Wędrowycz 3 lata temu
Bardzo przypadła mi do gustu ta nowa płyta. W wielu momentach słychać, że to Arkona, ale już z dużo bardziej profesjonalnym, masywnym i potężnym brzmieniem. Takie gary bardzo przyjemnie napierdalają po uszach (choć zasadniczo głównie klepią blasty z prędkością światła). Dużo klimatowania, sporo melodii, trochę wplecionych klawiszy, czasami na pierwszym planie wręcz, czasem w tle. Faktycznie jest też coś na rzeczy, że przebijają się takie wręcz industrialne wydźwięki, których choć bezpośrednio nie ma w samych riffach, to jednak jakoś tym wszystkich zalatuje całe "Age of Capricorn".
Nie ma tu specjalnie nic oryginalnego, ale dużo sprawdzonych patentów znanych choćby z Isvind, Setherial, starego Dark Funeral, a do tego naszego rodzimego Evilfeast, a nawet Mysticum (bo miałem nieodparte wrażenie, że co raz ich syszałem). Każdy słyszy chyba to co mu się kojarzy, @Hajaszowi rzucał się w uszy DHG, u mnie powyższe kapele. Swoją drogą zdaje się Khorzon wielbiciel takich industrialnych brzmień, na co wskazywałby jego inny projekt Mussorgski, którego to zawsze miałem sprawdzić, bo tylko kiedyś coś tam odpaliłem z raz czy dwa i odstawiłem na inne czasy.
Odium Humani Generis