Prymityw to one-man horde parająca się prymitywistycznym black metalem, czyli to co Nathasy lubią najbardziej. Jednak nazwa wg mnie jest trochę przekorna, bo mimo pozornej prostoty sporo się w tej muzyce dzieje. Nie jest to tak prymitywne jak przykładowo Judas Iscariot, który zresztą uwielbiam i też najłatwiej mi do niego bohatera tematu przyrównać.
Świetnie napisane kawałki, chwytliwe riffy, pojawia się nawet solówka, bardzo dobre akustyczne wstawki i rasowy wokal śpiewający, wrzeszczący i deklamujący po polsku. Wszystko tu się ładnie spina, pasuje i gra. Są to moje odczucia po osłuchaniu dwóch ostatnich demówek - według Metal Archives EPek. W sumie wyszły trzy dema, z czego pierwsze jeżeli wierzyć słowom, które można znaleźć w internecie zostało położone przez marną jakość nagrania. Hmm, możliwe że tak jest ale i tak chciałbym je kiedyś usłyszeć i ocenić.
W każdym razie te dwa późniejsze materiały, które posiadam takiej bolączki nie posiadają i są porządnie zrealizowane tak pod względem dźwięku jak i wydania. Epeczki krótkie, bo po jakieś 20 minut i zawierają też instrumentale. Jednak są to krótkie akustyczne i bardzo nośne formy, nic tu nie odstaje i nie ma mowy żeby je chcieć pomijać. Idealnie to wszystko tworzy spójną całość.
Polecam wszystkim ale wiem, że tylko @Vexatus ewentualnie może zrozumieć i podzielić mój zachwyt

Całych materiałów oficjalnie dostępnych w necie do odsłuchu raczej nie ma, więc posiłkuję się samplami od kolegi @ZłyDemiurg, może kogoś zainteresują (mnie skusiły).
Skład:
Parasitus - Everything (2013-present) ex-Krucjata
Dyskografia:
2018 - Propaganda chaosu [demo]
2019 - Hymn potępieńczych widm [EP]
2020 - Hymn potępieńczych widm / Propaganda chaosu [kompilacja]
2021 - Ślad przeszłości [EP]
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Pr ... 3540452282