Grin, Dopethrone, Phobos, Pork Soda.
Widzisz świat jest tak skonstruowany, że ludzie w coś wierzą. Przeważnie wierzą w coś czego nie ma ale robią to bo im od wielu lat ktoś wmówił, że jest inaczej. Ja wierzę, że zanim umrę wygram w lotto choć nie gram. Ty wierzysz, że kupisz sprzęt, który w sklepie będzie grał tak samo jak w domu. To właśnie jest szamanizm. Wczoraj na SB było pisane, że nawet sprzęt, który gra rewelacyjnie w pokoju już może tak nie grać po przemeblowaniu tegoż pomieszczenia lub wprowadzeniu zmian dekoracyjnych. Dlatego idealnie wpisujesz się w to "Czucie i wiara silniej mówi do mnie. Niż mędrca szkiełko i oko"edi_gein pisze: rok temu Nie wiem co szamanskiego jest w tym że chce się dobrze przygotować zanim wydam parę klocków. Kolumny to najsłabszy element w moim torze i potrzebuje zmiany. Zmiana ma być na lata i szukam różnych podpowiedzi. Tyle. Żadne voodoo.
No oprócz tego, co napisał wyżej już @Hajasz to dodatkowo dosyć śmiesznym jest stwierdzenie, że niektóre sprzęty mają trudności w odegraniu metaluedi_gein pisze: rok temu Nie wiem co szamanskiego jest w tym że chce się dobrze przygotować zanim wydam parę klocków. Kolumny to najsłabszy element w moim torze i potrzebuje zmiany. Zmiana ma być na lata i szukam różnych podpowiedzi. Tyle. Żadne voodoo.
Co to znaczy, że niskotonowy gra "ciepło"? Niskotonowy gra niskie tony, jeżeli chcesz operować terminologią, która opisuje subiektywne brzmienie zestawu, to musisz się odnosić do całego spektrum dźwięku. Konsensus jest raczej taki, że ciepłe brzmienie charakteryzuje się nienachalną, przyciszoną górą.edi_gein pisze: rok temu Co to znaczy że kolumny się pogubią? Jeżeli głośnik niskotonowy jest skonstruowany przez producenta tak aby grał ciepło,
Nie, to tylko oznacza, że głośnik może reprodukować sygnał o danej częstotliwości. Po raz kolejny powtarzasz bzdurę, że kontrabas zagra "dobrze", a podwójna stopa nie. To tak jakby pisać, że na telewizorze czerwone ferrari będzie wyglądało dobrze, a czerwona motorynka chujowo. To jest właśnie szamanizm, drogi kolego.edi_gein pisze: rok temu konstrukcja może zejść do niskich rejestrów i znakomicie wypada to w przypadku kontrabas to niekoniecznie może zagrać przy podwójnej stopie.
Sorry, ale to jest bełkot. Bas musi być szybki? Co to kierwa jest szybki bas? To coś jak ostry cień mgły, ten sam poziom bełkotu. Basy to najdłuższe fale ze spektrum częstotliwości. Każda częstotliwość reprodukowana przez głośnik ma jedną i tą samą długość fali. Koniec kropka.edi_gein pisze: rok temu Dźwięk nie wybrzmi, pasmo zostanie skrócone i z podwójnej stopy zrobi się bełkot. Dlatego bas musi byś szybki. I w tym przypadku częstotliwość ma drugoplanowe znaczenie
To sobie załatw korektor eq i tyle. A jak będzie utwór zmiksowany i zmasterowany tak, że akurat właśnie będzie miał obniżoną górę, to będzie płacz, że przymulone brzmienie....edi_gein pisze: rok temu Jeśli góra pasma będzie zbyt jasna i ostra, a na pewno wiesz że takie głośniki są dostępne to przy trzecim gitarowy solo uszy puszcza krew.
Poruszonych wątków było dosłownie trzy, jeżeli taka ilość Cię przerasta to współczuję. Co to ferrari i motorynki wyraźnie nie zrozumiałeś przenośni.edi_gein pisze: rok temu Na prawdę nie chce mi się polemizować z każdym wątkiem i każdą bzdurą którą napisałeś. Jeżeli twierdzisz ze ferrari i motorynka na czerwono i ferrari ok a motorynka chujowa to mam pełny obraz z kim rozmawiam. Nie ma różnicy czy oglądam na rubinie czy w 4k. Masz pojęcie o elektronice pewnie o fizyce ale przełożenia na odsłuch to już niestety nie. nie będę się odnosił do każdego wątku. Nie ma różnicy w kolumnach , nie ma basu grającego ciepło, nie ma basu który gra szybko, nie ma cięcia pasm. To po co tyle firm produkujących nagłośnienie. Equalizer jako recepta? Wybacz nie masz pojecia o czym mówisz muzycznie. Jak pisałem elektronicznie - wzór konspekt. Błagam nie ciągnijmy tego dalej.
@Hajasz jeśli słuchasz z laptopa to rzeczywiście wszystkie kawałki mogą brzmieć tak samo. wtedy ok. Nie mam pytań.
To w takim razie na chuj idziesz to sprawdzać organoleptycznie. Wymieniłeś parametry. Które więc parametry są najlepsze do metalu????edi_gein pisze: rok temu Jeśli nie ma kolumn lepiej grających metal , jazz , electro czy cokurwakolwiek to rzeczywiście dobranoc. Podział na kolumny dwódrożne, trójdrożne, z bassrefleksem z przodu , z tyłu, 12cali 15 cali w chuj cali tez nie ma znaczenia. Pas.
Jestem ciekaw czy kolega posłuchał już ile się da i coś wybrał. Co się podobało bardziej, co mniej, a co zupełnie nie?edi_gein pisze: rok temu Chcę odwiedzić salony w Toruniu i Bydgoszczy i posłuchać ile się da podlogówek w przedziale 5-7/8 K.
Jestem po zabawie ze szczekaczkami i jedno co wiem to tyle , że w proponowanym przedziale cenowym lepiej jest szukać kolumn dużo starszych , używanych co niestety wiąże się z ryzykiem zakupu gruzu. Kolumny do ok.8k charakteryzują się papierowo chińskim wykonaniem . Są na pewno bardzo ładne, ale ciężko odróżnić brzmienie poszczególnych producentów. Ogólnie mówiąc jestem rozczarowany. I wtedy pojawiły się one. Stare monitory studyjne Tannoy. I wiem czego szukam. Większość sprzętu ,na którym dziś gram to modne dziś słowo wintydż. I chyba tak jest , że dopóki nie rządzili księgowi nawet budżetowe modele były robione z najlepszych komponentów. Poza tym jest taka kwestia, że kolumny warte np.5k wychodzą z Tobą z salonu i na olx/allegro możesz je zacząć wystawiać za 3k i błagać żeby ktoś kupił. Myślę tu o utracie wartości i realnej cenie.Jestem ciekaw czy kolega posłuchał już ile się da i coś wybrał. Co się podobało bardziej, co mniej, a co zupełnie nie?