Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Revenge (Can)

Wędrowycz

Obrazek

Obrazek

Kolejny reprezentant war metalu z Kanady. Założony w 2000 r. na zgliszczach Conqueror zespół, jest swego rodzaju kontynuacją tamtej kapeli w wykonaniu Jamesa Reada przy udziale Pete'a Helmkampa znanego z Angelcorpse czy Order From Chaos.

Chaotyczny nakurw bez zmiłowania, oparty mocno na ideologii znanej m.in. z kontrowersyjnej książki "Might Is Right" Ragnara Redbearda mówiącej krótko - przetrwają silni. Militarne akcenty, chaotyczne riffy, ściany dźwięku, momentami wręcz inspiracje noisem się przebijają. Wszystko to stanowi charakterystykę zespołu, który w swojej własnej wąskiej stylistycznie szufladzie stworzył coś własnego i dość oryginalnego. Podobnie jak Blasphemy i Conqueror, Kanadyjczycy mieli potem pokaźną ilość naśladowców swojej twórczości.

W 2011 r. Pete Helmkamp rozstał się z zespołem i od tego momentu James Read, wspierany przez innego znanego muzyka - Vermina znanego m.in. z Axis of Advance czy Sacramentary Abolishment kontynuuje tworzenie chorych i brutalnych dźwięków nie dla słabych.

Skład:
Vermin - Guitars, Bass, Vocals ex-Axis of Advance, ex-Blood Revolt, ex-Conqueror (live), ex-Sacramentary Abolishment, ex-Weapon
J. Read - Drums, Vocals (2000-present) Death Worship, Black Witchery (live), ex-Axis of Advance, ex-Blood Revolt, ex-Conqueror, ex-Cremation, ex-Kerasphorus, ex-Arkhon Infaustus (live)
▼ Byli muzycy
Pete Helmkamp - Bass, Vocals (additional) (2002-2011) Abhomine, Kerasphorus, ex-Angelcorpse, ex-Feldgrau, ex-Order from Chaos, ex-Terror Organ
▼ Muzycy koncertowi
Haasiophis - Bass, Vocals (additional) (2011-present) Amphisbaena, Antediluvian, Black Death Cult, A.M.S.G. (live), ex-Conqueror (live), ex-Gloria Diaboli, ex-Dead of Winter
Dyskografia:
2001 - Attack.Blood.Revenge [EP]
2002 - Superion.Command.Destroy [EP]
2003 - Triumph.Genocide.Antichrist
2003 - The Toddler and the Priest / Deathless Will [split]
2004 - Victory.Intolerance.Mastery
2008 - Infiltration.Downfall.Death
2012 - Scum.Collapse.Eradication
2012 - Retaliation.Doom.Eradication [EP]
2015 - Brazilian Ritual - Third Attack [split video]
2015 - Holocaustic Death March to Humanity's Doom [split]
2015 - Behold.Total.Rejection
2018 - Deceiver​.​Diseased​.​Miasmic [EP]
2020 - Strike.Smother.Dehumanize

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Revenge/6408
BC: https://revengeofficial.bandcamp.com/music
Odium Humani Generis

Tagi:
Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator

Kolejny zajebisty sztos z Kanady! Najlepszy album to Victory.Intolerance.Mastery z 2004 roku - czyste zło, nienawiść i agresja zaklęte w kompozycjach na nim się znajdujących. Do tego bestia za perkusją i te poronione partie wokalne, które mi osobiście się podobają. Zajebiste są też zwolnienia, które niszczą umysł. Obczajcie to:

Taki black metal to ja mogę słuchać, nie jakichś pierdów z Peste Noire :D

Infiltration.Downfall.Death to jedyna płyta, która mnie zanudziła, a to w tym gatunku grzech śmiertelny. Pozostałe to czysty pieprzony armageddon. I jak Conqueror mnie znudził, tak z twórczością tych panów się polubiłem.
Ryszard pisze: 6 lat temu Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Awatar użytkownika
STALOWY SYLWEK
Master Of Reality

STALOWY SYLWEK

Rozwinięcie konceptu CONQUEROR. Bardzo pobobają mi się te wszystkie odhumanizowane efekty charczenia itp. Szkoda że Pete zakończył przygodę w zemście gdyż jego charakterystyczne wokale świetnie dopełniały ten muzyczny jazgot. Mój numero uno to trójeczka, która powyżej dostała zjebę. Brzmienie bębnów jakie tam wykręcili zrywa skalpy. Najczęściej słucham trzech pierwszych albumów.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Projekt zdecydowanie lepszy od Conqueror. Wszystkie elementy składające się na ten zespół są dość charakterystyczne - brzmienie, chaotyczne riffy i blasty, wokale, okładki i tytuły płyt... :) Wszystko to sprawia, że trudno ten zespól pomylić z innymi. Jeśli chodzi o War Metal o ten zespół zawsze przychodzie mi do głowy jako pierwszy. :)
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

STALOWY SYLWEK pisze: 7 lat temu Rozwinięcie konceptu CONQUEROR. Bardzo pobobają mi się te wszystkie odhumanizowane efekty charczenia itp. Szkoda że Pete zakończył przygodę w zemście gdyż jego charakterystyczne wokale świetnie dopełniały ten muzyczny jazgot. Mój numero uno to trójeczka, która powyżej dostała zjebę. Brzmienie bębnów jakie tam wykręcili zrywa skalpy. Najczęściej słucham trzech pierwszych albumów.
O właśnie, również uważam "Infiltration.Downfall.Death" za ich najlepszy materiał, choć pozostałe są tylko nieznacznie słabsze. Ogółem najbardziej lubię brzmienie tego materiału.
Vexatus pisze: Projekt zdecydowanie lepszy od Conqueror. Wszystkie elementy składające się na ten zespół są dość charakterystyczne - brzmienie, chaotyczne riffy i blasty, wokale, okładki i tytuły płyt... :) Wszystko to sprawia, że trudno ten zespól pomylić z innymi. Jeśli chodzi o War Metal o ten zespół zawsze przychodzie mi do głowy jako pierwszy. :)
Bo to tak naprawdę rozwinięcie Conqueror, w jeszcze bardziej chaotycznej i brutalnej formie.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Jako, że nakurwiam już 2 dzień prawie sam war metal, to przy okazji natknąłem się na dobrze brzmiące filmiki z koncertów Revenge na jewtube, zatem zapodaję i polecam:

Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Wędrowycz pisze: 6 lat temu Takie sprostowanie yogi, Revenge to nie z Axis Of Advance się wykształciło tylko mocarnego Conqueror ;)
Szczerze mówiąc ja to zawsze widziałem na zasadzie dwóch typów z Axis of Advance, a jeden z Conqueror, choć niby J. Read był trochę takim stałym-sesyjnym członkiem składu tam. Wydaje mi się - nie pamiętam - że jak słuchałem tego półgodzinnego wywiadu z Ryanem na EP-ce Death Worship to jakoś po nim nabrałem przekonania, że Conqueror to trochę bardziej jego dziecko, niż Reada. Samo Revenge z kolei traktuję trochę jako chęć stworzenia przez Reada projektu, w którym miałby więcej do gadania, a że grają jak Conqueror i Axis, to chyba nie dziwne ;)

O ich występie na tegorocznym Party.San słyszałem opinię, że o ile koncert Blasphemy w Byczynie to był metal, tak gig Revenge to była wojna :)
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

7 grudnia 2018 roku nowa EP-ka od Revenge. Za hajs Season of Mist.

Deceiver.Diseased.Miasmic

Obrazek

Jeden z kawałków, Deceiver Futile:

Awatar użytkownika
Metalized
Tormentor

Metalized

Dołączy do poprzedniczek, klasycznie dla Revenge- cd i winyl :) Ale jakoś mi umknęło to info. Revengołajki będą ostre
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

No i świetnie, panowie znowu wjechali czołgiem na pełnej kurwie. Nienawiść.Wojna.Śmierć czyli klasycznie to co warmetalowe tygryski lubią najbardziej :) Jak tylko się uda to cedeka przytulę do kolekcji.
Odium Humani Generis
HUMAN
Tormentor

HUMAN

Jak nie ma jak jest, z płyt bezbłędni na żywo też dali radę.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Revenge na żywo >>>>>>>>>>>>>>>>>>> Revenge z płyt, ale:

Obrazek

Strike.Smother.Dehumanize - 22 maja 2020 roku w Season of Mist.
Tracklista:
1. Reaper Abyss (Real Rain) 03:03
2. Reign Power (Above All Born) 03:00
3. Oath Violator 03:43
4. Salvation Smothered (Genocide of Flock) 05:03
5. Human Animal 03:49
6. Excommunication 01:58
7. Lightning Mythos 04:43
8. Self Segregation (System Torched) 04:15
9. Death Hand (Strike Dehumanization) 01:54
10. Apostasy Imposed (Takeover Mode) 05:22
Total: 36:50
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Ludobójstwo trzody.

deathwhore
Tormentor

deathwhore

Coś jakby przebojowo?
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Tym razem poruszamy bieżącą tematykę samosegregacji i płonącego systemu:

Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

A tuż przed wyborami - gwałciciel przysięgi.

Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

No i cały album mający jutro premierę - Strike.Smother.Dehumanize:

Molotow 666
Tormentor

Molotow 666

No to już mam co na dobranoc zapodać...
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Tym razem próbują nawet grać solówki, więc to nie tak, że war metal to nuda i zastój.
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Szajtan pisze: 4 lata temu Tym razem próbują nawet grać solówki, więc to nie tak, że war metal to nuda i zastój.
Czy to znaczy, że ich gitarowy jednak wie, że jest coś takiego jak struny wiolinowe? ;)
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Chyba we wiolonczeli! To te dla pedałów!
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Bardzo dobry jest ten nowy materiał. Może sobie coś wmawiam, ale jak przy tych kilkudziesięciu minutach absolutnej rzezi, gwałtu i palenia całych państw człowiek nie odczuwa w ogóle znużenia i zmęczenia, to znaczy, że Revenge nagrało album bardziej przebojowy niż zwykle. Chociaż przy takim Scum.Collapse.Eradication też nic takiego nie odczuwałem, hmmm...? Może to w takim razie więcej elementów grindcore, o których wspomniał @Pioniere? Tak czy inaczej, płyta jest świetna a nieliczne zwolnienia absolutnie sztosowe.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Obrazek

Pierwszy odsłuch "Strike.Smother.Dehumanize" w planach na dzisiejszy wieczór... :twisted:
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Fajna płyta. Spoko punk rock, tak szybko i do przodu. A jak wesoło. To ciekawe, bo na żywo chłopaki jak złe.
Awatar użytkownika
Okkultist
Master Of Puppets

Okkultist

Nowy album Revenge jak zwykle bardzo dobry. Brzmi nieco inaczej niż poprzednie wydawnictwa, bo produkcja jest czystsza, co nie zmienia faktu, że to nadal brutalny, agresywny, nienawistny i grindujący war metal. Strike.Smother.Dehumanize wyróżnia się właśnie tym, że grindcore jest bardziej wyeksponowany, ale to dobrze, bo niektórym na tej tzw. ''scenie black metalowej'' przyda się taki grindcorowy wpierdol.
World Without End
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Jak do tej pory słuchałem najnowszej płyty tylko dwa razy, bo jakoś jednym uchem wlatuje, drugim wylatuje i niewiele z tego w głowie zostaje.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Taki to zespół. Mnie to z pełnych płyt strasznie męczy, ep spoko, w sam raz długość, a na żywo zajebiście, totalnie bezlitosny, mechanicznie perfekcyjny wpierdol i dwa wokale robiące ogromne wrażenie na słuchaczu, jak już pisałem gdzieś (chyba nie tu), jakby jednocześnie w nich zawarto bestialski ryk oprawcy i krzyk ofiar, a do tego jeszcze dają poczucie, jakby ryk tłamsił, zduszał ten krzyk. Myślałem, że popatrzę na jeden czy dwa kawałki i pójdę na papieroska, a stałem jak zahipnotyzowany, czekając niczym owieczka na ostateczne rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Na 31 stycznia przyszłego roku Season of Mist zaplanowała premierę siódmego albumu zespołu, zatytułowanego "Violation.Strife.Abominate". Zwiastunem krążka jest kawałek "Violation Unit (Balaclava Directive)" .

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
HUMAN
Tormentor

HUMAN

byle do stycznia