Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Raczej chyba Xasthur albo I Shalt Become. Lewiatan to raczej niezbyt melancholijny, co nie znaczy, że niedobry, bo oczywiście zajebisty.
Panzer Division Nightwish

Tagi:
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Nie wiem czy kiedykolwiek słyszałem.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

kurz pisze: miesiąc temu Nie wiem czy kiedykolwiek słyszałem.
:shock:
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Vexatus pisze: miesiąc temu :shock:
Powinienem?

Nie zmienia to faktu, że Die Berge to dobra, może nawet bardzo dobra płytka; tysiące, może nawet wiele tysięcy, kto wie może nawet miliony słuchaczy nie może się mylić. W każdym bądź razie mi wchodzi i więcej powiem, nie ma tam za cholerę Darka z pejsami, jest zima, są szczyty, są mnisi i jest wśród nich samotny wędrowiec, kończący swoją samotną wędrówkę wśród towarzyszy tejże, tak samo samotnych jak on.
Tak.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

kurz pisze: miesiąc temu Powinienem?
No hamerykany to się co do zasady znają się na Black Metalu jak gówno na poezji, ale akurat Leviathan to jeden z nielicznych wyjątków. Zdecydowanie warto sprawdzić.

https://www.metal-archives.com/bands/Leviathan/9562
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Przecież w USA jest bardzo dużo świetnych projektów blackowych, że o płytach z taką muzyką nie wspomnę. Amerykańska scena jest dość specyficzna, ale bardzo ciekawa.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Jeśli słuchasz Xasthur i debiutu Leviathan, to się nie wydaje ta scena zbyt ciekawa :) Na szczęście jest parę ciekawszych rzeczy stamtąd też, ale nie o tym jest ten temat...
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

DiabelskiDom pisze: miesiąc temu Przecież w USA jest bardzo dużo świetnych projektów blackowych
W USA jest (oficjalnie) nieco ponad 330 milionów ludzi. Jak na taką populację to niezbyt wiele jest tam tych świetnych projektów. Poza tym mamy temat o najlepszych scenach BM i jakoś szczególnych zachwytów nad USA tam nie widziałem.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Przez Was zostałem jeszcze zupełnie niechcący fanem tego projektu i teraz będę musiał sprowadzić te wszystkie oficjalnie wydane pełniaki na plackach... Brutalland bawi, uczy i rujnuje domowe budżety! :D
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Oficjalnie wydane pełniaki, czyli całe trzy? ;)
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

yog pisze: miesiąc temu Oficjalnie wydane pełniaki, czyli całe trzy? ;)
I EPka jeszcze! :) Jak widzę na Discogs ceny takiego "Im Wald" na plackach to mi trochę słabo.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Tam masz 4 placki i sporo kartonu, a to kosztuje - za hobby i przyjemności się płaci... czasem słono!

Jeśli ktoś czegoś szuka i nie chce czekać aż pojawi się u nas, to tu mam sprawdzonego typa z przyzwoitymi cenami - equilibriummusic z discogs. Ma i cd i lp
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR - VALOUR - PRIDE
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

brzask pisze: miesiąc temu czasem słono!
Wyczaiłem na Discogs minta w cenie 75€ plus przesyłka z PL. :twisted:
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Bez seam splita z tyłu boxa?? Prawdziwy rarytas. Mój chyba ma, bo ta tektura trochę cienka jak na wagę płyt.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Paysage D'Hiver - Im Wald (4xLP, Album + Box) (Kunsthall Produktionen - KUNSTHALL 056)
Media : Mint (M) Absolutely perfect in every way. Certainly never been played. Should be used sparingly as a grade.
Sleeve : Near Mint (NM or M-)
UNPLAYED. Including POSTER & BOOKLET in MINT. Box in NM. Complete.
Tyle jeśli chodzi o parametry z opisu. Zobaczymy w jakim stanie przyjdzie.
Awatar użytkownika
Thorgal
Master Of Puppets

Thorgal

Vexatus pisze: miesiąc temu Przez Was zostałem jeszcze zupełnie niechcący fanem tego projektu i teraz będę musiał sprowadzić te wszystkie oficjalnie wydane pełniaki na plackach... Brutalland bawi, uczy i rujnuje domowe budżety! :D
:lol: :lol: :lol:
Ja też stosunkowo niedawno poznałem ten projekt i teraz mam "szaro" na 1 z półek
brzask pisze: miesiąc temu To tu mam sprawdzonego typa z przyzwoitymi cenami - equilibriummusic z discogs. Ma i cd i lp
Potwierdzam!
Pierwsze PdH brałem od niego bo miał najlepsze ceny. A że od razu brałem 4 + 2 Betlejemy i coś tam jeszcze to cena za przesyłkę się rozmyła.
Tylko ja brałem poza discogs, znalazłem stronę po nicku - wówczas te 2 euro na sztukę mniej będzie

Cześć tytułów w dobrej cenie było też niedawno na HRR

A u nas Fallen Temple ma też jakieś placki
yog pisze: miesiąc temu Bez seam splita z tyłu boxa?? Prawdziwy rarytas. Mój chyba ma, bo ta tektura trochę cienka jak na wagę płyt.
Trzeba prosić o wysyłkę "out of sleeve"
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Thorgal pisze: miesiąc temu Ja też stosunkowo niedawno poznałem ten projekt
Znam od dawna, ale do tej pory jakoś mnie szczególnie nie interesował. Przez tych marudzących w tym wątku użyszkodników mi się ostatnio projekt wkręcił.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Thorgal pisze: miesiąc temu Trzeba prosić o wysyłkę "out of sleeve"
W przypadku boxów to raczej trudno, ten był zafoliowany z FT.
Awatar użytkownika
Thorgal
Master Of Puppets

Thorgal

Vexatus pisze: miesiąc temu Znam od dawna, ale do tej pory jakoś mnie szczególnie nie interesował. Przez tych marudzących w tym wątku użyszkodników mi się ostatnio projekt wkręcił.
To u mnie było inaczej - naszło mnie na coś takiego (choć jeszcze nie wiedziałem, że znajdę w punkt) i wpisałem w google "winter black metal" czy coś podobnego i gdzieś tam wyskoczyły różne płytki, czasem z sensem, czasem bez.
Zaintrygowało mnie, że widziałem te okładki wiele razy ale nazwa jakaś z dupy.... Może coś, gdzieś? Odpaliłem z YouTube i odpłynąłem... W sumie głupio, że człowiek tyle lat się kręcił wokół i nie poznał. Ale, jak to mówią, lepiej późno niż wcale.
yog pisze: miesiąc temu
Thorgal pisze: miesiąc temu Trzeba prosić o wysyłkę "out of sleeve"
W przypadku boxów to raczej trudno, ten był zafoliowany z FT.
A faktycznie, nie doczytałem, że to box - sam nie mam, nadrabiam starsze rzeczy a te nowsze nie miały jednoznacznych opinii. Dobre to?

Box niby da radę ale sprzedawca może mieć obiekcje.
Czasem się dziwią, jak każę odfoliować album i wysłać osobno. A jak jeszcze wyciąć sticker z folii i zachować, to już w ogóle. Ale jednak większość z nich wie o co chodzi 8-)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Gdyby cztery płyty wyjąć z tego boxa i je wysłać razem w paczce, to pewnie box by był w jeszcze gorszym stanie.

Czy warto? Nie jest to jedna z moich ulubionych płyt Pd'H, no i przekładanie 8 stron, żeby przesłuchać album wymaga determinacji. Raczej Paysage po Das Tor traktuję jako lekturę uzupełniającą, ale wydaje mi się, że Im Wald jest akurat z tego najlepsze.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

A dla mnie w okresie po Das Tor najlepsze są obydwa numery Schnee czyli (III) i (IV) - kolejno ze splitów z Nordlicht i z Drudkh (a pierwsze dwa czyli (I) i (II) z tej śnieżnej tetralogii są znacznie starsze).

edit/ Poleciała cała kompilacja i w nocy i płynie sobie i z rańca - przepiękna. Mój ulubiony to ten trzeci kawałek. Jest tu lodowata chłosta, są i w pierwszej części smyczki przypominające trochę demko Paysage d'Hiver, jest i delikatne zwolnienie od 11minuty z eleganckim gitarowym motywem...a to co się dzieje od 11:41 to po prostu sztos..
Ostatnio edytowany przez brzask miesiąc temu, edytowany łącznie 1 raz.
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

U mnie na półce wczoraj pojawiły się na plackach "Im Traum" i "Geister". Wydane są praktycznie identycznie jak najnowszy, czyli według tego samego schematu produkcyjnego. Czekam na "W lesie" na czterech czarnych. :)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Wszystkie są tak samo wydane, za wyjątkiem Nacht - oprócz limitowanych wersji z woskową pieczątką, które są tak samo wydane, za wyjątkiem Nacht.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Vexatus pisze: miesiąc temu "Im Traum"
Jedyna rzecz, której jak dotąd nie sprawdzałem. To są nowe wersje kilku numerów - bodajże z Im Wald z tego co pamiętam. W lesie sporo ostatnio i bywam yyy i słucham akurat i coraz większa pokusa jest wymiany cd na lp. Jest tam co prawda kilka jak dla mnie zapychaczy - głównie w postaci tych 2-3minutowych ambientowych przerywników (szkoda że nie stanowią części dłuższych utworów), ale generalnie płyta bardzo zyskała po czasie w moim rankingu Zimowych Pejzaży.
Awatar użytkownika
Thorgal
Master Of Puppets

Thorgal

yog pisze: miesiąc temu Raczej Paysage po Das Tor traktuję jako lekturę uzupełniającą[...]
No, ja właśnie skończyłem na Das Tor - wszystko co mam to starsze rzeczy i Das Tor jest ostatnią, którą znam.

brzask pisze: miesiąc temu A dla mnie w okresie po Das Tor najlepsze są obydwa numery Schnee czyli (III) i (IV) - kolejno ze splitów z Nordlicht i z Drudkh (a pierwsze dwa czyli (I) i (II) z tej śnieżnej tetralogii są znacznie starsze).

edit/ Poleciała cała kompilacja i w nocy i płynie sobie i z rańca - przepiękna. Mój ulubiony to ten trzeci kawałek. Jest tu lodowata chłosta, są i w pierwszej części smyczki przypominające trochę demko Paysage d'Hiver, jest i delikatne zwolnienie od 11minuty z eleganckim gitarowym motywem...a to co się dzieje od 11:41 to po prostu sztos..
Ja się nad tym składakiem Schnee zastanawiałem, wygląda na to, że mnie zachęciłeś. Jak to było: "Brutalland bawi, uczy i rujnuje domowe budżety!" :D

Ale mam jeszcze pytanko skąd są pierwsze dwa śniegi: (I) i (II)? Wydaje się, że (I) była wydana za splicie z Vinterriket - wg Metallum jest tam utwór Schnee nieoznaczony numerkiem, więc to mogłaby być (I). Ma zresztą podobny (? - inny miks?) czas trwania co na kompilacji (16:33 vs 17:59). Nie mogę natomiast znaleźć źródła (II) - gdzieś tam piszą, że to jest z jakiejś wcześniejszej kompilacji, nie ze splitów jak 3 pozostałe, ale nie piszą z której.
Awatar użytkownika
Summerisle
Master Of Reality

Summerisle

Thorgal pisze: miesiąc temu Ale mam jeszcze pytanko skąd są pierwsze dwa śniegi: (I) i (II)? Wydaje się, że (I) była wydana za splicie z Vinterriket - wg Metallum jest tam utwór Schnee nieoznaczony numerkiem, więc to mogłaby być (I). Ma zresztą podobny (? - inny miks?) czas trwania co na kompilacji (16:33 vs 17:59). Nie mogę natomiast znaleźć źródła (II) - gdzieś tam piszą, że to jest z jakiejś wcześniejszej kompilacji, nie ze splitów jak 3 pozostałe, ale nie piszą z której.
""Schnee" ("snow") four-part song cycle was released piece by piece on the compilation LP "Wurzelgeister" ('Schnee II', 2002) and on split records with Vinterriket ('Schnee I', 2003), Nordlicht and Drudkh ('Schnee III' and 'Schnee IV', 2017)."

Źródło: https://www.discogs.com/release/1628435 ... ver-Schnee
https://www.discogs.com/release/872414- ... zelgeister
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

No dokładnie.
a Schnee (II) from 2002 "Wurzelgeister" sampler mamy tu:
Obrazek
Awatar użytkownika
Thorgal
Master Of Puppets

Thorgal

I'm f... blind.
Sorry!
I dzięki!

Ps. Swoją drogą z tej składanki to kojarzę tylko Lunar Aurora i Nagelfar. Ciekawe czy jako całość to się broni, ale to nie ten temat.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

A co do ostatniej Die Berge jeszcze.
Mimo tego że ten szwajcarski lo-fi raw nie jest już może tak surowy jak był, jest delikatnie wypolerowany i można marudzić że na demówkach było lepiej tj ostrzej i wścieklej (bo było) to słucha się tego dalej bardzo dobrze. Jest na pewno inaczej niż na Im Wald - z jednej strony dla mnie Góra ma lepiej napisane kawałki i jako całość bardziej mi leży a z drugiej niestety..., tak jak słusznie wspomniał @Summerisle, brzmieniowo jest jednak słabiej.. Szczególnie perkusja trochę mnie uwiera swoją jakby syntetycznością. Brzmieniem W Lesie wygrywa.

Pierwsze 2 numery i przedostani Ausstieg /w swojej pierwszej połowie/ to ukłon w stronę wspomnianych starszych rzeczy - i z tych ostrzejszych fragmentów wyróżniłbym najlepszy Verinnerlichung.
Pisaliście wyżej o Darkspace? Trochę naciągane;), dla mnie na chwilę słychać go w połowie pierwszego Urgrund gdzie w środku po zwolnieniu
od ok 9minuty rzeczywiście coś jest na rzeczy i wchodzą riffy pod D., ale bez przesady - później nic nie odnotowałem już za bardzo.
Oryginalnym zabiegiem jest transowość w tryptyku Transzendenz I-III, - co ciekawe wszystko w wolnym i średnim tempie. Można odpłynąć.

edit/ tak myślę, że do Darkspace PdH zbliżyło się w sumie najbardziej tym 'nowszym' brzmieniem.
Ostatnio edytowany przez brzask miesiąc temu, edytowany łącznie 1 raz.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

brzask pisze: miesiąc temu ten szwajcarski lo-fi raw nie jest już może tak surowy jak był, jest delikatnie wypolerowany
Jak na moje krzywe ucho to ten BM z surowizną ma coraz mniej wspólnego. Znacznie się te nowe rzeczy różnią od starszych materiałów, ale udało się zachować dość podobny klimat. Słychać, że to już nie to samo co wcześniej. Tego darkspejsowania sporo na najnowszym pełniaku, ale to wynika z wykorzystania bardzo podobnego schematu tworzenia muzyki, bo brzmienie i produkcja są inne.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Zdecydowana większość starych materiałów była nagrana 20 lat temu, więc nie ma co się dziwić, że brzmi to inaczej. Dalej jednak słychać na Die Berge, że to gra Pd'H, czego o Geister powiedzieć chwilami nie można.

Mogę jeszcze dodać co do Schnee i tej kompilacji, że Wintherr po nagraniu wokali na Śnieg (II) chlipał pod prysznicem, takie były intensywne. Sama kompilacja z tego co pamiętam jest wporzo, ale mało jej słuchałem. O tym Wurzelgeister mówię.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Przesyłka z "Im Wald" na czterech czarnych wyruszyła już w drogę i się zaraz dowiem jak to praktyce jest z tym mint i near mint przy tego typu opakowaniu.

Z tymi nietypowymi opakowaniami i specjalnymi wydaniami różnie bywa. Dostałem kiedyś w prezencie box set Grave "Morbid Ways To Die", który dotarł do mnie po prostu zawinięty w cienką tekturkę oklejoną na rogach taśmą i rysy na nim nie ma. A taki składak "Wir Rufen Deine Wölfe" przyszedł bardzo dobrze zapakowany, ale i tak drewniany box gdzieś tam oberwał przy transporcie i ma niewielkie pęknięcie na przednim panelu.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

No i dotarł płyt "Im Wald" na czterech plackach i stan praktycznie igła, bo zewnętrzy box ma tylko drobne przetarcia na dwóch rogach.
Awatar użytkownika
Thorgal
Master Of Puppets

Thorgal

Przyszła zima
Żony nie ma
Czas Wintherra
Się zaczyna
Obrazek

Poleciał Shattengang, Steineiche idzie teraz.
Następny pójdzie Kerker. A jak Białogłowa wróci i będzie się dąsać to wyciszę nastrój puszczając Die Festung
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Ło matko! Zajebię Cię, poczwaro! ;)
Awatar użytkownika
Thorgal
Master Of Puppets

Thorgal

Vexatus pisze: 2 tyg. temu Ło matko! Zajebię Cię, poczwaro! ;)
Szukaj wśród śniegów i lodu. Podążaj za wiatrem...
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Bardzo ładny zbiór materiałów P d'H na plackach. Ja mam już prawie wszystko co mnie interesuje od tego jegomościa, czyli "Im Wald", "Im Traum" i "Die Berge". Poluję teraz jeszcze na "Geister", ale w najbliższym czasie są pilniejsze wydatki.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Vex , tam jest pomyłka bo powinno być ,,mam już prawie wszystko co słyszałem"... bo "zainteresować" to powinny Cię na dobre dopiero dema.

Thorgalu, a gdzie jest ja się pytam Kryształ i Iza ?
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

brzask pisze: 2 tyg. temu tam jest pomyłka
Nie potwierdzam i nie zaprzeczam. Po prostu taki jest stan rzeczy na dzień dzisiejszy. ;)

No i muszę się zastanowić jeszcze gdzie pianino postawię... :D
Awatar użytkownika
Thorgal
Master Of Puppets

Thorgal

brzask pisze: 2 tyg. temu

Thorgalu, a gdzie jest ja się pytam Kryształ i Iza ?
Nie wiem, jeszcze nie poznałem :roll:
Za to Śnieg niedługo dołączy.