Norweski Forgotten Woods poznałem przez Samoth'a z Emperor, który wysłał mi oba dema. Muzycznie było bardzo surowo i prostacko tak, że niektóre kawałki miały taki feeling, że nóżka sama wpadała w rytm stukania. Nie powiem fajne to było mocno w stylu Burzum, Gorgoroth czy Strid.
Nie zdziwiłem się zatem jak pewnego dnia w 1994 roku w sklepie muzycznym kupiłem debiutancki album As the Wolves Gather z logo No Colours i wydany zgodnie z obowiązującymi wtedy w tym labelu standardami. Osiem numerów, długich przerywanych paroma intrami. Wszystko brzmiało i wyglądało zgodnie z konwencją norweskiej sceny. Wokalista świetnie darł ryja, perkusista wybijał proste rytmy a wtórowała mu gitara prowadząca.
Dwa lata później w tym samym sklepie kupiłem drugi album The Curse of Mankind od tego samego wydawcy w takiej samej stylistyce ale muzycznie... ooo kurwa ale o wiele lepszy niż debiut. Mimo, że kompakt zapchany po brzegi to te 6 cholernie długich kawałków kompletnie nie nudzą a ta prosta motoryka ich skomponowania sprawia, że słucha się tego bardzo przyjemnie. I znowu proste granie na perkusji, proste melodyjki na gitarze i wrzeszczący wokaliści tym razem wspomagający się.
Okazało się, że pomiędzy tymi płytami wyszła jeszcze fajna EP'ka Sjel av natten wydana przez Pagan Records, która dawała rozeznanie dokąd zmierza zespół. W 1996 roku panowie wydali jeszcze album swojego drugiego projektu Joyless, który był takim połączeniem prostego black metalu z brudnym rockiem. Ostatni album został wydany w 2007 roku ale kompletnie mi się nie podoba. Już okładka mi krzyczała "Uwaga" ale przecież obrazek nie gra. Niestety płyta jest bardzo słaba.
Skład:
Olav Berland - Bass, Drums, Guitars (1991-present) Joyless, ex-Inoculate Injure
Rune Vedaa - Bass, Guitars (1991-present) Raven, Satanismo Calibro 9, ex-Joyless
Nylon - Bass, Guitars (2006-present) Joyless
▼ Byli muzycy
Jarle "Wind" Swahn - Vocals (1991-1993), Drums (1994)
Thomas Torkelsen - Vocals (1993-1996, 2007) ex-Joyless
Roger Staveland - Drums (1996)
Reinhardt Toresen - Harmonica, Vocals (1996) ex-Joyless
Rune Jamne - Vocals (1996)
Neige - Vocals (2007-?) Alcest, Empyrium (live), ex-Amesoeurs, ex-Old Silver Key, ex-Phest, ex-Dor Daedeloth, Zero, ex-Glaciation, ex-Lantlôs, ex-Mortifera, ex-Peste Noire, ex-Celestia (live), ex-Pleasure of Mordor, ex-Valfunde, ex-Emma Ruth Rundle (live), ex-Les Discrets (live), ex-Sylvaine (live)
Thomas Torkelsen - Vocals (1993-1996, 2007) ex-Joyless
Roger Staveland - Drums (1996)
Reinhardt Toresen - Harmonica, Vocals (1996) ex-Joyless
Rune Jamne - Vocals (1996)
Neige - Vocals (2007-?) Alcest, Empyrium (live), ex-Amesoeurs, ex-Old Silver Key, ex-Phest, ex-Dor Daedeloth, Zero, ex-Glaciation, ex-Lantlôs, ex-Mortifera, ex-Peste Noire, ex-Celestia (live), ex-Pleasure of Mordor, ex-Valfunde, ex-Emma Ruth Rundle (live), ex-Les Discrets (live), ex-Sylvaine (live)
Dyskografia:
1993 - Forgotten Woods [demo]
1993 - Through the Woods [demo]
1994 - As the Wolves Gather
1994 - Promo 94 [demo]
1995 - Promo 95 [demo]
1995 - Sjel av natten [EP]
1996 - The Curse of Mankind
2003 - Baklengs mot stupet [boxed set]
2007 - Forgotten Woods / Through the Woods [kompilacja]
2007 - Race of Cain
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Fo ... Woods/1089