Awatar użytkownika
blue_calx
Tormentor

blue_calx

Cholernie żałuję, że nie udało mi się dorwać jeszcze na CD'ku, to było moje pierwsze PD'H i sentyment jednak namacalny, lubię jak wjeżdża ten damski chórek i skrzypce, klimat wioski ukrytej gdzieś między górami mi wjeżdża. W pierwszym kawałku szorstkie cięcia i zimna nawałnica idą w parze z kojącymi delikatesami. Z drugiej strony, album ma elementy, których ni wcześniej ni później jeszcze w projekcie nie słyszałem, cieszy, że ten patent jest zarezerwowany tylko dla płytki tytułowej (chyba?).
Nothing inside.

Tagi:
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Nie rozumiem za bardzo po co ta cała dyskusja. Jeden woli taką okładkę, a drugi inną... Mnie ten projekt średnio interesuje, ale zarzuca coś od czasu do czasu. Czasem bardziej mi się podoba pierwszy pełniak, a czasem drugi. Na BC jest jeden długi kawałek z nadchodzącej płyty I całkiem nieźle to brzmi (komuś coś przy tym grzmi? :)). Możliwe, że to będzie najlepszy długograj. Dalej nie słyszałem części demosów...
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

ok, to męczymy Vexa dalej
Vexatus pisze: 2 mies. temu Dalej nie słyszałem części demosów...
Niedobrze bo nie słyszałeś najlepszych jego nagrań - włącz przy najbliższej okazji coś z tej piątki np - Paysage d'Hiver, Das Tor, Schattengang, Steineiche, Winterkaelte /zakładam, że któregoś z tych dem nie słyszałeś/ i porównaj z Im Wald...
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOR - VALOUR - PRIDE
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Jest tyle starej i nowej muzy do sprawdzenia, że nie wiadomo co odpalić. :)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Po co słuchać nowej muzy, a już w szczególności raw black metalu z bandcampa czy innego youtuba, skoro można posłuchać apogeum raw bmu w postaci Paysage d'Hiver z demosów????

Najlepiej z winyla, ewentualnie ripów kaset, bo cedeki bywają skrócone.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

yog pisze: 2 mies. temu apogeum raw bmu w postaci Paysage d'Hiver z demosów????
Ty się LLN zachwycasz i to wystarczy, żeby podchodzić do tych rewelacji o jakimś tam apogeum z pewną dozą sceptycyzmu. ;) Przyjdzie czas to sobie wszystko obadam...
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

No, LLN, Moonblood i Paysage to największe osiągnięcia raw black metalu, oczywiście.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

yog pisze: 2 mies. temu cedeki bywają skrócone.
zaciekawiło mnie, nigdy nie sprawdzałem

faktycznie - wziąłem pierwszy z brzegu Paysage d'Hiver z 99', tu bez różnicy.., ale drugi sprawdzany Winterkälte to 01:19' na CD a 01:32' na LP /wg.MA/
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

@brzasku, ale to jest oczywista oczywistość, bo na CD po prostu nie zmieści się więcej muzyki...
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

No niby tak bo 80min max....ale nigdy nie pomyślałem w ten sposób o panu Szwajcarze hehe
Na szczęście 3LP Winterkaelte stoi sobie ładnie tam gdzie jego miejsce☝🏻

Edit/ A z drugiej strony to powinien cwaniak wypalić jeszcze 1 cd i po sprawie!;)
Ostatnio edytowany przez brzask 2 mies. temu, edytowany łącznie 2 razy.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Das Tor też jest krótszy o prawie 10 minut na cd/bandcampie, chociaż płyta nie ma 80 minut. Ma 8 sekund mniej ;)
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Jest już dostępny drugi numer - Verinnerlichung z nadchodzącej płyty. Miałem poczekać na całość i na razie nie słuchać.., ale pewnie nie dam rady..;)

Awatar użytkownika
kyu
Fallen Angel Of Doom

kyu

Świetnie! :twisted: Jeszcze tylko dodam, że premiera albumu jednak 8 listopada, a nie 25 października jak to było wcześniej zapowiadane.
HUMAN
Tormentor

HUMAN

Podoba mi się , czekam zatem na pełen album .
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Chyba sobie sprawię ten jego nowy album na plackach...
Awatar użytkownika
blue_calx
Tormentor

blue_calx

Tajemniczo i transująco. Ambient ukryty za lodową masakrą zachęca do zbliżenia się do niego, ale jednocześnie brzmi wrogo. To znów brzmi, jakbyś był sam podczas śnieżycy i miał totalnie przejebane. Ale jazda, bynajmniej nie na sankach.
Nothing inside.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Przy tej mgiełce na zewnątrz od wczoraj raczę się Kristall & Isa czyli jednym z krótszych dem Wintherra...Jest wybornie od pierwszych dźwięków. Jeden z niewielu materiałów gdzie wejście w zamieć jest tak gwałtowne już w pierwszej sekundzie - raw, cold bm na pełnej... i nie ma to tamto - albo zostajesz albo wejdź lepiej do środka i ogrzej się przy jakimś miłym granku;)
Sporo się tu dzieje za tą ścianą gitar szczególnie w pierwszym i tytułowym, czwartym kawałku. W pozostałych sporo dark(?) ambientu, który ładnie buduje napięcie przed finalnym Kälte.
Klasa.
Awatar użytkownika
Summerisle
Master Of Reality

Summerisle

brzask pisze: 3 tyg. temu Przy tej mgiełce na zewnątrz od wczoraj raczę się Kristall & Isa czyli jednym z krótszych dem Wintherra...Jest wybornie od pierwszych dźwięków. Jeden z niewielu materiałów gdzie wejście w zamieć jest tak gwałtowne już w pierwszej sekundzie - raw, cold bm na pełnej... i nie ma to tamto - albo zostajesz albo wejdź lepiej do środka i ogrzej się przy jakimś miłym granku;)
Sporo się tu dzieje za tą ścianą gitar szczególnie w pierwszym i tytułowym, czwartym kawałku. W pozostałych sporo dark(?) ambientu, który ładnie buduje napięcie przed finalnym Kälte.
Klasa.
To był przez pewien czas jeden z moich ulubionych materiałów Pdh, m.in przez krótki czas trwania i to bezkompromisowe wejście. Patenty w Kälte to wg mnie szczyt jakości tego projektu. Rewelacja!
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Czekacie na nowego pełniaczka? Spadnie śnieg na 8 listopada? To już za chwilę... :D
Ostatnio edytowany przez Vexatus 3 tyg. temu, edytowany łącznie 1 raz.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Kristall & Isa to jest takie PdH w pigułce, jest tam w tym krótkim czasie zawarte wszystko, za co szanowne szwarcmetale kochają ten projekt. Ostatnio kupiłem na winylu i mam ich teraz 6 razem z Die Festung, Paysage d'Hiver, Winterkälte, Das Tor oraz Im Wald. To takie Winterkaelte, tylko na jednej płycie zamiast trzech.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Na razie sobie zamówiłem preorder najnowszego pełniaka, ale docelowo na pewno poprzednie sobie sprawię i EPkę na dokładkę. Bardzo fajny projekt. Coraz bardziej doceniam, ale rzadko słucham, bo muszę mieć nastrój na taką muzykę. Niektórych materiałów w dalszym ciągu jeszcze nie słyszałem. :) Kolega mnie ostatnio molestuje (proszę nie wyciągać mi tego z kontekstu! ;)) tym i tylko Paysage to, Paysage tamto, Paysage sramto... Może sobie wreszcie obczaję tę wszystkie jego (podobno) cudowne demosy...
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Zdecydowanie @Vexatus jako, że jesteś wielbicielem raw black metali powinieneś lepiej poznać twórczość Paysage d'Hiver. To w sumie esencjonalne granie spod znaku lo-fi black metal z totalnym klimatem, jakiego brakuje większości współczesnych black metalowych atmosferyków. Tu jest zaklęta magia. Mnie oczarowało od początku tj. odkąd poznałem "Steineiche".
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Wczoraj przesłuchałem dwa udostępnione kawałki z nowej płyty i niestety nie za bardzo mi się ten materiał podoba, bo strasznie zalatuje to Darkspace. Coraz bardziej się ulatnia klimat starych materiałów i zastępują go darkspesjowe motywy. Zdecydowanie wolę "Im Wald" czy "Geister". Teraz będę się cofał do coraz starszych materiałów i pewnie będę coraz bardziej zachwycony. :D
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Z jednej strony może i masz rację, ale z drugiej te albumy, to też trochę takie anomalie pogodowe w dyskografii i Die Berge się zdaje choć po części wracać do tego wcześniejszego grania Paysage po - mam wrażenie - jednak niezbyt udanym eksperymencie, jakim był Geister.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Cała płyta już jest:

"Die Berge" (the mountains) deals with the last journey of "the wanderer" in the realm of Paysage d'Hiver. This journey leads "the wanderer" to the top of the mountains in order to transcend into the next form of beingness.
Podobno przygody wędrowca nie ukazują się chronologicznie, więc może Die Berge to nie ostatnie wydawnictwo Paysage d'Hiver. A może ostatnie.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Całość już dostępna. Ja jeszcze nie słuchałem i dopiero wieczorem sobie obadam, ale od maniaka tego projektu już rano dostałem.info, że "rozpierdala"... Ktoś? Coś?
Awatar użytkownika
kyu
Fallen Angel Of Doom

kyu

10/10 suróweczka, będzie dużo dokładek. 8-)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Płyta sporo lepsza od poprzedniczki, na ile jestem w stanie powiedzieć po jakichś 4 okrążeniach tego dwugodzinnego molocha (nie mylić z Molochem, kawałkiem PdH). Z jednej strony trzeba się zgodzić z Vexiem, że jest troszeczkę darkspejsowo, z drugiej jednak zanim Darkspace darkspejsował, to robiło to niekiedy na swoich dawnych płytach (kasetach) Paysage d'Hiver. No i tutaj ma to jakiś sens w związku z tym, że wędrowiec się udaje w górki i pewnie podczas wielogodzinnej wspinaczki nieraz spogląda w gwiazdy migoczące pośród nagich grzbietów pokrytych białym puchem, ku którym w tej swej ostatniej podróży zmierza. A co znajdzie u jej kresu? Ja sobie wyobrażam, że mędrca podobnego do tego z Holy Mountain Jodorowskiego.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Bardzo dobra płyta, choć tego darkspejsowania jest dla mnie trochę za dużo. Ale i tak trzyma taki klimat, że ło matko i córko... Teraz się będę w archeologa bawił i odkopywał coraz starsze materiały. Coś czuję, że znowu będzie kilka placków do kupienia.
HUMAN
Tormentor

HUMAN

Zakup obowiązkowy !
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Vexatus pisze: 3 tyg. temu Bardzo dobra płyta, choć tego darkspejsowania jest dla mnie trochę za dużo.
Całej posłucham już fizycznie i nie będę się na razie mocniej produkował po tych 2 singlach bo może faktycznie tam jakieś głębsze czarne dziury się pojawiają dalej... No ale ale - zarówno jeden jak i drugi projekt Wintherra ma swoje unikalne brzmienie i cechy. Zakładam, że Vex poznając i zagłębiając się aktualnie na dobrą sprawę mocniej w PdH (a znając do tej pory bardziej pewnie D.) siłą rzeczy pisze o podobieństwie bo ono nasuwa się na początku każdemu.
HailToPaganGods

HailToPaganGods

Vexatus pisze: 3 tyg. temu Wczoraj przesłuchałem dwa udostępnione kawałki z nowej płyty i niestety nie za bardzo mi się ten materiał podoba, bo strasznie zalatuje to Darkspace. Coraz bardziej się ulatnia klimat starych materiałów i zastępują go darkspesjowe motywy. Zdecydowanie wolę "Im Wald" czy "Geister". Teraz będę się cofał do coraz starszych materiałów i pewnie będę coraz bardziej zachwycony. :D
Dokładnie, to samo miałem napisać. Brzmi jak nowy Darkspace :lol: Nie zmienia faktu, że ten Darkspace nie jest zły.
Awatar użytkownika
blue_calx
Tormentor

blue_calx

Dla mnie Darkspace II brzmi w pewnym miejscu na początku jak Das Tor. Chodzi o szum, blasty trochę z tyłu są, kosmiczne przerywniki ambientowe, ale jest taki motyw, że akord w tle jest kilkakrotnie podnoszony o pół tonu czy tam ile, co mi osobiście daje wrażenie przyspieszania, taki sposób na budowanie napięcia, imo skuteczny i na Das Tor bardziej to czuć. Zapuszczam zawsze na sen na 20% głośności. Dzisiaj też tak zrobię, po raz kolejny. A nowe PD'H słyszałem raz i za dużo powiedzieć nie mogę.
Nothing inside.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

brzask pisze: 3 tyg. temu znając do tej pory bardziej pewnie D.
Darkspace czasem sobie posłucham, ale ten zespół mnie jakoś specjalnie nie powala (choć wiem, że są maniacy, którzy go uwielbiają za ten charakterystyczny klimat). Po P d'H spodziewałem się innego podejścia do tworzenia muzyki, ale słyszę coraz więcej darkspejsowych klimatów.
Awatar użytkownika
Summerisle
Master Of Reality

Summerisle

Vexatus pisze: 2 tyg. temu Darkspace czasem sobie posłucham, ale ten zespół mnie jakoś specjalnie nie powala (choć wiem, że są maniacy, którzy go uwielbiają za ten charakterystyczny klimat). Po P d'H spodziewałem się innego podejścia do tworzenia muzyki, ale słyszę coraz więcej darkspejsowych klimatów.
Nie przesłuchałem jeszcze całego albumu, ale ten Darkspace to jest najbardziej słyszalny w "Ausstieg" - riff przewodni wali kosmosem na kilometr. Paradoksalnie, to właśnie ten numer mi najlepiej wszedł. Reszta albumu na razie jest wg mnie tylko dobra. Daleko do jakości Pd'h z demek, ale też bez wtopy. Brakuje mi w tym albumie (mówię "album", ale jeszcze mi został do przesłuchania "Gipfel") bardziej wyrazistych momentów. Ścieżki klawiszy/podkładów ambientowych są wg mnie trochę za bardzo przykryte gitarami. Dopiero w "Ausstieg" wychodzą wyraźnie do przodu i ten numer mi się póki co najbardziej spodobał.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Też mi się chyba ten Ausstieg najbardziej podoba, na płytce może i jest sporo darkspejsowania, ale jest też i sporo takiego doomowanka, które jednoznacznie mi przywodzi na myśl brytyjskie granie i parę riffów tu jest takich, że by je spokojnie dawno temu mogło My Dying Bride zagrać, o ile nie zagrało. W każdym razie klimatu tu dużo, ale też jednocześnie trochę więcej by mogło być zapamiętywalnych motywów. Pamiętam, że jak pierwszy raz słuchałem Im Wald to z jednej strony trochę byłem zawiedziony, bo Das Tor się nie dało dorównać, ale z drugiej jak wszedł ostatni kawałek to były ciary i papę z dachu zrywało te bum bum. Tutaj czegoś takiego do tej pory nie odczułem jeszcze. Głównie dominuje odczucie, że na szczęście nie powtórzyło się Geister.
Awatar użytkownika
Summerisle
Master Of Reality

Summerisle

Paysage od "Im Wald", czyli od wypuszczania albumów IMHO zatracił część swojej tożsamości. Mam na myśli wydawałoby się nieodłączny element stylu - bardzo śnieżne i demówkowe brzmienie. W porównaniu do takiego "Steineiche", "Kristal & Isa", czy "Winterkalte", albumy brzmią bardzo klarownie i czytelnie. "Im Wald" może jeszcze miał coś z demek z dekady 00, ale "Die Berge" od początku do końca brzmi "za dobrze". Bez tej charakterystycznej zamieci Pd'H jawi mi się jako poprawny lołfaj BM bez żadnej rewelacji. Jest ok, ale to zdecydowanie za mało jak na ten projekt. Riffy wyraźne, klawisze coś tam grają, ale częściej jako tło podbijające gitary, niż jako zapamiętywalne patenty - wystarczy dla porównania posłuchać wspomniany wyżej "Winterkalte" - różnica jest kolosalna.

Do teraz cały ostatni album przeleciał może z 3 razy i ani razu nie byłem w stanie przetrwać całego albumu bez przerwy, musiałem sobie słuchanie podzielić na 2-3 części, bo zwyczajnie się nudziłem. Coś tam ten album transuje, ale zdecydowanie nie na takim poziomie jak kiedyś.
Cóż, wygląda na to, że potrzeba Wintherra dotarcia do szerszego grona odbiorców kosztowało Pd'H element, który podbijał autentyczność i głębię klimatu. Raczej nie sądzę, żeby w przyszłości miało się to zmienić.
Awatar użytkownika
blue_calx
Tormentor

blue_calx

Zgoda. Też podczas tego jednego odsłuchu już miałem wrażenie, że nie śnieży i brakuje. Lo-fi to właśnie duży plus tego projektu, odbiera przestrzeń. Podobno jak se wrzucisz ping pongi na oczy i puścisz biały szum przez 20 minut to zobaczysz diabła, może tutaj częściowo ta sztuczka też działa. W każdym razie dodaje to tajemnicy i zmusza do docenienia tego, co jesteś w stanie usłyszeć.
Edit: chociaż tu brzmienie też nie jest tak do końca czyste, gitara szumi rewelacyjnie szorstko.
Nothing inside.
Awatar użytkownika
encyklopedia metalu

encyklopedia metalu

Straszne znużenie mnie ogarnęło podczas słuchania nówki.
Jeden rytm i jechana przez kilkanaście minut... żeby chociaż w tym było jakieś wrażenie hipnotyzującej zamieci a tu nic, jakby jakiś początkujący ruski zespół to nagrał, a nie Paysage.,
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Mnie ta płyta trochę rozczarowała. Za dużo wycieczek w stronę Darkspace. Za mało surowizny i brudu. Za dużo kosmosu. Za mało mrozu i zimy. Ale i tak album poleciał w tym tygodniu kilkanaście razy, bo to dobry podkład pod czytanie / pracę z tekstem. :D
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Słuchałem dzisiaj A Błaze In The Northern Sky i Das Tor. Jedno po drugim. Jakby zestawić obok siebie stracha na wróble z rojem wściekłych afrykańskich pszczół. Emocje na Das Tor wylewają się szerokim, wściekłe rozbijającym się o obślizgłe, żółto-brunatne kamienie, strumieniem.
Sztos nad sztosy.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Obrazek

Pierwszy! :D Dosłownie 10 minut temu wypakowałem. Zaraz będzie przytulane!!! :twisted:
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Dzisiaj się niechcący dowiedziałem, że na ukochanym przez wszystkich brutali RYM-iku, w gatunku atmospheric black metal, w pierwszej 20 najlepszych albumów ever są 3 płyty (bo przecież nie "albumy") Pajsaż d'Iver. Die Berge jest 21.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Ale oczywiście na pierwszym miejscu jest oczywista płyta oczywistej persony... Kto to może być? Let's find out!

https://rateyourmusic.com/genre/atmosph ... ack-metal/

:lol:
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

No a co by mogło być innego, bądźmy szczerzy.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

yog pisze: tydzień temu No a co by mogło być innego, bądźmy szczerzy.
Ostatnio mi bardziej podchodzi poprzedniczka rymowego numeru jeden tego jegomościa.

A co do P d'H to poprzytulałem sobie najnowszy album i jest całkiem spoko, ale potem się przekrojowo za fragmenty starych materiałów zabrałem i zgodnie z przewidywaniami dużo bardziej mi się niektóre podobają.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Fajnie się słucha nówki, nie powiem, mimo że mało zimy w zimie jest i wciąż mam wrażenie, że słucham kogoś innego, chociaż za cholerę nie potrafię przypomnieć sobie kogo.
Pierdolnięcia Das Tor nie ma, ale nie musi mieć, żeby się podobało.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

kurz pisze: 5 dni temu mam wrażenie, że słucham kogoś innego, chociaż za cholerę nie potrafię przypomnieć sobie kogo.
Darka Spejsa?
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Darka z pejsem nie, bardziej jakiegoś jednoosobowego melancholijnego Black Metalu z US.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Leviathana?