze to jest to czego szukam. Krótko mówiąc chciałbym odtwarzać flac w jak najlepszej jakości, oczywiście z możliwością wyboru muzy.
edi_gein
Master Of Puppets
Posty: 144
Rejestracja: rok temu
Lokalizacja: (...)

edi_gein 9 mies. temu

Podaj nazwę i symbol sprzętu.
In the depths of a mind insane, fantasy and reality are the same.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor
Posty: 3206
Rejestracja: 5 lata temu

kurz 9 mies. temu

edi_gein
Master Of Puppets
Posty: 144
Rejestracja: rok temu
Lokalizacja: (...)

edi_gein 9 mies. temu

Co masz wpięte w wyjście aux?
In the depths of a mind insane, fantasy and reality are the same.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor
Posty: 3206
Rejestracja: 5 lata temu

kurz 9 mies. temu

gramofon
edi_gein
Master Of Puppets
Posty: 144
Rejestracja: rok temu
Lokalizacja: (...)

edi_gein 9 mies. temu

To najprościej jak się da.

Jeżeli pasuje Ci opcja łączeniem się po BT to kupujesz odbiornik muzyczny bluetooth np.TP Link HA100 i jak chcesz posłuchać to wypinasz RCA (chinch) gramiaka , wpinasz RCA od urządzenia BT i masz. Parowanie z telefonem jest błyskawiczne, urządzenie zapamiętuje chyba 4 różne źródła , puszczasz muzykę z poziomu telefonu czy innego sparowanego urządzenia. Z telefonem jest wygoda bo to jakby pilot.
Możesz z komputera ( laptopa) wpinając w kompie małego jacka w wejście słuchawkowe a do wzmacniacza znowu musisz wyjąć RCA gramofonu i wpiąć to od kompa. Z togo co widzę nie ma chyba innej możliwości bo reszta wejść jest raczej pod obraz niż pod dźwięk.
A no chyba że np. streamer Advance Acoustic który jest wielkości pudełka zapałek i wpinasz bezpośrednio w RCA ale znowu najpierw trzeba wypiąć gramiaka i koszt to ponad siedem paczek.

Możesz pytać dalej gdyby co.

Nawiasem mówiąc bardzo ciekawy sprzęt. Lampy w miniwieży nigdy wcześniej nie widziałem. Zacne opinie zbiera.
In the depths of a mind insane, fantasy and reality are the same.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny
Posty: 4003
Rejestracja: 7 lata temu

Pioniere 9 mies. temu

@kurzu, kup sobie serwer muzyczny (polecam coś z Chin, bo tanie - taki na dyski talerzowe ma jeszcze przystępną cena, ok 4 tyś) + dobrego/wyśmienitego DAC'a (od 2k do 50k), kup tez porządne kable łączące DAC z serwerem/wzmakiem, odpowiednie, jaki do tych urządzeń pasuja. Pakujesz na serwer całą muzę, na phonie instalujesz apkę do sterowania tym i jazda. Komp ci już do niczego nie potrzebny.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor
Posty: 3206
Rejestracja: 5 lata temu

kurz 9 mies. temu

Dzięki za rady! Jakby co będę pytał, jeżeli można.
A ze sprzętu, przyznaję jestem zadowolony, służy już ładnych kilkanaście lat, choć najlepiej chodzą rzeczy z epoki, a może to kwestia chujowego obecnego tłoczenia. Być może powinienem pogodzić się z cedekami..
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor
Posty: 2046
Rejestracja: 3 lata temu
Lokalizacja: Forteca trolli.

Kozioł 9 mies. temu

Serwer NAS (skrót od Network Attached Storage – sieciowa pamięć masowa) to prosty komputer służący do magazynowania i udostępniania dużych ilości danych. Jego głównym komponentem jest oczywiście dysk twardy. W rozwiązaniach domowych stosuje się zwykle od jednego do czterech modułów pamięci.


wspomniany NAS to właśnie wspomniany serwer.

---
Edziu:
Jak słabym czy mocnym ogniwem byłby odbiornik muzyczny bluetooth np.TP Link HA100?
Bezprzewodowo i bezpośrednio z kompa czy telefonu do wzmaka, gdzie @kurz podkreśla, najlepsza możliwa jakość dźwięku... I nagle najsłabsze ogniwo nie jest już ważne?

@Kurzu. Zależy ci na wszechstronnosci czy jakoś dźwięku dalej ma być król?

DACa który będzie dobrze grał, to i za 250-500 złoty kupisz. Wydaje mi się że to jest najważniejszym tu elementem. A jak srasz pieniędzmi to może to odwrócić w chuj, użyć DACa wbudowanego w ampa, a kasę wydać na dwa power ampy, po jednym na kanał.....
źródło - - - wzmak - - - power L + R - - - Głośnie


no właśnie. Czy przy zastosowaniu identycznych komponentów, plus power amp ALBO dac, które urządzenie miałoby większy pozytywny wpływ?
Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor
Posty: 3206
Rejestracja: 5 lata temu

kurz 9 mies. temu

Zależy mi na tym, aby mając taki sprzęt jaki napisałem wyżej plus srajfona plus kompa della, wydając 1000-1500 maks. 2000 PLN, na ten moment, znaleźć proste praktyczne rozwiązanie aby przy takiej konfiguracji sprzętu uzyskać jak najlepsza jakość dźwięku dla odtwarzania zakupionych lub ściągniętych flaków, z możliwością wyboru odpowiednich plików muzycznych. Wiem, że za dużo proszę, ale najlepiej byłoby, gdyby miał instrukcje typu ten kabel w to gniazdo dalej w tamto itp. Nie znam się..
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor
Posty: 2046
Rejestracja: 3 lata temu
Lokalizacja: Forteca trolli.

Kozioł 9 mies. temu

Ty, ty masz jeno jeden tylko input... RCA.
Turris Babylonica e stercore facta est.
edi_gein
Master Of Puppets
Posty: 144
Rejestracja: rok temu
Lokalizacja: (...)

edi_gein 9 mies. temu

Kozioł pisze:
9 mies. temu

Edziu:
Jak słabym czy mocnym ogniwem byłby odbiornik muzyczny bluetooth np.TP Link HA100?
Bezprzewodowo i bezpośrednio z kompa czy telefonu do wzmaka, gdzie @kurz podkreśla, najlepsza możliwa jakość dźwięku... I nagle najsłabsze ogniwo nie jest już ważne?
Z pytania autora wywnioskowałem , że ma być tanio i szybko. Nie wziąłem pod uwagę , że tanio to 2k. Rzeczywiście odbiorniki BT to nie jest szczyt techniki ale mam sprzęt audio odrobinę lepszy niż Kurz i jak pisałem nie ma tragedii z tym TP link. Nie ma tragedii rozumiem jako dźwięk porównywalny ze streamerem wartości ok 1k.
Nie wiem czy najważniejszą kwestią jest tutaj sposób podłączenia. Jest tylko jedno wyjście RCA i z tego co na szybko poczytałem tylko ono wchodzi w grę. Jak podłączysz do tego dysk o którym piszesz?
Rzeczywiście mając 2k budżetu szedłbym w streamer. Yamaha, Pioneer byłyby lux.
In the depths of a mind insane, fantasy and reality are the same.
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor
Posty: 2046
Rejestracja: 3 lata temu
Lokalizacja: Forteca trolli.

Kozioł 9 mies. temu

Myślę że da się taniej, o ile Kurz jest ok z TV/kompem jako graficznym interfejsem.
Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor
Posty: 3206
Rejestracja: 5 lata temu

kurz 9 mies. temu

Tv nie mam, kompa chciałbym uniknąć jako interfejs.
Tutaj raczej szedłbym w coś takiego, tylko muszę poszukać jakiegoś optimum pojemności i jakości dźwięku.
https://www.amazon.pl/MECHEN-odtwarzani ... 4999&psc=1
Raczej na 230V chce czegoś poszukać.
A RCA rozszerzę o coś takiego.
https://allegro.pl/oferta/audio-switche ... gJNGvD_BwE

Co myślicie chłopy? Będzie gut?
HUMAN
Tormentor
Posty: 1606
Rejestracja: 7 lata temu

HUMAN 9 mies. temu

Tanio nie równa się dobry dzwięk
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor
Posty: 2046
Rejestracja: 3 lata temu
Lokalizacja: Forteca trolli.

Kozioł 9 mies. temu

trochę się rozdrabniasz. A może zintegrowany amp z Bluetooth, WiFi i kilkoma wejściami na kabelki?

mp3 player, komórka itp bezprzewodowo, gramiak czy co tam masz kabelkami i już... Sprzedałby to co masz i dołożył do nowego.... Koniec pracy, dopiszę później.
Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor
Posty: 3206
Rejestracja: 5 lata temu

kurz 9 mies. temu

A ten Bluetooth to nie będzie strata jakości dźwięku? Ten słaby punkt, co piszecie?
edi_gein
Master Of Puppets
Posty: 144
Rejestracja: rok temu
Lokalizacja: (...)

edi_gein 9 mies. temu

Tez przeszło mi przez łeb że najlepiej byłoby kupić wzmaka i mieć problem z głowy. Ten switch/RCA omijał bym szerokim łukiem.
In the depths of a mind insane, fantasy and reality are the same.
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor
Posty: 2046
Rejestracja: 3 lata temu
Lokalizacja: Forteca trolli.

Kozioł 9 mies. temu

kurz pisze:
9 mies. temu
A ten Bluetooth to nie będzie strata jakości dźwięku? Ten słaby punkt, co piszecie?
A to plastikowe chińskie rozszerzenie RCA niby nie ma wpływu?
Taka to zabawa w hifi. wszedzie miny 😁
edi_gein pisze: Tez przeszło mi przez łeb że najlepiej byłoby kupić wzmaka i mieć problem z głowy. Ten switch/RCA omijał bym szerokim łukiem.
No kurwa, ja myślę że trzeba to rozjebać inaczej. Sorry @kurzyku byku za wtrynianie.

-Mam dwa tysionce i ampa z jednym wejściem. A chcę podłączyć wszystko... pod te kolumny których nie ruszę 😉
Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor
Posty: 2046
Rejestracja: 3 lata temu
Lokalizacja: Forteca trolli.

Kozioł 9 mies. temu

@kurz

Może się stać, że będziesz musiał pójść na kompromis.
Proszę więc o nie zapominanie...

1. masz gramiaka i kupujesz drogie winyle. Do tego jedno wejście RCA. Uziemienia nie widzę. Tutaj nie możesz stracić na jakości.

2. nie chcesz TV podłączyć więc z komórki czy mpechujki będzie jechało. właśnie kompromisujesz jakość dźwięku już na wejściu. Kupujesz streamer, odłączasz gramofon. Podłączasz DAC, odłączasz gramofon. Podpinasz pod PC, odłączasz gramofon.

Kupujesz DAC - gramofon traci
Kupujesz Streamer - gramofon traci
Podłączasz TV czy PC - gramofon traci.

a. Kupujesz wzmaka z wejściem phono i wi fi. - gramofon zyskuje, grasz digital z głośników
b. Sprzedajesz starego wzmaka i kupujesz pre amp do gramofonu - zyskuje analog, cyfra to samo tzn stoi w miejscu, ale grasz
c. po jakimś czasie dokupić DAC z mnóstwem wejść i wygrałeś 😁

Nie widzę sensu w podbijaniu muzyki, gdy w systemie 90% przypadków to te gdzie największą stratę spowoduje urządzenie odtwarzające materiał, np telefon. Wprowadź LP na wyższy level, przy okazji otwierając bramy przyszłych upgradów. Musisz sobie ustalić co będzie niezmiennym pkt odniesienia przy rozbudowie np. głośniki nietykalne + wzmak. Co będzie jak po wydaniu 2tysi, za 3 miesiące zechcesz podłączyć inną fanaberie a tu wejść znowu ni ma?

Pytanie dodatkowe. płacisz za serwisy z muzyką HD?
Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny
Posty: 4003
Rejestracja: 7 lata temu

Pioniere 9 mies. temu

@kurzu, bierzesz to + jakiś dobry DAC, np. Chord Mojo, lub idąc w chińszczyznę, jakiś lepszy model od Topping i pozamiatane. Poza zastawem potrzebne będą dwa kabelki i iPhone lub inny telefon do obsługi.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor
Posty: 3206
Rejestracja: 5 lata temu

kurz 9 mies. temu

Dzięki za wszystkie rady, dużo mi to dało.
Ponieważ to nie forum kabelkowe, to już nie truję dupy. Jeszcze raz dzięki.

@Kozioł, płacę za serwisy streamingowe, ale to chyba nie HD, także tam nie kupuję.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny
Posty: 4003
Rejestracja: 7 lata temu

Pioniere 9 mies. temu

W serwisach streamingowych jest też HD, np. na TIDALu w wersji HIFi plus, który ma najlepszą jakość dźwięku ze wszystkich podobnych streamingów, a oferuje w najwyższej jakości FLAC 24bit /96 kHz, czy też Deezer HiFi z FLAC w jakości płyty CD.
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor
Posty: 2046
Rejestracja: 3 lata temu
Lokalizacja: Forteca trolli.

Kozioł 9 mies. temu

Pioniere pisze:
9 mies. temu
@kurzu, bierzesz to + jakiś dobry DAC, np. Chord Mojo, lub idąc w chińszczyznę, jakiś lepszy model od Topping i pozamiatane. Poza zastawem potrzebne będą dwa kabelki i iPhone lub inny telefon do obsługi.
Czyli gramiak odłączony?
Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny
Posty: 4003
Rejestracja: 7 lata temu

Pioniere 9 mies. temu

Gramiak może pozostać jednocześnie podłączony pod wzmak i niczego to nie zmieni.
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor
Posty: 2046
Rejestracja: 3 lata temu
Lokalizacja: Forteca trolli.

Kozioł 9 mies. temu

to pod co podepniesz DACa?
Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny
Posty: 4003
Rejestracja: 7 lata temu

Pioniere 9 mies. temu

DAC wpinasz pomiędzy serwerem i wzmakiem. Na serwerze masz całą cyfrową muzę, a gdy zajdzie potrzeba, wystarczy przełączasz na wzmaku źródło na gramiak i słuchasz z winyli. Tyle że na powyższym sprzęcie @kurza to nie zadziała. Sprzęt ma tylko jedno wejście - nadaje się raczej na sprzedaż i zastąpienie go czymś solidnym oraz stosunkowo tanim, z wbudowanym też dobrym pre do gramiaka (jakiś tani używany, bądź nowy z promocji NAD, czy coś podobnego)
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor
Posty: 2046
Rejestracja: 3 lata temu
Lokalizacja: Forteca trolli.

Kozioł 9 mies. temu

zauważyłeś 👌
Turris Babylonica e stercore facta est.
edi_gein
Master Of Puppets
Posty: 144
Rejestracja: rok temu
Lokalizacja: (...)

edi_gein 9 mies. temu

Kozioł dobrze prawi ale...
Ja jednak poszedłbym w tradycyjny wzmacniacz - ok. 1k kupisz fajnego Rotela czy Nada i za drugi tysiączek kupiłbym streamer. Z Dac i możliwością wpięcia dysku. Do kupienia spokojnie.
Zarówno rotele i Nady maję preampy gramofonowe i wejścia aux więc tutaj sprawa rozwiązana. Nie jestem pewien w kwestii kolumn. Czy obecne mogłyby zostać - chodzi mi o oporność (ohmy).
In the depths of a mind insane, fantasy and reality are the same.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor
Posty: 3206
Rejestracja: 5 lata temu

kurz 9 mies. temu

W kwestii tego RCA to naprawdę byłoby do bani?
https://allegro.pl/oferta/audio-switche ... gLI5_D_BwE

Wróć do „Dyskusje muzyczne”