Awatar użytkownika
yog
Tormentor

Order

yog

Obrazek
Order - norweska kapela stylizowana na pierwszą falę black/old school death metal założona w 2013 roku przez pionierów norweskiego blacku oraz deathu - Messiaha i Manheima z Mayhem oraz Andersa Oddena i Rene Jansena z Cadaver.

Ich pierwszym koncertem był występ w warszawskiej Progresji, gdzie zagrali przy okazji organizowanej m.in. przez Ambasadę Norwegii wystawy fotografii poświęconej tamtejszej sztuce blackmetalowej. Zaprezentowali wtedy zdaje się setlistę złożoną m.in. z hitów z Pure Fucking Armageddon czy Deathcrush.

Anders Odden organizuje Black Metal Bus Tour w Oslo i pokazuje turystom miejscówki owianych złą sławą scenerii satanistycznych incydentów z pamiętnych lat 90. Przedstawia także różne aspekty blackmetalowej historii norweskim dyplomatom (znajomość tematu muzyki black metalowej jest tam zdaje się dla dyplomatów OBOWIĄZKIEM).

Niestety w 2014 roku Rene Jansen umiera na białaczkę. Jego miejsce na basie zajmuje Stu Manx.

Kapela wydaje w 2016 roku czteroutworowe demko w mocno staroszkolnym, przyjemnym dla ucha stylu - Folly Grandeur. Zapowiadany na 7 lipca 2017 roku debiutancki album grupy weteranów o tytule Lex Amentiae pojawia się z lekką obsuwą, 28 lipca.

Skład:
Manheim - Drums Maranata, The Residents & Big Robot, ex-Mayhem, ex-L.E.G.O., ex-Musta
Anders Odden - Guitars Cadaver, Satyricon (live), ex-Hydr Hydr, ex-Slaught, ex-Cadaver Inc, Doctor Midnight & The Mercy Cult, Magenta, ex-Celtic Frost (live), ex-Braindead, ex-Abhorrent (live), ex-Apoptygma Berzerk, ex-Baphomet, ex-Deadly Metal, ex-FOAD, ex-Pigface
Messiah - Vocals ex-Death Fuck, Cockroach Clan, ex-Mayhem, ex-Impostor, ex-Black Spite, ex-Within Range
Stu Manx - Bass ex-Gluecifer
▼ Byli muzycy
René Jansen - Bass (R.I.P. 2014) ex-Slesk, ex-Cadaver, ex-Decay Lust
Dyskografia:
2016 - Folly Grandeur [demo]
2017 - Lex Amentiae - Listenable Records
2021 - The Gospel - Listenable Records

The album title “Lex amentiae” translates to “The law of insanity” and refers to how the world today is affected by people who set belief above facts, who doesn't care about, and even despise knowledge and who elect insane authoritarian leaders who either are blinded by religious faith or ideology or are just straight forward fascists.

The layers of symbolism in the cover art represents the wholeness and everything, physically and metaphorically. In the centre of it all you see man. The creatures entwined in the symbolism represent the poison that affect so many peoples today, towered by a demon to represent the destructive poison of them all, religion.
The songs

The album contains eight songs (the order of the songs doesn't necessarily represent how they will appear on the album):

1. Winter
2. Victimized
3. Folly Grandeur
4. Dugma
5. Torquemada
6. Savage
7. Order
8. Prophet

Cover design is by Triple Seis design
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Order/3540409302
BC: https://listenable-records.bandcamp.com/music
Destroy their modern metal and bang your fucking head

Tagi:
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Świetna sprawa z założeniem tego Order :) jaram się od początku, kiedy tylko były newsy o ich powstaniu. Demko narobiło niezłego smaka, czekam z niecierpliwością na debiut. Zamierzone retro granie, które mi bardzo pasuje, a przy tym wiem że jest to szczere, bo ci podstarzali panowie po prostu bawią się grając taką muzykę i czerpią z niej taką samą przyjemność jak ja. Wierzę, że się nie zawiodę.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Czekam na płytę, bo demko jest bardzo obiecujące. Nie przesadzaj z tymi "podstarzałymi panami", bo Manheim i Messiah dobiegają dopiero 50-tki. :)
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Jak na black metalowe warunki to już dziady i tyle ;)
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

No już bez przesady... :) Sugerujesz, że za 10 lat będę dziadem? :) Przy okazji film z koncertu...
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Filmik spoko ;) ja mam 30 i sądzę że tak do 45 roku życia dziadem nie będę, a potem to jest możliwe :D
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Koncercik jest spoko, ale brzmienie centrali doprowadza mnie do szału...
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Vexatus pisze: 7 lat temu Koncercik jest spoko, ale brzmienie centrali doprowadza mnie do szału...
No coś w tym pykaniu jest nieco irytujące, to fakt. Za to bardzo dobre brzmienie gitary i basu ukręcili.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Czy ten ich debiut już wyszedł? Bo coś cicho na ich temat...
Awatar użytkownika
Epoxx
Tormentor

Epoxx

28 lipca wyjdzie.

Preordery można zamawiać:

https://www.shop-listenable.net/en/218_order
if you can find it on the internet, it's not underground.
Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator

Jest już album w całości do odsłuchu. Pierwszy odsłuch na plus, więcej napiszę, jak więcej się osłucham. Aha, cover Celtic Frost zacny
Ryszard pisze: 5 lat temu Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

No to już wiem czego będę dziś słuchać przez cała noc... :)
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Nikt? Nic? Poważnie?
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Vexatus pisze: 7 lat temu Nikt? Nic? Poważnie?
Przecież powyżej jest już link do bandcampa z albumem ;p Jakość jednak nieco lepsza niż youtubowa zwykle ;p A ty jak po całej nocy spędzonej z albumem? :P
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Demo zapowiadało spory potencjał i klimat, ale płyta jest dużo lepsza niż się spodziewałem - przesłuchałem kilkanaście razy. Jedyny słaby punkt to cover, który może jakoś specjalnie klimatem nie odstaje, ale to żadna rewelacja i w sumie jest tu potrzebny jak druga dziura w dupie.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Na Twoje pocieszenie na zwykłej edycji w jewelu nie ma covera i jest wepchany jako bonus :P
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Poważnie, to słuchałem dwa razy, ale niestety jako tło do roboty, czyli jednak niezbyt zobowiązująco, a coś mi się tam się przebijało skutecznie do głowy wprowadzając ją w mechaniczny trans, pomimo tego całego natłoku wyższej matematyki i zawiłej rozkminy nad projektowaniem, którą była zajęta. Czyli w rozrachunku, jak będzie normalnie słuchane, będzie bardzo dobrze, a może nawet znaczne więcej niż bardzo.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Jako, że dzisiaj w pracy nudy były to przesłuchałem sobie parę razy. Wrażenia ? Nuda, nuda, nuda. Nie wiem co starsi panowie chcą grać ? Czy bardziej black metal, a może thrash lub death. Kawałki jakieś takie przeciętne, w głowie z całej płyty siedzi tylko Torquemada. Fajna okładka i nic poza tym. Jeżeli to tylko jednorazowy strzał ta płyta to okey, spróbowali jak to jest w XXI wieku ale jeżeli chcą pozostać na dłużej to odpowiem jak Marko z Tropoja w filmie Uprowadzona do Liama Neesona - "GOOD LUCK"
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Starsi panowie chcą grać dowolny miks pomiędzy ww. gatunkami. @Hajasz chyba nie ma jakiegoś nakazu by grali w sztywnych ramach DM, BM, czy Thrash Metalu, mogą też grać dowolny miszmasz tych gatunków. Czybyś się zawiódł, oczekując nowych odkryć muzycznych? Liczy się jedynie efekt końcowy, a ten jest jak najbardziej zadowalający.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Jak tylko pojawiły się pierwsze zapowiedzi projektu, wystawy fot w Progresji i koncertu przy tej okazji, tak była mowa o powrocie do korzeni ekstremy, pierwszych falach i tym podobnych, a to przecież jest właśnie często taki nie wiadomo czy black, czy death, czy thrash.
Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator

Pioniere pisze: 7 lat temu Liczy się jedynie efekt końcowy, a ten jest jak najbardziej zadowalający.
Otóż to. Czasami miszmasz gatunkowy mi przeskadza w odbiorze muzyki, jak w Sentient Divide dla aktualnego u mnie przykładu, a czasami nie i wychodzi coś tak dobrego jak właśnie nowy Order. Chłoszcze jak trzeba, chłopaki potrafią przyśpieszyć i ładnie zwolnić, czuć też z lekka niepokojący klimacik. Bardzo dobra płyta.
Ryszard pisze: 5 lat temu Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Hajasz pisze: 7 lat temu Wrażenia ? Nuda, nuda, nuda. Nie wiem co starsi panowie chcą grać ? Czy bardziej black metal, a może thrash lub death. Kawałki jakieś takie przeciętne, w głowie z całej płyty siedzi tylko Torquemada.
Nie, no zupełnie się z Tobą nie zgadzam. :) Moim zdaniem to jest bardzo dobra płyta i ma tylko jeden słaby punkt - wiadomy cover wiadomo kogo. Demo mnie zaintrygowało - czekałem na ten album i szczerze mówiąc aż tak dobrej płyty jako całości się nie spodziewałem. Może to i "starsi panowie", ale jakoś mi to nie przeszkadza i szczerze mówiąc nie za bardzo rozumiem, co to ma wspólnego z odbiorem muzyki. :) Na ile się orientuję po Twojej aktywności na forum to lubisz BM, DM i Doom starej szkoły - sporo ciekawych zespołów wrzucasz. :) No to teraz właśnie Oldschool Black Metal się zebrał i nagrał sobie dość eklektyczny i jednocześnie dość spójny materiał, który bardzo mi pasuje. :)
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Pioniere pisze: 7 lat temu Czybyś się zawiódł, oczekując nowych odkryć muzycznych? Liczy się jedynie efekt końcowy, a ten jest jak najbardziej zadowalający.

A żebyś wiedział, że się zawiodłem. Dlaczego ? Bo od znanych nazwisk wymagam znacznie więcej niż poprawnie nagrany album, o którym świat za 3 miesiące zapomni. Przesłuchałem tę płytę wystarczającą ilość razy aby mieć 100% pewność, że jestem za albo przeciw. Jestem przeciw i jeżeli mam rację to nic więcej nie nagrają ewentualnie jakiś live album. Jeżeli natomiast ukaże się następna płyta to oznajmię, że pomyliłem się na tym nieoszlifowanym kamieniu. Jeszcze raz się powtórzę ale od nowych zespołów tzw. supergrup, w których składzie są znane i szanowane persony wymagam znacznie ale to znacznie więcej.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Drugi album Order nazywał się będzie The Gospel i przyozdobiony będzie taką śmieszną okładką:

Obrazek

Premiera w październiku w Listenable, pierwszy singiel 30 lipca 2021.

Tracklista:
1. Pneuma 00:33
2. Rise 04:20
3. Bringer of Salt 02:32
4. It Burns 03:42
5. The Gospel 03:04
6. Gal.Lu 00:42
7. Descend 03:40
8. Lust 03:45
9. My Pain 04:14
10. Tomb 04:34
11. Pneuma II 02:05
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Debiut mi się podobał, choć chyba nieco większe miałem co do niego oczekiwania ;) Staroszkolny black metal, z naleciałościami thrash metalu czy doom metalu. Zresztą grają tu same stare wygi, to nie ma się co specjalnie dziwić. Dla mnie w pytę zasadniczo, choć jak wspomniałem mogło być z większym pierdolnięciem to zagrane.

Czekam na dwójkę i zasadniczo w ich przypadku mam wywalone na okładkę.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Trochę im czasu zeszło nad tą drugą płytą... Nie spieszyli się za bardzo. :)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Może dziadkami zostali między jedną a drugą płytą :P
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Są w słusznym wieku, nic nie muszą i robią dla radochy w sumie, to czego tam oczekiwać, że będą tłuc co chwilę coś nowego. Poza tym, Anders Odden miał zdaje się problemy zdrowotne, a ich basista René Jansen w międzyczasie zmarł (w 2014 r.).
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Descend:

Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Cały album ukazał się 1 października.

Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Jeszcze nie słuchałem tej nowej płyty, ale dzisiaj się najprawdopodobniej za nią zabiorę, a tymczasem odświeżam sobie właśnie ich pierwszego pełniaka i dalej słucha mi się tego równie dobrze jak wtedy kiedy to wyszło kilka lat temu...
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Młode dziady nawet dają radę... :twisted:
Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Nathas

Miałem tego Order posłuchać porządnie ale ciągle jakoś odkładałem, zapominałem.. aż w końcu się zabrałem, chyba za sprawą obu panów z wczesnego Mayhem, którzy pojawili się gościnnie na koncercie na SDL i znów sobie o tej kapeli przypomniałem :) No wiec tak wałkuję od minionego festu dość często w pracy obie płyty i bardzo porządne granie to jest. Nie mogę sie zdecydować który materiał lepszy, chyba nowszy ale i tak jak będę kupował to wezmę oba. Zamówię Order.

A @Vexatus to często zostawia w tematach coś w stylu, że jeszcze nie słuchał ale będzie słuchane, po czym mijają lata i nigdy nie wiesz czy posłuchał, bo wrażeń z odsłuchu już nie pisze! :twisted:
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Nathas pisze: tydzień temu Nie mogę sie zdecydować który materiał lepszy, chyba nowszy ale i tak jak będę kupował to wezmę oba. Zamówię Order.
Keep order and order your first order and second order in that order to finish your order! That's an order! :D
Nathas pisze: tydzień temu nigdy nie wiesz czy posłuchał
<tajemniczy, enigmatyczny i fascynujący jak Vexatus> ;)
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

Obie płyty są bardzo udane i jak najbardziej można polecać osobom, dla których riff to świętość. Jedynka nieco bardziej mi się podoba ze względu na różne tempa, produkcję itd. Dwójka to z kolei większa ilość bezpośredniego łojenia, a obie pozamykane w przedziale 30-40 minut. Weterani dupy nie dają, weterani sieją rozpierdol. Przyspieszenie w Victimized miód - ciary totalne. Taki powrót do czasów, w których black metal nie miał jeszcze swojej wykrystalizowanej formy oparty na współczesnej (ale nie plastikowej) produkcji robi robotę. Ktoś tu pisał w wątku kilka lat temu, że nieco zbędny na Lex Amentiae jest ten cover Celtic Frost i pod tym się mogę podpisać. Znane to doskonale przez metalowców i po prostu odegrane bez szału. Jednakże, biorąc pod uwagę, że Order to raczej typowa ucieczka Panów w średnim wieku do czasów swej młodości i (udana) próba pokazania, że mają coś metalowi jeszcze do zaoferowania, to ten dobór zespołu do scoverowania nie dziwi ani trochę.
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze: 2 lata temu polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!