Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

Serpent Noir

TITELITURY 7 lata temu

Obrazek

Obrazek

Grecki black metal rodem ze Szwecji dłubie przy nowym albumie pod nazwą Death Clan O D, co może być dobrym powodem dla założenia o tej kapeli tematu, tym bardziej, że jest zajebista. W BM moim zdaniem najważniejszy jest klimat, a ten z pierwszego długograja rozłożył mnie na łopatki. Potem było już tylko lepiej; rzadko miewam autentyczne ciary podczas słuchania muzyki i tak się dzieje, kiedy z głośników płyną dźwięki Desert of Azazel i ich 2. płyty. W moim prywatnym rankingu Czarny Wonsz to aktualnie czołówka kapel grzebiących w tym gatunku. A Waszym zdaniem ?

Skład:
Yiannis K. - Guitars, Bass
Kostas K. - Vocals Embrace of Thorns, Necrovorous, ex-Sigillum Maleficae, ex-Garden of Gods
J. K. - Bass (2017-present) Head of the Demon, Mortuus, ex-Shade of Black, ex-Dödfödd, ex-Ofermod, ex-Ondskapt (live)
▼ Byli muzycy
Jim Laghios - Drums
Mika Belfagor - Drums, Percussion (2009-2018) Nefandus, Ofermod, Leidungr, ex-Malign (live), ex-Saturnalia Temple (live), ex-Hellsent
Cain Letifer - Guitars (lead) (2013-?) Acrimonious, Thy Darkened Shade (live), ex-Acherontas, ex-Nightbringer (live)
▼ Muzycy koncertowi
Haris - Bass (2012-present) Embrace of Thorns, War Possession, ex-Putrefied Genitalia, ex-Stench of Virginity
C. Docre - Drums (2012-present) Thy Darkened Shade (live), ex-Acherontas, ex-Acrimonious, ex-Nightbringer (live)
Dyskografia:
2010 - Sanguis XI [EP]
2012 - Seeing Through the Shadow Consciousness (Open Up the Shells)
2013 - Gateway to the Nightside [split]
2015 - Erotomysticism
2018 - Nyctophilia / Dreaming Iblis [split]
2020 - Death Clan OD

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Se ... 3540316749
BC: https://daemonworship.bandcamp.com/music
BC: https://wtcproductions.bandcamp.com/music
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

7 lutego 2020 trzeci album W.T.C. wyda - o ile plan dojdzie do skutku - Death Clan OD się zwący, jak Titek powyżej zauważył we wstępie sprzed lat 3 już niemal.

Obrazek
Zespołu coś tam kiedyś słuchałem z bandcampa, ale specjalnie mnie nie skusiło, żeby na dłużej zawiesić ucho, ale jak komu kabały nigdy za wiele, to winien sprawdzić zapewne, a nuż go ta czerń pochłonie.

Tak sobie skminiłem, że ten znaczek miałem jako domorosły okultysta-gimnazjalista na naszywce Therion, a tu patrzę, że pan Thomas Karlsson, okultysta-profesor, co to Therion teksty pisał i tu się gościnnie udziela, również wokalnie w utworze zamykającym.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 4 lata temu

Dwa kawałki dostępne od pewnego czasu na YT odtwarzam sobie co pewien czas. Są zajebiste i zapowiadają kolejną płytę w moim guście. Szczególnie ten pierwszy, gdzie gościu po prostu gada sobie pod muzykę. To będzie dobry rok dla BM. Jeszcze Ondskapt coś szykuje.
Deathhammer
Master Of Puppets

Deathhammer 4 lata temu

Widzę, że nowa płyta poruszenia nie wywołała, a szkoda, bo jest prawie tak dobra jak przezajebista "Erotomysticism".

"Początkowe odsłuchy były nieco zniechęcające - album wydawał mi się "generyczny" i mogący zginąć w zalewie blackmetalowej przeciętności. A Grecy po prostu lekko zmienili środki wyrazu, postawili przede wszystkim na dobre riffy, nadal przemycając tu i ówdzie ten intrygujący i lekko orientalny klimat. Bardzo dobra płyta, której warto dać szansę"

Recenzja: https://podziemnegarkotluki.blogspot.co ... an-od.html
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 4 lata temu

Wywołała, wywołała i dołączyła do grona najlepszych płyt wydanych dotychczas w 2020 r. Tyle, że nie chciało mi się o tym pisać. Nie wiem, co to jest "generyczny", ale też na początku nie miałem orgazmu. Trzeba było się trochę otrzaskać z tym albumem, który może zwodzić ucho pozorną jednostajnością, ponieważ brak tu zasadniczo różnic w tempach poszczególnych utworów, przez co może jest mniej klimatycznie, niż na poprzednich płytach. Pozornie, bo panowie umieją w riffy. Jest tam w chuj zajebistych kompozycji, na których przyjemnie zawiesić ucho, co dowodzi tylko, że kapela wciąż nie wyczerpała swojego potencjału i nagrywa płyty, przy których większość zespołów może, cytując gościa z "Pyta.pl" w ulicznym wywiadzie z Kazią Szczuką, "possać pałkę". Jakkolwiek śmieszy mnie ten ich okultystyczny kościółek, nadal uważam, że są jednym z najlepszych zespołów parających się czarnym metalem na świecie.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

Generyczny to takie słówko nadużywane przez dzisiejszą młodzież nie wiedzącą chyba, że w pięknym języku polskim istnieje coś takiego, jak przymiotnik wtórny. O ile użycie słowa epicki jest zwykle nie mające nic wspólnego z faktycznym jego znaczeniem i wzbudza jedynie uśmiech politowania, tak nazwanie czegoś generycznym powinno skutkować chłostą.

O ile się nie mylę, takie słowo w słowniku języka polskiego aktualnie nie figuruje i jest nieudolną próbą popisania się znajomością angielskiego (przy jednoczesnym jego niezrozumieniu). Z innej strony można znaleźć informację, że w 1960 roku wyraz ten istniał jako przymiotnik i przysłówek generycznie, będąc jednocześnie wtedy słowem przestarzałym i definiowanym jak następuje:
"właściwy całemu rodzajowi, gatunkowi, grupie przedmiotów, faktów czy zjawisk; inaczej rodzajowy".
► Pokaż
Obrazek

Witold Doroszewski, 1960
W farmacji z kolei sformułowanie lek generyczny oznacza zastępnik.

Mam nadzieję, że pomogłem i rozwiałem wszelkie wątpliwości.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 4 lata temu

yog pisze:
4 lata temu
Generyczny to takie słówko nadużywane przez dzisiejszą młodzież nie wiedzącą chyba, że w pięknym języku polskim istnieje coś takiego, jak przymiotnik wtórny. O ile użycie słowa epicki jest zwykle nie mające nic wspólnego z faktycznym jego znaczeniem i wzbudza jedynie uśmiech politowania, tak nazwanie czegoś generycznym powinno skutkować chłostą.
Ja bym batożył, bo nie znam w naszym języku słowa generyczny. Jest wtórny i tego powinno się używać.

Co do bohaterów tematu, to znam jedynie "Erotomysticism", ale album jest naprawdę zajebisty i zrobił na mnie wrażenie. Wtórności nie stwierdziłem, a przynajmniej nie w ilościach, które by mi przeszkadzały w jakikolwiek sposób.
Odium Humani Generis
deathwhore
Tormentor

deathwhore 4 lata temu

yog pisze:
4 lata temu

O ile się nie mylę, takie słowo w słowniku języka polskiego aktualnie nie figuruje i jest nieudolną próbą popisania się znajomością angielskiego (przy jednoczesnym jego niezrozumieniu). Z innej strony można znaleźć informację, że w 1960 roku wyraz ten istniał jako przymiotnik i przysłówek generycznie, będąc jednocześnie wtedy słowem przestarzałym i definiowanym jak następuje:
"właściwy całemu rodzajowi, gatunkowi, grupie przedmiotów, faktów czy zjawisk; inaczej rodzajowy".
► Pokaż
Obrazek

Witold Doroszewski, 1960
W farmacji z kolei sformułowanie lek generyczny oznacza zastępnik.

Mam nadzieję, że pomogłem i rozwiałem wszelkie wątpliwości.
Ej, sam tak nie pisałeś jeszcze jakiś czas temu? :D
Nebiros pisze:
4 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

Nie sądzę, nie przypominam sobie, żebym użył tego słowa kiedykolwiek, może od biedy ewidentnie nabijając się z jego używania, zresztą szybki search forum utwierdził mnie w tym przekonaniu. Nie obrażaj mnie.
deathwhore
Tormentor

deathwhore 4 lata temu

viewtopic.php?f=41&t=2337&p=28022&hilit ... %2A#p28022
viewtopic.php?f=2&t=129&p=36521&hilit=g ... %2A#p36521

Dobra, a teraz skasuj te posty, piszmy o tym satanistycznym in flames :P
Nebiros pisze:
4 lata temu
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

W pierwszym przypadku to odpowiedź na użycie tego słowa w poście nad moim, a w drugim określenie niczym generowanego komputerowo świata oraz podkreślenie mizerności tego Skyrimowego uniwersum, który bawić powinien jedynie zapoconych gimnazjalistów, jak również iście geriatycznej zabawy, jaką ta gra zapewnia! Taka gra słów, a nie użycie tego w znaczeniu wyłącznie wtórności!

Serpent Noir co prawda mnie niegdyś zanudził, ale może dam im jeszcze szanse, żeby nie było, że tylko offtop
Deathhammer
Master Of Puppets

Deathhammer 4 lata temu

Przyznaję, że być może użycie tego słowa było dosyć niefortunne. W internetach wszak wielokrotnie napotykałem się na opinię "generic black/death/thrash/cokolwiek" co odczytywałem jako "przeciętny/niewyróżniający się". Wydaje mi się to dość intuicyjne. Przełożenie tego na polski faktycznie jest jednak nieco pokraczne. Sypię głowę popiołem :)
deathwhore
Tormentor

deathwhore 4 lata temu

Mediocre, avarege, ordinary. Generic w tym rozumieniu to raczej wtórny, sztampowy.
Nebiros pisze:
4 lata temu
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

Taka kolaboracja z Sargeist w WTC:

Wróć do „Black Metal”