deathwhore
Tormentor

deathwhore

Mnie się podoba. Aż szukałem gdzie kliknąć "lubię to".
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian

Tagi:
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Rozbawiłeś mnie tym tekstem @porwanie w satanistanie :D Toż to istny Absurd!
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Astral
Fallen Angel Of Doom

Astral

Nowe kawałki od Absurbdu z ramienia Wolfa. Tam się jakaś druga Batushka porobiła z tymi podziałami czy co, bo nie do końca jestem w temacie?
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Nic z tych rzeczy.

Wolf i Bile (z Leichenzug) założyli nowy zespół: Der Tod und die Landsknechte. Debiutancki album Söhne des Teufels ukazuje się 15 lipca za pośrednictwem Blasphemous Terror Records.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Absurd zamierza podobno kilka nowych albumów wydać jeden po drugim, jeśli ktoś nie doczytał opisu pod powyższym Preview.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
sunflower

sunflower

Braciszkowie chyba się nie lubią, bo jeden drugiemu groził wpierdolem na forum NWN :D
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Widać każdy gatunek potrzebuje swojego Oasis ;)
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Tak jak wkurwiać mnie już zaczyna to całe dzielenie kapel na dwie osobne, bo serio to jakieś jebane kuriozum i chyba znak naszych czasów, tak w przypadku Absurd, to jestem ciekaw co każdy z braci w swojej odsłonie zaprezentuje. Lata lecą i w sumie dawno nic nowego nie było.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Absurd gra aktualnie w untrue składzie:

Wolf - Vocals, Bass (1992-1994, 2000-2012, 2019-present) Der Tod und die Landsknechte, ex-Heldentum, ex-Sacrifice Slaughtered Jesus, ex-Vargavinter, ex-Wolfsburg, ex-Ilmari
Unhold - Guitars, Drums, Vocals (2000-2012, 2019-present) Grand Belial's Key, Luror, Wolfsmond, Hellfucked, ex-Cryogenic, ex-Heldentum
Gelal Necrosodomy - Guitars (2019-present) Arghoslent, Grand Belial's Key

Epka Pure Darkness wyjdzie na 7" 29 maja 2020 roku, zaś następnym wydawnictwem ma być minialbum Grabgesang, którego zajawkę można obadać poniżej. Zważywszy na Gelala w składzie można podejrzewać, że zakazana horda będzie miała riffy lepsze niż kiedykolwiek przedtem.

Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Dziś sobie sporo Absurd odświeżam, to postanowiłem poszperać w necie co tam u nich słychać. Okazuje się, że panowie mają swój oficjalny profil na vk.com gdyż byli ciągle blokowani na pejsbuku. Z wpisów tam się pojawiających widzę, że JFN i Wolf wcale nie mają żadnych animozji względem siebie, a wręcz profil Absurd promuje też i przy okazji projekt Wolfa i Bile pod nazwą Der Tod und die Landsknechte.

Stosunkowo niedługo zresztą szykuje się ich występ na żywo:

Obrazek
Obrazek
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Już prawie miałem udać się na spotkanie z Morfeuszem a tu taki wjazd, że wyszła nowa płyta Absurd o jakże pięknym tytule Schwarze Bande.

Na tę chwilę skład Absurd to JFN i Rakhut. Nie bardzo jarzę o co tam teraz chodzi bo są dwa składy, dwa logo i inne duperele. Na MA też pojawił się drugi profil i owy album jest na nim. Tak więc jutro po porannym obkoszeniu ogrodu będzie głośno.

Aby wszystko było cacy to na drugim profilu jest takie logo i focia.

Obrazek

Obrazek

Dyskografia:
2020 - Thuringian Pagan Madmen [split]
2022 - Schwarze Bande
2022 - Welcome to the Anarchy [split]

Zajebisty jest ten splicik z Abyssic Hate gdzie grane są coverki Pink Floyd i Sex Pistols.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Ja tam czekam na nowy album Absurd, podobnie jak ten split bym chciał obadać. Dosłownie parę dni temu skończyłem odświeżać całą dyskografię Absurd. Nadrobiłem nieco braków od razu i zrewidowałem swoje zdanie na temat poszczególnych materiałów. Zasadniczo jak dla mnie dyskografię mają mocno nierówną pod kątem poziomu, ale...jest w tym zespole swoista unikatowość i jakaś taka jebana magia, że zawsze chętnie do nich wracam.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Wędrowycz pisze: 2 lata temu Ja tam czekam na nowy album Absurd
Nie bardzo rozumiem, na który nowy album czekasz? Od Wolfa i Unholda? Jeśli tak to uzbrój się w spory zapas cierpliwości bo nie prędzej jak w 2024
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Przecież pisałem pod Twoim postem @Hajasz :D Co tak ciężko zrozumieć, wiadomo że czekam na ten z JFN właśnie.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

No to przecież napisałem, że wyszła tydzień temu! To na co chcesz jeszcze czekać? Aż kierwa zakwitnie kwiat paproci?
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Edit: wyszła i jest jednak w internetach :) Zwracam HONOR! :D
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Wędrowycz pisze: 2 lata temu Edit: wyszła i jest jednak w internetach :) Zwracam HONOR! :D
Najważniejsze w życiu jest być Szczerym.

PS. Grimmige Volksmusik > reszta.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Wędrowycz pisze: 2 lata temu Zwracam HONOR! :D
Ja zwracam kiedy słyszę Honor.😋
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

21 grudnia 2023 roku nakładem Darker than Black Records ukazała się nowa EPka "Das Heer aus dem Dunkel".
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Hajasz pisze: 2 lata temu
Wędrowycz pisze: 2 lata temu Ja tam czekam na nowy album Absurd
Nie bardzo rozumiem, na który nowy album czekasz? Od Wolfa i Unholda? Jeśli tak to uzbrój się w spory zapas cierpliwości bo nie prędzej jak w 2024
Janek się wreszcie doczekał tak więc z dumą i dłonią wzniesioną prosto w słońce pokazuję i objaśniam, że ukazał się debiut Absurd ten od Unhold'a i typka z GBK.

Werwolflicht

1. Schattenherr 06:33
2. Entgeistung 03:16
3. Flammen loh'n 04:52
4. Das Sturmreich 06:52
5. Werwolflicht 04:35
6. Ew'ges Dunkel 02:36
7. Blitzschlag 03:02
8. Knochenmann 04:02
9. Vorwärts 04:09

Obrazek
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Szczerze? od jakiegoś czasu jak widzę ich nową płytę to nie sprawdzam nawet który to Absurd tylko po prostu sobie słucham - ten ich podział na 3 grupy jakieś 5 lat temu na dobrą sprawę jest wkurwiający, ale nie wnikam, ich sprawa..

Od kilku tygodni, czyli od wydania Werwolflicht, co jakiś czas słucham ich płyt z ostatniej dekady i nowa wypada tu naprawdę w porządku. Konkretne wejście już w pierwszym numerze, później nieco więcej grania głównie w średnich tempach. Jest dobrze.
Jeszcze lepszy klimat ma EPka Das Heer aus dem Dunkel - intensywnie, z dobrym brzmieniem, melodiami i agresywnym wokalem. Całości dopełnia zajebista okładeczka (jedna z lepszych do tej pory w ogóle). Ten mini, obok innej EPki z podobnego okresu, innego Absurd oczywiście:), - Grabgesang to wg mnie w ostatnich latach 2 najlepsze nagrania. Ostatni numer 'Pure Darkness' to wisienka na torcie z wokalami/stylem pod szwedzką Ultimę naturalnie.
Pełniak Schwarze Bande już zdecydowanie słabszy, nie zrobił na mnie jakoś większego wrażenia.

A z tych najstarszych rzeczy? Top to niezmiennie kwadratowa i prostacka Facta Loquuntur z takimi hymnami jak 'Mourning Soul' czy 'The Gates of Heaven' ;)
...The fire in my mourning soul
Burns all my feelings to the ground
And all my hope has gone away
I simply will decay
...
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR - VALOUR - PRIDE
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

No właśnie a ja jakoś zapomniałem o tych EP'kach i dzisiaj sobie nadrabiam w systemie VS czyli kto nagrał lepszą. Zacząłem od Grabgesang z racji, że ukazała się pierwsza i nagrał ją Absurd od Wolfa. Pięć kawałków 21 min ale te dwa pierwsze jakieś takie bez polotu w tym tytułowy. Klimat zaczyna się od trzeciego i na szczęście nie ulatnia się do samego końca. Jednak ten Wolfa Absurd lepiej wypada w tym pogańskim klimacie aniżeli w typowym black metalu. Te podniosłe motywy robią swoje i wypadają znacznie lepiej od klasycznego grzania. Standardowo w tym Absurd musi być ultra hit i za taki robi Pure Darkness odśpiewany czystym wokalem z zajebistym feelingiem i melodią. Na pięć kawałków dwa takie se a trzy konkretne ciosy.
Konkurent to JFN Absurd i EP'ka Das Heer aus dem Dunkel czyli 6 kawałków i 21 min ale jak ojebać intro i outro to wypada 3 min mniej więc grania jest jakieś 17 min i cztery kawałki. No ale tu jednak wiadomo o co chodzi i jedziemy germański black na pełnej. Ten Absurd to jednak pełny skład i to wyraźnie słychać. Na uwagę zasługuje rewelacyjne brzmienie i poziom nagrania. JFN drze ryja konkretnie a cała reszta wygrywa zajebiste melodie, że kawałki same zapamiętują się w głowie i można sobie nucić. Gdyby ktoś coś pierdolił o konflikcie braci to pokazuję i objaśniam, że w trzecim kawałku na tej EP'ce japę drze Wolf i też mu to dobrze wyszło. Jako całość lepiej wypadł JFN bo jednak jest to spójne i nic nie odbiega chociaż ostatni kawałek przed outro to taki przebój, który nawet na czystym wokalu by wybrzmiał fachowo ale tu jednak to darcie japy jest konkretne. Tak więc obie EP'ki są bardzo słuchalne z delikatną przewagą tej od JFN ale kiedy chcemy sobie rasowo pośpiewać to Pure Darkness będzie na topie.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

18 grudnia wychodzi nowy-stary album Absurd zatytułowany Kyffhäuserreich zawierający nigdy niepublikowane kawałki z lat 1996-97 albo inaczej mówiąc z okresu więziennego. Co ciekawe kawałki te stworzył Dark Mark Doom i są hołdem dla Fryderyka I Barbarossy. Na płycie znajdą się też trzy całkiem nowe kompozycje zatem czekamy bo zapowiada się elegancko.

Obrazek

Tracklist
1.Blutschwur (Das Heer aus dem Dunkel)
2.Der erste Schnee
3.Morgenstern
4.Das Schwert
5.Der Kaiser in dem Berge
6.Wiederkehr
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Elegancko. Rudo-czerwona broda z okładki jak w jednym z pierwszych numerów Thorgala - była tam podobna postać.
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

No trochę poczytałem i Fryderyk miał ksywkę Rudobrody a tytuł płyty to góry w Turyngii, gdzie według legendy w jednej z jaskiń śpi skamieniały cesarz.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

No i na takie płyty to można czekać z grzmiącym Wacławem tak długo, aż braknie tchu. 6 pierdolonych eposów, 6 ciosów. O taki blek metal mogę walczyć. Germanie to blek metal, to blitzkrieg, to Barbarossa. Kiedy inni cieszą się bo gra Stille Nacht u mnie wybrzmiewa Der Kaiser In Der Berge!!! Baczność pizdeusze!!!
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

No no, bardzo dobrze to wyszło - mimo tego, że to kilka starszych kawałków + 3 wspomniane nowe, to krążek naprawdę konkretny i słucha się tego świetnie. W pierwszej części jest trochę ostrzej (ale i z ładnymi ozdobnikami solóweczkami tu i tam w tle) a w drugiej już mocno nostalgicznie i w tonacji marszowej.