Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Nåstrond

Hajasz

Obrazek

Obrazek

Nåstrond to jeden z najlepszych szwedzkich zespołów black metal o ile nie najlepszy. Stawiam go na równi z Arckanum choć muzycznie to dwa różne światy.

Od początku w niezmienionym składzie duet ów został założony w 1993 roku. Wkrótce wydają dwie taśmy demo bardzo dobrze przyjęte w podziemiu i ultra kultową EP'kę Digerdöden. Papierki na album podpisują z wtedy dobrze kojarzoną Napalm Records, która wypuszcza totalnie masakrującą płytę Toteslaut.

Album ten to esencja black metalu z okrutnym chropowatym brzmieniem, kraczącymi wokalami i świetnymi pasażami klawiszów, które tworzą niepokojące tło. Dodatkowo kontrowersyjne wypowiedzi muzyków w wywiadach powodują, że wokół zespołu robi się hałas. Rok później wychodzi drugi album, który tylko ugruntowuje pozycję zespołu na scenie. Muzycznie ciągle szokująco (połączenie perkusji i automatu perkusyjnego), szorstkie brzmienie i ortodoksyjny black metal. Jedyna nowość w stosunku do debiutu to całość zaśpiewana po angielsku z jednym wyjątkiem.

Duet milknie na osiem lat by w 2004 roku samemu wydać swój najbardziej szokujący album Celebration of the Four trwający ponad godzinę opus zamknięty w pięciu kawałkach można swobodnie nazwać szwedzką wersją Cultes Des Ghoules. W kolejnych latach ukazuje się tylko parę splitów i kompilacja. Po kolejnych czterech latach jakie upłynęły od wydania ostatniej płyty ukazuje się ostatni album Muspellz Synir, który jest powrotem do brzmienia i kompozycji z początkowego okresu istnienia.

W 2016 roku Nåstrond w kolaboracji z Acherontas wydaje album rytuał, który przeraża i poraża dźwiękami, które zawiera. Dzieło doskonałe i już kultowe.
Wkrótce po wydaniu tej płyty zespół zakończył działalność.

Skład:
Arganas - Drums, Percussion, Tapes (1993-2016) Beneath Slumber, ex-Cabal
Karl NE (aka Draugr) - Vocals, Guitars, Keyboards, Tapes (1993-2016) The Silent Mistery, ex-Shibalba

Dyskografia:
1993 - The Black Winter [demo]
1994 - From a Black Funeral Coffin [demo]
1995 - Digerdöden [EP]
1995 - Toteslaut
1996 - Age of Fire
2003 - From a Black Funeral Coffin [kompilacja]
2004 - Celebration of the Four
2004 - Conquering the Ages [kompilacja]
2005 - Times of Mist / Vargtid [split]
2007 - Nåstrond / Myrkr [split]
2008 - Muspellz synir
2016 - Chthonic Libations [kolaboracja z Acherontas]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/N%C3%A5strond/7218
BC: https://metalhit.bandcamp.com/music
BC: https://zazensounds.bandcamp.com/music
BC: https://nastrond-no.bandcamp.com/music
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Poznałem jakoś w 2007 r. przy okazji splitu z Myrkr. Potem rok później nieźle mnie porwał "Muspellz Synir", który to zakupiłem sobie do kolekcji i póki co jest to jedyny ich materiał jaki posiadam. Lata poleciały, jakoś rzadko do niego wracałem.

Ostatnimi czasy chętnie powracam do tego, co kiedyś mnie jarało, lata temu i sprawdzam jak się broni. Przy okazji, jak w przypadku Nastrond właśnie, od razu badam inne materiały z dyskografii które dotąd pomijałem. Poleciałem sobie chronologicznie, począwszy od demka "From a Black Funeral Coffin". O ile demko niczym specjalnym się nie wyróżnia, o tyle epka z 1995 r. "Digerdöden" to już naprawdę dobra rzecz. Potem pełniak "Toteslaut" tylko podwyższa poprzeczkę. Zespół nieco odstaje od reszty szwedzkiej sceny black metalowej. Kombinuje z brzmieniem, zarówno gitar jak i perkusji. Urozmaica mocno swoje wydawnictwa. Okrasza nastrojowymi i niepokojąco brzmiącymi klawiszami. Dodatkowo z tego co widzę zgłębia różne ujęcia, niekiedy egzotyczne, szatana, ale i okultyzm.

Mamy tu coś więcej niż sam black metal, mamy rytuały w muzycznej formie, pewien mistycyzm i lekką dozę niepokoju czy wręcz grozy przed niezbadanym.

Przed chwilą skończyło lecieć "Age Of Fire", a ja już czuję, że chcę sprawdzać dalej. Ponownie pozostaje tylko pytanie, czemu tak długo zwlekałem z wsiąknięciem w ich twórczość ;) W międzyczasie zespół zdążył się rozpaść.

Podsumowując gorąco zachęcam do zapoznania się z muzyką Nastrond wszystkim wielbicielom szwedzkiego black metalu, ale i greckiej sceny (gdyż pewnie skojarzenia z nią miałem tu i ówdzie). Napewno @yog i @DiabelskiDom powinni obadać co nieco, gdyż na tyle na ile poznałem Wasze gusta powinno Wam to podejść.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Słyszałem co prawda oba chyba najbardziej słynne albumy Nastrond, Toteslaut i Celebration of the Four, ale jak dotąd nigdy się nie wkręciłem na dłużej i parę lat już czekam na moment, w którym im więcej czasu poświęcę.
Destroy their modern metal and bang your fucking head