Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Unpure

Hajasz

Obrazek

Obrazek

Szwedzki Unpure to przedstawiciel tej nielicznej listy bardzo dobrych zespołów. Powstali w 1991 roku i do momentu wydania debiutanckiego albumu opublikowali trzy demosy zawierające surowy black mocno inspirowany panem Quorthonem.

W 1995 roku wtedy jeszcze coś znacząca Napalm Records wydaje debiut Unpure bez tytułu, na którym dwaj goście Kolgrim i Hräsvelg grają ten piękny black metal bez żadnych pierdół i upiększaczy. Jest tylko ciemność, chłód, głód i Unpure.

Rok później wychodzi drugi album Coldland, jeszcze bardziej surowszy niż debiut i jeszcze bardziej pod początki Bathory. Jest tam kilka zajebistych numerów, które ciągle sprawiają, że Unpure nie ma ciągotek w melodyjne pitolenie choć w ich kawałkach feeling płynie tak, że nóżka zaczyna tupać.

Potem następuje kilka chudych lat, w których zakopano black metal do grobu a razem z nim Unpure, który wydaje jakieś mniejsze wydawnictwa, by ukazać się ponownie w roku 2001 za sprawą płyty Trinity In Black. Niezła płyta choć brzmienie bardziej dopieszczone a sama muzyka zmienia się na black metal z thrashem a momentami nawet speed metalem. W 2004 nasza Agonia Records wydała jak dotąd ostatni album World Collapse, którego nie miałem okazji słyszeć i nie chciało mi się sprawdzać więc nie mam pojęcia czy nastąpiły jakieś zmiany.

Skład:
Kolgrim - Bass, Vocals (1991-present) ex-Incursion, ex-Svartsyn, ex-Illska
H. Death - Guitars, Vocals (2011-present) Degial, Watain (live), ex-Degial of Embos, ex-Invidious, ex-Vorum, ex-Katalysator, ex-Malign (live), ex-Hverg, ex-Kane
E. Forcas - Drums (2019-present) Degial, Livgone, Watain (live), ex-Degial of Embos, ex-Graveless, ex-Repugnant, ex-Die Hard (live), ex-Malign (live), ex-Veternus
Matti Jalava - Guitars (2024-present) ex-Vorum, ex-Haudankaivaja, Begravningsentreprenörerna
▼ Byli muzycy
Hräsvelg - Drums, Guitars, Vocals (1991-2012) Hands of Might, ex-Illska
Åberg - Guitars (1991-1993)
Victor Andersson - Guitars (1991-1993) ex-Celestial Pain, ex-Bonegrinder
Surth - Guitars (1993) Eternal Darkness, ex-Satans Vind, ex-Svartsyn
Poock - Guitars (1994)
Jonathon - Drums (2000-?) ex-Hands of Might
P. - Guitars, Vocals (2011-2024) Watain
▼ Muzycy koncertowi
John Blackwar - Guitars (1996) ex-Celestial Pain, ex-Incursion
Stormbringer - Guitars (2002-2003)

Dyskografia:
1993 - Demo 1 - XCII [demo]
1993 - Demo 2 '93 [demo]
1994 - Demo 3 '94 [demo]
1995 - Unpure
1996 - Coldland
1997 - Rehearsal Tape 1997 [demo]
1997 - Headbangers Against Disco Vol. 2 [split]
1998 - Promotape 1998 [demo]
2001 - The Unpurest Sabbatical Splitombstone [split]
2001 - Trinity in Black
2004 - World Collapse
2017 - All that I Have Behind Me [live]
2021 - Northern Sea Madness [kompilacja]
2023 - Prophecies Ablaze

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Unpure/732
BC: https://unpure.bandcamp.com/music
GRINDCORE FOR LIFE
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Ja mam dla odmiany tylko tę z Agonii. Za każdym razem jak tego słucham to sobie myślę "zajebiste, czemu słucham tego tak rzadko?". A potem znowu leży w chuj czasu nieruszana.
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Obrazek

25 listopada tego roku ukaże się kompilacja od Unpure, które celebruje trzydziestolecie powstania. Norhtern Sea Madness, zawierać będzie łącznie trzynaście kawałków , z czego jedenaście będzie przekrojówką po całym okresie działalności, a pozostałe dwie są świeżymi strzałami. Za wydanie odpowiadać będzie Nigredo Records.

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Po niemal 2 dekadach Unpure wraca z nowym albumem "Prophecies Ablaze". Premiera 31 marca nakładem Invictus Productions i The Ajna Offensive.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Unpure 2023 to wciąż bezkompromisowy black/thrash metal - prosty i surowy do szpiku kości. Jest szybko mrocznie i bezkompromisowo.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

O, widzę, że forumowa chorągiewka uruchomiła się także w kwestii bohaterów niniejszego wątku. Ziobro zdziwienia :D

Ostatni album świetny. Ponury, mroczny thrashing black metal. Generalnie to, jak się już w domciu okazało, był on głównym daniem byczyńskiego koncertu (uwaga, trąbię w wątku 🎺🎺 BYŁEM NA BYCZYNIE 🎺🎺) i pewnie dlatego koncert ten był jednym z najlepszych na festiwalu. Płynące, momentami wręcz epickie w duchu pewnego Niszczyciela 666 z Australii riffy tworzące świetny, niechętny i zrezygnowany klimat. Zero nudy i mimo oczywistych negatywnych emocji jest to niesamowicie porywająca muzyka. Bardzo polecam.

Obrazek

Pozwoliłem sobie edytować, bo pierdolnąłem na talerzyk ostatniego pełniaka. Świetna płyta. I tak, czuć tutaj ducha australijskiego bestialstwa, tego takiego z leksza podniosłego ----> The Witch of Upsala oraz, kurwa wasza mać, The Wrath and the Red Soil. Przepiękne granie, jaram się jak stodoła w Bawełnianem.

Obrazek

Nawet obrazek z bookletu przywołuje Australię :)
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Ja to już znałem tego zespoła wcześniej i jako entuzjasta szwedzkiego black metalu, zawsze uważałem, że to druga liga jak na standardy tamtej sceny, a kapelom takim jak Ondskapt np., Unpure może co najwyżej possać paukę. I tak w sumie posłuchałem se tego, jednym uchem wpadło, drugim wypadło, potem na lata zapomniałem w ogóle o zespole, bo na chuj komuś kolejna podróbka Watain, które też już jest chujowe. Ale na okoliczność Byczyny przypomniałem sobie o zespole, zauważyłem, że nagrali płytę i faktycznie jest tu muzyczny progres, chociaż nadal uważam, że nie jest to jakaś porywająca kapela. Mieszanka t(h)rashu z blackiem nie jest moją bajką, bo nieważne jak bardzo agresywny byłby thrash, ja zawsze usłyszę wesołe rytmy do potupania, a jak się je wymiesza z melodyjnym blackiem, który ewidentnie słychać na tej płycie, to całość moim skromnym zdaniem traci. Dlatego kawałek "Wiedźma z Uppsali" wydaje mi się na tej płycie najlepszy. Jest "podniosły" właśnie dlatego, że gównianej dyskotekowej muzyki dla brudnych kataniarzy z naszywkami wodos tam najmniej. Bardzo lubię mariaż Blacku z heavy, ale z t(h)rashem już niebardzo. Nie wątpię jednak, że takie granie sprawdza się na koncertach i do piwka jest w sam raz. Nie jest to jednak zbyt oryginalne granie, choć oczywiście słychać, że zespół przesiąknął specyficznym smrodkiem rodzimej sceny i w tych momentach, gdzie do niej najbardziej nawiązuje, jest dla mnie najciekawszy. Reszta, to brud. Niewątpliwie od poprzednich wydawnictw, to wyróżnia opanowanie warsztatu i bardziej przemyślane kompozycje. Wróżę drogę w kierunku bardziej black owego D666. ;)

A 2. strona okładki, to wypis, wymaluj Sadistik Exekution.

Sister Valerie, lalala.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Obrazek
Jakby ktoś był zainteresowany to dwa najstarsze, najlepsze i najbardziej surowe albumy, wyszły po raz pierwszy na LP w Funeral Industries.
Pokazuję i objaśniam :
Obrazek
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR - VALOUR - PRIDE
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

brzask pisze: 3 tyg. temu to dwa najstarsze, najlepsze
Szanownemu koledze coś się ponajopawliło, bo najlepszy album to ostatnia płyta. A wiem co mówię, bo ostatnio miałem odświeżkę tych najstarszych, właśnie z racji premiery po raz pierwszy na jedynym słusznym nośniku i, jakkolwiek nie nazwę ich słabymi, bo są całkiem fajne, tak przy Prophecies Ablaze bledną.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Oj nie nie nie i jeszcze raz nie...bo choć album sprzed 2 lat mam na liście do odświeżenia i określiłem go sobie po premierze mianem dobrego grania.. to większą frajdę sprawiają mi te pierwsze dwa - szczególnie w Coldland słyszę zajebistą jazdę pod stare (trzy pierwsze) Bathory, od której ciężko mi się od wczoraj oderwać. Nie miałem tej płyty nigdy na cd a jedynie biedną przegrywkę więc siłą rzeczy jaram się jeszcze bardziej.
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR - VALOUR - PRIDE
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Hej posłuchaj, posłuchaj, posłuchaj głosu mego
Najbardziej wiarygodnego, uwagi godnego

Cały ten Unpure to taka uczciwa bieda a gdybym miał chłopaków poklepać po pleckach to jednak za początki i te dwa pierwsze albumy.
Potem chyba wolałbym pójść do baru.
GRINDCORE FOR LIFE