Awatar użytkownika
Bartz Blaue Reiter
Master Of Puppets

Nightbringer

Bartz Blaue Reiter 6 lata temu

Obrazek

Temat zakładam z racji tego, że Season of Mist puściło na yt nowy kawałek tegoż zespołu.

Osobiście szanuję w opór Nightbringer, a płyta "Ego Dominus Tuus" swego czasu długo ryła mi beret.

Obrazek

Tutaj link do nowego wałka: https://www.youtube.com/watch?v=ZaalrhlvPAE

Momentami wokale przypominają mi wczesne Cradle of Filth, co absolutnie nie musi być zarzutem.

Skład:
Naas Alcameth - Vocals, Guitars (1999-present), Bass (2012-present) Akhlys, Bestia Arcana, Excommunion, ex-Rhune, ex-Serpentinam, Temple of Not
Ophis - Guitars, Vocals (2000-present) Temple of Not
VJS - Guitars, Drums (2009-present) Adaestuo, Sargeist, Emptiness (live), ex-Goreaphobia, ex-Incursus, ex-Tenebrous, ex-Crimson Moon, ex-Demoncy, ex-Kult ov Azazel, ex-Master (live), ex-Hexenwald
ar-Ra'd al-Iblis - Vocals (2010-present) ex-Matricide, ex-Morbid Insulter, ex-Acrimonious, ex-CON, ex-Descending
Menthor - Drums (2012-present) Bestia Arcana, Death like Mass, Enthroned, Epping Forest, Necrosadist, Schammasch (live), ex-Corpus Christii, ex-Lvcifyre, ex-Velório, ex-Morbius
Norgaath - Bass, Vocals (backing) (2015-present) Coldborn, Enthroned, Grimfaug, Striid, ex-Urzamoth (live), ex-Worthless (live), Ayperos, ex-Gotmoor, ex-Hellewacht, ex-Paragon Impure, ex-Corpus Christii (live), ex-Wapenspraak & Drinkgelag
▼ Byli muzycy
Marutgana - Bass (?-2011)
Alabas - Guitars (?-2011) (R.I.P. 2013) ex-Serpentinam
Nox Corvus - Guitars, Drums (1999-2012) Serpent of the Black Forest, ex-Bestia Arcana, ex-Excommunion, ex-Serpentinam
K. - Bass (2011-2012) Bestia Arcana
▼ Muzycy koncertowi
ZarZax - Guitars (2015-present) Panchrysia (live), ex-The Reckoning, ex-Infernal Legion, ex-Enthroned, ex-Natrach
Shatraug - Guitars (2016-present) Black Stench, Deathmoon Covenance, Doedsvangr, Finnentum, Gandr, Hoath, Horna, Mortualia, My Torments, Necroslut, Sargeist, Sinisterite, Striges, Uhraus, Vordr, Vritra, Demonic Christ (live), ex-Foudre Noire, ex-Mirkhall, ex-Skullcrusher, ex-Tyrannium, ex-Morbid Savouring, ex-Battle, ex-Blutschrei, ex-Behexen, ex-Drowning the Light (live), ex-Vornat (live), ex-Eternum, ex-Ravening, ex-Luotteet, ex-Occult Suffering, ex-Reprobatus, ex-Rutger-H, ex-Seer of Curses, ex-Vearmraev
Josh Perrin - Guitars (2017-present) ex-Deadspawn, ex-Shining (live), ex-Malnurture

Christbutcher - Guitars (2004), Bass (2012) Excommunion, Hoath (live), ex-Dethroned, ex-Maveth, Bloodgreed, ex-Cryptborn, ex-Desolate Shrine (live), ex-Nicaraguan Death Squad (live)
Kevin Elrod - Drums (2007-2014) Birth A.D., Execration, Teratism, ex-Dismemberment, Serpentian, Villisca, ex-Hod, ex-Expurgate, ex-Habitual Defilement
Akhkhar - Bass (2012) Acrimonious (live), ex-Acherontas, ex-Cross Denied
C. Docre - Drums (2012) Serpent Noir (live), Thy Darkened Shade (live), ex-Acherontas, ex-Acrimonious
Cain Letifer - Guitars (2012) Acrimonious, Serpent Noir, Thy Darkened Shade (live), ex-Acherontas
Acherontas - Guitars (2012) Acherontas, ex-Nihasa, ex-Seventh Xul, ex-Stutthof, ex-Worship, Shibalba, ex-Acrimonious, ex-Nocternity, ex-Virus of Koch, ex-Chaosbaphomet (live), ex-Legion of Doom (live)
Norgaath - Bass, Vocals (backing) (2015) Coldborn, Enthroned, Grimfaug, Striid, ex-Urzamoth (live), ex-Worthless (live), Ayperos, ex-Gotmoor, ex-Hellewacht, ex-Paragon Impure, ex-Corpus Christii (live), ex-Wapenspraak & Drinkgelag

Dyskografia:
2001 - Horde of Darkenwood [split]
2003 - Promo 2003 [demo]
2004 - Demo 2004 [demo]
2005 - Rex Ex Ordine Throni [split]
2006 - Nightbringer / Serpentinam [split]
2008 - Death and the Black Work
2010 - On the Powers of the Sphinx [split]
2010 - Apocalypse Sun
2010 - Emanation [kompilacja]
2011 - Hierophany of the Open Grave
2012 - The Ruins of Edom [split]
2013 - Circumambulations of the Solar Inferno [split]
2014 - Ego Dominus Tuus
2017 - Abigor / Nightbringer / Thy Darkened Shade / Mortuus [split]
2017 - Terra Damnata

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Nightbringer/38408
BC: https://nightbringer.bandcamp.com/music
nie wiem

Tagi:
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 6 lata temu

Dobrze wspominam Ego Dominus Tuus, udany klimat w zalewie rytualistycznych blackdeathów.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Soulless
Master Of Puppets

Soulless 6 lata temu

Znam tylko Ego Dominus Tuus, świetna płyta, black metalowe granie z charakterystycznymi dla Emperor dźwiękami w tle.

Daję tej płycie spokojnie 8/10, albo lepiej.
Metal ma mieć włochate jaja a nie jakieś symfoniczne cycki
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 6 lata temu

Aktualnie moja ulubiona hamerykańska kapela BM, a to za sprawą kompozycji utworów, w których pojawia się jakaś melodia, a nie tylko riffy oparte na tremolo i 2, 3 akordach w utworze. Jestem posiadaczem prawie całej dyskografii, mam nawet mhroczny t - shirt. Chciałem jeszcze kupić majtki z klApą zimowe, ale zanim dopchałem się do kasy, metalówki zdążyły wszystkie wybrać.

Kawałek zapowiada kolejną dobrą płytę.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Urfaust85

Urfaust85 6 lata temu

Wczesne nagrania mieli bardzo dobre, po drugiej płycie stali się nie do wytrzymania, ciągłe tremoli i takie same utwory po 15 min. Ale na ostatniej płycie się zrehabilitowali - tak trzymać.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 6 lata temu

Od samego Nightbringera znacznie bardziej wolę projekt Naasa z tegoż, czyli Akhlys. "The dreaming I" to jedna z ciekawszych płyt blackowych z 2015 roku.

Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 6 lata temu

Szczerze mówiąc jedyne, co pamiętam na temat Akhlys to, że dobra płytka, chociaż jakichś wielkich zachwytów nie odnotowałem (i pewnie dlatego nie wróciłem)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Nie wiem, co Wy tu sobie kminicie o tym starym Nightbringerze. Sam się zaczynam zastanawiać, czy i ja byłem przy zdrowych zmysłach wcześniej tu pisząc.

Postanowiłem sobie dziś - nieopatrznie, że pozostałych, nieznanych mi albumów amerykanów posłucham. Ba, wszystkie sobie zaserwuję - a co mi tam!

Tylko odpaliłem pierwszy. No dobra 65+ minut. Rozkręca się, rozkręca. Nigdy się nie rozkręci. Żaden kawałek nie schodzi poniżej 7 minut. Nie dzieje się nic, oprócz takiego samego riffowania. Non-stop. Jesteśmy hardkor, jedziemy bez zbędnego zwlekania z drugim. Nie może być przecież tak źle. Ogarnęli się, zauważyli, że męczą bułę, poprawili słabe ogniwa, zrobili z tego klimatyczny black caverniany. No, ni chuja. Do usrania katowanie w jakieś pseudo crescendo tego samego tremolowanego eliptycznego bujanego motywu.

Ile można.

Sprawę idealnie oddaje tytuł jednej z recek na M-A: Bring the pillows.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 5 lata temu

No bo to jest trochę tak jak z muzyką tzw. "poważną". Też sobie można powiedzieć, że jadą te tremola na instrumentach strunowych maści wszelakiej do znudzenia, a jednak jak nie zachwyca, jak zachwyca ? Oczywiście prącie panie borze nie porównuję szarpidrutów do jakiegoś Bhramsa, czy Beethovena, ale wydaje mi się, że działa to na podobnej zasadzie. I albo komuś spodoba się taka, a nie inna architektura utworu, albo powie, że to trucht w jednym tempie i zaziewa się na śmierć. Mi udało się wbić na ich koncert w Londynie i powiem tylko, że jak oni tam sztukę odjebali, to nawet polskie śmieszki drące się pod sceną "napierdalać" umilkły i słuchały. Nie czułem czegoś takiego na żadnym innym koncercie "religijnych" metalowców, a wydawało mi się, że już po obejrzeniu występu Mare w Krakowie pięć lat temu widziałem wiele. A wszystko to właśnie za sprawą dwóch linii melodycznych, które jechały gitary w utworach na pozór nudnych. Także rozumiem Twoje zarzuty, ale ja odbieram tę muzykę inaczej i dlatego mi się podoba.

Najnowsza płyta rzeczywiście chujowa - na pierwszy rzut ucha. Będę musiał się w nią bardziej wgryźć i może w tedy okaże się, że jest inaczej.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot 2 mies. temu

Tak sobie słucham Hierophany of the Open Grave i zastanawiam się nad tymi wszystkimi zarzutami, jak również zaletami tej kapeli... I myślę, że to kwestia stosownego momentu, chęci otwarcia na taki rodzaj grania. Łatwo w takim stylu zarzucić nudę, czy grani jednym motywem. Ale też i jest tu taka doza smutku, melancholii, że chyba chętnego na takowe dźwięki to stanowczo wynagrodzi. Emocji tu tony, a że utwory się wloką? Czasem minuty też... Jeżeli połączyć stosowny nastrój- idealny soundtrack do swoistego zatracenia. ;-)

Obiektywnie powiem też, że Akhlys znacząco ciekawsze. No ale gdzieś pewne myśli musiały powstać. Dojrzeć.
Allah jest wielki, ale B-52 też jest duży.

Wróć do „Black Metal”