IrasArgor

Harakiri for the Sky

IrasArgor

Obrazek

Obrazek

Austriacki zespół wykonujący atmosferyczny black metal czy też post- black metal, nie znam się. Wiem jednak, że jest to świetna i miła dla ucha kapela wnoszący sympatyczną melancholijną atmosferę. W przyszłym roku zaserwują nam już czwartego pełnograja.

W sieci jest już promujący go utwór "Tomb Omnia".

Jak dla mnie drugi album jest najlepszy, przyklimacili na nim niemiłosiernie.

Dyskografia:
2012 - Harakiri for the Sky
2014 - Aokigahara
2015 - Wooden Tape Box [boxed set]
2016 - Calling the Rain [single]
2016 - III: Trauma
2018 - Arson

Skład:
M.S. - All instruments (2011-present) Bifröst, Exartet, ex-Anomalie (live), ex-Karg (live), ex-Schattenlicht (live)
J.J. - Vocals (2011-present) Karg, Seagrave, ex-Hoffnungstod, Five Minute Fall, Small Night Searching, ex-Schattenlicht (live), ex-Schabbock
▼ Muzycy koncertowi
Thomas Dornig - Bass (2012-present) Anomalie, ex-Dismal Lumentis
Marrok - Guitars (rhythm), Vocals (backing) (2012-present) Anomalie, ex-Selbstentleibung, ex-Tulsadoom, ex-Agrypnie (live), ex-Heretoir (live), ex-Noctiferum (live), ex-The Vision Bleak (live), ex-Panzerhass
Mischa - Drums (2013-present) Asathor, ex-Tulsadoom
Torsten - Vocals (2018-present) Agrypnie, Nocte Obducta, Anomalie (live), ex-Asaru (live), ex-Heretoir (live), ex-Area 51

Morbus J - Drums (2012-2013) Schattenlicht, ex-Karg (live), ex-Schabbock
T. Martyr - Drums (2014) As Vampiric Shades and Belial Winds, Groteskh, Irdorath, Vargsriket, Wallachia, Horns of Hattin (live), Nocturne (live)
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Ha ... 3540354014
BC: https://artofpropaganda.bandcamp.com/music

Tagi:
Awatar użytkownika
Pogan696
Tormentor

Pogan696

Znam z Aokigahara i pełnego debiutu. Parę elemetów post black-owego grania, ale to dość standardowe granie. Jeden z członków tej kapeli gra w dość dobrym pagan/folkowym Bifröst.
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088

Debiut był całkiem spoko, chociaż ciężko coś z niego było zapamiętać poza śliczną okładką. Na Aokigahara poszli zdecydowanie w dobrym kierunku. Kompozycje sporo zyskały, a utwory były bardziej przebojowe. Swego czasu bardzo podobał mi się ten krążek, dziś już trochę mniej ale nadal to jest dobre granie. 3 mnie rozczarowała, ale był tam jeden świetny kawałek - The Traces We Leave. Cała reszta zbyt wypolerowana i ładniutka. Momentami brzmi to prawie jak melodeath. Toleruję sporą dozę metalowego lukru ale tego było tutaj już za wiele.

Nówki nie miałem okazji słuchać.

Nie wiem czemu ludzie tagują to jako post-black? Bez sensu. Przecież to melodic black zagrany w sposób nowoczesny - ładna produkcja, wyraziście, ugrzeczniono. Jeżeli na słowa screamo, blackgaze, melodic reagujesz alergicznie to nie masz nawet co słuchać tej płyty. Black metalowa odpowiedź na Goethenburgską scenę.
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself

Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay

"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"
Awatar użytkownika
mork
Tormentor

mork

Z racji dzisiejszego koncertu Draconian postanowiłem sprawdzić ich support czyli Harakiri For The Sky. Kojarzyłem ich ze screamo ale miło się rozczarowałem. Tak jak wspomniane zostało wyżej - post black metalem bym tego nie nazwał. Są jakieś momenty ale w znaczącej przewadze to melodyjny black metal. Czasami aż za bardzo melodyjny. Prowadząca gitara nadaje chwilami tak biesiadne melodie, że sprawdzałem czy to nie jakiś cover. Kawałki na jedno kopyto przez co nie byłem w stanie przesłuchać żadnej płyty w całości. W zasadzie w połowie wiedziałem już słuchając numerów, jaki będzie kolejny motyw. Wokal też linia ciągła - żadnych, nawet najmniejszych odskoczni od zwykłego wydzierania się. Wszystko to byłoby jeszcze spoko gdyby płyty trwały po 30 min. Niestety 8 numerów po średnio 9 minut to za dużo. Tak jak z początku mi się podobało, tak w połowie każdej z płyt miałem już dość.
Jednak chętnie sprawdzę ich na żywo. Myślę, że będzie petarda energii. Shall see :twisted:
It is time after miracles
and I am its prophet
I have not come to cure
but to bear witness decease
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Nie słucham tej hipsteriady, bo mi się zawsze nazwa wydawała jakaś śmieszna strasznie dla blacku, bardziej do emo-metalcore pasująca albo instrumentalnego post-rockowanka, a że poduszek z bohaterkami anime nie posiadam, to olewałem zawsze, ale trafiłem na taką zabawną historyjkę, jak to miała się niejaka Audrey udzielić u nich w jednym z kawałków, ale płacz się pojawił, że nazistka, bo jakieś wpisy na fejsbuku, pewnie Peste Noire itp. i panowie byli zmuszeni ją usunąć z płyty rzekomo pod presją wytwórni. Black metal.

Obrazek

Premiera Mære wkrótce.

Przy okazji trafiłem niechcący na forum tego słynnego RABM na reddicie i mam nadzieję więcej tam nie zaglądać.
pp3088 pisze: 6 lat temu Nie wiem czemu ludzie tagują to jako post-black? Bez sensu. Przecież to melodic black zagrany w sposób nowoczesny - ładna produkcja, wyraziście, ugrzeczniono. Jeżeli na słowa screamo, blackgaze, melodic reagujesz alergicznie to nie masz nawet co słuchać tej płyty.
Post-bm niejedno ma imię i jest to między innymi blackgaze, black z post-rockowankiem, krystalicznie brzmiący łagodny atmo-bm i różne inne.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Sprawdzałem to kilkukrotnie kiedyś ... ale faktycznie słabiutkie i grzeczne granko
Taki Cobalt , którego właśnie słucham miażdży ich okropnie
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR - VALOUR - PRIDE
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Tegoroczny album
Obrazek
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Nie jest źle, ale na razie jeszcze nie chwycił. Niemniej może jeszcze kilka przesłuchań? Brakuje mi paru takich "hitów".
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Cover Radiohead, naprawdę zacny.
"Between Shit and Piss we are Born"