Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Патриархь / Patriarkh

Vexatus

Obrazek

Obrazek

Jak powszechnie wiadomo jakiś czas temu zespół Bartushka wyewoluował w nowy projekt Patriarkh. Bla, bla, bla...

Skład:
Лех - Drums (2024-present) Antigama, Blindead 23, Hellium, Pyorrhoea, Redemptor, Deus Mortem (live), Impalement (live), Nargaroth (live), No Emotions (live), Symbolical (live), Vltimas (live), Soul Snatcher, ex-Crionics, ex-Hazael, ex-Nerve (live), ex-Horn Impaler, ex-Batushka, Shadohm, ex-Christ Agony, ex-Faust, ex-Godslut, ex-Hate, ex-Hell-Born, ex-Lost Soul, ex-Obscure Sphinx, ex-Thy Disease, ex-Vader, ex-War-saw, ex-Belphegor (live), ex-Deathbringer (live), ex-Decapitated (live), ex-Deivos (live), ex-Eshtadur (live), ex-Ofermod (live), ex-Virgin Snatch (live), ex-Батюшка (live), ex-Interior, ex-Thunderwar (live), ex-Rootwater, ex-Timo Tolkki's Infinite Visions
Монах Борута - Guitars (2024-present) Hore, ex-Batushka, Shadohm
Монах Тарлахан - Guitars, Bass (2024-present) Hore, ex-Batushka, Hira, Nomen Nominandum, Shadohm, ex-I Own the World, ex-Whisperbird
Барфоломей - Vocals (2024-present) ex-Hermh, ex-Batushka, ex-Unknown Dimensions, ex-Батюшка, ex-Dominium, ex-SS 2666
Язычник - Vocals (choirs) (2024-present) ex-Batushka
Хиацынтос Яца - Vocals (choirs) (2024-present) ex-Batushka, ex-Батюшка (live)
Архангел Михаил - Vocals (choirs) (2024-present) ex-Batushka, Ametria, ex-Sun No More

Dyskografia:
2024 - Wierszalin III [single]
2025 - Пророк Илия / Prorok Ilja

MA: https://www.metal-archives.com/bands/%D ... 3540552844
BC: https://patriarkh.bandcamp.com/music
www: https://patriarkh.pl/
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

1. I bardzo dobrze, bo tamten etap to już się zakończył.
2. uważam, że od razu trzeba było wziąć inną nazwę i tyle. A tak smród będzie zawsze się ciągnął. Zwłaszcza temat będzie żywy u tych, co i tak kapeli nie słuchali...
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Zsamot pisze: miesiąc temu od razu trzeba było wziąć inną nazwę i tyle.
To nie takie proste. Przecież to jest profesjonalnie funkcjonujący zespół, czyli biznes. Nazwa (znajomość marki), logotypy, grafiki, cały merchandise, koncerty, zawarte umowy i cała masa rzeczy powiązanych z nazwą. To nie jest tak, że nazwę sobie możesz z dnia na dzień po prostu zmienić.
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Vexatus pisze: miesiąc temu
To nie takie proste. Przecież to jest profesjonalnie funkcjonujący zespół, czyli biznes. Nazwa (znajomość marki), logotypy, grafiki, cały merchandise, koncerty, zawarte umowy i cała masa rzeczy powiązanych z nazwą. To nie jest tak, że nazwę sobie możesz z dnia na dzień po prostu zmienić.
Uważaj z takimi tekstami, bo zaraz przyjdzie rajmunt i poprosi o źródło tych rewelacji, bo takie rzeczy to każdy może sobie pisać za anonimowym nickiem, a w ogóle każdy zespół to biznes.
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

deathwhore pisze: miesiąc temu każdy może sobie pisać za anonimowym nickiem
Nawet on... :D
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Vexatus pisze: miesiąc temu
Ja rozumiem zabookwane koncerty itp. Ale bez przesady, można było już w trakcie tras powoli informować, że będzie zmiana nazwy i tyle. A tu cwaniactwo i krętactwo lidera Hermh dopiero sąd wyhamował.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Zsamot pisze: miesiąc temu cwaniactwo i krętactwo lidera Hermh
Nie znam szczegółów całej tej awantury (ani nawet ogółów, bo niby skąd? ;)) więc się tak kategorycznie wypowiadać nie będę. Jeśli znasz szczegóły to nas oświeć...

Obrazek

Dalej promują i grają trasę jako Bartuszka...
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Akta oskarżenia były jakiś czas dostępne w necie. Resztę doszukasz. Proszę Cię...
Teraz to już temat zamknięty. Wyrok zapadł, skoro druga strona się nie odwołała, to chyba czas iść dalej?
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Mnie zastanawia po chuj Drabuszce była ta nazwa, skoro i tak ma wyjebane w kapel i nic poza niedopracowaną Panichidą już zapewne nie będzie. Max Cavalera olał dawny szyld, choć to jego nazwa była. I tak wyszedł lepiej od Kissera i Co.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o...?
Awatar użytkownika
raymoont

raymoont

deathwhore pisze: miesiąc temu Uważaj z takimi tekstami, bo zaraz przyjdzie rajmunt i poprosi o źródło tych rewelacji, bo takie rzeczy to każdy może sobie pisać za anonimowym nickiem, a w ogóle każdy zespół to biznes.
Daj już spokój :-) Chodziło mi tylko i wyłącznie o to, że pisałeś o "uczciwości intelektualnej" sugerując jednocześnie, że Bart z zespołem (jeśli dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedź) nie pisze muzyki, jakie "Bartowa ex Batushka" wypuściła od czasu wspólnego debiutu z Drabikowskim. Prawda jest taka, że znam detale tych zajść, że tak się wyrażę "z pierwszej ręki" - i żeby się nie rozwodzić za dużo - napiszę tylko tyle, że cały ten konflikt z Drabikowskim to bardziej złożona kwestia niż się wydaje, a zespół Krysiuka pisze sam swoją muzykę. Tylko tyle. No chyba, że miałeś na myśli to - że konkretnie Krysiuk nie tworzy muzyki (tworzy teksty tak swoją drogą), i nie chodziło o jego zespół, tylko konkretnie o niego..
dj zakrystian pisze: miesiąc temu Mnie zastanawia po chuj Drabuszce była ta nazwa, skoro i tak ma wyjebane w kapel i nic poza niedopracowaną Panichidą już zapewne nie będzie. Max Cavalera olał dawny szyld, choć to jego nazwa była. I tak wyszedł lepiej od Kissera i Co.
Dokładnie jak napisał deathwhore. Kasa. Drabuszka miał wywalone w zespół, w jakiekolwiek rozwijanie pomysłu i kontynuowanie patentu dalej. To miał być "projekt na jedną płytę". Nie był nawet zainteresowany zainwestowaniem w lepsze instrumenty. Reszta ekipy chciała to kontynuować i grać koncerty. Bart zainwestował więc swoją kasę (zadłużając się zresztą), kupił sprzęt, ogarnął stroje i całą część organizacyjną i wypiął się na Drabikowskiego. Kiedy ten drugi zauważył jaką popularnością cieszą się te koncerty i jak to wypaliło "właśnie jako zespół" - nagle zmienił zdanie, podniósł rwetes, sam zaczął koncertować... ale jedyne co wypuścił, to właśnie niedopracowaną Panihidę (w wywiadach obsmarowując jednocześnie ekipę Krysiuka, że to podrzędni i mało kreatywni pseudo-muzycy. Nie to co on).
deathwhore
Tormentor

deathwhore

raymoont pisze: miesiąc temu
deathwhore pisze: miesiąc temu Uważaj z takimi tekstami, bo zaraz przyjdzie rajmunt i poprosi o źródło tych rewelacji, bo takie rzeczy to każdy może sobie pisać za anonimowym nickiem, a w ogóle każdy zespół to biznes.
Daj już spokój :-) Chodziło mi tylko i wyłącznie o to, że pisałeś o "uczciwości intelektualnej" sugerując jednocześnie, że Bart z zespołem (jeśli dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedź) nie pisze muzyki, jakie "Bartowa ex Batushka" wypuściła od czasu wspólnego debiutu z Drabikowskim. Prawda jest taka, że znam detale tych zajść, że tak się wyrażę "z pierwszej ręki" - i żeby się nie rozwodzić za dużo - napiszę tylko tyle, że cały ten konflikt z Drabikowskim to bardziej złożona kwestia niż się wydaje, a zespół Krysiuka pisze sam swoją muzykę. Tylko tyle. No chyba, że miałeś na myśli to - że konkretnie Krysiuk nie tworzy muzyki (tworzy teksty tak swoją drogą), i nie chodziło o jego zespół, tylko konkretnie o niego..
dj zakrystian pisze: miesiąc temu Mnie zastanawia po chuj Drabuszce była ta nazwa, skoro i tak ma wyjebane w kapel i nic poza niedopracowaną Panichidą już zapewne nie będzie. Max Cavalera olał dawny szyld, choć to jego nazwa była. I tak wyszedł lepiej od Kissera i Co.
Dokładnie jak napisał deathwhore. Kasa. Drabuszka miał wywalone w zespół, w jakiekolwiek rozwijanie pomysłu i kontynuowanie patentu dalej. To miał być "projekt na jedną płytę". Nie był nawet zainteresowany zainwestowaniem w lepsze instrumenty. Reszta ekipy chciała to kontynuować i grać koncerty. Bart zainwestował więc swoją kasę (zadłużając się zresztą), kupił sprzęt, ogarnął stroje i całą część organizacyjną i wypiął się na Drabikowskiego. Kiedy ten drugi zauważył jaką popularnością cieszą się te koncerty i jak to wypaliło "właśnie jako zespół" - nagle zmienił zdanie, podniósł rwetes, sam zaczął koncertować... ale jedyne co wypuścił, to właśnie niedopracowaną Panihidę (w wywiadach obsmarowując jednocześnie ekipę Krysiuka, że to podrzędni i mało kreatywni pseudo-muzycy. Nie to co on).
Cieszę się, że się rozumiemy, bo dokładnie to miałem na myśli, że to nie Bart pisał muzykę, gdy pisałem, że to nie Bart pisze muzykę. Nigdzie nie stwierdziłem, że nie są to osoby, które aktualnie w tym zespole grają lub grały, co nie zmienia faktu, że zostały zaangażowane, żeby pisać muzykę w stylu zbliżonym do tego, który wymyślił inny człowiek. Nie pisałem tego też w formie zarzutu, bo gdyby ta muzyka mi się podobała, to miałbym gdzieś jaka była motywacja, bo sam fakt, że komuś gra w serduszku mieszanka melodyjnego bm z zaśpiewami cerkiewnymi nie powoduje, że jest lepsza od bm z cerkiewnymi zaśpiewami, pisanego bo wpadnie mu trochę grosza. Liczy się to, który z nich to po prostu zrobi lepiej.
ania!!

ania!!

Kochani, skoro już nazwa została zmieniona, po sądach pochodzili, może wiecie czemu album Liturgia został usunięty ze spotify?
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Pewno Drabuszce nie pasowało. Na tym Spotifaju i tak się kiepsko zarabia z tego co wyczytałem. Zresztą jaki koneser słucha muzyki z neta?😉
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Jest już zapowiedź całego wachlarza nośników, gadżetów itp.
https://patriarkh-store.pl/muzyka-c-2.html
Imponująco, zatem musi być zbyt.

Co do płyty, to nie mogę się wypowiedzieć, bo nie miała jeszcze premiery, ale jest na co czekać.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

O, Via Nocturna to wydaje. Cudnie :)
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Niby tylko dystrybucja. Zobacz proszę @yog , tam niby jest Napalm Records. Ale fakt, że już teraz jest zaperzanie się o każdy zły wpis. Znać po tych ripostach szefa wytwórni. znam ten styl, bo sporo polemik wymienialiśmy, aż mnie wyjebał ze znajomych na FB. ;-)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Album Napalm, ten singiel Via Nocturna wydała według sklepu i internetów.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Ørfeusz

Ørfeusz

Ten singiel to nawet i dobry jest co mnie śmieszy, bo nie wiedziałem, że Pierdziuszka mnie czymś zaskoczy.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Kibicuję grubemu. Numer niezły.
Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Nathas

A drugi, czyli czwarty odnotowaliście? Ten kobiecy zaśpiew mi się jakoś żydowsko skojarzył, ze Shlomit Levi i Orphaned Land :) Jest bardzo dobrze:

Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Cały album jest mocnym zaskoczeniem. Co chyba raz i definitywnie zakończy etap "dualizmu" grup o tej samej nazwie.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Zsamot pisze: 3 tyg. temu Cały album jest mocnym zaskoczeniem.
Nie pierdol bo skoro ja nie słyszałem to nikt nie słyszał.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Trzeba przyznać, ubawiłeś mnie. Od dawna mam cały w streamingu.
Ale uznam, że zapomniałeś na końcu emotikonu => ";-)" . ;-)
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Ciekawe skoro premiera dopiero w przyszłym roku. Gdyby był na jakimś streamingu to już by dawno chodził po sieci.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

No widzisz, 3 -cia tajemnica fatimska przed Tobą.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Zsamot pisze: 3 tyg. temu No widzisz, 3 -cia tajemnica fatimska przed Tobą.
Zapewne a wyjaśni się 3 stycznia.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

W każdym razie nie oczekuj radykalnych zmian, ale jest sporo nowego. To poczekamy zatem. ;-)