Niedobrze bo nie słyszałeś najlepszych jego nagrań - włącz przy najbliższej okazji coś z tej piątki np - Paysage d'Hiver, Das Tor, Schattengang, Steineiche, Winterkaelte /zakładam, że któregoś z tych dem nie słyszałeś/ i porównaj z Im Wald...
zaciekawiło mnie, nigdy nie sprawdzałem
To był przez pewien czas jeden z moich ulubionych materiałów Pdh, m.in przez krótki czas trwania i to bezkompromisowe wejście. Patenty w Kälte to wg mnie szczyt jakości tego projektu. Rewelacja!brzask pisze: ↑3 tyg. temu Przy tej mgiełce na zewnątrz od wczoraj raczę się Kristall & Isa czyli jednym z krótszych dem Wintherra...Jest wybornie od pierwszych dźwięków. Jeden z niewielu materiałów gdzie wejście w zamieć jest tak gwałtowne już w pierwszej sekundzie - raw, cold bm na pełnej... i nie ma to tamto - albo zostajesz albo wejdź lepiej do środka i ogrzej się przy jakimś miłym granku;)
Sporo się tu dzieje za tą ścianą gitar szczególnie w pierwszym i tytułowym, czwartym kawałku. W pozostałych sporo dark(?) ambientu, który ładnie buduje napięcie przed finalnym Kälte.
Klasa.
Podobno przygody wędrowca nie ukazują się chronologicznie, więc może Die Berge to nie ostatnie wydawnictwo Paysage d'Hiver. A może ostatnie."Die Berge" (the mountains) deals with the last journey of "the wanderer" in the realm of Paysage d'Hiver. This journey leads "the wanderer" to the top of the mountains in order to transcend into the next form of beingness.
Całej posłucham już fizycznie i nie będę się na razie mocniej produkował po tych 2 singlach bo może faktycznie tam jakieś głębsze czarne dziury się pojawiają dalej... No ale ale - zarówno jeden jak i drugi projekt Wintherra ma swoje unikalne brzmienie i cechy. Zakładam, że Vex poznając i zagłębiając się aktualnie na dobrą sprawę mocniej w PdH (a znając do tej pory bardziej pewnie D.) siłą rzeczy pisze o podobieństwie bo ono nasuwa się na początku każdemu.
Dokładnie, to samo miałem napisać. Brzmi jak nowy Darkspace Nie zmienia faktu, że ten Darkspace nie jest zły.Vexatus pisze: ↑3 tyg. temu Wczoraj przesłuchałem dwa udostępnione kawałki z nowej płyty i niestety nie za bardzo mi się ten materiał podoba, bo strasznie zalatuje to Darkspace. Coraz bardziej się ulatnia klimat starych materiałów i zastępują go darkspesjowe motywy. Zdecydowanie wolę "Im Wald" czy "Geister". Teraz będę się cofał do coraz starszych materiałów i pewnie będę coraz bardziej zachwycony.
Darkspace czasem sobie posłucham, ale ten zespół mnie jakoś specjalnie nie powala (choć wiem, że są maniacy, którzy go uwielbiają za ten charakterystyczny klimat). Po P d'H spodziewałem się innego podejścia do tworzenia muzyki, ale słyszę coraz więcej darkspejsowych klimatów.
Nie przesłuchałem jeszcze całego albumu, ale ten Darkspace to jest najbardziej słyszalny w "Ausstieg" - riff przewodni wali kosmosem na kilometr. Paradoksalnie, to właśnie ten numer mi najlepiej wszedł. Reszta albumu na razie jest wg mnie tylko dobra. Daleko do jakości Pd'h z demek, ale też bez wtopy. Brakuje mi w tym albumie (mówię "album", ale jeszcze mi został do przesłuchania "Gipfel") bardziej wyrazistych momentów. Ścieżki klawiszy/podkładów ambientowych są wg mnie trochę za bardzo przykryte gitarami. Dopiero w "Ausstieg" wychodzą wyraźnie do przodu i ten numer mi się póki co najbardziej spodobał.Vexatus pisze: ↑2 tyg. temu Darkspace czasem sobie posłucham, ale ten zespół mnie jakoś specjalnie nie powala (choć wiem, że są maniacy, którzy go uwielbiają za ten charakterystyczny klimat). Po P d'H spodziewałem się innego podejścia do tworzenia muzyki, ale słyszę coraz więcej darkspejsowych klimatów.
Ostatnio mi bardziej podchodzi poprzedniczka rymowego numeru jeden tego jegomościa.