Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Ride for Revenge

Vexatus 7 lata temu

Obrazek
Ride for Revenge to pochodzący z Finlandii dziwny twór muzyczny eksplorujący rejony muzyczne na pograniczu Black/Doom Metalu i... czegoś innego. :) Najważniejsze elementy tej muzyki to proste rytmy, wolne tempa, pulsujące basy i krzyki/zawodzenia/deklamajce i różne odgłosy ocierające się o szeroko pojęty Noise. Gitary służą głównie do robienia hałasu. :)

Obrazek
Na koncie mają sporo wydawnictw: kilka pełniaków i sporo EPek, splitów. Pełniaki są dość zróżnicowane pod względem brzmienia i zawartości - polecam obadać, może komuś się spodoba. :) Wydali także kolaboracyjny materiał z Bizarre Uproar, co mnie właściwie nie dziwi. :)

Muzyka zdecydowanie nie dla każdego, ale jeśli ktoś lubi eksperymenty to polecam obadać.

Skład:
Harald Mentor - All instruments, Vocals (2001-present) Flooded Church of Asmodeus, Militaris-tic, Uskonrauha, ex-Conjuration, ex-Incriminated, ex-Irritate, Siviilimurha, Will Over Matter, Womb C, ex-Malicious Death, ex-Goatmoon (live), ex-Nailgunner, ex-Katastrofialue, ex-Noise Waste
J. Pervertor - Guitars (2010-present) Militaris-tic, ex-Crosswrecker, ex-Neutron Hammer, ex-Butcher's Block, ex-Goatmoon (live), ex-Sacrificial Dagger, ex-Vitsaus (live)
Hail Conjurer - Drums (2013-present) Hail Conjurer, Hooded Menace, Horse Latitudes, Initiated, ex-Botnia, Pussies, ex-Dalin Ystävät, ex-Karaistus, ex-Perikato
▼ Byli muzycy
Spirit Krusher - Bass (2007-2012) ex-Irritate, ex-Skullfuck, ex-Death Toll 80k, ex-Flooded Church of Asmodeus
▼ Muzycy koncertowi
Axecutioner - Bass (2007) ex-Marttyyrioperaatio, ex-Pyrotoxic, ex-Evil Angel (live)
Impudicus - Drums (2007) Morrigan, Night Must Fall, Ordinance, Totalselfhatred, Uncreation's Dawn, Goathorde, ex-Deepred, ex-Thorngoat, ex-Barbatos (live), ex-Godless North, ex-Slugathor
BlackGoat Gravedesecrator - Vocals (2008-2011) Dreadful Relic, Goatmoon, ex-Usva, Bare Feet Beggar, ex-Uskonrauha, ex-Armour
M. Aspa - Drums (2010) Clandestine Blaze, Creamface, D.O.M., Deathspell Omega, Fleshpress, Stabat Mater, Warloghe (live), ex-A.M., Alchemy of the 20th Century, Clinic of Torture, Grunt, Nihilist Commando, Pain Nail, Vapaudenristi, ex-Irritate (live), ex-Morbid Savouring, ex-Dorchester Library, ex-Nicole 12, ex-Noise Waste
Marko Kokkonen - Guitars (2010) D.O.M., Fleshpress, Harsh, MKRL, Pain Nail

Dyskografia:
2005 - Path of Dominion [demo]
2006 - Ride for Revenge / Torturium [split]
2007 - The King of Snakes
2008 - The Renegade Temple [EP]
2008 - Ride for Revenge & Bizarre Uproar [kolaboracja]
2008 - In the Spirit of Ultimate Sacrifice [split]
2009 - Wisdom of the Few
2010 - Chords of the Left Hand [split]
2011 - Undor / Ride for Revenge [split]
2011 - Under the Eye
2013 - Ride for Revenge / Meti Bhuvah [split]
2013 - Ride for Revenge / Below [split]
2013 - Disturbances 2001-2013 [kompilacja]
2013 - R.F.R. / S.A.D.O.S. [split]
2014 - Enter the Gauntlet
2014 - Black Dream Inferno [EP]
2015 - RxFxRxRxAxPxEx [split]
2015 - Ageless Powers Arise
2016 - Thy Horrendous Yearning
2017 - Ride for Revenge / Satanic Torment [split]
2018 - Maniacal Winds [live]
2018 - Sinking the Song

Występ w ramach Nidrosian Black Mass III z rudzielcem z Goatmoon na wokalu:

A tutaj u wujka na strychu stodoły z typem z Azazel:

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Ri ... enge/48305
BC: https://rideforrevenge.bandcamp.com/music
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 6 lata temu

Wywiadzik z najlepszym wywiadowcą, Bardo Methodology:

http://www.bardomethodology.com/article ... interview/
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
nvsty

nvsty 6 lata temu

Mocno transowa rzecz, przyjemna, zdecydowanie nie dla każdego.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 6 lata temu

Popieram, bardzo fajna muza - coś swojego panowie tworzą, a nie naśladują wielkich mistrzów.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 6 lata temu

Ride of Revenge to twór jedyny w swoim rodzaju i oczywiście, że nie dla każdego, bo to muzyka dość nieszablonowa jeśli chodzi o dobór środków wyrazu i trudna w odbiorze. Nie słucham zbyt często, ale jak mnie najdzie to potem przez pół dnia.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 6 lata temu

Bardzo ciekawy projekt, znałem wcześniej tylko z nazwy i jakoś pod wpływem pisanki na forum postanowiłem się zapoznać. No i wyszło tak, że przekatowałem wszystkie pełniaki po kilka razy i mogę stwierdzić, że najbardziej wchodzi mi "Under The Eye" i "Ageless Powers Arise". Na tych dwóch pierwiastek umownej przebojowości sprawia, że patologia tej muzy jest jeszcze wyraźniejsza. Zawsze można po tym sobie dowalić takie "Enter the Gauntlet", gdzie tę odrobinkę hiciarstwa zastąpili jeszcze większą ilością noise'owego rzężenia. Ostatnie kilka dni mija mi pod znakiem Ride For Revenge, czasem puszczę coś innego, jakieś Dioklecjany czy inne Moonbloody ale póki co, zawsze prędzej czy później puszczam sobie po raz kolejny jakiś album fińskich wyziewników.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 6 lata temu

Tak słuchacie sobie, odświeżacie materiały, nawet niedawno ze dwie osoby se przypominały ich dysko, a o nadchodzącym nowym materiale, który się wczoraj ukazał pt. Sinking The Song nikt nawet nie wspomniał!

Całość do odsłuchu:

he he - nie wiem czemu, nie wyświetla prawidłowo okładki?
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 6 lata temu

Nawet nie wiem, czy sobie tego dysko nie odpalałem w przygotowaniu na premierę (która wyleciała z głowy totalnie :D ).

Słucham, słucham i jestem jak najbardziej na tak - rytmy zajebiste, lekko nieoczywiste, pierwotne, żeby nie powiedzieć plemienne. Do tego oczywiście znak rozpoznawczy Ride for Revenge, metaliczne do bólu brzmienie gitary. W zestawie fiński pojeb na wokalu i jest git.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 6 lata temu

O, to jak mi przejdzie faza na Leviathana to będę musiał sprawdzić, bo okazało się, że nawet po miesiącu przerwy z chęcią wracam do takiego "Under the Eye". Bardzo dobry zespół, zdecydowanie wart uwagi.
deathwhore
Tormentor

deathwhore 6 lata temu

yog pisze:
6 lata temu
Nawet nie wiem, czy sobie tego dysko nie odpalałem w przygotowaniu na premierę (która wyleciała z głowy totalnie :D ).

Słucham, słucham i jestem jak najbardziej na tak - rytmy zajebiste, lekko nieoczywiste, pierwotne, żeby nie powiedzieć plemienne. Do tego oczywiście znak rozpoznawczy Ride for Revenge, metaliczne do bólu brzmienie gitary. W zestawie fiński pojeb na wokalu i jest git.
Ale tam chyba nie ma gitary.
Nebiros pisze:
4 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 6 lata temu

Jak nie :(
deathwhore
Tormentor

deathwhore 6 lata temu

Ja ich pamiętam z samego początku, jak tylko na basie napierdalało. Coś się zmieniło?
Nebiros pisze:
4 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 6 lata temu

Oni sporo inaczej od jakiejś 3-4 płyty grają, niż wcześniej, to chyba nie jest już bas :P Mi się ta druga połowa ich dyskografii bardziej podoba.

O:
J. Pervertor - Guitars (2010-present)
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088 6 lata temu

Posłuchałem sobie płyty z tego roku i w sumie jest całkiem spoko. Taki black/doom/death z mocno bzyczącymi partiami gitarowymi. Ciekawy sposób grania, gdyby nie te kosmiczne zagrywki to byłoby dość nudno. Konkludując Pan Wioślarz robi robotę grając nieoczywiste, plemienne rytmu.
nvsty pisze: Mocno transowa rzecz, przyjemna, zdecydowanie nie dla każdego.
Już tak nie przesadzajmy, jak ktoś lubi ekstremalne granie to na 100% polubi i Finów. Sposób grania nietuzinkowy, ale w 100% ekstremalny, metalowy i wulgarny. To zawsze przyciąga.
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself

Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay

"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Słyszałem ploty, że Ride for Revenge to prawdziwy black metal.

Jakiś koncert grali w Helsinkach w listopadzie 2017 roku na feście Steelchaos. Jakieś koneksje zaczęli mieć podobno, czy też dołączył do nich po prostu ktoś tam z projektu noise/PE Bizzare Uproar, który to projekt jest znany z występów w których skład wchodzi mocz, krew i kał, jak również martwe zwierzęta. Takie Salo na żywo chyba. Można sobie samemu fotki odnaleźć.

I tak na tym koncercie blackmetalowców w trakcie ich gry performance, jakaś zgraja szczy na scenie itp., martwy szczur wypatroszony leży, w pewnym momencie któregoś z tych panów wzięło na sranie, więc postawiwszy klocka na innym performerze, ubrał rękawiczki i zaczął rzucać tymże gównem w publiczność. Koncert natychmiast przerwano, niby oficjalnie nikogo nie trafiło :) O podziemnym feście usłyszano w zbylwersowanych mainstreamowych mediach. Zresztą co im się dziwić. Jak ktoś chce na własną odpowiedzialność, jest podobno nagranie w necie. Podobno przy okazji kałuże moczu zalały wzmacniacze. To musiała być udana festiwalowa niedziela dla organizatora.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 5 lata temu

A co organizator ma do tego? ...oby fani się dobrze bawili - taki fetyszyzm, coś jak impreza wyłącznie dla geji i tranzystorów.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Fani się dobrze nie bawili, o ile wiem, a koszty zalanych sprzętów spadły pewnie na organizatora.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 5 lata temu

No prawdziwi fani GG Allina nie byliby zaskoczeni, więc może i tu cześć z nich była na to gotowa, ale nie wszyscy i pojawiło się u co poniektórych jakieś zniesmaczenie.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit 5 lata temu

To zostało im jeszcze nadgonić Rona Athey'a i zjeść tego szczura (o ile był nieświeży).
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 5 lata temu

yog pisze:
5 lata temu
Jakiś koncert grali w Helsinkach w listopadzie 2017 roku na feście Steelchaos. Jakieś koneksje zaczęli mieć podobno, czy też dołączył do nich po prostu ktoś tam z projektu noise/PE Bizzare Uproar, który to projekt jest znany z występów w których skład wchodzi mocz, krew i kał, jak również martwe zwierzęta.
Przecież oni znają się i współpracują od dawna - Ride for Revenge wydali nawet swego czasu split z Bizare Uproar. :) Co do samego Bizare Uproar to gość jest stuknięty i taka akcja ze strony jego ekipy wcale mnie nie dziwi. W necie są foty i filmy z tego ich koncertu w ramach Steelchaos i szczerze mówiąc cały ten performance szału nie robi - po prostu kręcą się po scenie bez składu i ładu upaprani odchodami i cholera wie czym jeszcze. :)
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 5 lata temu

Ja właśnie też chciałem napisać, że to co w necie wisi to sobie pooglądałem, popatrzyłem i jakiejś totalnej patologii nie widać. To już lepsze było na tym ruskim heavy metalu w Bazylu, co laska sobie świecę do pussy wkładała czy cuś... ;)

Myślę, że skoro to trafiło do mainstreamowych mediów to się jakiś portalik pokroju Kvlt czy Antyradio zainteresował i wysmażył newsa, że "o kurwa, zabijajo zwierzęta, srajo sobie do ryja, bijo się" i tak się rozniosło.
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088 5 lata temu

Takie akcje albo odpierdalają totalne muzyczne beztalencia albo totalne muzyczne beztalencia. Niby ma szokować, ale raczej obrzydza, cóż ekstrementy to nic znowu takiego brutalnego. Zwłaszcza w czasach gdy w internecie można znaleźć znacznie gorsze rzeczy, a praktycznie każdy został wkręcony przez kolegę w oglądnięcie 2girls1cup. To już Maniac odwalał lepsze fazy, które chociaż były faktycznie "złe".

Ride for Revenge beztalenciami nie są, więc to pewnie ten projekt PE/Noise jest z dupy i pachnie gównem i siuśkami. Dosłownie i w przenośni.
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself

Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay

"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 5 lata temu

Wypierdolista jest ta kapela. Od rana znowu sobie aplikuję pierwsze cztery materiały i powtarzam "zagłada!". Tak jak pisałem wcześniej - Under The Eye wchodzi mi najlepiej ale przecież debiutancki The King of Snakes czy kolejna Wisdom of the Few to również doskonałe ujęcie radioaktywnej, zboczonej patologii. O, albo czwarty album, czyli Enter the Gauntlet. Panowie chyba doszli do wniosku, że zbyt hiciarsko pojechali na wcześniejszej i postanowili wypluć najbardziej nieprzystępny materiał jaki się dało. Na przykład po dwóch pierwszych utworach mamy bagatela 25-minutowy The Fog is Green and Pungent, dosłownie cuchnący i żrący, napchany eksperymentalnym hałasem prawie po brzegi. Zajebista, muzyczna antymuzyka, ale ciągle na swój sposób chwytliwa i to tak, że chce się więcej. Ten pulsujący, mechaniczny noise jest szkieletem w zasadzie każdego albumu, przez całe długości przewija się transowy bit perkusyjny sprzęgnięty z basowym rzężeniem gitar. Sam bas to na tych płytach coś pięknego, dudni jak odkopana spod zawalonego wieżowca pralka pełna kamieni. Perła w koronie totalnego podziemia muzyki.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 5 lata temu

Nightmare Disturbances to trwająca blisko 40 min kompilacja składająca się z jednego nowego utworu formacji, rozbitego na dwie strony płyty winylowej. Płyta ukaże się 1 kwietnia nakładem Final Agony Records. W tym samym dniu FAR wyda też na winylu ubiegłoroczny live album Maniacal Winds
Awatar użytkownika
Andrzej Oktawa
Master Of Puppets

Andrzej Oktawa 5 lata temu

deathwhore pisze:
6 lata temu
Ja ich pamiętam z samego początku, jak tylko na basie napierdalało. Coś się zmieniło?
tak à propos powyższego:
Ride For Revenge pisze:Honored for the attention, but once again, all the Ride For Revenge albums DO HAVE GUITAR. On two first albums it was just tuned down to A and played through bass amplifier to make bass and guitar melt into one distorted low end rumble. Such a wall would not be possible with bass only.
卐 Show no mercy for the weak, Jesus mother can suck my dick! 卐
Lis
Moderator globalny

Lis 5 lata temu

pp3088 pisze:
5 lata temu
Ride for Revenge beztalenciami nie są, więc to pewnie ten projekt PE/Noise jest z dupy i pachnie gównem i siuśkami. Dosłownie i w przenośni.
Bizarre Uproar to klasyka fińskiej sceny power electronics, dobry i bezkompromisowy hałas.

Obrazek

Pasi Markkula czyli Bizarre Uproar, Mikko Aspa i kilku innych fińskich noisowców, Gelsomina, Rulla... Przecież widać że to socjopaci.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Taki wywiadzik z założycielem zespołu:

Porównuje najwolniejsze partie bestialskich black metali do The Stooges, znaczy można by z chłopem przy piwku pogadać.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 lata temu

Ósma płyta Finów będzie zatytułowana Feed the Infamy. Album ukaże się 21 grudnia nakładem Bestial Burst Records. Na krążku znajdzie się siedem numerów.
Obrazek
Tracklista :
1. Forever United
2. I Reek of Old Alcohol
3. Ride for Revenge
4. The Altar of Eternal Power Fire
5. Energy Angel
6. Whatever in Hell It Is
7. Feed the Infamy
Pierwszy singiel z nadchodzącej płyty.
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 2 lata temu

Nowa płyta jest nieco inna od kilku poprzednich. Może nawet nieco bardziej, niż nieco... Zapewne wpływ na to miały zmiany i rozszerzenie składu. Ale w dalszym ciągu jest to stary dobry Ride For Revenge! :)
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere rok temu

Na ich bc pojawił się wydany nieco ponad miesiąc temu album live pt. Born Alive Abortion. Jest to koncert zarejestrowany 12 listopada 2015 r. w Nosturi, Helsinki

właściwa okładka Obrazek
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus rok temu

Jaki zajebisty skład! Na taki koncert warto było wybrać się nawet do Helsinek...
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask 8 mies. temu

Nie ma to jak stara fińska beheritowa szkoła - przywaliłem sobie dziś Thy Horrendous Yearning. Piękna sprawa.
Przy okazji widzę, że oprócz wspomnianego wyżej albumu live, wyszły też w 2023 krótka EPka i poczwórny split Satan Goes to Church. O takie :Obrazek
Obrazek
There's something growing in the trees__Through time war prevails_____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
________Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
____Face the consequence alone
____With honour - valour - pride
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 8 mies. temu

No i mam świetny plan na muzyczny rozkład jazdy na dzisiaj. Ride For Revenge! :twisted:
Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

Derelict 8 mies. temu

Posłuchałem Wisdom of the Few - Strasznie chujowy bestial/war, w którym przester na perce sprawia, że każdy utwór brzmi tak samo. W dodatku gównianie. Szczerze to nie rozumiem co ludzi kręci w takiej muzie. Tam na prawdę nie ma żadnych niuansów.
"Jeżeli black metalowcy są ludźmi, to karaluchy również nimi są"
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 8 mies. temu

Derelict pisze:
8 mies. temu
Posłuchałem Wisdom of the Few - Strasznie chujowy bestial/war, w którym przester na perce sprawia, że każdy utwór brzmi tak samo. W dodatku gównianie. Szczerze to nie rozumiem co ludzi kręci w takiej muzie. Tam na prawdę nie ma żadnych niuansów.
Takie bezeceństwa na temat Ride for Revenge wypisywać... No jak tak można? A już zaczynałem go lubić...
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 8 mies. temu

Przecież jego negatywna opinia na temat dowolnego zespołu blackmetalowego to wielka rekomendacja dla słuchaczy.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 8 mies. temu

Jak można tego nie lubić? :twisted:
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask miesiąc temu

No i mamy 2 nowe splity RfR od Fuck Yoga Records - z LEGION OF ANDROMEDA i TRANSHUNTER

electric male discharge___________________________________________vertical passion escalator
There's something growing in the trees__Through time war prevails_____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus miesiąc temu

Zaraz będzie słuchane! :twisted:
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus miesiąc temu

Split z Legion of Andromeda zatytułowany "Electric Male Discharge" jest całkiem spoko (jeśli ktoś lubi tego typu klimaty). Ze strony RfR mamy tutaj jeden dość typowy dla nich kawałek i krótki nojsowy jako outro. Legion of Andromeda to też całkiem niezłe wariaty. Grają inaczej (bardziej transowo), ale oba zespoły fajnie się uzupełniają.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask 4 tyg. temu

Vexatus pisze:
miesiąc temu
Split z Legion of Andromeda zatytułowany "Electric Male Discharge" jest całkiem spoko (jeśli ktoś lubi tego typu klimaty). Ze strony RfR mamy tutaj jeden dość typowy dla nich kawałek i krótki nojsowy jako outro.
Tak, może być ale dla mnie ten split z kolorową okładką jednak ciut lepszy. Choć ze strony RfR na 2 numery mamy tylko dobry zamykający całość Flowers to the grave /pierwszy to pukanie w sedes i granie na gumie od gaci ;)/ to nieźle wypada tu macedoński Transhunter mieszając fajnie bm z doomem/noisem.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 4 tyg. temu

No właśnie... drugi split mam do obadania. :)
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 3 tyg. temu

Split Transhunter / Ride for Revenge zajebisty. Odkryłem (a właściwie to @brzaskowski mi odkrył) kolejny ciekawy zespół. Transhunter na tym splicie wypada nawet trochę lepiej od Ride for Revenge.

Wróć do „Black Metal”