Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Thorgal, ale mi chodziło o okładkę firstpressa i w przypadku Satyricon jak i Inquisition.
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR ~ VALOUR ~ PRIDE

Tagi:
Awatar użytkownika
Thorgal
Tormentor

Thorgal

brzask pisze: 9 mies. temu Thorgal, ale mi chodziło o okładkę firstpressa i w przypadku Satyricon jak i Inquisition.
No to jestem pojebany jeszcze bardziej, bo nie mam first pressa a mając wydanie z 2008 kupiłem 2-gą reedycje na której widać zdjęcie z okładki nieprzysłonięte literami, jak na wydaniu c CD a potem reedycji BoB.
Szczerze, to ten niebieski cover z fp mnie się nie podoba. Z tej sesji są inne lepsze zdjęcia, niektóre nawet zajebiste. Żal mi było kasy na fp choć uwielbiam ten album. Też uważam go za ich prime. I jest to kolejny przykład zjebanych opinii na MA, gdzie średnia ocen tej płyty wynosi ... 61%.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

A czego się spodziewałeś??? Większość spodziewała się folków i hitowych piosenek a miast tego dostali blek rodem z fabryki. Do tego doszło pewnie jeszcze kilka urwanych gwintów i stąd oceny trochę powyżej połowy.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Thorgal
Tormentor

Thorgal

Hajasz pisze: 9 mies. temu A czego się spodziewałeś??? Większość spodziewała się folków i hitowych piosenek a miast tego dostali blek rodem z fabryki. Do tego doszło pewnie jeszcze kilka urwanych gwintów i stąd oceny trochę powyżej połowy.

Oczywiście względem oczekiwań słuchaczy w chwili wydania, masz wiele racji.
Natomiast względem MA, patrzysz na to jako osoba, która dobrze znała Satyricon na długo przed wydaniem tej płyty. Ale nie mamy podstaw sądzić by recenzenci MA mieli tą samą perspektywę. Opinie składające się na tą marną średnią MA są z lat 2005, 2009, 2011 aż do 2024 czyli pochodzą od ludzi słuchających tego albumu z wystarczająco dużym dystansem czasu (a przynajmniej piszący o nim wiele lat po wydaniu) by móc go ocenić zarówno w stosunku do płyt wcześniejszych, późniejszych, jak i wzgl. całej sceny. I dlatego dziwię się.

Ciekawostką jest jednak, że na tamten czas Fenriz, jakby nie patrzeć zaangażowany w nagrywanie w jakimś tam stopniu, oceniał treści proponowane przez Sigurda jako przystępne czy też chwytliwe właśnie. Nie pamiętam ani jakich dokładnie słów wówczas użył ani nawet gdzie o tym w epoce stało ale wydźwięk był taki, że Satyricon zaczął nagrywać piosenki pod publikę. Nijak mi to nie licuje z tym jak sam odbieram tą płytę (w przeszłości czy obecnie, nieistotne) no ale jeśli tak jest to ogółowi powinien się raczej podobać.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Należy pamiętać też, że to pierwszy album wydany także dla dużej wytwórni jaką wtedy była Nuclear Blast stąd pewnie to gadanie o piosenkach pod publikę choć to bardziej pasuje to następnych płyt a zwłaszcza do Volcano, którą jakby nie było wydała majors.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Thorgal
Tormentor

Thorgal

No tak.
I co by nie mówić o jednak Sigurd ma parcie na szkło.
Te tendencje do pisania chwytliwych rzeczy z czasem zaczęły dominować. Na Now, Diabolical czy The Age od Nero mu to wychodziło. Część "Satyricon" też jest naprawdę niezła, choć już mięciutka, szczególnie pulsy Frosta mają niemetalowe brzmienie. Ale są tam już takie utwory, że mnie po prostu odrzuca aż tak wali popem.
Jak to było "Chcę, żeby Satyricon był wielkim zespołem, niekoniecznie wielkim black metalowym zespołem"?

Reasumując, a przyznaje to z żalem, jest tak jak napisałeś kilka dni wstecz, grób już wykopany... Pytanie czy stać ich jeszcze by się nie dać przysypać ziemią? Może po ciężkiej chorobie Satyr napisze jeszcze coś zjadliwego, co byłoby blekiem? Jeśli koncertują to znaczy, że jeszcze/znowu im się chce.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Nie wiem czy ktoś jeszcze czeka na album Satyricon czy innego istotnego zespołu blek metal skoro oni wszyscy jednym głosem mówią, że blek metal to muzyka dla dzieci i młodzieży i wtedy te ich płyty coś znaczyły. Teraz to dorośli ludzie i najzwyczajniej wstyd by im było nagrywać klasyczny blekowy album ponieważ nie dadzą rady być w tym wiarygodni. Wszystkie znaczące zespoły, które w latach 90-tych grały kultowy blek obecnie nie chcą mieć z tym nic wspólnego więc albo zawinęli działalność albo grają tzw. "ambitną muzykę". Nie ostał się nawet jeden znaczący zespół, który tworzył scenę i do dnia dzisiejszego grałby blek metal.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
TheAbhorrent
Tormentor

TheAbhorrent

Dzięki temu większy rozgłos zdobywa np. Tsjuder. Pustki nie ma.

Ja to chyba rozumiem. Człowiek się zmienia. Wciąż jaram się starymi płytami Darkthrone i Satyricon itd., ale to jest muzyka z tamtej epoki nie dlatego, że jest stara i koniec (bo inni teraz też podobnie grają), ale dlatego, że ci ludzie się starzeją. Jeżeli muzyka ma być szczera, to musi ewoluować z twórcami. Nie można wymagać, żeby udawali swoje emocje sprzed trzydziestu lat.

Ostatnie płyty Satyricon uwielbiam. Eponimiczna jest turbo niedoceniana, a to piękna muzyka. Jest w niej więcej subtelności niż wściekłości, co oczywiście nie musi odpowiadać fanom starego grania. Bujające "Now, Diabolical" i "The Age Of Nero" to mój soundtrack do leśnych eskapad. O Darkthrone nie będe tu pisał, bo to nie ten temat, ale uwielbiam ich nowe granie. W sumie: każde granie. Bardzo mi z tym zespołem po drodze.
Obrazek
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Hajasz pisze: 9 mies. temu Nie ostał się nawet jeden znaczący zespół, który tworzył scenę i do dnia dzisiejszego grałby blek metal.
Jak to nie został, a chociażby wymienię dla przykładu tylko dwa: Impaled Nazarene, Grand Belial's Key , a lista mogłaby być wciąż dość długa.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Pioniere pisze: 9 mies. temu
Hajasz pisze: 9 mies. temu Nie ostał się nawet jeden znaczący zespół, który tworzył scenę i do dnia dzisiejszego grałby blek metal.
Jak to nie został, a chociażby wymienię dla przykładu tylko dwa: Impaled Nazarene, Grand Belial's Key , a lista mogłaby być wciąż dość długa.
IN nie gra blek metalu a choćby to nawet to przepaść dzieli pierwsze płyty od ostatnich a GBK nie tworzył sceny w sensie stricto rozpoznawalnym.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Wiadomo, Samael grał dark metal, a Impaled Nazarene played industrial cyberpunk sadometal exclusively.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

No skoro to wg. ciebie nie bm, to może Varathron nim będzie? Co zaś się tyczy rozpoznawalności i wpływowi na rozwój sceny, imo GBK odcisnęło na stałe swoje piętno, odgrywając istotną rolę w amerykańskim i nie tylko bm-u.

Inny przykład to choćby Duńczycy z Denial of God, do dziś wciąż grają ten swój charakterystyczny bm. Czy też jeszcze pierwszofalowi Makaroniarze z Mortuary Drape Jak oni nie grają bm-u to Bathory też nie grał. Nie istotne, czy owe pojęcie istniało w tamtych czasach, jako termin, liczy się ino muzyka, bo to ją oceniamy.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Boguś ty jak zwykle nie czytasz ze zrozumieniem. Napisałem wyraźnie o zespołach tworzących scenę o płytach wydanych pomiędzy 1990-1995
Żaden zespół już nie gra blek metalu i na tym koniec. Możesz podawać setki nazw a ja sprowadzę 100 przypadkowych blek metalowców i zapytam ich o zespoły, z którymi kojarzy im się blek metal lat 90-tych i nikt absolutnie nikt nie wymieni GBK, IN, MD czy o zgrozo DoG.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Czytaj ze zrozumieniem - Varathron tworzył scenę i gra do dziś bm. A Mortuary Drape było dosłownie w każdym, każdym szmatławym zinie metalowym (w sensie tytułu), jaki był wydawany na przełomie lat 80/90, ale dzisiejsi bm nie urodzili się nawet, wiec skąd mają mieć taką wiedzę. Nie istotne, czy są dziś one znane przez szeroką publikę, współtworzyli scenę i wciąż grają bm - to odpowiedz i zaprzeczenie twemu bzdurnemu stwierdzeniu.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

To jest temat o Satyricon więc ułatwię ci zrozumienie. Oto słowo klucz "Norwegia". Żaden znaczący norweski zespół, który zaczynał od blek metalu już nie istnieje albo gra kompletnie inną muzykę. Gorgoroth??? Chyba jedyny jaki faktycznie gra ale dla takiego Yoga nie jest to zespół, który tworzył scenę. Więc...
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

@Hajasz ale już Mayhem czy Marduka wymienią, a one również grają do dziś. Gorgoroth to samo, ale zasadniczo przykładów można masę dać.

PS: Wszystkie wymienione tu w ostatnich postach zespoły to również black metal, czy się to komuś podoba czy nie.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Hajasz pisze: 9 mies. temu To jest temat o Satyricon więc ułatwię ci zrozumienie. Oto słowo klucz "Norwegia". Żaden znaczący norweski zespół, który zaczynał od blek metalu już nie istnieje albo gra kompletnie inną muzykę.
Nic takiego nie sugerowałeś w swej wcześniejszej wypowiedzi, wiec nie zwracaj mi to kota oganiam, by wyszło na twoje, bo cie jeszcze pazurami drapnie.
O jeszcze muszę, no muszę wspomnieć tu o Austriakach z Abigor - nie dość, że wciąż grają bm, to i płyty obecne są na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Wędrowycz pisze: 9 mies. temu @Hajasz ale już Mayhem czy Marduka wymienią, a one również grają do dziś. Gorgoroth to samo, ale zasadniczo przykładów można masę dać.

PS: Wszystkie wymienione tu w ostatnich postach zespoły to również black metal, czy się to komuś podoba czy nie.
Marduk to Szwecja...
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Zsamot pisze: 9 mies. temu Marduk to Szwecja...
W dodatku zaczynali jako zespół grający death metal.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie

TheAbhorrent pisze: 9 mies. temu Ostatnie płyty Satyricon uwielbiam. Eponimiczna jest turbo niedoceniana, a to piękna muzyka. Jest w niej więcej subtelności niż wściekłości, co oczywiście nie musi odpowiadać fanom starego grania.
TAK!

Bardzo lubię tę płytę, udało im się na niej osiągnąć bardzo specjalny efekt. Jest taka, jak okładka: nie ma tam ani kanciastych zimowych pejzaży, ani późniejszych industrialnych cieni, jest jasno doświetlona, widać wszystko, a jednocześnie wszystko nabiera tego prześwietlonego, odrealnionego charakteru. Jakimś sposobem ta płyta, tak odmienna od reszty ich twórczości, ujawnia coś ważnego na temat tego o co w niej całościowo chodzi.
Awatar użytkownika
Thorgal
Tormentor

Thorgal

NIE!

I nie dlatego, że tam nie ma dobrych numerów i to takich pasujących do Satyricon. Brzmienie płyty też jest ciekawe - bardzo dobra produkcja.
Po prostu momentami przegięli!

Zwieść nas próbuje zfuzzowana gitara i wokale. Plastikowa perka już wskazuje z czym mamy do czynienia ale początkowo jeszcze dodaje uroku. Płyta dobrze się zaczyna, myślisz "nieźle to zmiksowali, mięciutki ale jednak Satyricon". Aż tu pod koniec pierwszego placka wchodzi "Phoenix" i ściąga im gacie do kostek. I stoi sobie taki Sigurd na środku sceny z kuśką na wierzchu, zadowolony z siebie a Ty już wiesz co to wszystko znaczy - król jest nagi!
Teraz wystarczy wrócić do tych pozostałych utworów i wyobrazić sobie, że jest tam czysty wokal. Co zostaje? Przecież to co tam się dzieje to ten sam manewr który odbywa się w Mork - growling służy do udawania, że to jest black metal podczas, gdy to nie jest black metal.

Żeby nie było, ja nie mam wcale potrzeby by Satyricon koniecznie grał black metal. Chciałbym, żeby nie udawali. Nabijająca perka to też takie maskowanie... To jest pop! Gitara solowa w "Nekrohaven"... Pop! Nie żadne łączenie styli, tylko pop. "The infinity of Time and Space" to próba szarpnięcia się na coś czym ten zespół po prostu nie jest. Przecież ten utwór ma dobrą melodię, fajne przerywniki w środku, potem fajny satyrikonowski riff ale, niestety, jest na siłę zmiękczony a końcówka po prostu zamęcza i efekt całościowy jest chujowy. Niestety, Sigurd chciał nagrać muzykę, którą puszczą w radiu.

Szkoda! Skrócić ten album o połowę, zostawić esencję z najlepszymi patentami, nie zmieniać brzmienia jako takiego...
Mam ten album na plackach i puszczam tylko stronę A. Jak zmienię na B, to muszę pamiętać by podnieść ramię zanim igła zacznie wyciskać z rowków to spedalone feniksowskie gówno. Psuje to całość jeszcze bardziej niż "31 Flavor" 2-kę Sacred Reich.
Awatar użytkownika
mork
Tormentor

mork

Rewelacyjny koncert, dawno Satyricon nie wiedziałem na żywo i mam wrażenie, że podskoczyli o kolejny level. Prosto, surowo, dokładnie tak jak na albumach. Akustycznie wszystko brzmiało perfekcyjnie. Poleciały największe hity a nawet jeden numer z The Shadowthrone (nie wiem czy było to potrzebne ale z racji o ostatnie remastery - zrozumiałe). Zdecydowanie nr.1 wieczoru we Wrocławiu i wciąż dziwi mnie, że pełnili rolę supportu przed Behemoth.
It is time after miracles
and I am its prophet
I have not come to cure
but to bear witness decease
Awatar użytkownika
TheAbhorrent
Tormentor

TheAbhorrent

Na koncercie we Wrocławiu Satyricon jak zwykle wspaniały, gwiazda wieczoru jak dla mnie. Uwielbiam ich podejście do prezencji scenicznej, jest tam wyrazisty imidż, ale jest też naturalność, pewna ograniczoność. Set lepszy był na Mysticu, ale i tak wyszło super. Szkoda, że DVD z koncertu pewnie będzie tylko z Behemoth.
Thorgal pisze: 9 mies. temu Niestety, Sigurd chciał nagrać muzykę, którą puszczą w radiu.
I co, puścili?
mork pisze:Zdecydowanie nr.1 wieczoru we Wrocławiu i wciąż dziwi mnie, że pełnili rolę supportu przed Behemoth.
Patrząc na zasięgi, sprzedaż płyyt i liczby na streamach to co tu dziwnego? Behemoth jest dużo bardziej popularny i znany.
Obrazek
Awatar użytkownika
Thorgal
Tormentor

Thorgal

Nie słucham radia. Nie oglądam TV.

Stream z tego koncertu też sobie daruję skoro mnie tam nie było.

Ale cieszę się czytając, że bohaterowie wątku są w dobrej koncertowej formie.
Mimo wszystko wciąż liczę na jakiś nowy, dobry album.
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

Thorgal pisze: 8 mies. temu Mimo wszystko wciąż liczę na jakiś nowy, dobry album.
Nowego albumu się pewnie w przyszłym roku doczekasz. Czy będzie dobry to się okaże. Informowali jakiś czas temu w mediach społecznościowych, że w tym roku nie będą grać na letnich festiwalach, tylko zaczną pracę nad albumem.
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze: 3 lata temu polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
Awatar użytkownika
Haexan

Haexan

Satyricon to taka potezna ikona lat 90-tych. I wtedy dzialali poteznie muzyka na sluchaczy i mieli lobby.

Drzala Metallica, drzal Slipknot i Pantera.

Dzis to emeryci. Okladki i muzyka bardzo zenujaca...

Lepiej zeby ich nie bylo od ponad 2 dekad niz sa. Wstyd, wiocha i zenada.

Satyr - gosciu, daj sobie siana - a nie na trasy z Behemoth jezdzisz sie blaznic jak dzieciak. Kup sobie 666 hektarow pola w Norwegii lub Rosji i rob wino, na muzyke nie masz juz ani lat, ani talentu wsioku.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Na pewno to przeczyta, spłacze się i zostawi granie.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
HailToPaganGods

HailToPaganGods

Haexan pisze: 7 mies. temu Satyricon to taka potezna ikona lat 90-tych. I wtedy dzialali poteznie muzyka na sluchaczy i mieli lobby.

Drzala Metallica, drzal Slipknot i Pantera.

Dzis to emeryci. Okladki i muzyka bardzo zenujaca...

Lepiej zeby ich nie bylo od ponad 2 dekad niz sa. Wstyd, wiocha i zenada.

Satyr - gosciu, daj sobie siana - a nie na trasy z Behemoth jezdzisz sie blaznic jak dzieciak. Kup sobie 666 hektarow pola w Norwegii lub Rosji i rob wino, na muzyke nie masz juz ani lat, ani talentu wsioku.
Na pewno czyta to forum i zastosuje się do twoich rad ;-)

BTW. Nawet fajne prowo :*
Awatar użytkownika
mork
Tormentor

mork

Wprawdzie Satyr nie ma tu konta ale kazał mi przekazać, że przeczytał i teraz mu przykro.
It is time after miracles
and I am its prophet
I have not come to cure
but to bear witness decease
HailToPaganGods

HailToPaganGods

:lol:
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

mork pisze: 7 mies. temu Wprawdzie Satyr nie ma tu konta ale kazał mi przekazać, że przeczytał i teraz mu przykro.
Do mnie też dzwonił. Strasznie to przeżywa. Planuje dać sobie spokój z muzyką i zająć się hodowlą jedwabników.
Awatar użytkownika
Haexan

Haexan

Te, jedwabnik we-kaktus, dlugo jeszcze bedziesz drazyl temat?

Wracaj do lekcji.

Nie zdasz na biologii: z rozmnazania chinskich motyli, to babka natrze uszy, starzy utna kieszonkowe i nie pojedziesz eksponowac kuca na Behemoth.

Satyricon byl dobry, przyznam sie do bycia fanem BEZ TORTUR. Tylko ze ich czas przeminal i to prawie trzy dekady temu. Sa lepciejsi. Szybsi i wscieklejsi.