Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Koldbrann

Vortex

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Norweska ekipa założona w 2001 roku. Podobnie jak rodacy z 1349 grają ortodoksyjny i klasyczny black metal w stylu początków Gorgoroth, Mayhem czy Darkthrone.

Skład:
Mannevond - Vocals, Guitars (2001-present) Djevel, NettleCarrier, Enthral (live), Furze (live), ex-Carnifex, ex-Urgehal, ex-Vidsyn, ex-Endstille (live), ex-Delirium Bound
Kvass - Guitars (2002-present)
Folkedal - Drums (2009-present) ex-Den Saakaldte, ex-Sarkom (live), ex-Abiotic (Nor)
Voidar - Guitars (2009-present) ex-Hjarnidaudi, Odessa, ex-Kraanium, ex-Dragging Entrails (live), ex-Hlidolf
▼ Byli muzycy
Dragev - Guitars (2001)
Jonas aus Slavia - Bass, Guitars (2002-2003) (R.I.P. 2011) ex-Slavia, ex-Disiplin, ex-Bjoergvin Death Squad
Fordervelse - Drums (2002-2009) ex-Raven Tongue, Northfrost, ex-Arvas, ex-Frostwork, ex-Semargl, ex-Zeenon, ex-Høst, ex-Slavia (live), ex-Negativ
Stian Johnskareng - Bass (2003-2013) Wartex, ex-Antaios
Geir Antonsen - Guitars (2004-2009) ex-Silent Vanquish
▼ Muzycy koncertowi
Desecrator - Bass (2014-present) Krypt, Vulture Lord (live), ex-Furze, ex-Tsjuder, ex-Beastcraft (live)

Iblis - Vocals ex-Cosmic Haze, ex-Octoria, ex-Grond (live), ex-Riff Raff, ex-Endstille, ex-Haradwaith
Kjøttring - Bass (2002-2003) 1349, Mortem, Pantheon I, Svart Lotus, ex-Tyrann, ex-Den Saakaldte, ex-Nidingr, ex-Vidsyn, ex-Dead Trooper, ex-Slavia, ex-Alvheim, ex-Hofdingi Myrkra
Tyr - Bass (2003) ex-Borknagar, ex-Emperor (live), ex-Satyricon (live), ex-Vintersorg (live), ex-Thornbound
Elin "Mpress" Henden - Bass (2003) Zeenon, ex-Desiderium
General Kshatriya - Guitars (rhythm) (2003) Disiplin, ex-Desolation Squad, ex-Myrkskog, ex-Shaarimoth, ex-Dissection, ex-Slavia, ex-Khaos Kommando, ex-Weltenfeind

Dyskografia:
2002 - Pre-Prod 2002 [demo]
2002 - Mislyder fra det nekrotiske kammer [demo]
2003 - Nekrotisk Inkvisition
2004 - Skamslaadte engler / Fredløs [split]
2006 - Atomvinter [EP]
2006 - Moribund
2006 - Koldbrann / Faustcoven [split]
2007 - "Live at Ragnarök Festival 2007" [video]
2008 - Stigma: På kant med livet [EP]
2009 - Russian Vodka / Metalni Bog [single]
2012 - Totalt sjelelig bankerott [single]
2013 - Vertigo

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Koldbrann/4840
BC: https://koldbrann.bandcamp.com/music
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Wczoraj leciała epka "Atomvinter" na odświeżenie, a teraz właśnie leci sobie "Moribund", który to najbardziej mi przypadł do gustu z całej dyskografii zespołu. Klasyczny do bólu norweski black metal. Jak ktoś nie potrzebuje niczego nad wyraz oryginalnego, a ma ochotę na dobre napierdalanie w stylu Urgehal, Tsjuder czy wspomnianego 1349 to zdecydowanie warto.

Jako ciekawostkę dodam tylko, że nazwa kapeli oznacza gangrenę po Norwesku.

PS: Dawny perkusista kapeli - Fordervelse miał tak skurwysyńsko wysoko i głośno ustawiony werbel, że na żywo szło ogłuchnąć ;)
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Wędrowycz pisze: 4 lata temu Jak ktoś nie potrzebuje niczego nad wyraz oryginalnego, a ma ochotę na dobre napierdalanie w stylu Urgehal, Tsjuder czy wspomnianego 1349 to zdecydowanie warto.
Idealnie wkomponowałeś tą norweską gangrenę w styl w/w zespołów, a jednocześnie zakwalifikowałeś ich poziom ;)
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Premiera nowego albumu planowana jest na wiosnę przyszłego roku. Tymczasem 1 grudnia ukaże się 7” calowa epka która będzie zawierać dwa nowe utwory: „Den 6. Massedød (Manna fra en annen himmel)” oraz „Inhumanitær inngripen”, które zostały zarejestrowane podczas tej samej sesji nagraniowej co nowy krążek (nie wejdą one w skład albumu).
Obrazek
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Black Metal jaki uwielbiam - zły, brzydki, opętany, w którym czuć siarkę i Diabła.
Awatar użytkownika
darnoksss
Master Of Reality

darnoksss

Ło panie poważam tych śmierdzieli, grają dokładnie taki bm jaki uwielbiam. Dużo łomotu i klimatu jednocześnie, bardzo mi się kojarzą z moim ukochanym Urgehal co też na plus.
polki nie dawajcie polakom, dawajcie arabom
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Idzie nowe, a tymczasem ja się zabrałem dziś za odświeżanie dotychczasowych materiałów. Aktualnie leci krótki spli z Lja (które też tak btw. nowy album wypuściło po ok. 11 latach milczenia, co prawda własnym sumptem narazie i przy okazji jakiegoś koncertu można było go zakupić).
Dla mnie fajna sprawa, że zespół dalej istnieje i coś tam kombinuje. Niby klasyczny norweski black metal do bólu, ale im dalej tym czuć lekki rozwój.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

darnoksss pisze: 10 mies. temu Ło panie poważam tych śmierdzieli, grają dokładnie taki bm jaki uwielbiam. Dużo łomotu i klimatu jednocześnie, bardzo mi się kojarzą z moim ukochanym Urgehal co też na plus.
Urgehal to była pierwsza liga klasycznego black metalu, mieli pecha, że zaczęli nieco później od klasyków, ale i tak wypracowali swój styl. Lepsi od Żorżorota.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
darnoksss
Master Of Reality

darnoksss

Wiadmo, Through Thick Fog till Death i Goatcraft Torment to są dla mnie świętości. Poprzednie też uwielbiam + zespół bm który coveruje starą sepulturę w sposób zajebisty. Gorgociąg to nawet przy nich nie kucał ;p
polki nie dawajcie polakom, dawajcie arabom
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

23 sierpnia ukaże się nowy krążek zespołu - „Ingen Sk ånsel”.

Obrazek
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Dobre info, też dziś mi śmignęło w necie. Ciekaw jestem co panowie po dłuższej przerwie zaprezentują i w jakim kierunku dalej pójdą. Ale czas zapierdala, toć to 11 lat minęło od premiery poprzedniego albumu :shock:
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Video do singla z nadchodzącego albumu

Przypominam również, że zespół pojawi się w naszym kraju na Summer Dying Loud XV (6 września 2024).
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Ktoś czekał? No to proszę bardzo, oto jest czwarty w dyskografii zespołu album. Totalnie szalony i cudowny, stuprocentowy norweski black metal.
Koldbrann to taki podręcznikowy przedstawiciel sceny Norge w najlepszym wydaniu. Kwintesencja gatunku.

HUMAN
Tormentor

HUMAN

Zakup po odsłuchu z neta , bardzo możliwy . Krótko i na temat muza a nie perfumeria .
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Typowy blackowy album, jakich setki. Mimo tego, dobrze się tego słucha.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Wtórne, czwartoligowe, pozerskie gówno. Jeszcze gorsze niż Taake i Sargeist, porównywalne z Ragnarok.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

DiabelskiDom pisze: 3 tyg. temu Wtórne, czwartoligowe, pozerskie gówno. Jeszcze gorsze niż Taake i Sargeist, porównywalne z Ragnarok.
Tak jest, bdb kolego szanowny!
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

A dodajmy jeszcze core'owe dziarki i naklejki, to już w ogóle o kant dupy taki black metal!!!!
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Pewnie tak jest jak mówicie :)
Koldbrann raz na jakiś czas sobie wałkuję, z biegiem lat jednak coraz rzadziej. Po ostatnim odświeżaniu materiały ich dzielę na słabe, średnie i parę dobrych. Jedyny przebłysk, w dalszym ciągu ten sam zresztą, to "Moribund", ale zapewne wynika to też częściowo z nostalgii za czasami kiedy ten pełniak wyszedł.
Mimo wszystko sprawdzę nowy pełniak gdyż dalej jestem ciekaw czy już na kapeli trzeba definitywnie postawić krzyżyk czy może jednak nie jest to złe.
Odium Humani Generis