Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Ahnenerbe (GER)

Hajasz 5 lata temu

Obrazek

Obrazek

Mógłbym krzyknąć kiedy to cholery będzie nowy album Absurd, o którym to już można pisać mity i tak jakby ktoś usłyszał moje wołanie.

Ahnenerbe to jednoosobowy zespół, który tworzy gitarzysta koncertowy Absurd czyli Sigskald. Sam projekt powołany do życia został w 2014 roku i generalnie nic nie zapowiadało, że coś tam się nagra skoro Absurd zaczął koncertować. A jednak pan Sigskald znalazł czas i oto jest debiut w postaci płyty Heldentod.

Jaram się bardziej niż wszystkie kościoły w Norwegii razem wzięte bo Heldentod to klasyczny niemiecki black metal z dużą dawką pogańskiego i folkowego klimatu. Jak ktoś słuchał Raubritter czy Grimmige Volksmusik to wie o co chodzi. Począwszy od logo i okładki w klimacie po całą resztę wszystko się zgadza. Zgadza się nawet tak, że gdyby na kopercie albumu było logo Absurd to łyknąłbym w ciemno. Niemniej, w odróżnieniu do Absurd, Ahnenerbe oferuje dosyć długie kawałki po 6-9 min gdzie w języku Goethego odśpiewane jest 9 hymnów. Całość mega granie a płyta już wytropiona.

Niestety BC brak więc muzy nie zapodam.

Skład:
Sigskald - All instruments, Vocals (2016-present) Blutstraße, Sigskald, ex-Absurd (live)
Hildulf - Taglharpa (2021-present)
▼ Muzycy koncertowi
A. - Drums (2019-present)
S. - Guitars (2019-present)
Dyskografia:
2019 - Heldentod
2022 - Sigvater
2024 - Gloria Germania [split]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Ah ... 3540455191
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 5 lata temu

Już myślałem, że o polskim Ahnenerbe będzie mowa. Z opisu wynika, że warto sprawdzić ten cały niemiecki Ahnenerbe. Gdzieś to już dostępne jest, bo coś u ruskich nie widzę?
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus 5 lata temu

Temat o polskim Ahnenerbe jest tutaj: viewtopic.php?t=2488

Może warto dopisać dopisać POL i GER w nazwach tematów, żeby się zespoły nie myliły (taka uwaga do adminów/moderatorów). W sumie jest z tą nazwa zamieszanie, bo jest polski Ahnenerbe, niemiecki Ahnenerbe z tego tematu i inny niemiecki Ahnenerbe... :)
Wędrowycz pisze: Z opisu wynika, że warto sprawdzić ten cały niemiecki Ahnenerbe.
Debiut mnie nie zachwycił. Jest kilka niezłych momentów, ale przez większość czasu płyta jest nudna jak flaczki z olejkiem. Długość kawałków jeszcze potęguje uczucie znudzenia tym materiałem.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 5 lata temu

W sumie zapomniałem na początku tematu dopisać, że jeżeli nie jesteś fanem Absurd i generalnie niemieckiego pogańskiego black metalu a nawet RAC i NS to nie trać swojego cennego czasu na zasłuchiwanie się Ahnenerbe bo się wynudzisz jak mops.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz miesiąc temu

Z okazji wydania długo oczekiwanego albumu innych Germanów postanowiłem przejrzeć co tam w tematach ekip z Neuschwabenland Propaganda a tu jak zwykle kaczy chuj. Dlatego trzeba coś uzupełnić bo bohaterowie tematu po zajebistym debiucie w 2022 roku wydali drugi niemniej zajebisty album Sigvater z hymnami pogańskiego blek metalu.

Szybko tylko ostrzeżenie dla tych co lubią wkładać japę, gdzie nie należy zmian nie uświadczą. Długie melodyjne i posępne hymny elegancko wywrzeszczane opętańczym wokalem w języku Goethego. Od pierwszych taktów interka Wacław grzmi na pełnej.

A w tym roku Ahnenerbe wydało jeszcze splicik z innym germańskim ciosem, o którym później będzie.

Gloria Germania tak brzmi tytuł tego materiału po stronie Ahnenerbe zawiera cztery kawałki i to kierwa jakie!!! O ile jeszcze pierwszy Ruhmes Ewigkeit to takie standardowe intro bez uniesień o tyle następne trzy to pierdolone ciosy. Das Blut otwiera tę wojnę by następny tytułowy Gloria Germania wybrzmiał niczym hymn. Pierdolony prawie 11 min opus na miarę Germanien Uber Alles z pewnej niesławnej płytki. Zamykający stronę Schwarze Sonne tylko umacnia to co się tutaj odegrało. Jak fanem splitów nie jestem tak tutaj coś mi kazało przesłuchać i to było niesamowite doświadczenie.

Ahnenerbe nie zawiodło i już wiem co przy sobotnim balecie będzie wybrzmiewać bardzo głośno.

GRINDCORE FOR LIFE

Wróć do „Black Metal”