Stwierdziłem, że na naszym forum brakuje trochę plugastwa w postaci war metalowych kapel. Stąd stopniowo, o ile nie przejdzie mi ochota będę wzbogacał je o tematy o bardziej lub mniej znanych reprezentantach tego gatunku. Kapele lokuję domyślnie w dziale black metal, gdyż ja osobiście uważam war metal za pochodną tego gatunku, wzbogaconą o elementy death metalu i grindcore. Nie chce mi się już o to wykłócać bo swego czasu prowadziliśmy na ten temat dysputy jak interpretować war metal.
Do rzeczy - ten nuklearny pomiot szatana został wypluty w Victorii w Kanadzie, dokładnie w '94 r. kiedy to panowie Ryan Förster i James Read postanowili wskrzesić swoją własną wersję wyziewów pobratymców z Blasphemy. Muzycznie jest tu wiele podobieństw, aczkolwiek panowie postanowili postawić nacisk na większy chaos i nienawiść w muzyce. Można uznać, że jest to soniczne wydanie wojny, z kanonadami blastów, nieludzkimi rykami i bardzo szybkimi riffami, przy czym charakterystycznym elementem są też slide po gryfie, często wykorzystywane w różnych kawałkach grupy. Dyskografia kapeli jest dość uboga, aczkolwiek moim skromnym zdaniem bardzo treściwa.
Były też jeszcze jakieś 2 dema/epki, których nie widziałem i nie słyszałem, a także 2 kompilacyjne materiały które tak naprawę zawierały kompletną dyskografię kapeli, jedna ukazała się na winylu, druga na cedeku. Tą drugą posiadam, bardzo elegancko wydaną przez Yosuke w jego Nuclear War Now! Productions.
Dyskografia:
1996 - Anti-Christ Superiority [demo]
1998 - Annihilate [demo]
1999 - War Cult Supremacy
1999 - Hellstorm of Evil Vengeance [split z Black Witchery]
2003 - Hammer of Antichrist - History of Annihilation [kompilacja]
2016 - War.Cult.Supremacy Live [video]
Skład:
R. Förster - Guitars (1994-1997, 2014) Blasphemy, Death Worship, ex-Domini Inferi, ex-Godless North (live)
J. Read - Vocals, Drums (1994-1997, 2014) Death Worship, Revenge, Black Witchery (live), ex-Axis of Advance, ex-Blood Revolt, ex-Cremation, ex-Kerasphorus, ex-Arkhon Infaustus (live)
▼ Byli muzycy
H. MacFarlane - Bass ex-Debt of Nature, Funerary Call, Grey Towers Stone Temples, Sistrenatus, ex-Cremation
▼ Muzycy koncertowi
T. Grieco - Bass, Vocals (2014) Amphisbaena, Antediluvian, A.M.S.G. (live), Revenge (live), ex-Gloria Diaboli, ex-Dead of Winter
C. Ross - Guitars, Vocals (2014) Revenge, ex-Axis of Advance, ex-Blood Revolt, ex-Sacramentary Abolishment, ex-Weapon
C. Ross - Guitars, Vocals (2014) Revenge, ex-Axis of Advance, ex-Blood Revolt, ex-Sacramentary Abolishment, ex-Weapon
BC: https://nuclearwarnowproductions.bandcamp.com/music