Awatar użytkownika
yog
Tormentor

Bleu Blanc Satan - Narodziny Black Metalu we Francji [FILM]

yog 6 lata temu

Obrazek
Poniżej zacny dokumencik od francuskiego NOISEY/VICE na temat początków tamtejszej sceny blackmetalowej.

Film zaczyna się od: It destroyed my life [o black metalu] i przedstawia gatunek jako bardziej kierunek życiowy, niźli muzykę samą w sobie.

Z góry ostrzeżenie - napisy francuskie/angielskie, dźwięk francuski. Napisy zapierdalają jak pojebane.

Wywiady z:

• szef Osmose m.in. o pierwszym koncercie Samael we Francji (chyba tuż po PL to było), mieli się z nim ugadać, bo nikt nie chciał wydać Worship Him
  • szef Drakkar o trudnych początkach blacku na francuskiej ziemi
  • Meychna'ch z Mutiilation pokazuje się jako zatwardziały nihilista o duszy punkrockowca
  • Deviant Von Blakk z Arkhon Infaustus o osiągnięciu stanu wyższej duchowości
  • autor okładek do tych nowych Blut Aus Nord, starych Antaeusów itp. Schammashów płynie z rozkminą na wiele tematów
  • koleś z Count Nosferatu Kommando/Anorexia Nervosa (ten pierwszy u nas niestety mało znany)
  • bonusowo wiecznie młody ziomuś z Sonic Youth - Thurston Moore zwierza się, że napisał dwa utwory inspirując się LLN (czyli chyba ostry mainstream z LLN ostatecznie :P)
  • jeszcze jacyś potatuowani na łbie autorzy srogiego ziniacza się pojawiają
Generalnie fajna historia + sporo blackmetalowych zatwardziałych wartości (nienawiść do ludzkości jako warunek konieczny tworzenia tejże muzyki itp). Meychna'ch wygląda teraz jak Wattie z The Exploited :D

https://video.vice.com/en_us/video/bleu ... 350c82dbe5
Destroy their modern metal and bang your fucking head

Tagi:
Awatar użytkownika
Epoxx
Tormentor

Epoxx 6 lata temu

O trzeba obadać. Od nich też wyszedł dokument One Man Metal o Leviathanie,Striborgu i Krzaczurze tzn Xasthurze. Też spoko szczególnie część z Wrestem.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 6 lata temu

Epoxx pisze:
6 lata temu
O trzeba obadać. Od nich też wyszedł dokument One Man Metal o Leviathanie,Striborgu i Krzaczurze tzn Xasthurze. Też spoko szczególnie część z Wrestem.
Tamten dokument był spoko, ale ten - imho - bez porównania lepszy.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 5 lata temu

Bardzo dobry, aczkolwiek krótki dokument. Właśnie przed chwilą obejrzałem, przy okazji słuchania Deathspell Omegi. Co prawda dla mnie właśnie brakuje tu rozmów z większą ilością ludków związanych z LLN, a poza tym np. Antaeus/Aosoth, Blut Aus Nord czy Deathspell Omega właśnie, ewentualnie Peste Noire, jako tymi bardziej współczesnymi przedstawicielami, choć wiem że dokument głównie skupia się na "narodzinach" sceny we Francji. Najlepiej z całej ekipy zaprezentował się Willy, czy tam Meychnach, choć Deviant również. Ogółem niczego nowego się nie dowiedziałem. Jaki diabeł jest każdy widzi.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

No niestety, ale chyba panowie z LLN cały czas średnio lubią publicznie występować, choć może teraz jak ten Recluse z Wladem Drakksteimem jest i Belketre Vordb reaktywował, to trochę inaczej by było może. Ziomuś z Arkhon Infaustus z kolei wygląda tu na ostrą deprechę :P

DSO chyba cały czas próbuje udawać, że nie wiadomo, kto tam gra :P Ale mogli przeprowadzić wywiad na temat Hirilorn może :P Założony band w 1994 jeszcze w końcu, choć pewnie pierwsze demo dopiero w 1997 ich dyskwalifikowało ;) Bo Deviant to, jak zgaduję, za udział w Osculum Infame (1993 pierwszy demos) tam się załapał, nie za Arkhona.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 5 lata temu

Deviant to napewno z powodu Osculum Infame został przepytany, on to w ogóle mam wrażenie że ma trochę zwichrowaną psychikę, bo czytałem z nim parę wywiadów na przestrzeni lat i jego nastawienie zmienia się ciągle i waha między - totalną deprechą, a satanistycznym kultem siły i nienawiścią do wszystkich. Taki typ po prostu :)

DSO niechętnie udzielają jakichkolwiek wywiadów, znam w sumie jedyny wywiad po 2000 r. to ten dla Ajna Offensive przeprowadzony, zresztą nie wiadomo do końca z którym z członków, ale obstawiam że wypowiadał się Hasjarl. Konretny gość, oczytany mocno.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Wędrowycz pisze:
5 lata temu
Deviant to napewno z powodu Osculum Infame został przepytany, on to w ogóle mam wrażenie że ma trochę zwichrowaną psychikę, bo czytałem z nim parę wywiadów na przestrzeni lat i jego nastawienie zmienia się ciągle i waha między - totalną deprechą, a satanistycznym kultem siły i nienawiścią do wszystkich. Taki typ po prostu :)
Typowy artysta uwięziony między przekonaniem o nadludzkim geniuszu i pogardą dla swojego ułomnego człowieczeństwa ;)

Wróć do „Dyskusje muzyczne”