Taki tam sobie hamerynański Raw Black Metal. Projekt niby z Juesej, ale nazwa i tytuł demosa to chyba z języka chorwackiego zaczerpnięte. Pierwszego i jedynego jak na razie pełniaka zatytułowanego "Torturous Omens of Blood and Candlewax" słucha mi się doskonale, więc temat na forum się należy, choć zapewne prawie nikogo ten potworek nie zainteresuje. Wielbiciele rowów będą wpiekłowzięci, dla reszty strata czasu.
Dyskografia: 2019 - Noćna razvratnost [demo] 2020 - Torturous Omens of Blood and Candlewax 2020 - The Blissful... Hopelessness... [split] 2021 - By Sanguinarian Will... [split] 2021 - The Drowning Void [split]
Niezły wampirzo-kandelabrzy black metal z tegorocznego debiutu o tytule Torturous Omens of Blood and Candlewax, mamy tu do czynienia z przygrywankiem w spuściźnie Vlad Tepes, czyli wiadomo o co chodzi, nocą wycie wiatru nad pobojowiskiem i błysk księżyca odbity w stali oręża, a za dnia czarne zamczysko bez okien i przygasły płomień jedynego świecznika. Niestety scena dorosła ostatnio do kultu LLN i takich projektów nie brakuje, bym zaryzykował stwierdzenie, że po dominacji dysonanso-post-blackowanka przez niemal dekadę, przez ostatnie 2-3 lata popularne blackmetalowanie zmierza coraz bardziej w stronę takiego wąpierzego lo-fi i nie wiem jak Vampirska wypadnie na dłuższą metę, czy się obroni w tym mrocznym gąszczu czarno-białych okładek z ramką.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
yog3 lata temu
Tormentor
yog
Vampirska nie próżnuje i jak to tego typu projekty wypuszcza drugi już w tym roku materiał, jakim będzie split LP z Wampyric Rites pod tytułem The Drowning Void. Płyciwo zawierać będzie cztery tracki i wyjdzie latem w Inferna Profundus Records.
Info wydawnicze:
► Pokaż
Emerging from the void of black devotion, Vampirska, The U.S.-based Raw Black Metal entity offers two of it's most decrepit hymns yet. Walls of overwhelming chaos and depravity with the essence of mysterious and punishing raw black metal that emits an enchanting hypnoticism. The bombardment of devastation is met with another familiar entity of the grotesque and disgusting chambers; Wampyric Rites, the Ecuadorian spectre of the Black Metal Plague Circle. A two-part deliverance of malevolance and agony that call forth an intense massacre of total hatred and suffering. The conspiracy of these two entities brings four summonings to be unleashed onto the hordes...
I. Vampirska - As their Faces Fade from my Memory...
II. Vampirska - Encompassing Death's Lightless Flame
III. Wampyric Rites - Tragedy Of Existence. Pt I
IV. Wampyric Rites - Tragedy Of Existence. Pt II
Release date: 2021 summer. Pre orders via IPR666 shop and IPR bandcamp page in the end of April / early May. Samples next month.
Limited edition vinyl. 180gr. heavy wax on black and colored vinyl with insert.
yog2 lata temu
Tormentor
yog
Wąpierzy kult kandelabra wydaje 1 marca drugi album w litewskim Inferna Profundus Records. Dwa kawałki z Vermilion Apparitions Frozen in Chimera Twilight do odsłuchu poniżej.
Vexatus2 lata temu
Tormentor
yog pisze: ↑2 lata temu
Wąpierzy kult kandelabra wydaje 1 marca drugi album w litewskim Inferna Profundus Records.
No i bardzo dobrze, choć (jak słusznie podejrzewałem zakładając ten temat) chyba nikogo to tutaj nie obchodzi...
Bardzo fajny projekt, przypomina mi nieco zderzenie dwóch krajów:Norwegii z połowy lat 90 i Finlandii z czasów obecnych.
Masa zespołów teraz pojawiła się w USA, albo ujrzała światło dzienne. Warto śledzić scene BM z USA i nie tylko Mi ten nowy nurt powrotu do korzeni black metalu, bardzo odpowiada. Wiadomo nie wszystko -ale są mocne pozycje.